lakáshitelek, jelzáloghitelek

Április 25-én a K&H Bank kibocsátotta az első zöld jelzáloglevelét. A beérkező forrást olyan lakossági jelzáloghitelek refinanszírozására fordítja, amelyekhez tartozó lakóingatlanok megfelelnek a szigorú energiahatékonysági elvárásoknak.
Olvasd el az ehhez készült ügyféltájékoztatót: Környezeti fenntarthatósági szempontok a fogyasztói jelzáloghitelezésben

mennyi lakáshitelt kaphatok? számold ki most

gyakran ismételt kérdések

mi az a kamatperiódus?

Kamatperiódus alatt olyan időszakot kell érteni, amely alatt a kamat mértéke változatlan.

 • 5 vagy 10 éves kamatperiódusok esetén a kamatlábat a kamatperiódus forduló alkalmával az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja a Bank, ami itt érhető el
 • a futamidő végéig fix kamatozású hitelek esetén a kamatláb értéke és ezáltal a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan, vagyis a kamatperiódus megegyezik a futamidővel

kombinálhatom a lakáshitelt babaváró hitellel?

Igen, amennyiben megfelelsz a K&H babaváró kölcsön igénylési feltételeinek és a babaváró hitelen túl további kölcsönre is szükséged van lakáscélod megvalósítására. A babaváró kölcsön részben beszámítható lakáshitel önerejének is. Bővebben erről itt olvashatsz.

mennyi az ingatlan minimális értéke?

A hitel fedezeteként a Bank maximum 3, ingatlanonként legalább 3,5 millió forint forgalmi értékű ingatlant fogad el (ez alól kivétel a gépkocsi tároló).

készpénzes jövedelem esetén is kaphatok hitelt?

Igen, akkor a bért munkáltatói igazolással vagy előző évi NAV jövedelemigazolással kell igazolni. Viszont bármely magyarországi banknál vezetett bankszámla minimális igénylési feltételnek minősül.

3 hónapja dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ez elegendő?

Igen, az igénylés feltétele, hogy az előző 3 hónapban egy munkahelyről érkezzen rendszeres jövedelmed (adóstárs esetén pedig az övé is), és ne állj próbaidő és felmondás hatálya alatt. Határozott munkaviszony esetén legalább további 1 évre érvényesnek kell lennie munkaszerződésednek.

a határozott idejű munkaszerződést elfogadja a bank?

Igen, határozott idejű munkaviszony esetén is igényelhetsz lakáshitelt, ellenben feltétel, hogy a munkaviszony ugyanazon munkáltatónál minimum 3 hónapja fennálljon és a próbaidő letelt, a kérelem benyújtásakor még legalább 12 hónapra szól vagy munkáltatói szándéknyilatkozat van a hosszabbításról.

egyéni vállalkozó vagyok, kaphatok lakáshitelt?

Igen, egyéni vállalkozásból származó jövedelem alapján is kaphatsz lakáshitelt a K&H Banktól, de ehhez feltétel, hogy legalább 9 hónapja legyél egyéni vállalkozó, és legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezz, valamint az előző lezárt évi adózott eredményed nem lehet negatív, és amennyiben a vállalkozásod egyéni cég, az nem állhat felszámolás, per illetve csődeljárás alatt.

külföldön dolgozom, és külföldi számlára érkezik a jövedelmem. Így kaphatok hitelt?

Külföldi munkavégzés esetén ahhoz, hogy hitelt kaphass, feltétel, hogy állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezzél és a határozatlan idejű munkaviszonyod ugyanazon munkáltatónál legalább 3 hónapja fennálljon, a próbaidő letelt. A határozott idejű munkaviszony fennállása esetén minden esetben egyedi bírálat szükséges.

A külföldi számla nem kizáró tényező.

az értékbecslést nekem kell megrendelni?

Nem, a Bank rendeli meg az értékbecslőt meghatalmazásod alapján.  Az értékbecslő az értékbecslés eredményét csak akkor küldi meg a Bank részére, ha előzetesen kiegyenlítetted az értékbecslés költségét az értékbecslő felé.

probléma, ha más bankhoz érkezik a jövedelmem?

Nem probléma, ellenben K&H bankszámlával rendelkező ügyfeleink kedvezőbb kondícióval tudnak hitelt felvenni.

kötelező bankszámlát nyitni a hitel mellé?

Nem kötelező bankszámlát nyitnod a K&H Banknál, hanem igényelhetsz ingyenes törlesztési számlát is. Ha ezt választod, akkor figyelj oda, hogy minden hónapban az igényléskor megadott törlesztési napon a törlesztőrészlet összege rendelkezésre álljon a számlán.
Viszont, ha K&H-s lakossági bankszámlát nyitsz és arra irányítod legalább 250 ezer forintot elérő havi jövedelmed, akkor kamatkedvezményben részesülsz.

össze lehet kombinálni a babaváró hitelt a CSOK-kal és lakáshitellel?

Igen, amennyiben lakás célra szeretnétek felvenni a babaváró hitelt, akkor igényelhettek CSOK-ot és lakáshitelt is:

 • a babaváró hitel 75%-a a lakáshitel önerejeként figyelembe vehető
 • meglévő gyermekek tekintetében a CSOK támogatást is figyelembe vehetjük lakáshitel önerőnek
 • a CSOK igénybevételének szigorú igénylési szabályai vannak, tudj meg erről többet itt.
 • többgyermekes családok építésre és vásárlásra igényelhetik a fix 3% kamatozású államilag támogatott lakáshitelt is – THM: 3,3%

vásárolhatok ingatlant kizárólag CSOK-ból?

Igen, az ingatlan megvásárolható kizárólag a CSOK összegéből, amennyiben a CSOK támogatás teljes összege fedezi az ingatlan árát, vagy a CSOK-on felüli vételárrészt önerőből meg tudom fizetni. 

mennyi önerő kell, ha CSOK-ból akarok lakást/házat vásárolni?

A vásárolni kívánt lakás/ház vételárának és a CSOK támogatás, valamint az ehhez felvehető kedvezményes hitel összegének a különbségét önerőből kell finanszírozni. A bankok általában elvárják, hogy legalább a vételár 20%-a saját erőből (készpénz/megtakarítás) rendelkezésedre álljon.

melyek a jövedelem terhelhetőségi mutató szabályai?

 • jogszabályi előírás szerint ((32/2014.(IX.10.) MNB rendelet) a felvehető maximális hitelösszeg függ a jövedelemtől és a választott kamatperiódustól
 • az alábbi táblázat azt mutatja, hogy adott jövedelmi szint, illetve az újonnan felvenni szándékozott hitel kamatperiódusa alapján az igazolt jövedelem legfeljebb mekkora része fordítható hiteltörlesztésekre

havi nettó jövedelem mértéke

kamatperiódus

kevesebb, mint 5 év

legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év

legalább 10 év vagy végig fix

 

esetén a jövedelem legfeljebb ekkora része fordítható hiteltörlesztésekre (%-ban)

500 ezer forint alatti havi nettó jövedelem

25%

35%

50%

500 ezer forint vagy feletti havi nettó jövedelem

30%

40%

60%

Döntésedet a kamatperiódus választásról befolyásolhatja:

 • mennyire fontos Neked, hogy a futamidő során a törlesztő-részlet ne változzon
 • jogszabályi előírás a jövedelem terhelhetőségéről

mit jelent a jelzáloghitel?

A hitelek egyik legyakoribb típusa a jelzáloghitel. Fő jellemzője, hogy a felvett hitelösszeg értékében jelzálog kerül bejegyzésre a hitelből finanszírozott ingatlanon, vagy egyéb ingatlanon. Ennél a típusú hitelnél tehát ingatlanfedezet bevonásra van szükség.

milyen előnyei vannak a jelzáloghitelnek?

A jelzáloghitel kedvezőbb havi törlesztőrészletet nyújt, hiszen alacsonyabb kamatozású hitelek közé tartozik, a személyi kölcsönnel szemben.

milyen célokra használhatom fel a jelzáloghitelt?

A K&H-nál a lakáscélú jelzáloghitel felhasználható új ingatlan vásárlására, építésére, vagy használt ingatlan felújítására, korszerűsítésére, bővítésére.

ki igényelhet lakáscélú jelzáloghitelt?

K&H lakáshiteleit akkor igényelheted, ha:

 • természetes személy vagy,
 • nem szerepelsz a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, régi nevén BAR) negatív tartalmú információval,
 • nem állsz csődvédelem alatt,
 • munkahelyeden a próbaidő lejárt,
 • amennyiben határozott idejű munkaviszonnyal rendelkezel, az igényléshez képest még további egy évre szóljon a szerződés,
 • valamely adóstárs jövedelme legalább havi nettó 154 280 forint,
 • a futamidő során nem töltöd be a 75. életéved (amennyiben igen, szükséged van egy adóstársra),
 • állandó magyarországi lakcímmel rendelkezel,
 • a vásárolt ingatlan tulajdonosa leszel, melynek forgalmi értéke legalább 3,5 millió forint (kivéve gépkocsi tároló)

Ha többen veszitek fel a jelzáloghitelt, vagyis adóstársat vonsz be, akkor az összes igénylőnek meg kell felelnie a fenti feltételeknek. Házastársi vagyonközösség okán házastársadat adóstársként be kell vonnod a lakáshitel igénylésbe.

A hitelbírálat során megvizsgáljuk, hogy a havi nettó jövedelmed hány %-át terheli a havi törlesztőrészleteid összege (az új és meglévő hitelek együttesen). Ez a százalékos érték 25-60% között mozoghat attól függően, hogy mennyi a jövedelmed és milyen gyakran változhat az új lakáshiteled törlesztőrészlete.

Ezen felül szükséges, hogy a hitel folyósítása előtt lakásbiztosítással rendelkezzél a fedezetként bevont ingatlanra vonatkozóan.

hogyan igényelhetek lakáscélú jelzáloghitelt?

 1. tájékozódás telefonon
 • Amennyiben K&H lakáshitel felvételében gondolkozol, első lépésként kérj visszahívást honlapunkon. Munkatársaink személyre szabott tájékoztatással segítenek a megfelelő hitel kiválasztásában.
 • Kérésedre a bediktált adatok alapján elkészítik az előzetes hitelbírálatot díjmentesen és megtudhatod a várható törlesztőrészletet is.
 • A beszélgetés során kiválaszthatod, hogy a továbbiakban melyik K&H ügyfélponton  szeretnéd intézni a hiteligénylést.
 • Ezután e-mailben elküldjük Neked az igényléshez szükséges dokumentumokat.
 1. hiteligénylése email-en keresztül
 • A K&H bankfiók hitelszakértője felveszi Veled a kapcsolatot.
 • A kitöltött, aláírt és beszkennelt (fotózott) kölcsönigénylő dokumentumokat és a hitelbírálathoz szükséges dokumentumokat  el kell küldened e-mailben a hitelszakértőnek.
 • Az értékbecslő megállapítja az ingatlan forgalmi értékét, melynek alapesetben 80%-ig hitelez a Bank. A szükséges értékbecslést a K&H hitelszakértő megrendeli, amit egy ingatlanra vonatkozóan vissza is térítünk

 SMS-t küldünk az értékbecsélés megrendeléséről

 1. hitelbírálat
 • Hiánytalan dokumentumok esetén a bírálattal kapcsolatban nincs további teendőd.
 • Az értékbecslő felveszi Veled a kapcsolatot, hogy egy megbeszélt időpontban meg tudja tekinteni az ingatlant. Olvasd el az ajánlást a helyszíni szemlék lefolytatásával kapcsolatbanA hiteligény elbírálása az értékbecsült ingatlan és az igazolt jövedelem alapján történik. 
 • Ezt követően a hitelszakértő telefonon felkeres Téged a szerződéskötési időpont egyeztetésével kapcsolatban, illetve tájékoztat a jelzálog-kölcsönjogviszony lényeges tartalmi elemeiről és kondícióiról.
 • Pozitív bírálat esetén a Bank elkészíti a hitelszerződést. 
 • A szerződéskötést megelőzően e-mailben elküldjük Neked a szerződéstervezetet, melynek áttanulmányozására legalább 3 napot biztosítunk. Ajánlatunk 15 napig érvényes.

 SMS-t küldünk a hitelbírálati döntésről

 1. szerződéskötés
 • Szerződéskötés alkalmával a bankfiókban papír alapon alá kell írnod a korábban e-mailben visszaküldött, kitöltött dokumentumokat. A hitelbírálathoz szükséges eredeti dokumentumokat is be kell mutatnod/nyújtanod.
 • A hitelszakértő ellenőrzi, hogy az eredeti dokumentumok megegyeznek-e az e-mailen beküldött dokumentumokkal. Eltérés esetén a Bank az ajánlatát nem tarja fenn, az új kérelemnek minősül.
 • Ezután következik a kölcsönszerződés aláírása.
 • A kölcsönszerződést közjegyzői okiratba szükséges foglalni, melynek ügyintézésében is segítünk.
 • A közjegyzői okirat hiteles kiadványát elektronikus formában, közjegyző által a bank cégkapu felületére beküldve is elfogadjuk. A közjegyzői okiratot továbbra is csak személyesen, a közjegyzői irodában írhatod alá.

 SMS-t küldünk a hitelszerződés elkészültéről

 1. folyósítás és a hitel törlesztése
 • Az adásvételi szerződésben megadott személy(ek)nek elutaljuk a hitelösszeget a hitelszerződésben rögzített módon.
 • folyósítás után (a teljes vételár kiegyenlítését követően) a tulajdonjog földhivatali bejegyzésével válsz a vásárolt ingatlan tulajdonosává.
 • Bank zálogjoga bejegyzésre kerül az ingatlanon, amíg visszafizeted a felvett hitelösszeget.
 • A folyósítás után a hitelszerződésben megállapodottak szerint biztosítsd, hogy a törlesztőrészlet összege minden esedékességkor rendelkezésre álljon a megadott bankszámlán. A 2020. március 18. után kötött szerződésekre nem vonatkozik a törlesztési moratórium.

 SMS-t küldünk a folyósításról

milyen ingatlanra lehet jelzáloghitelt felvenni?

 • használt/használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás/lakóház vásárlás
 • építési céllal való telekvásárlás,
 • üdülő (beleértve hétvégi ház, nyaraló, apartman) vásárlása, amennyiben az ingatlan minimum komfortfokozata komfortos és használatbavételi engedéllyel rendelkezik (támogatott hitelek esetén nem érvényes),
 • igazoltan lakáscélú hitel kiváltása
 • a kölcsönnel érintett lakáscélú ingatlanhoz kapcsolódó gépkocsi tároló, tároló vásárlása

meglévő hitelekkel, jelzáloghitelekkel kapcsolatos ügyintézés