milyen állami támogatások vannak 2024-ben?

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2024. március 25.
Az elmúlt évek ingatag gazdasági környezetében számos változással kellett szembenéznünk a mindennapokban is. Gondoljunk csak az olyan fordulatokra, mint az energiaár szabályozás vagy éppen a családtámogatási rendszer átalakítása. Sokszor azonban nem könnyű követni, milyen állami támogatások vannak, melyik maradt, melyiket vezették ki, vagy éppen milyen új konstrukció jelent meg a piacon. Ezért összeszedtük a fontosabb információkat az elérhető lakástámogatásokkal kapcsolatban & rávilágítunk arra is, ezek hogyan kombinálhatóak egymással.

Milyen állami támogatások vannak?
 

elérhető állami támogatások 2024-ben

Tekintsük is át, milyen állami támogatások vannak 2024-ben, amelyeket családosként lakáscélra fordíthatunk!

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A CSOK kétségkívül sikertörténet. 2015-ös bevezetése óta családok százezrei vették igénybe az otthonteremtési kedvezményt.

Az idei évben jelentős változás, hogy a „városi CSOK” néven ismertté vált klasszikus konstrukció 2024-től alapjaiban alakul át. A 2019-ben bevezetett Falusi CSOK viszont továbbra is megmarad, ráadásul lényegesen kedvezőbb feltételekkel lesz igényelhető. Emellett idén januártól megjelent egy új támogatási forma, a valamennyi településen elérhető CSOK Plusz.

babaváró hitel

A 2019-ben bevezetett Babaváró összetett konstrukció, egyik része egy kamatmentes hitel, másik pedig egy gyermekvállalási támogatás, amellyel gyermekek születése esetén csökkenthetjük a tőketartozást. A Babaváró hitel megmarad, azonban 2024-től két jelentős módosítással, amelyek a maximálisan felvehető összegre, valamint a házaspár hölgy tagjának maximális életkorára vonatkoznak.

jelzáloghitel elengedés

Röviden érdemes szólni a jelzáloghitel elengedés lehetőségéről is, ami a 2024-es évet is jellemzi. A támogatás keretében azok a családok, akiknek lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk van

 • a második gyermekük születésekor 1 millió forint,
 • a harmadik gyermek érkezésével 4 millió forint, majd
 • minden további gyermek esetén 1 millió forint elengedését kérhetik a fennálló tartozásból.

milyen állami támogatások vannak idén? Érdemes feltérképezni a lehetőségeket!

A klasszikus CSOK-nál és a Falusi CSOK-nál elérhető a vissza nem térítendő támogatás lehetősége, a CSOK Plusz egy fix kamatozású kamattámogatott lakáscélú jelzáloghitelt, a Babaváró pedig szabad felhasználású hitelt takar.

megújult a klasszikus CSOK & marad a falusi CSOK

A Falusi CSOK lényegesen kedvezőbb feltételekkel maradt velünk, ugyanis 2024-től jelentősen megemelkedett a támogatási összeg: egy gyermek esetén 1 millió, két gyermek esetén 4 millió, három gyermeknél pedig 15 millió forint igényelhető az 5000 fő alatti preferált kistelepüléseken.

A megújult CSOK konstrukcióval pedig akkor találhatjuk meg a számításainkat, ha ötezernél kisebb főt számláló, preferált kistelepülésen szeretnénk új egylakásos ingatlant építeni vagy vásárolni, ugyanis ez a támogatási forma kizárólag ebben az esetben érhető el. A konstrukció legalább két meglévő, vagy vállalt gyerekkel igényelhető, a maximális összege 2 gyerek esetén 10 millió forint, 3 gyereknél pedig 15 millió forint lehet.

A megújult CSOK kombinálható a Falusi CSOK-kal is, ami olyan esetekben lehet ideális, amikor például az igénylők nem vállalnak újabb gyereket, egyedülálló szülő, illetve élettársak élnének ezzel a lehetőséggel.

 tipp!

A K&H-nál a CSOK továbbra is elérhető, mely a preferált kistelepüléseken új egylakásos ingatlan építésére vagy vásárlására fordítható.

babaváró hitel: változó feltételek, két éves átmenettel

A Babaváró hitel szintén marad, azonban 2024-től elsődleges célja a fiatalok gyermekvállalásának támogatása. Ennek kapcsán két jelentős változás történt 2024-re: a hitel maximális összege 10 millió forintról 11 millióra nőtt, amelyet azok a házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség életkora 18 és 30 év között van. Ezáltal jelentősen csökken a korábbi 41 éves felső korhatár, jóllehet némi átmenettel: 2024. december 31-éig akkor is beadható a hiteligénylés, ha a feleség 30-41 év között van, feltéve, ha legalább 12 hetes várandós.

a Babaváró előnyei

A kamatmentesség a futamidő első 5 évében minden esetben megilleti a hitelfelvevőt. Ha ezalatt gyermek születik vagy eléri a 12 hetes magzati kort, a törlesztést kérelemre 3 évre szüneteltethetjük, és a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes marad.

Amennyiben a második vállalt gyermek is megérkezik, elengedik a fennálló tartozásunk 30%-át, harmadik gyermek esetén pedig 100%-át, így a hitelszerződésünk is megszűnik.

Babaváró hitel igénylése esetén jóváírási akcióban is részt vehetünk a K&H-nál is: bizonyos feltételek teljesülése esetén akár 160.000 forint jóváírást is kaphatunk!

Az alacsony költségek szintén érvként szólhatnak a Babaváró mellett. A kölcsönt folyósító bank a hitelbírálatért és a folyósításért díjat nem számíthat fel, ahogy az előtörlesztésért sem, meghatározott feltételek teljesülése esetén.

A konstrukció előnye, hogy szabadon felhasználható, így fordíthatjuk lakásvásárlásra, felújításra, hitelkiváltásra, de akár autóvásárlásra is. Emellett jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként is beszámítható, amennyiben a lakáshitelt a babaváró hitel felvételekor vagy a szerződés megkötését követő 90 napon belül igényeljük.

megérkezett a CSOK Plusz

Az idei év új szereplője, a CSOK Plusz egy legfeljebb 3%-os, fix kamatozású kamattámogatott lakáscélú jelzáloghitel. A CSOK Pluszt kizárólag gyermekvállalás mellett igényelhetjük, ugyanakkor a már meglévő gyermeket is figyelembe veszik a hitelösszeg megállapításakor. Házaspárként vehetjük igénybe, amennyiben a hölgy tag még nem töltötte be a 41. életévét.

A CSOK Plusszal finanszírozható a lakás építése, vásárlása, vásárlással egybekötött bővítése vagy a meglévő lakás bővítése.

A hitelt első közös lakás vásárlása esetén legfeljebb 80 millió, minden más esetben legfeljebb 150 millió forintos lakásra lehet felvenni. A CSOK Plusz minimálisan igényelhető összege 2 millió Ft, maximumát pedig a meglévő és a jövőben vállalt gyermekek száma határozza meg. Eszerint

 • 15 millió forint a maximális hitelösszeg, ha gyermektelen igénylők egy gyermeket vállalnak.
 • 30 millió forint a maximális hitelösszeg, ha gyermektelen igénylők két gyermeket vagy egygyermekes igénylők egy gyermeket vállalnak.
 • 50 millió forint a maximális hitelösszeg, ha gyermektelen igénylők három gyermeket, egygyermekes igénylők két gyermeket, két- vagy többgyermekes házaspárok egy gyermeket vállalnak.

a CSOK Plusz előnyei

A hitelszerződés megkötését követően másodikként és harmadikként született (vagy örökbefogadott) gyermek után elengednek 10-10 millió forint tartozást, valamint az egyik gyermek születése után 12 hónapos hitelmoratórium kérhető. A törlesztés szünetelés csak 1 alkalommal vehető igénybe.

További előnyt jelent, hogy a CSOK Plusz használt lakás vásárlására, illetve bővítésre is igényelhető. Az első közös otthon megszerzése esetén ráadásul 10% önerő mellett is elérhető.

Ráadásul a kölcsön felvétele esetén az ingatlan teljesen illetékmentes, azaz mentesülhetünk a 4 százalékos vagyonszerzési illeték megfizetése alól. Az első évben ráadásul csak a hitel kamatát kell törlesztenünk, ami alacsony havi részleteket eredményez erre az időszakra.

mire érdemes figyelni az igénylésnél?

Nézzük meg, mire érdemes még figyelni, hogy igényeinknek és lehetőségeinknek leginkább megfelelő támogatási forma mellett döntsünk!

milyen élethelyzetben melyik hitel jöhet szóba?

A Falusi CSOK támogatást már a kezdetektől fogva igényelhetik élettársak és egyedülálló szülők is, abban az esetben, ha már van gyermekük és nem szeretnének többet vállalni. Gyermekvállalás esetén viszont kötelező a házasság. Ezen feltételek a CSOK esetében is érvényesek.

A Babaváró és a CSOK Plusz esetében ugyanakkor kötelező a fennálló házasság igazolása, hiszen ezek a támogatások kizárólag további gyermek vállalásával érhetők el.

Életkort tekintve az alsó korhatár 18 év, a bankok azonban ennél szigorúbb előírásokat hozhatnak, így akár 23 éves korra is emelhetik. Bizonyos hitelintézeteknél pedig megköthetik, hogy a futamidő végén legfeljebb hány éves lehet a házaspár valamely tagja.

mire kell figyelni a tb-jogviszony kapcsán?

Az állami támogatások személyi feltételei közül a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó követelmény lehet az egyik legnehezebben teljesíthető elvárás.

 • A CSOK Plusz, a Falusi CSOK és a CSOK igényléséhez legalább kettő, a Babaváró hitelhez legalább három év TB jogviszonyt kell igazolni.
 • A Falusi CSOK és a CSOK, valamint a CSOK Plusz igénylésénél a középiskolában és a felsőoktatásban (nappali tagozaton) eltöltött éveket is figyelembe veszik, Babavárónál csak a felsőoktatási jogviszonyt.
 • A közmunkát a Falusi CSOK, a CSOK és a CSOK Plusz nem veszi figyelembe, a Babaváró hitel esetén legfeljebb egy év közmunkát be lehet számítani.
milyen célra fordítható a támogatás?

Az otthonteremtési kedvezmények esetében a hitelcél egyértelmű, a Babavárónál pedig szabadon dönthetünk erről.

 • A Falusi CSOK-ból 2024-től már új lakás vásárlását vagy építését is finanszírozhatjuk (korábban csak használt ingatlanra lehetett fordítani). A CSOK esetében azonban csak új lakás építésére vagy vásárlására fordítható a támogatás.
 • A CSOK Plusz nem fordítható meglévő ingatlan korszerűsítésére.
 • A Babaváró szabadon felhasználható hitel, gyakran fordítják ingatlancélokra. Ebben nincsen megkötés.
hogyan kombinálhatóak az egyes támogatások?

A kistelepüléseken élőknek a Falusi CSOK mellé igényelhető a kistelepüléseken megmaradó CSOK-hitel vagy az új CSOK Plusz (csak előre vállalt gyermekek esetén). A Babaváró hitellel együtt is felvehető, ráadásul a lakástámogatások mellé önerőként is bevihető.

milyenek a banki feltételek?

A 10% önerő lehetősége a CSOK Plusznál érhető el, a Falusi CSOK esetén maradt a szokásos 20%. Azonban mindez pusztán lehetőség a bankok számára, nem kötelezettség, ennél szigorúbb önerőfeltételeket is megállapíthatók.

Igényléskor az egyes bankok saját hitelképességi feltételeinek is meg kell felelni. Ezekben pedig jelentős eltérések lehetnek, különösen a havi törlesztőrészlet, a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM), és a legkisebb elvárt jövedelem kapcsán.

hogyan segítik a K&H konstrukciói az állami támogatások kihasználását?

A K&H kínálatában az állami támogatások közül a CSOK Plusz és a Babaváró hitel is teljeskörűen elérhető, igénylésük esetén pedig számos kedvezményre számíthatunk. A CSOK Plusz esetében a bank egy alkalommal visszatéríti az értékbecslés díját, bizonyos feltételekkel a Takarnet lekérdezés díját is átvállalja. A folyósítást követően pedig visszatéríti a közjegyzői okirat díját maximum 40 000 forintig és elengedi a szerződéskötési díjat. A Babaváró igénylése esetén, amennyiben a folyósított hitelösszeg eléri a 11 millió forintot, akár 160 000 forint jóváírást kaphatunk!

Emellett a CSOK továbbra is rendelkezésre áll, mely a Falusi CSOK-hoz hasonlóan csak preferált kistelepüléseken új egylakásos ingatlan építésére vagy vásárlására fordítható.

Tudj meg többet az államilag támogatott megoldásokról & vágj bele az otthonteremtésbe kedvező feltételekkel!

állami támogatások és hitelek a K&H-nál

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák. A CSOK Plusz jelzáloghitel esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 518/2023. (XI. 30.) számú a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és otthonteremtési kamattámogatás extra esetében a 302/2023. (VII. 11.) számú a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. Tájékoztatjuk, hogy Kölcsön igénylése esetén a Banknak nincs szerződéskötési kötelezettsége, a Bank köteles a felelős hitelezés elveinek betartásával az ügyfél hitelképességét megvizsgálni. A Bank a mindenkor hatályos jogszabályok és hitelezési elvei alapján a hitelbírálat eredményétől függően dönt arról, hogy kölcsönszerződés megkötésére kerül-e sor. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A hirdetésben szereplő CSOK Plusz hitelprogram részét képező támogatásokat Magyarország Kormánya nyújtja. A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő babaváró hitelt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

otthonteremtési program

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év