zöld otthon: így lehet energiahatékony a lakásod

fenntartható otthonra vágysz? járj utána a részleteknek!
2022. szeptember 05.
Napjainkban már nemcsak a klímavédelem, de a rezsiköltségek növekedése kapcsán is egyre többet hallani a zöld otthon kifejezést, ami az energetikai szempontból korszerű, a legújabb műszaki eljárásokkal felszerelt, jól szigetelt ingatlanokat foglalja magában. Ha észszerűbb energiafelhasználásúvá alakítod az új vagy akár a már meglévő otthonod, te is jelentős mennyiségű energiát takaríthatsz meg, ami a környezetnek és a pénztárcádnak egyaránt jót tesz. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan lehet energiahatékony az otthonod.

Zöld otthon zöld lakáshitelre

mitől lesz egy ház zöld otthon?

Otthonod akkor kaphatja meg a zöld otthon jelzőt, ha minél kevesebb fosszilis energia felhasználásával és / vagy megújuló energiával működik. Több olyan épülettípus is létezik, amely megfelel a korszerű és energiahatékony megoldásoknak: ilyenek például a passzívházak, az ökoházak, dombházak és a fenntartható energiaforrással működő hagyományos építésű otthonok is.

mi az energetikai tanúsítvány?

A zöld otthon fogalmának meghatározásánál természetesen objektívebb mérce is rendelkezésre áll, hiszen az épületek energetikai besorolására pontosan meghatározott és mérhető minősítési rendszert dolgoztak ki.

Az ingatlanok energetikai értékelésénél AA++ és JJ megjelölés között 12 szintű minősítéssel találkozhatsz. A legjobb, minimális energiaigényű minősítést csak a legmagasabb energiahatékonyságú ingatlanok kaphatják meg, a legrosszabb osztályozásba (II és JJ) a súlyosan elavult, nagyon energiapazarló épületek kerülnek. Az energiahatékonysági kategória egyben utal a ház várható üzemeltetési költségeire is. Egy jobb besorolású épület arányosan alacsonyabb rezsiköltségek mellett üzemeltethető.

Használt ingatlanok esetében nincs előírt mérték, bármilyen energetikai besorolást is kap az ingatlan, annak nincs semmilyen következménye. Új épületek létesítése esetén azonban már érdemes előrelátónak lenni, mert 2024 nyarától kezdve legalább a BB kategóriát el kell érnie az épületnek, különben nem kapja meg a használatbavételi engedélyt. Az energetikai besorolás megállapítása szakember feladata, aki a felmérésről energetikai tanúsítványt ad ki.

Az energetikai tanúsítvány a kiállítástól számított tíz évig érvényes, de a feltételek változása esetén (korszerűsítés vagy átalakítás) újat kell készíteni. Az energetikai tanúsítvány fontos kelléke az adásvételi megállapodásoknak, hiszen a végleges adásvételi szerződés kell, hogy tartalmazza a tanúsítvány egyedi HET azonosító sorszámát.

milyen feltételeknek kell megfelelnie egy ingatlannak ahhoz, hogy energiahatékonynak (BB besorolás) minősüljön?

A BB osztály megfelel a várhatóan 2024 nyarától érvényben lévő „közel nulla energiaigény” kategória előírásainak. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje új épületek építésekor betartandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az adott háznak. Ilyen a beépítésre kerülő nyílászárók minősége, a hőszigetelés mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások alkalmazása a minősítés megszerzése érdekében.

Pontosan számszerűsítve az látható, hogy az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási értéknek 81 és 100 KWh/m²/év közé kell esnie ahhoz, hogy a lakóingatlan BB minősítést kapjon. Ha az érték 81-nél alacsonyabb, akkor AA minősítésű, ha 100-nál magasabb, akkor rosszabb, CC minősítést kaphat az ingatlan.

a zöld otthon előnyei

A környezetvédelmi, energetikai szempontokon túl, fontos össztársadalmi érdek a jövő nemzedékeinek megvédeni a Földet, másrészt anyagilag is komoly előnyei vannak a zöld otthon kialakításának. Nem csak a lakás használata során jelentkezik költségcsökkenés az alacsony fűtési és áramfelhasználási tulajdonságoknak köszönhetően, hanem már az építés esetén is olyan támogatásokat vehetsz igénybe, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik a kivitelezési kiadásokat.

hogyan zöldítheted ki a már meglévő otthonodat?

Akkor is sokat tehetsz az otthonod kizöldítése érdekében, ha nem most építkezel: számtalan korszerűsítési megoldás közül választhatsz! Melyek ezek? 

 • Napelem vagy napkollektor telepítése
 • Hőszivattyú beépítése
 • Szélturbina telepítése
 • Hő és elektromos tárolóegységek alkalmazása
 • Homlokzati nyílászárók energiatakarékosra történő cseréje
 • Árnyékolástechnikai megoldások
 • Fűtési-hűtési rendszerek telepítése, cseréje vagy felújítása
 • Energiahatékony világítástechnika kialakítása
 • Alacsony vízfelhasználású konyhai, fürdőszobai szaniter rendszerek használata
 • 3. generációs okosmérő rendszerek telepítése az áramfelhasználás nyomon követésére
 • Zónákra osztott termosztát-rendszer, okos termosztát és érzékelők telepítése
 • Épületautomatika (Building Management System) rendszerek telepítése

Mennyi energiát lehet megtakarítani egy komolyabb korszerűsítéssel? Akár a teljes fűtési és áram kiadásaidat fedezhetik az ilyen jellegű beruházások és ezek megtérülése is kevesebb, mint 10 év. Ahogy a rezsi kiadások nőnek, a megtérülési számítások úgy közelítenek az 5 éves időtartamhoz, de pontos számítást egyedi paraméterek alapján lehet csak készíteni.

ha zöld otthon, akkor zöld hitel

2021-ben jelent meg a lakáshitel piacon a Zöld Otthon Program keretében a zöld hitel. A Növekedési Hitelprogram (NHP) részeként elindított zöld otthon hitelhez az MNB adott forrást a bankoknak, amelyet maximum évi 2,5 százalékos kamattal hiteleztek tovább az új lakást vásárló vagy építő ügyfeleknek. Ez a teljesen új szemléletű jegybanki konstrukció 200 milliárd forintos kerettel indult, majd 2022 áprilisában kiegészítésre került további 100 milliárd forinttal. 

Milyen feltételekkel lehetett igényelni a hitelt? Az elvárások értelmében az épület legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású kellett legyen, az energiaigényét pedig primer 80 kWh/m2/évben maximalizálták. 

A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően az MNB által biztosított zöld hitelkeret kimerült, de a kedvező feltételek mellett elérhető konstrukciók azonban ezzel nem értek véget! 

zöld otthon hitelre

A K&H zöld lakáshitel segítségével te is megvalósíthatod a megálmodott energetikai beruházásokat, felhasználhatod építésre, vásárlásra, felújításra és korszerűsítésre egyaránt.

A K&H zöld lakáshitel előnyei:

 • a felvett hitelösszeg 1%-át, maximum 120 000 forintot ír jóvá a bank, ha 2022. december 31-ig K&H zöld lakáshitelt igényelsz
 • induló díjkedvezményekben részesülsz
 • visszakapod az energetikai tanúsítvány árát
 • rugalmas futamidő: 5-10-15 éves fix kamatperiódussal is igényelhető
 • a piaci lakáshiteleknél kedvezőbb, díjakat és költségeket tartalmazó THM: 7,8–10,3%

A hitel előnyei mellett fontos azzal is tisztában lenned, milyen jellegű ingatlan vásárlására, illetve egyéb munkálatokra fordítható:

 • építésre, új lakás vásárlásra: ha az ingatlan elérni a BB energetikai besorolást és éves primer energiaigénye maximum 80 kWh/m2/év
 • lakásvásárlásra + felújításra: ha a vásárláskor az ingatlan energetikai besorolása rosszabb BB-nél, de a felújítást követően eléri a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh/m2/év lesz a primer energiaigénye, vagy a felújítás legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenést eredményez
 • korszerűsítésre: a 13 energia-hatékonysági cél közül legalább 1, de akár több megvalósítása, például napelem telepítése, hőszivattyú telepítése, hőszigetelés
 • felújításra: ha a felújítást megelőzően az ingatlan energetikai besorolása rosszabb BB-nél, de az ingatlan a felújítást követően eléri a BB energetikai besorolást, és maximum 80 kWh/m2/év lesz a primer energiaigénye, vagy a felújítás legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenést eredményez
K&H zöld hitel – THM: 6,5–7,5%


Te is szeretnél belevágni az otthonod zöldítésébe? Tudj meg többet a K&H zöld hitelről és valósítsd meg fenntarthatóan a terveidet!

K&H zöld hitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

A termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán.

A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év