növekvő rezsiköltség, egyre nagyobb infláció? így spórolhatsz!

gyors segítségre van szükséged? igényelj most K&H személyi kölcsönt!
2022. szeptember 07.
Nehéz télre készülhetünk a növekvő rezsiköltségek árnyékában, ezért érdemes rövid és hosszú távra tervezve átgondolni mindennapi kiadásainkat, biztonsági tartalékjainkat, valamint a lakásunk/házunk áram és gáz felhasználását, hiszen jelentős megtakarítást érhetünk el minden apró lépéssel!

(A cikk tartalma frissült: 2023.03.23.)

Növekvő rezsiköltség

milyen rezsiköltség változásokra számíthatunk ősztől?

A kormány a kialakult energiahelyzet kezelése érdekében augusztustól bevezeti a lakossági piaci árat, amely bár alacsonyabb, mint az aktuális versenypiaci ár, mégis jelentős költségnövekedést eredményezhet bizonyos háztartások számára. Fontos tudni, hogy csak abban az esetben kalkulálhatunk a korábbi rezsidíjakkal, ha az éves fogyasztásunk nem haladja meg a gáz esetében 1729 m3-t, a villamos energia esetében pedig a 2523 kwh-t, ami egy hónapra vetítve a gáznál 144 m3, az áramnál pedig 210 kwh átlagos fogyasztást jelent.

Az MVM Next áramszolgáltató szakértőinek korábbi becslése szerint egy család átlagos villamos energia fogyasztása (nappali árammal, kWh-ban számolva) így alakul: 4 fős háztartás villamos energia fogyasztása havonta 200 kWh (nappali áram), 4 fős háztartás családi házban villamos energia fogyasztása havonta 230 kWh (nappali áram). Fontos megjegyezni, hogy ebben az esetben egy becslésről van szó, ehhez képest az egyes családok szintjén lehetnek jelentős eltérések is.

A benzin és bizonyos alapvető élelmiszerek (tej, liszt, csirkemell, olaj) esetén határozatlan ideig hatósági árak kerültek megállapításra. A benzinnél ez 480 forintos árat jelent literenként, miközben a piaci ár 700 forint körül lenne, vagyis ársapka nélkül jelenleg ennyit kellene fizetnünk a benzinkutaknál. A többi hatósági áras terméknél becslések szerint legalább 20-25%-os drágulással kellene számolnunk, ha véget érne az árstop, így emiatt is javasolt a mindennapi pénzügyeink átgondolásával felkészülnünk a következő hónapokra.

te mit teszel a költségeid csökkentéséért?

Azon az elkerülhetetlen első lépésen túl, hogy feltárjuk a tényleges helyzetet, készítünk egy családi költségvetést, amelyben pontosan követjük a havi kiadásainkat, megvizsgáljuk a rezsiköltségeink alakulását, még sok mást is tehetünk az optimalizálás érdekében!

Érdemes lehet például átnézni otthonunkban a nyílászárók szigetelését, de rengeteg pénzt takaríthatunk meg azzal is, ha télen 20-21 foknál nem állítjuk magasabbra a lakás hőmérsékletét és inkább melegebben öltözünk otthon is. Ezzel akár 10 százalékkal kevesebb lehet a gázfogyasztásunk. Ha pedig nem tartózkodunk otthon, akkor nem szükséges egész nap mennie a fűtésnek, lejjebb lehet tekerni akár 18-19 fokra. A nem használt helyiségekre is érdemes odafigyelni, mérsékeljük ezek hőmérsékletét is.

A szellőztetés során napi 1-2 alkalommal 5-10 perc alatt frissítsük fel a lakás levegőjét és ne hagyjuk bukó állásban az ablakokat több órára. Fontos a megfelelő páratartalom is, ezáltal melegebbnek érezzük a szoba hőmérsékletét.

Sokat kell a legtöbbünknek változtatnia a villany tudatos használata terén is. Figyeljünk oda, hogy ne égjenek folyamatosan a lámpák és ne legyenek bekapcsolva azok a készülékek, amik nincsenek használatban, még készenléti állapotban sem, aminek szintén plusz fogyasztása van. Ha a hagyományos izzókat lecseréljük LED izzókra, a villanyszámlán is érzékelhetjük majd a változást.

A hűtőt, ha szükséges, jégtelenítsük, és ne hűtsük túl, illetve ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az is emel az energiafelhasználáson. Ha kertünk van, gyűjtsük össze az esővizet, amivel locsolhatunk, és ezt lehetőleg ne napközben, hanem estefelé tegyük meg, hogy ne párologjon el azonnal a víz.

A szakemberek számításai szerint ezek a kisebb lépések is sokat jelenthetnek a rezsiköltségek mérséklésében.

ne csak az energiafogyasztásod optimalizáld!

Jelentős összeget ugyanakkor nemcsak a tudatosabb energiafogyasztással takaríthatunk meg, hanem például azzal is, ha nem pazarolunk az élelmiszerekkel, tudatosabban vásárolunk és étkezünk.

A benzinárak emelkedése miatt érdemes megfontolni, hogy hibrid vagy elektromos autóra váltsunk, akár K&H személyi kölcsön igénybevételével.

Akkor is duplán jól járunk, ha a városban kevesebbet használjuk az autót, hiszen a közösségi közlekedéssel nemcsak pénzt spórolhatunk, de a környezetet is kevésbé terheljük, az egyszerű, gyors, online jegy- és bérletvásárlásban pedig nagy segítségünkre lehet a K&H+ szolgáltatása. Így a mobilunkon keresztül mindig velünk lehet a digitális bérletünk, vagy akkor is tudunk menetjegyet venni, ha éppen nincsen a közelben pénztár vagy automata.

Szintén érdemes lehet elgondolkozni a hitelkártya igénylésén is, hiszen az ezzel történő vásárlások után pénzvisszatérítést kaphatunk! Például ha a mindennapi vásárlásainkat a K&H Mastercard hitelkártyával végezzük, minimum havi 20.000 Ft költés mellett akár éves 48.000 forint pénzvisszatérítést is kaphatunk. További részletek a hitelkártya termékoldalunkra kattintva olvashatóak.

Mindezek mellett pedig természetesen érdemes felkészülni arra az eshetőségre is, ha váratlan kiadásunk jelentkezik, mert például még a nagyobb odafigyelés mellett is a tervezettnél magasabb rezsiszámla érkezik. Erre a K&H folyószámlahitele is jó megoldást jelenthet, amely biztonsági tartalékként díjmentesen rendelkezésre áll.

gondolkozz hosszú távon

Itt az ideje, hogy a házkörüli - eddig halogatott - javításokat végre elvégezzük. Ha a nyílászárók rossz állapotban vannak, érdemes lecserélni az ablakokat hőszigetelő ablakokra. A bejárati ajtó nemcsak biztonsági szempontból szorulhat cserére, hanem hőszigetelés szempontjából is érdemes megvizsgálni. Ha az ablakok alá, a fűtőtestek mögé hőtükör fóliát teszünk, már az is sokat segíthet a meleg benntartásában.

A korszerűsítéshez jó megoldás lehet a K&H zöld lakáshitel is, ami a BB energetikai besorolású ingatlan vásárlása illetve az ingatlan felújítása, energetikai korszerűsítése esetén nyújthat megoldást. Felújítás esetén az ingatlannak a munkálatokat követően el kell érni a BB energetikai besorolást és maximum 80 kWh/m2/év lehet a primer energiaigénye, vagy a felújítás legalább 30%-os primerenergia-igény csökkenést kell, hogy eredményezzen. Korszerűsítés esetén 13 energia-hatékonysági cél közül legalább 1 megvalósítása szükséges. További információk a K&H zöld lakáshitel termékoldalunkra kattintva érhetőek el.

hitelkártya-szolgáltatás[K&H Mastercard hitelkártya] – THM: 26,4%
Folyószámlahitel [K&H Folyószámlahitel] – THM: 26,7%
K&H személyi kölcsön – THM: 15,9–22,4%
K&H zöld lakáshitel – THM: 7,8 – 10,3%


Tudj meg többet a rezsiköltségek és a napi költések optimalizálását támogató megoldásainkról!

K&H személyi kölcsön autóvásárlásra

K&H személyi kölcsön a terveidhez

K&H folyószámlahitel a váratlan kiadásokhoz

K&H Mastercard hitelkártya

K&H zöld lakáshitel vásárláshoz és felújításhoz

K&H Mastercard hitelkártya

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei 2018. október 5-ét követően kötött hitelkártya szerződésekre elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat.

K&H Folyószámlahitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit az Ügyfélszerződés, a Devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek számára nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint a Természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt, a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM értéke az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra.

K&H Személyi Kölcsön

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

K&H felújítási hitel állami támogatással

A tájékoztató nem teljes körű, az a K&H Bank Zrt. értelmezésén alapul. Az otthonfelújítási kölcsön részleteit a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet tartalmazza.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmények tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A hirdetésben szereplő THM értékek lakásfelújítási hitel állami támogatás esetén az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 10 éves futamidő figyelembe vételével, tekintettel arra , hogy a 17/2016. Korm.r. 51/L.§ (3) bekezdése alapján a hitel futamideje legfeljebb 10 év lehet.A Bank két THM értéket jelenít meg. THM kamattámogatással esetén 2022 decemberében 2,5 millió forint otthonfelújítási támogatásból történő díjmentes előtörlesztés történik. THM kamattámogatás nélkül esetén nem valósul meg otthonfelújítási támogatásból történő előtörlesztés 2022. december végéig és a 2022. december hónapot követően az addig lehívott állami támogatást az Ügyfél egyösszegben köteles visszafizetni, valamint a futamidő hátralévő részében az ÁKK*130% + 3% kamattal köteles az Ügyfél visszafizetni a hitelt.
A hirdetésben szereplő otthonfelújítási hitel kamattámogatása és az otthonfelújítási támogatás Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Magyar reformok

K&H zöld lakáshitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

A termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán.

A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év