lakáscélú hitelek

mennyi lakáshitelt kaphatok? számold ki most

gyakran ismételt kérdések

mi az a kamatperiódus?

Kamatperiódus alatt olyan időszakot kell érteni, amely alatt a kamat mértéke változatlan.

 • 12 havi kamatperiódusok esetén a kamatláb a kamatperiódus fordulónapján 12 havi BUBOR változását követi. A kamatfelár mértéke fix marad a futamidő végéig.
 • 5 vagy 10 éves kamatperiódusok esetén a kamatlábat a kamatperiódus forduló alkalmával az MNB honlapján közzétett kamatváltoztatási mutató alkalmazásával számított mértékig módosíthatja a Bank, ami itt érhető el
 • a futamidő végéig fix kamatozású hitelek esetén a kamatláb értéke és ezáltal a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan, vagyis a kamatperiódus megegyezik a futamidővel (fix 10, fix 15, fix 20)

kombinálhatom a lakáshitelt babaváró hitellel?

Igen, amennyiben megfelelsz a K&H babaváró kölcsön igénylési feltételeinek és a babaváró hitelen túl további kölcsönre is szükséged van lakáscélod megvalósítására. A babaváró kölcsön részben beszámítható lakáshitel önerejének is. Bővebben erről itt olvashatsz.

mennyi az ingatlan minimális értéke?

A hitel fedezeteként a Bank maximum 3, ingatlanonként legalább 3,5 millió forint forgalmi értékű ingatlant fogad el (ez alól kivétel a gépkocsi tároló).

készpénzes jövedelem esetén is kaphatok hitelt?

Igen, akkor a bért munkáltatói igazolással vagy előző évi NAV jövedelemigazolással kell igazolni. Viszont bármely magyarországi banknál vezetett bankszámla minimális igénylési feltételnek minősül.

3 hónapja dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, ez elegendő?

Igen, az igénylés feltétele, hogy az előző 3 hónapban egy munkahelyről érkezzen rendszeres jövedelmed (adóstárs esetén pedig az övé is), és ne állj próbaidő és felmondás hatálya alatt. Határozott munkaviszony esetén legalább további 1 évre érvényesnek kell lennie munkaszerződésednek.

a határozott idejű munkaszerződést elfogadja a bank?

Igen, határozott idejű munkaviszony esetén is igényelhetsz lakáshitelt, ellenben feltétel, hogy a munkaviszony ugyanazon munkáltatónál minimum 3 hónapja fennálljon és a próbaidő letelt, a kérelem benyújtásakor még legalább 12 hónapra szól vagy munkáltatói szándéknyilatkozat van a hosszabbításról.

egyéni vállalkozó vagyok, kaphatok lakáshitelt?

Igen, egyéni vállalkozásból származó jövedelem alapján is kaphatsz lakáshitelt a K&H Banktól, de ehhez feltétel, hogy legalább 9 hónapja legyél egyéni vállalkozó, és legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezz, valamint az előző lezárt évi adózott eredményed nem lehet negatív, és amennyiben a vállalkozásod egyéni cég, az nem állhat felszámolás, per illetve csődeljárás alatt.

külföldön dolgozom, és külföldi számlára érkezik a jövedelmem. Így kaphatok hitelt?

Külföldi munkavégzés esetén ahhoz, hogy hitelt kaphass, feltétel, hogy állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezzél és a határozatlan idejű munkaviszonyod ugyanazon munkáltatónál legalább 3 hónapja fennálljon, a próbaidő letelt. A határozott idejű munkaviszony fennállása esetén minden esetben egyedi bírálat szükséges.

A külföldi számla nem kizáró tényező.

az értékbecslést nekem kell megrendelni?

Nem, a Bank rendeli meg az értékbecslőt meghatalmazásod alapján.  Az értékbecslő az értékbecslés eredményét csak akkor küldi meg a Bank részére, ha előzetesen kiegyenlítetted az értékbecslés költségét az értékbecslő felé.

probléma, ha más bankhoz érkezik a jövedelmem?

Nem probléma, ellenben K&H bankszámlával rendelkező ügyfeleink kedvezőbb kondícióval tudnak hitelt felvenni.

kötelező bankszámlát nyitni a hitel mellé?

Nem kötelező bankszámlát nyitnod a K&H Banknál, hanem igényelhetsz ingyenes törlesztési számlát is. Ha ezt választod, akkor figyelj oda, hogy minden hónapban az igényléskor megadott törlesztési napon a törlesztőrészlet összege rendelkezésre álljon a számlán. 
Viszont ha K&H-s lakossági bankszámlát nyitsz és arra irányítod legalább 100 ezer forintot elérő havi jövedelmed, akkor kamatkedvezményben részesülsz.

melyek a jövedelem terhelhetőségi mutató szabályai?

 • jogszabályi előírás szerint ((32/2014.(IX.10.) MNB rendelet) a felvehető maximális hitelösszeg függ a jövedelemtől és a választott kamatperiódustól
 • az alábbi táblázat azt mutatja, hogy adott jövedelmi szint, illetve az újonnan felvenni szándékozott hitel kamatperiódusa alapján az igazolt jövedelem legfeljebb mekkora része fordítható hiteltörlesztésekre

havi nettó jövedelem mértéke

kamatperiódus

kevesebb, mint 5 év

legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év

legalább 10 év vagy végig fix

 

esetén a jövedelem legfeljebb ekkora része fordítható hiteltörlesztésekre (%-ban)

500 ezer forint alatti havi nettó jövedelem

25%

35%

50%

500 ezer forint vagy feletti havi nettó jövedelem

30%

40%

60%

Döntésedet a kamatperiódus választásról befolyásolhatja:

 • mennyire fontos Neked, hogy a futamidő során a törlesztő-részlet ne változzon
 • jogszabályi előírás a jövedelem terhelhetőségéről

össze lehet kombinálni a babaváró hitelt a CSOK-kal és lakáshitellel?

Igen, amennyiben lakás célra szeretnétek felvenni a babaváró hitelt, akkor igényelhettek CSOK-ot és lakáshitelt is:

 • a babaváró hitel 75%-a a lakáshitel önerejeként figyelembe vehető
 • meglévő gyermekek tekintetében a CSOK támogatást is figyelembe vehetjük lakáshitel önerőnek
 • a CSOK igénybevételének szigorú igénylési szabályai vannak, tudj meg erről többet itt.
 • többgyermekes családok építésre és vásárlásra igényelhetik a fix 3% kamatozású államilag támogatott lakáshitelt is – THM: 3,3

vásárolhatok ingatlant kizárólag CSOK-ból?

Igen, az ingatlan megvásárolható kizárólag a CSOK összegéből, amennyiben a CSOK támogatás teljes összege fedezi az ingatlan árát, vagy a CSOK-on felüli vételárrészt önerőből meg tudom fizetni. 

mennyi önerő kell, ha CSOK-ból akarok lakást/házat vásárolni?

A vásárolni kívánt lakás/ház vételárának és a CSOK támogatás, valamint az ehhez felvehető kedvezményes hitel összegének a különbségét önerőből kell finanszírozni. A bankok általában elvárják, hogy legalább a vételár 20%-a saját erőből (készpénz/megtakarítás) rendelkezésedre álljon.

meglévő hitelekkel kapcsolatos ügyintézés