lakáshitelek

K&H energetikai kalkulátor

K&H energetikai kalkulátor

 • számold ki mennyi pénzt és energiát spórolhatsz meg korszerűsítéssel!

kipróbálom

mennyi lakáshitelt kaphatok? számold ki most

Április 25-én a K&H Bank kibocsátotta az első zöld jelzáloglevelét. A beérkező forrást olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására fordítja, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek a szigorú energiahatékonysági elvárásoknak.
Olvasd el az ehhez készült ügyféltájékoztatót: Környezeti fenntarthatósági szempontok a fogyasztói jelzáloghitelezésben

gyakran ismételt kérdések a lakáshitelekről

mi az a kamatperiódus?

Kamatperiódus alatt olyan időszakot kell érteni, amely alatt a kamat mértéke változatlan.

 • 5 vagy 10 éves kamatperiódusok esetén a kamatlábat a kamatperiódus forduló alkalmával az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja a Bank, ami itt érhető el
 • a futamidő végéig fix kamatozású hitelek esetén a kamatláb értéke és ezáltal a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan, vagyis a kamatperiódus megegyezik a futamidővel

kombinálhatom a lakáshitelt babaváró hitellel?

Igen, amennyiben megfelelsz a K&H babaváró kölcsön igénylési feltételeinek és a babaváró hitelen túl további kölcsönre is szükséged van lakáscélod megvalósítására. A babaváró kölcsön részben beszámítható lakáshitel önerejének is. Bővebben erről itt olvashatsz.

mennyi az ingatlan minimális értéke?

A hitel fedezeteként a Bank maximum 3, ingatlanonként legalább 3,5 millió forint forgalmi értékű ingatlant fogad el (ez alól kivétel a gépkocsi tároló).

készpénzes jövedelem esetén is kaphatok lakáshitelt?

Igen, akkor a bért munkáltatói igazolással vagy előző évi NAV jövedelemigazolással kell igazolni. Viszont bármely magyarországi banknál vezetett bankszámla minimális igénylési feltételnek minősül.

3 hónapja dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ez elegendő?

Igen, az igénylés feltétele, hogy az előző 3 hónapban egy munkahelyről érkezzen rendszeres jövedelmed (adóstárs esetén pedig az övé is), és ne állj próbaidő és felmondás hatálya alatt. Határozott munkaviszony esetén legalább további 1 évre érvényesnek kell lennie munkaszerződésednek.

a határozott idejű munkaszerződést elfogadja a bank?

Igen, határozott idejű munkaviszony esetén is igényelhetsz lakáshitelt, ellenben feltétel, hogy a munkaviszony ugyanazon munkáltatónál minimum 3 hónapja fennálljon és a próbaidő letelt, a kérelem benyújtásakor még legalább 12 hónapra szól vagy munkáltatói szándéknyilatkozat van a hosszabbításról.

egyéni vállalkozó vagyok, kaphatok lakáshitelt?

Igen, egyéni vállalkozásból származó jövedelem alapján is kaphatsz lakáshitelt a K&H Banktól, de ehhez feltétel, hogy legalább 9 hónapja legyél egyéni vállalkozó, és legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezz, valamint az előző lezárt évi adózott eredményed nem lehet negatív, és amennyiben a vállalkozásod egyéni cég, az nem állhat felszámolás, per illetve csődeljárás alatt.

külföldön dolgozom, és külföldi számlára érkezik a jövedelmem. Így kaphatok hitelt?

Külföldi munkavégzés esetén ahhoz, hogy hitelt kaphass, feltétel, hogy állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezzél és a határozatlan idejű munkaviszonyod ugyanazon munkáltatónál legalább 3 hónapja fennálljon, a próbaidő letelt. A határozott idejű munkaviszony fennállása esetén minden esetben egyedi bírálat szükséges.

A külföldi számla nem kizáró tényező.

az értékbecslést nekem kell megrendelni?

Nem, a Bank rendeli meg az értékbecslőt meghatalmazásod alapján.  Az értékbecslő az értékbecslés eredményét csak akkor küldi meg a Bank részére, ha előzetesen kiegyenlítetted az értékbecslés költségét az értékbecslő felé.

probléma, ha más bankhoz érkezik a jövedelmem?

Nem probléma, ellenben K&H bankszámlával rendelkező ügyfeleink kedvezőbb kondícióval tudnak hitelt felvenni.

kötelező bankszámlát nyitni lakáshitel mellé?

Nem kötelező bankszámlát nyitnod a K&H Banknál, hanem igényelhetsz ingyenes törlesztési számlát is. Ha ezt választod, akkor figyelj oda, hogy minden hónapban az igényléskor megadott törlesztési napon a törlesztőrészlet összege rendelkezésre álljon a számlán.
Viszont, ha K&H-s lakossági bankszámlát nyitsz és arra irányítod legalább 250 ezer forintot elérő havi jövedelmed, akkor kamatkedvezményben részesülsz.

össze lehet kombinálni a babaváró hitelt a CSOK-kal és lakáshitellel?

Igen, amennyiben lakás célra szeretnétek felvenni a babaváró hitelt, akkor igényelhettek CSOK-ot és lakáshitelt is:

 • a babaváró hitel 75%-a a lakáshitel önerejeként figyelembe vehető, amennyiben a lakáshitel igénylés benyújtása előtt kevesebb mint 90 nappal korábban vetted fel a babaváró hitelt. Ha több mint 90 nappal a lakásvásárlás előtt vetted fel a babaváró hitelt, és azt lakás célra félretetted, akkor azt önerőként 100%-ban felhasználhatod.
 • meglévő gyermekek tekintetében a CSOK támogatást is figyelembe vehetjük lakáshitel önerőnek
 • a CSOK igénybevételének szigorú igénylési szabályai vannak, tudj meg erről többet itt.
 • többgyermekes családok építésre és vásárlásra igényelhetik a fix 3% kamatozású államilag támogatott lakáshitelt is - THM: 3,2%

vásárolhatok ingatlant kizárólag CSOK-ból?

Igen, az ingatlan megvásárolható kizárólag a CSOK összegéből, amennyiben a CSOK támogatás teljes összege fedezi az ingatlan árát, vagy a CSOK-on felüli vételárrészt önerőből meg tudom fizetni. 

mennyi önerő kell, ha CSOK-ból akarok lakást/házat vásárolni?

A vásárolni kívánt lakás/ház vételárának és a CSOK támogatás, valamint az ehhez felvehető kedvezményes hitel összegének a különbségét önerőből kell finanszírozni. A bankok általában elvárják, hogy legalább a vételár 20%-a saját erőből (készpénz/megtakarítás) rendelkezésedre álljon.

melyek a jövedelem terhelhetőségi mutató szabályai?

 • jogszabályi előírás szerint ((32/2014.(IX.10.) MNB rendelet) a felvehető maximális hitelösszeg függ a jövedelemtől és a választott kamatperiódustól
 • az alábbi táblázat azt mutatja, hogy adott jövedelmi szint, illetve az újonnan felvenni szándékozott hitel kamatperiódusa alapján az igazolt jövedelem legfeljebb mekkora része fordítható hiteltörlesztésekre

havi nettó jövedelem mértéke

kamatperiódus

kevesebb, mint 5 év

legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év

legalább 10 év vagy végig fix

 

esetén a jövedelem legfeljebb ekkora része fordítható hiteltörlesztésekre (%-ban)

600 ezer forint alatti havi nettó jövedelem

25%

35%

50%

600 ezer forint vagy feletti havi nettó jövedelem

30%

40%

60%

Döntésedet a kamatperiódus választásról befolyásolhatja:

 • mennyire fontos Neked, hogy a futamidő során a törlesztő-részlet ne változzon
 • jogszabályi előírás a jövedelem terhelhetőségéről

mennyi idő alatt folyósítja a Bank a lakáshitelem?

A lakáshitel igénylési folyamat két szakaszra osztható. Egy hitelbírálati és egy folyósítási szakaszre.

A hitelbírálat idejét befolyásolja az, hogy minden szükséges dokumentum időben leadásra került-e, míg a folyósítás idejét az adás-vételi szerződésben meghatározott határidők, illetve újépítésű ingatlanok vagy építkezések esetében a megfelelő készültségi szint elérése határozza meg

A hitelbírálati és folyósítási átlagok az alábbiak szerint alakultak az elmúlt 1 év alapján (2023. júliusi adat):

termék átlagos hitelbírálati idő (munkanap) átlagos folyósítási idő (munkanap)

nem kamattámogatott jelzáloghitel 

10,05 25,85
babaváró hitel 3,55 9,91
CSOK, kamattámogatott lakáshitel 10,56 26,35

milyen futamidőre vegyem fel a lakáshitelem?

A maximális futamidő 30 év, viszont jellemzően 15-20 évre veszik fel az ügyfelek. Természetesen minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb lehet a havi törlesztőrészlete. Viszont túl hosszú futamidőt nem érdemes választani, mert akkor már nem csökken érdemben a törlesztőrészlet.

vehetek fel lakáshitelt meglévő hitel kiváltására

Igen, van lehetőség hitelkiváltásra lakáshitelt felvenni, abban az esetben, ha a kiváltandó hitel szintén lakáshitel. Ebben az esetben is a bank ugyanolyan hitelbírálatot végez el, mint amikor lakásvásárlás céljából igényel az ügyfél lakáshitelt.

kaphatok lakáshitelt, ha a nevemen szerepel már egy másik ingatlan?

Igen, van rá lehetőség, a kettő nem zárja ki egymást.

milyen esetben utasíthatja el a Bank a lakáshitel-kérelmemet?

A hitel-elutasításnak több oka is lehet. Például: ha az igénylőnek nincs kellő jövedelme a törlesztőrészlet megfizetésére, úgy, hogy a megélhetésére is elegendő jövedelme maradjon, továbbá megfelelő ingatlan fedezet is szükséges a lakáshitel biztosítékaként.

milyen formában teljesíthetem a lakáshitel önerőt?

Lakáshitel önerőként bevonhatóak az alábbiak: lakástakarék, meglévő ingatlan értékesítéséből származó pénz, CSOK támogatás. Babaváró hitel esetén a hitel 75%-a önerőként felhasználható, amennyiben a lakáshitelt a babaváró hitel felvételekor, vagy a babaváró kölcsönszerződés megkötését követő 90 napon belül igényled. Ha több mint 90 nap telik el a babaváró kölcsönszerződés megkötése és a lakáshitel igénylése között, akkor a korlátozás nem áll fenn.

hol találok további információt a jelzáloghitelekről?

mi az a jelzálogjog és miért van rá szükség?

A jelzálogjog egy szerződést biztosító kötelezettség, melyet lakáshitel felvétel során a bank jegyeztet be a hitel fedezetéül szolgáló ingatlanra a területileg illetékes Földhivatalnál. Egy-egy ingatlan vételárának akár 70-80%-át is lakáshitel segítségével egyenlít ki a vevő és válik annak az ingatlannak a tulajdonosává. A bankok ezért jelzálogjogot jegyeztetnek be a hitelösszeg erejéig a fedezetül szolgáló ingatlanra. Ezért is hívják gyakran a lakáshiteleket úgy, hogy jelzáloghitel vagy fedezetes hitel.

meglévő lakáshitelekkel kapcsolatos ügyintézés