2020. augusztus 10.
Bár okos kütyük nélkül ma már szinte nem is tudunk élni, az okosotthon ettől sokkal többet jelent. Ezeknek az otthonoknak a „szívét” az intelligens épületautomatizálási rendszer adja, mely lehetővé teszi a különböző berendezések összehangolt vezérlését. De mire is jó ez a rendszer pontosan, és mit kell tennünk, ha szeretnénk kialakítani a saját okosotthonunkat? Lépéseinket követve nem is olyan bonyolult feladat, mint elsőre gondolnánk!

(A cikk tartalma frissült: 2021.01.01-jén)

okosotthon lépésről lépésre

építkezés vagy felújítás – nem mindegy!

Az úgynevezett intelligens épületautomatizálási rendszereknek alapvetően 2 nagy típusát különböztetjük meg: a sín- rendszerek kábelek segítségével kötik össze az egyes berendezéseket, a rádiófrekvenciás (RF) rendszerek, pedig vezeték nélkül. De létezik a két megoldásnak kombinált verziója is. De miért nagyon lényeges szempont ez?

Mert ha építkezünk, akkor a lehetőségeink száma szinte végtelen, így például az okosotthon működtetéséhez szükséges kábeleket beépíthetjük a falba is. Ha viszont otthonunk már készen van és nem szeretnénk a felújítás során ilyen komoly átalakítási munkálatokba belevágni, akkor a teljes egészében vezetéknélküli megoldások nyújthatnak kényelmes alternatívát.

tájékozódjuk a lehetséges funkciókról

Az intelligens épületautomatizálási rendszer legfőbb előnye, hogy igényeinknek megfelelően vezérli a hűtés- és fűtésrendszerünket, a világítástechnikát, sőt, kikapcsolja azokat a multimédiás eszközöket, amelyek „stand by” módban is áramot fogyasztanak, így a környezetünkre sem helyezünk fölösleges terheket és jelentős pénzt is megspórolhatunk.

Ezen kívül sokkal biztonságosabbá teszi az otthonunkat, hiszen irányítja a tűz- és füstérzékelőt, bekapcsolja a riasztót, és képes akár távollétünkben a biztonsági kamera képét a mobilunkra irányítani.

De azért ne feledkezzünk meg a kényelmi funkciókról sem, ami szintén nagyon meggyőző lehet. Reggel a hasunkra süt a nap, de még szundikálnánk egy kicsit- kinek van kedve kibújni a takaró alól a redőnyt lehúzni? Vagy nem lenne csábító egy kád meleg vízre és kellemes dallamokra hazaérkezni?

ismerkedjünk meg a működési elvvel!

A rendszert a már említett központi intelligens vezérlőegység fogja össze, ez kommunikál az épület különböző pontjain elhelyezett szenzorokkal. Így kap információt egy adott helyiségben éppen aktuális hőmérsékletről és fényerőről, ami alapján például leengedi az árnyékolót, hogy ne melegedjen fel túlságosan a szoba, mire hazaérkezünk. Természetesen az általunk előre beprogramozott feladatait is elvégzi, így lehetséges az, hogy egy hosszú hétfői nap után nincs más dolgunk, mint venni egy forró fürdőt, amit érkezésünkre a rendszer előkészített. Ha esetleg nem úgy alakul a napunk, ahogyan előre elterveztük, távolról, az okostelefonunkról vagy számítógépünkről néhány gombnyomással átírhatjuk a programot. Eredetileg azt szerettük volna, ha 18:00-ra fűti fel a lakást a vezérlő, de hamarabb végeztünk a dolgainkkal? Semmi gond, hazafelé tartva le is adhatjuk a jelet a mobilunkon, így kellemes melegbe érkezhetünk meg.

igényfelmérés: mi az, ami menjen, és mi maradjon?

Mérjük fel előre az igényeinket, hogy milyen funkciókra lesz biztosan szükségünk. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ám biztosan szükségünk lesz mindegyikre?

törekedjünk az összhangra

Figyeljünk arra, hogy az otthonunkba választott készülékek, mint például a hűtő, mosógép stb. kompatibilisek legyenek a központi vezérlővel és egymással. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább ne kockáztassunk, kérjünk segítséget egy szakmai tanácsadó cégtől. Abban az esetben, ha kezdetben csak néhány okosfunkciót szeretnénk bevezetni próbaképp, és ha beválik, bővítenénk a rendszert, akkor válasszunk olyan gyártót, ami minél több márkával párosítható, így később sem fog fájni a fejünk.

+1 tipp energiatakarékosan az alapoktól

Ha építkezünk, és fontos számunkra, hogy a lehető legenergiatakarékosabban alakítsuk ki az otthonunkat, hogy óvjuk a környezetünket és a pénztárcánkat, akkor az okosrendszer telepítése mellett érdemes fontolóra venni az aktív-, passzív-, öko- vagy autonómház kialakítását is. Erről ide kattintva tájékozódhatunk bővebben.

K&H lakáshitel - THM: 3,8 – 6,6%
K&H személyi kölcsön - THM: 14,5–22,4%

Az alapoktól indítanád el okosotthonod kialakítását? Tudj meg többet a 4-féle kamatkedvezménnyel igényelhető K&H lakáshitelről, melyhez előzetes hitelbírálatot akár telefonon keresztül, otthonról is kérhetsz!

K&H lakáshitel

Lakásfelújításban gondolkozol? Terveid megvalósításában az akár 100% online, induló díjak nélkül igényelhető K&H személyi kölcsön nyújthat segítséget!

K&H személyi kölcsön

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A Bank fenntartja az akció meghosszabbításának jogát. Az akció pontos feltételeiről és részleteiről érdeklődjön bankfiókjainkban vagy a www.kh.hu internetes oldalon. A termékek részletes leírását és feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek lakossági hitelekre vonatkozóan, az Üzletszabályzat, valamint az aktuális Hirdetmények tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. K&H lakáshitel esetén a fedezetül bevont ingatlanra vagyonbiztosítással kell rendelkezni. A THM értékek K&H lakáshitel esetén a 2021. január 1. napjától  hatályos Hirdetmény szerint, az akcióban meghirdetett kedvezmények figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszegű és 20 éves futamidejű kölcsönre kerültek meghatározásra, K&H személyi kölcsön esetén a 2021. január 1. napjától  hatályos Hirdetmény szerint, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra, az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok alapján. A feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kamatok változhatnak az akció időtartama alatt. Részletek a www.kh.hu honlapon és a K&H bankfiókokban.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év