zöld pénzügyek – így kezdj hozzá!

2021. október 21.
Hallottál már a zöld pénzügyekről? Az angolul „green finance”-ként ismert megközelítés a 2015-ös Párizsi Megállapodás óta van jelen a bankok életében. De van-e példa hazánkban rá és hogyan érint téged ez fogyasztóként? Cikkünkből kiderül!

(a cikk tartalma frissült: 2022.07.01.)

zöld pénzügyek – így kezdj hozzá!

mi a célja?

Az biztos, hogy a Párizsi Megállapodás sok új törekvést hozott mind az országok, mind pedig az érintett országokban működő intézmények életében, annak érdekében, hogy a meghatározott célt elérjék: vagyis hogy a globális éves átlaghőmérséklet emelkedését, az iparosodást megelőző szinthez képest, 2°C alatt tartsák. Ennek eredményeképpen a pénzintézetek is nemzetközi szinten jelentős összegeket fektetnek a fenntarthatósági céljaik elérésébe, amelyek mentén kialakult a „zöld pénzügyek” fogalom.

zöld pénzügyi szolgáltatások

A zöld pénzügyek – vagy fenntartható pénzügyek – alatt olyan pénzügyi szolgáltatásokat értünk, amelyek hozzájárulhatnak a különböző klímacélok eléréséhez.  Fogyasztóként ez számodra azt jelenti, hogy lehetőséged van olyan banki termékeket, szolgáltatásokat választani, amelyek támogathatják a klímacélok megvalósítását. Ilyen banki termékek lehetnek például a zöld hitelek vagy a fenntartható befektetések, amelyek esetén megtakarításoddal környezeti és fenntarthatósági célok megvalósítását is támogathatod.

van ezekre lehetőség itthon is?

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan, irányelveivel és ajánlásaival, valamint pénzügyi támogatásokkal ösztönzi a hazai bankok fenntarthatósági törekvéseit. Az MNB Fenntarthatósági Ajánlásában olyan pontokat fogalmaz meg, amelyek a bankok átalános működésén keresztül segítik a klímacélok elérését:

  • 2021. április 22-től a Zöld Magyar Államkötvényt is lehet vásárolni, amely kibocsátásából befolyó összeget a Magyar Állam klímavédelmi szempontból előnyös beruházások finanszírozására kíván felhasználni 
  • 2022-től fokozatosan vezeti be a fenntartható befektetési alapok nagyobb környezeti és fenntarthatósági átláthatóságát biztosító jelentéseinek közzétételét.

Hazánkban egyre több kereskedelmi bank és takarékpénztár is lehetőséget kínál különböző fenntartható befektetések és megtakarítások megkötésére.

befektetéssel a fenntartható jövőért

A fenntartható befektetési megoldások választásával olyan vállalatokat, államokat támogathatsz, amelyek szem előtt tartják a fenntarthatósági szempontokat, így olaj- vagy szénvállalatok részvényei helyett napelemeket, vagy szélerőműveket gyártó vállalatokba fektetheted a pénzed.

Te is az MNB által 2019-ben, „Az év zöld bankja” minősítéssel kitüntetett K&H Bank ügyfele vagy? Akkor számodra a K&H fenntartható fejlődés befektetések jelenthetik az első lépést, ahol szigorú szűrők által kiválasztott részvény- és kötvénybefektetésekből álló portfóliót tudhatsz magadénak. Ezeket az alapokat szakértő kollégáink kezelik, így plusz idő, vagy energiaráfordítás nélkül támogathatod a fenntartható jövő építését. Ráadásul, a K&H mobilbankban is eléred a fenntartható fejlődés lendület, valamint a fenntartható fejlődés iram alapunkat, így gyorsan, néhány kattintással, akár havi 5000 forinttal, rendszeresen is elkezdheted befektetésedet a fenntarthatóság szolgálatába állítani.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank]

Tegyünk együtt egy élhetőbb jövőért! Légy fenntartható a befektetéseid terén is! Tudj meg többet a K&H fenntartható fejlődés befektetésekről!

K&H fenntartható fejlődés befektetések

Jelen marketing célú hirdetés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. Az alap részletes leírását, befektetési politikáját a Tájékoztató tartalmazza, mely magyar nyelven elérhető a vezető forgalmazó K&H Bank Zrt. fiókjaiban, mint forgalmazási helyeken és a www.kh.hu (vagy a khalapok.hu) internetes oldalon illetve angol nyelven a www.kbc.be/fundfinder oldalon. Ugyanezen elérhetőségeken tájékozódhat az alap Kiemelt Befektetői Információi felől, mely az alap alapvető jellemzőit tartalmazza tömör formában, önmagában azonban nem ad teljes körű leírást az alapról. Megalapozott befektetési döntése érdekében előzetesen alaposan vizsgálja meg az ezen dokumentumokban szereplő adatokat, különös tekintettel a kockázatokra. A befektetési jegyek forgalmazási költségeiről tájékozódjon a forgalmazási helyeken található hirdetményekből és a vezető forgalmazó www.kh.hu internetes oldalán. Az alap számára árfolyamfedezeti céllal, vagy befektetési cél megvalósítása miatt származtatott ügyletek alkalmazása engedélyezett. Az alap nettó eszközértéke jelentősen ingadozhat!  Az alap sem tőkevédelmi sem hozam- vagy árfolyamvédelmi ígéretet nem tesz, ilyen garanciát nem vállal! A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőbeni teljesítményekre! A befektetési jegy hozama – kivéve, ha tartós befektetésből származó jövedelem – kamatjövedelemnek minősül, mely után a fizetendő adót a kifizető a kifizetéskor köteles levonni. A befektetése hozamához kapcsolódó adózási tudnivalókról kérjük, tájékozódjon a www.kh.hu oldalon vagy tanácsadóinknál. A tartós befektetési szerződés alapján és a nyugdíj-előtakarékossági számlán szerzett jövedelemre sajátos adózási szabályok vonatkoznak. Az adózással összefüggő következmények a jövőben változhatnak, a konkrét adófizetési kötelezettség mindenkor csak az egyedi körülmények alapján állapítható meg. Az alapot a KBC Asset Management N.V. kezeli. A K&H Bank Zrt. termékeinek értékesítése során a MiFID rendelkezéseinek megfelelően jár el. A K&H Bank Zrt. a Budapesti Értéktőzsde tagja, tevékenységi engedélyének száma: a PSZÁF (illetve jogelődje) 41.064/1998., III/41.064-3/2001., III/41.064-11/2002. és III/41.064-16/2003. számú határozata.