zöld hitel - tudd meg, mi az, és miért lehet jó neked!

2021. október 03.
A 2021. október 4-től induló NHP Zöld Otthon Program az újépítésű lakást vásárlók vagy építők számára kínál kiemelten kedvező feltételekkel igényelhető lakáshitelt, az úgynevezett zöld hitelt. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és igénylési feltételeket, hogy magabiztosan vághass bele új, zöld otthonod vásárlásába vagy építésébe.

zöld hitel - tudd meg, mi az, és miért lehet jó neked!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új monetáris eszköztár-politikát hirdetett 2021 nyarán, amiben kiemelt figyelmet fordít a fenntartható pénzügyekre, valamint a káros környezeti hatásokat enyhítő törekvések támogatására, amit összefoglalónéven Zöld Programnak nevez. A célkitűzések részeként 2021. október 4-én indul az NHP Zöld Otthon Program, melynek célja, hogy fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve ösztönözze a zöld (azaz fenntartható) lakások építését, ezzel növelve a hazai lakásállomány energiahatékonyságát. A számos magyarországi hitelintézetnél elérhető „zöld lakáshitel” konstrukció: az MNB által refinanszírozott, maximum 2,5%-os fix kamatozású lakáshitel.

mire vehető fel a zöld hitel?

A Zöld Otthon Programon belül olyan lakossági ügyfelek vehetik fel a kedvezményes lakáshitelt, akik magas energiahatékonyságú (legalább BB energetikai besorolású) és maximum 90 kWh/m2/év primerenergia-felhasználású lakást vagy családi házat vásárolnak, vagy építenek.

Az építés és a vásárlás mellett felhasználható még:

  • az új lakáshoz kapcsolódó gépkocsitároló, tároló (a hitel tárgyát képező új lakással egyidejű) építésére vagy vásárlására.

milyen feltételeknek kell teljesülnie az igényléshez?

Jó hírünk van! Ha lakhatás céljából építed vagy vásárolod meg álmaid zöld otthonát, és annak legalább BB besorolású energetikai tanúsítványát felmutatod, már majdnem meg is feleltél az igénylés feltételeinek.  Azonban jó ha tudod, hogy:

  • a legfontosabb, hogy kizárólag lakóingatlanra (lakás, családi ház) veheted fel a hitelt, így például egy üdülő- vagy telekvétel házépítés nélkül nem finanszírozható  zöld hitelből. Az ingatlannak pedig legalább BB energetikai besorolású tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, és maximum 90 kWh/m2/év primerenergiát használhat fel
  • ezen kívül a banki ügyintézésnél tájékoztatni fognak arról, hogy a hitelezett ingatlant fedezetként szükséges bevonnod, fedezetcsere - azaz másik lakás/ház megadása ingatlanfedezetként - még a későbbiekben sem lehetséges
  • további kitétel, hogy a hitelt felvevő személy(ek)nek 100%-os össztulajdoni hányadot kell szerezniük az ingatlanban és Adósként bevonásra kerülnek a hitelbe
  • a zöld hitelt felvevő tulajdonosoknak legalább 10 évig állandó lakhelyként a hitelből megvásárolt ingatlanban kell lakniuk, azt nem értékesíthetik és használhatják más célra

Többek között ezen feltételeknek kell teljesülniük, de azt javasoljuk, ha zöld hitel felvételén gondolkodsz, kérj szakértő segítséget és legyél tisztában leendő zöld otthonod minden technikai és jogi jellemzőjével.

Plusz lehetőség, hogyha CSOK hitelben is gondolkozol, és megfelelsz mind a CSOK hitel, mind a Zöld hitel feltételeinek, akkor akár 0%-kal veheted fel a CSOK hitelt.

Nézzünk rá egy példát:

Tegyük fel, hogy szükséged van 50 millió forintra új lakás vagy ház építésére, vásárlására. Az ingatlan és Te is  a zöld hitel és a CSOK hitel feltételeinek is egyaránt megfeleltek. A meglévő illetve vállalt gyermekek számától függően, 10, vagy akár 15 millió forint CSOK hitelt kaphatsz 0%-os kamatra, a további 35-40 milliót pedig 2,5%-os kamatozású zöld hitelként veheted fel. Mindkét kamatkondíció a futamidő végéig lehet érvényes.

beszéljenek a számok!

A Zöld Otthon Programba tartozó hitel igen kedvező kamattal és futamidővel érhető el: 2,5% rögzített, fix kamatozású, futamideje pedig maximum 25 év lehet. Vagyis alacsonyabb kamatú, mint a piacon elérhető bármely egyéb lakáshitel.

Akár 70 millió forint hitelösszeg is felvehető, melyhez legalább 20% önerő szükséges.

Ne feledd azonban, hogy vásárlás és építés esetén is meg kell felelned az energetikai feltételeknek, így a döntés előtt mindenképpen érdemes alaposan utánajárni leendő ingatlanod technikai paramétereinek.

K&H Zöld Otthon lakáshitel –THM: 2,6-2,7%
K&H Zöld Otthon lakáshitel – állami támogatással – THM: 0,1%

 

Legyen a te otthonod is zöld! Tudj meg többet a K&H Zöld Otthon lakáshitelről és építs vagy vásárolj kiemelten kedvező feltételek mellett új ingatlant!

K&H Zöld Otthon lakáshitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltétele, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod honlapunkon a termékre vonatkozó oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, THM értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év