így varázsolj fenntartható otthont a lakásodból!

2021. november 10.
„Az én házam, az én váram” – eszedbe jut ez a mondás, amikor az otthonodra gondolsz? Fontos, hogy lakásod számodra a legkényelmesebb és a legszebb legyen. De gondoltál már annak fenntarthatóságára? Cikkünkben bemutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a mindennapi élettered, lakásod kialakítása során, hogy a „várad” ne csak szép, hanem fenntartható is legyen, amit a pénztárcád is meghálál majd!

így varázsolj fenntartható otthont a lakásodból!

tudatosan, minden nap!

Biztosan hallottál már az ökológiai lábnyomról, amely számszerűsíti, mennyi földi erőforrásra van szüksége a társadalomnak vagy egy egyénnek, életszínvonalának fenntartásához. Gondolj bele, mennyi húst fogyasztasz, milyen közlekedési módot használsz, és általában: hogyan éled mindennapjaidat. Ha úgy érzed, szeretnél változtatni, környezettudatosabban élnéd az életedet, vágj bele minél előbb! Tartsd szem előtt, hogy bár apró lépésekkel is sokat tehetsz egy szebb jövőért, érdemes pénzügyeidben, befektetéseidben is tudatosan választanod, melyben zöld pénzügyek – így kezdj hozzá című cikkünk nagy segítség lehet.

tudatos otthon

Mindennapi életed, fogyasztásod mellett az otthonodban apróbb változtatásokkal is tehetsz lakásod fenntarthatóságáért. Gyűjtsd szelektíven a szemetet, ha tudsz, alakíts ki egy kényelmes szelektív sarkot a konyhádban, melyhez akár egy mini szerveshulladék-gyűjtőt, komposztálót is társíthatsz. Próbáld ki az otthon is egyszerűen, természetes hozzávalókból elkészíthető takarítószereket, melyek ráadásul olcsóbbak is, mint a boltban elérhető termékek. Mit szólnál saját fűszerekhez? Ültess pár cseréppel a kedvenc fogásaidhoz használt fűszerekből, gondozd őket, hogy friss illatukkal és ízükkel bármikor feldobják hangulatod és ételeid. Ízelítőül most ugyan csak néhány tippet hoztunk, de ha kellően motivált vagy új dolgok kipróbálására, otthonod könnyedén egyre fenntarthatóbbá válik majd.

fenntartható lakás, ház

Lakás vásárlása vagy építkezés során kevesen gondolnak bele annak hosszú távú fenntarthatóságába. Nagyon fontos szempont az energetikai besorolás. Hazánkban – és az Európai Unió legtöbb tagállamában is – elég alacsony az épületek átlagos energiahatékonysága, melyen a következő években feltétlen javítani kell(ene). Fontos, hogy megértsük: a fenntartható otthonokkal nem csupán a környezet, de hosszú távon a lakók pénztárcája is jobban jár.

energetikai besorolások

Az energetikai besorolások rendszere 2016-ban újult meg, amikor az azelőtti rendszert leváltották egy magasabb követelményeket tartalmazó, korszerűbb skálára, mely „AA++”-tól egészen „JJ”-ig terjed. Magyarországon a 2020-ban kibocsátott energiatanúsítványok többsége a „CC”, azaz korszerű kategóriába esett, melynek jellemzője, hogy jól szigetelt, átlagos belmagasságú, korszerű nyílászárókkal és kiváló hatásfokú, földgáz alapú, fűtést és melegvizet biztosító rendszerrel rendelkezik. Az ennél rosszabb minősítésű ingatlanok általában vagy fűtési rendszerük, a szigetelés hiánya vagy az elöregedett nem jól szigetelő nyílászárók miatt kerülnek alacsonyabb besorolásba. A „BB”, az „AA”, „AA+” vagy „AA++” kategóriák a már szinte nulla energiaigényű lakásokra vonatkoznak, melyeknél például az időjárásfüggő hőszabályzás megoldott, esetleg napelem vagy napkollektor gondoskodik az otthon energiaigényének kiszolgálásáról.

fenntartható lakás, mint befektetés?

Amennyiben lakást vásárolnál, javasoljuk, hogy már az adás-vétel előtt kérd el az épület hiteles energetikai tanúsítványát, majd az abban feltüntetett jellemzők és a várható felújítási költségek alapján gondold végig befektetésedet.

Magas energetikai osztályba tartozó ingatlan esetében általában sokkal alacsonyabb rezsi és karbantartási költségek várhatóak, sőt a korszerűsítésre sem kell magas összegeket szánni. Mindezek mellett, egy legalább CC (azaz korszerű) energetikai osztályba tartozó ingatlan értékállósága is igen jó, így befektetett pénzed hosszabb távon könnyebben megtérülhet.

kényelem és elrendezés

A fenntartható házak, lakások egyik legkiemelkedőbb pozitív tulajdonsága, hogy ezeket általában már korunk igénye szerint, napjaink lakáskultúrája alapján rendezik be. Lakásvásárlás vagy építkezés előtt képzeld el, tervezd meg, milyen módon lehet sokkal energiahatékonyabb álmaid otthona, ehhez pedig ne félj szakértői segítséget kérni. Hidd el, mindennapi bosszúságoktól szabadulhatsz meg egy jó fűtési rendszerrel vagy okos-villamoshálózat kiépítésével.

K&H NHP Zöld Otthon lakáshitel – THM: 2,6-2,7%

Belevágnál az építkezésbe, vagy korszerű energetikai besorolású ingatlant vásárolnál? Tudj meg többet a K&H NHP Zöld Otthon lakáshitelről, melyet kiemelten kedvező feltételek mellett igényelhetsz!

K&H NHP zöld otthon lakáshitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltétele, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod honlapunkon a termékre vonatkozó oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, THM értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év