lakásvásárlás hitelből – mit intézzünk el a bankkal?

2019. június 04.
Megtaláltad álmaid lakását, de kizárólag önerőből nem tudod finanszírozni a vásárlást? Mutatjuk a legfontosabb teendőket, amit a hitelfelvétel során a bankkal el kell intézned!

(A cikk tartalma frissült: 2022.07.18.)

lakásvásárlás hitelből – mit intézzünk el a bankkal?

megtakarítás és önerő összegének meghatározása

Sokan úgy gondolják, hogy ha végre összegyűjtötték a pénzt a lakásvásárlásra, az általában 20% mértékű önerőre vagy a lakáshitel felvételére, véget is ér a spórolás. Holott erről szó sincs! Fontos, hogy lakásvásárláskor – és utána – is legyen legalább 3-4 hónapnyi megtakarításunk, ami mindenekelőtt a törlesztőrészlet befizetését fedezi. Ne feledjük, ott van még az adásvételi szerződés költsége, a vagyonszerzési illeték és a felújítás, bútorozás is. 

 tipp!

Készpénzben kell átadni a foglalót az eladónak? A K&H bankautomatákból, lakossági ügyfélként már akár 1 millió forint is felvehető alkalmanként, hogy gyorsabb és gördülékenyebb lehessen a nagyobb összegek készhez vétele! A készpénzfelvétel várható költségeiről ITT érhető el további információ.

 

állami támogatások feltérképezése

A Magyarország Kormánya által nyújtott CSOK támogatást a legtöbben névből ismerik, ám nincsenek tisztában az igénylésének szigorú feltételeivel. Például a meglévő és/vagy vállalt gyermekek számától függően elvárt minimum négyzetméter, vagy a megfelelő társadalombiztosítási jogviszony és a köztartozásmentesség. A megvásárolt lakásba be is kell költözni!

lakáshitel alapos, részletes megismerése

Ahány ember, annyi lakáshitel... mondhatnánk. A lakáshitel felvételének megannyi előírása és feltétele van, de némi szabadság persze nekünk is jut. Hitelügyintézőnkkel alaposan beszéljünk át előre minden opciót, figyelembe véve megtakarításainkat, a futamidő hosszúságát, a teljes visszafizetés mértékét, de még azt is, hogy aktuális anyagi helyzetünkre milyen hatással lesznek a törlesztőrészletek, és próbáljunk a jövőbe is tekinteni: amennyiben a kamat fix, fogjuk-e tudni rendszeresen törleszteni? Amennyiben a kamat változó, mekkora emelkedés fér még bele? Emellett érdemes az előtörlesztési lehetőségeket és a futamidő megváltoztatását is előre tisztázni.

biztosítás

A Bankok előírhatják hogy legyen a megvásárolandó illetve az egyéb fedezeti ingatlanra vonatkozó  vagyonbiztosítási fedezet, itt is érdemes több opciót megvizsgálni. Lakás vásárlása esetén, adott esetben, az ingatlan biztosítható a társasház közös biztosításával, ám a biztosítási összeg nem lehet kevesebb, mint a biztosítékul szolgáló ingatlan újjáépítési értéke, de legalább a hitel összege. Az ingóságaink védelméről pedig magunknak kell gondoskodni, mert erre semmi esetben sem terjed ki a társasház biztosítása.

 tipp!

K&H lakáshitel felvételnél a K&H lakásbiztosítás éves díjából és a lakáshitel kamatából kedvezményt adunk, ráadásul kényelmesen, minden egy helyen elintézhető!

 

szükséges iratok beszerzése

Alapesetben egy egyszerű lakáshitel esetén, elég benyújtani kitöltve a kölcsönigénylő nyomtatványt és 3 havi bankszámlakivonatot. A K&H-nál a folyamat annyiban kényelmes, hogy elfogadja a más bank internetbankjából letöltött bankszámlakivonatokat is, vagyis nem szükséges másik bankfiókba menni hiteles dokumentumért. K&H-s ügyfélként pedig bankszámlakivonatra sincs szükség. Azonban további dokumentumokat is bekérhet a bank az igénylés során. Például:

  • hitelkiváltás esetén a meglévő hitel fennálló tőketartozásáról szükséges igazolást
  • ha elváltál, akkor a válási papírokat, még akkor is, ha ez nagyon rég történt, mert törvényi előírás, ha házas vagy, akkor a házastársadat is be kell vonnod a hitelbe
  • ha pedig CSOK-ot igényelsz, akkor még további dokumentumokra is szükség lesz

A hiteligénylés során szükség lesz még tulajdoni lapra, friss értékbecslésre, illetve a banki kölcsönszerződést közjegyző előtt fogjátok közokiratba foglaltatni. Nem szabad megfeledkezni a földhivatali ügyintézésről sem!

ne felejtsünk el kérdezni sem!

Méghozzá minél többet! Ha megtaláltuk a megfelelő hitelügyintézőt és ügyvédet, ők segítenek minket a hitelfelvétel és lakásvásárlás igencsak rögös útján. Ám fontos, hogy ne féljünk tőlük kérdezni. Fontos, hogy minden részlettel tisztában legyünk, hiszen életünk egyik legfontosabb lépéséről van szó.

K&H minősített fogyasztóbarát lakáshitel – THM: 7,2–7,3%
CSOK és otthonteremtési kamattámogatott hitel THM: 3,2%

 

Úgy érzed, készen állsz a lakáshitel felvételre? Ismerd meg lakáshitelre vonatkozó ajánlatainkat!

K&H lakáshitel vásárlásra

Tudj meg többet az Ingatlanhirdetés Figyelő app-ról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további részletek

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő QR-kód

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kedvezmények 2019. január 1-jétől visszavonásig, a befogadott hiteligénylésekre érvényesek. A termékek részletes leírását és feltételeit az ügyfélszerződés, a Lakossági hitelekre vonatkozó általános szerződési feltételek, a K&H Bank üzletszabályzata, valamint az aktuális Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A fedezetül bevont ingatlanra vagyonbiztosítással kell rendelkezni. A THM értékek a 2019. június 1-től hatályos Hirdetmény szerint, az akcióban meghirdetett kedvezmények figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszegű és 20 éves futamidejű kölcsönre kerültek meghatározásra, az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok alapján. A feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. Jelen hirdetés a biztosítási termékek vonatkozásában sem minősül ajánlattételnek, részleteket a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza, amelyek megtekinthetők a kh.hu internetes oldalon.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év