korszerűsítsd ingatlanod és csökkentsd a rezsid*!

próbáld ki az energetikai kalkulátorunkat, amivel előzetes becslést kaphatsz arról, hogy:

  • mennyi az ingatlanod jelenlegi energiafogyasztása
  • mennyi költséget spórolhatsz meg egy korszerűsítéssel.

Tipp: a pontosabb kalkulációhoz szükséged lesz az alábbi adatokra: építés ideje, alapterület, falazat típusa, fűtési, vízmelegítési rendszerek típusa, fogyasztási adatok (pl. áram, gáz, biomassza).

A kalkulátor Magyarország vezető energetikai szakembereinek bevonásával készült. A kalkulátor használata nem helyettesíti az energetikai szakemberekkel való konzultációt. A kalkulátor a 2023. november 1. előtt érvényben lévő energetikai szabályoknak megfelelő energetikai besorolási értékeket számítja ki.

* A kalkulátorban feltüntettet költségek tájékoztató jellegűek. A becslés nem helyettesíti az energetikai tanúsító jogosultsággal rendelkező szakember által, validált energetikai tanúsító szoftverrel, a hatályos jogszabályok alapján készített energetikai számítást vagy hiteles energetikai tanúsítványt. A K&H energetikai kalkulátor a fűtéshez, vízmelegítéshez, illetve elektromos berendezések működtetéséhez szükséges költségekkel számol, víz, csatorna, karbantartási (pl. kéményseprő) és egyéb rezsit érintő költségekkel nem. Továbbá a kalkuláció az életvitelszerűen lakott ingatlanok esetén tud megfelelő becslést nyújtani.

gyakran ismételt kérdések

mire jó az energetikai kalkulátor?

Az energetikai kalkulátor segítségével, csupán néhány adat megadásával (épület típusa, építési időszak, fűtött alapterület stb.) megtudhatod, hogy mennyi az ingatlanod jelenlegi primer energiaigénye, éves üzemeltetési költsége és hogy milyen az energetikai besorolása. A jelenlegi állapot mellett arra is lehetőséged van, hogy virtuálisan korszerűsítsd az otthonod: beállíthatod, hogy milyen fűtési rendszert, szigetelést szeretnél a jövőben. A beállítást követően a korszerűsítés utáni éves üzemeltetési költséget és energetikai besorolást is megtudhatod. Sőt, azt is kiszámoljuk neked, hogy mennyit spórolhatsz rövid és hosszútávon a felújítással. A kalkulátor az életvitelszerűen lakott ingatlanok esetén tud megfelelő becslést adni, tehát hétvégi-házra, nyaralóra nem alkalmas.

kaphatok az energetikai kalkulátorral energetikai tanúsítványt?

A kalkulátor nem helyettesíti az energetikai szakember által készített energetikai tanúsítványt. Mielőtt korszerűsítenéd ingatlanod, mindenképpen érdemes egy energetikus bevonása, hogy a lehető leghatékonyabb állapotot érd el.

milyen adatokra van szükség a kalkulációhoz?

A kalkulációhoz szükséges megadni az ingatlan típusát (családiház vagy társasház), építési időszakot, az ingatlan fűtött alapterületét, fűtési rendszer típusát, melegvíz ellátórendszert, az éves összfogyasztást. Ha 2005 óta történt az ingatlanon felújítás, akkor azt is érdemes megadni a pontosabb eredményért, továbbá azt is, ha rendelkezel jelenleg napelemes rendszerrel.

mi a különbség a rezsi kalkulátor és az energetikai kalkulátor között?

A rezsi kalkulátor megmutatja, hogy mekkora költséggel jár egy adott ingatlan fenntartása. Fontos, hogy a rezsi kalkulátor nem csak az energia fogyasztást mutatja, hanem a különböző közművek használatának a díját is. A rezsibe tartozik minden, ami az ingatlan üzemeltetéséhez (fűtéséhez, áram- és vízellátásához) szükséges pl.: áram, víz, csatorna díj, gáz, távhő, tüzelőfa…, de még a szemétszállítás, kéményseprés is.

Az energetikai kalkulátor kifejezetten az ingatlan energiafelhasználásának kiszámolására jött létre, amit elsősorban a fűtéshez és melegvíz ellátáshoz szűkséges berendezések, illetve az épület hőmegtartási adottságai (falazat, szigetelés, nyílászárók, stb.) határoznak meg.

hogyan juthatok energetikai tanúsítványhoz?

Ha energetikai tanúsítványhoz van szükséged a korszerűsítés előtt, vagy esetleg az ingatlanod eladása miatt szükséges egy friss tanúsítvány beszerzése, akkor érdemes körülnézni az interneten a különböző kereső oldalakon, hiszen számos minősített szakember megtalálható, aki helyszíni felméréssel tud készíteni eredeti tanúsítványt. Fontos, hogy az a személy készíthet tanúsítványt, aki szerepel a Magyar Építész Kamara vagy a Magyar Mérnöki Kamara névjegyzékében, továbbá rendelkezik érvényes jogosultsággal.

miért van szükség helyszíni felmérésre?

Minden ingatlan más és más jellemzőkkel bír, így ahhoz, hogy a lehető legpontosabb eredményt kaphasd, mindenképpen szükséges a helyszíni felmérés a tanúsítvány elkészítéséhez.

milyen ingatlan típusra készült az energetikai kalkulátor?

A kalkulátor családiházra, illetve társasházra is tud kalkulációt végezni. A családi házat tágabban értelmezzük a kalkulátornál: ide sorolandó minden olyan lakóépület, melyben maximum 3 lakás található. Társasház esetén pedig ide értünk minden olyan lakóépület, melyben legalább 4 lakás található.

mi az a primer energiaigény?

A primer energiaigény magába foglalja az épületben ténylegesen felhasznált energián kívül azt az energia mennyiséget is, ami ahhoz szükséges, hogy az energia az épülethez eljusson (pl. villamos áram előállításának energia igénye az erőműben). Nem tartalmazza viszont a megújuló forrásokból fedezett energiaigényt.