K&H művészeti gyűjtemény

 

A K&H Csoport a hazai vállalatok közül elsőként építette újjá képzőművészeti gyűjteményét, mely mára az ország egyik legkorszerűbb vállalati kollekciójává vált. 

 

A K&H Banknál az évtizedek során jelentős képzőművészeti műtárgyállomány halmozódott fel, amelyekben számos mestermű is megtalálható volt. Szakértőkkel konzultálva kiderült, hogy az alkotások összessége szakmai koncepció híján nem tekinthető valódi gyűjteménynek. Ez vezetett ahhoz az elhatározáshoz, hogy a meglévő műtárgyakat értékesítsük, majd egy új, a K&H értékeinek megfelelő gyűjteményt építsünk, melynek anyagi alapjait teljes egészében az értékesítésből származó bevételből fedezzük. Az összeget nem vonjuk ki a magyar kultúrából, hanem teljes egészében visszaforgatjuk a magyar képzőművészetbe. 

 

A K&H Csoport új, kortárs képzőművészeti gyűjteményét az erre a feladatra felkért művészeti tanácsadó testület által kidolgozott szakmai koncepció alapján építi. A K&H művészeti tanácsadó testületének tagja Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, Szurcsik József képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, valamint Topor Tünde művészeti tanácsadó, az ArtMagazin főszerkesztője. 

 

A K&H új gyűjteményének címe – „művészet egy jobb, teljesebb világért” - összefoglalja azt a preferált művészeti irányt, amelynek lényege azokkal a fogalmakkal írható le, amelyeket a K&H is kiemelt értékeinek tekint: vagyis a dinamizmus, a megújulni tudás és a legújabb kor jelenségeire való érzékeny reflektálás, a tartós értékteremtésre, azaz a megbízhatóságra való törekvés. 

A műtárgyak beszerzésének sajátos módjaként és egyben a legfiatalabb képzőművész-generáció támogatására a K&H olyan alkotói ösztöndíj programot indított útjára, amelynek lényege, hogy a kiválasztott művész számára fél éven keresztül nyújtott havi bruttó 125 000 forint támogatás mellett az ösztöndíj időszak végén a művész egy vagy több alkotása bekerül a K&H gyűjteményébe. 

 

Az alkotói ösztöndíj pályázatra eddig összesen 400 ifjú képzőművész jelentkezett. A szakmai zsűri döntése alapján az alkotói támogatásban az alábbi művészek részesültek: 

 

2009. március - augusztus: Sándor Krisztián, festőművész 

2009. december - május: Födő Gábor, grafikusművész 

2010. június - november: Kovács Budha Tamás, képzőművész 

2010. december - május: Navratil Judit, festőművész

2011. július - december: Miklós Hajnal, festőművész

 2013. március - augusztus: Brückner János, festőművész 

 2014. július - december: Jagicza Patrícia, festőművész

 

A gyűjteményt bemutató kiállítások:

 

  • Ferenczi és Tsai Galéria, 2009. november 12-18. 
  • Magyar Ispita, Győr, 2010. szeptember 4-12.
  • REÖK Palota, Szeged, 2010. szeptember 17-24.
  • KOGART Ház, 2010. november 25-29.
  • K&H Csoport székház, 2011. november 21-23.
  • K&H Csoport székház, 2014. október 27.- november 28.
 

 

  © K&H Bank Zrt. Minden jog fenntartva!