emelkedő lakásárak: így használd ki az otthonteremtési támogatásokat

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2022. szeptember 12.
Az utóbbi időszak gazdasági eseményeit, a magas lakásárakat és a folyamatosan emelkedő hitelkamatokat látva különösen fontos megismerni és adott esetben kihasználni az otthonteremtési támogatásokat. Segítünk eligazodni az aktuálisan, kedvező feltételek mellett elérhető megoldások között!

(A cikk tartalma frissült: 2023.03.24.)

Otthonteremtési támogatás

otthonteremtési támogatás - ezek a lehetőségeid 2022-ben

A kormány családpolitikájának fontos részét képezi a lakástámogatási rendszer, amelynek folyamatos bővítése az otthonteremtési program keretében zajlik. A támogatások elsősorban a gyermekvállalást ösztönzik, de új elemként megjelent már a környezetvédelmi, energiamegtakarítási szempont is.

Jelenleg az alábbi otthonteremtési támogatások közül választhatsz:

 • családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amely mellé kedvezményes hitel is igényelhető
 • babaváró hitel
 • otthonfelújítási hitel és támogatás
 • áfa visszatérítés

családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK)

A családi otthonteremtési kedvezmény a gyermekes családoknak, illetve a gyermeket vállaló fiatal házasoknak segít a saját otthon megteremtésében, amelynek keretében legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

kik vehetik igénybe a CSOK támogatást?

A CSOK egy vissza nem térítendő otthonteremtési támogatás, amely alapvetően gyermekvállaláshoz kapcsolódik. Abban az esetben igényelheted, ha már gyermeket nevelsz vagy ha gyermekvállalásban gondolkodsz. Ez utóbbi esetben a támogatás egyik feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja 40 év alatti kell, hogy legyen. A CSOK-hoz nem szükséges házastársi kapcsolat, élettársak és egyedülálló szülők is igényelhetik a támogatást, de ők csak meglévő gyermekre. További fontos szempont, hogy a támogatás nem csak vér szerinti, hanem örökbefogadott gyermek után is igénybe vehető. A támogatáshoz magyarországi bejelentett lakcímmel kell rendelkezned.

ki számít gyermeknek a CSOK feltételek szempontjából?

CSOK igénylés szempontjából gyermeknek számít a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően, a 25 évesnél fiatalabb eltartott gyermek, valamint a 25 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességű személy.

mekkora lehet a CSOK támogatás összege?

A támogatás összegét minden esetben a felhasználás célja, azaz az ingatlan típusa (használt vagy új), annak hasznos alapterülete, valamint a gyermekek száma határozza meg.

Használt lakás vásárlására vagy bővítésére történő igénylés esetén:

 • egy gyermek után 600 ezer forint (min. 40 négyzetméter esetén),
 • két gyermek után 1,430 millió forint (min. 50 négyzetméter esetén),
 • három gyermek után 2,2 millió forint (min. 60 négyzetméter esetén),
 • négy vagy több gyermek után 2,750 millió forint (min. 70 négyzetméter esetén), támogatás igényelhető.

Új lakás vásárlása vagy építése esetén:

 • egy gyermek után 600 ezer forint (min. 40, építésnél 70 négyzetméter esetén),
 • két gyermek után 2,6 millió forint (min. 50 vagy 80 négyzetméter esetén)
 • 3 vagy több gyermek után 10 millió forint (min. 60 vagy 90 négyzetméter esetén) igényelhető.
 tipp!

A K&H CSOK kalkulátorával egyszerűen kiszámolhatod a támogatási összeget és számtalan módon kérhetsz segítséget a támogatás lebonyolításához. Tudd meg, hogy melyek a támogatás feltételei!


mi az a CSOK mellé igényelhető hitel?

A CSOK támogatást kiegészítheted nagyon kedvezményes, a futamidő végéig 3%-os fix kamatozású lakáshitellel új lakás építésére, új és használt lakás vásárlására történő igénylés esetén. Ha három vagy több gyermek után veszed fel a támogatást, akkor maximum 15 millió forintos kamattámogatott hitelre vagy jogosult. Mindez azt jelenti, hogy összesen akár 25 millió forint otthonteremtési támogatáshoz is hozzájuthatsz.

A CSOK-hitelt csak CSOK támogatással együtt igényelheted, de fordítva ez már nem igaz. A CSOK mellé ugyanis nem kötelező felvenned ezt az extra hitelt, ez csak egy további lehetőséget jelent.

Érdemes tisztában lenni azonban azzal, hogy ha megfelelsz a vissza nem térítendő CSOK támogatási feltételeknek, az nem azt jelenti, hogy automatikusan élhetsz a CSOK-hitel lehetőségével. A kedvezményes lakáshitel alapfeltétele ugyanis a banki hitelbírálat, amelynek során górcső alá veszik a megvásárolni kívánt ingatlant, illetve az igénylők jövedelmét, és kizáró okot jelent, ha a KHR-ben (BAR-lista) negatív státusszal szerepelsz.

Az igényelhető CSOK-hitel összege egyetlen tényezőtől függ, a gyerekek számától:

 • 1 gyermek esetén nem lehet felvenni a hitelt,
 • 2 gyermek esetén 10 millió,
 • 3 vagy több gyermeknél pedig 15 millió forint a hitel felső határa.

A CSOK-hitel futamideje legfeljebb 25 év lehet. Itt is lehetőség van az előtörlesztésre, amelynek ugyanakkor költségvonzata van, ezért ennek érdemes még a szerződéskötést megelőzően utánajárnod a bankodnál.

A CSOK támogatás igénylését a K&H Banknál a szerződéskötésig akár otthonról, online módon is intézheted.

melyek a CSOK igénylés lépései?

A CSOK igényléséhez számos dokumentumot kell benyújtanod. Ide tartoznak többek között a személyes okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya), a meglévő gyermek okmányai (lakcímkártya, adókártya, banktól függően személyi igazolvány), vagy a várandósság betöltött 12. hetét igazoló várandósgondozási könyv vagy a kezelőorvos által kiállított, a várandósság tényéről és fennállásának kezdeti időpontjáról szóló igazolás, illetve TB jogviszony igazolás. Emellett több dokumentum beadása szükséges az érintett ingatlannal kapcsolatban, illetve egyedi élethelyzetek esetén további dokumentumokra is szükség lehet.

CSOK igénylésekor érdemes kalkulálni a várható költségekkel is, így többek között a hitelbírálati díjjal, az értékbecslési díjjal, amik több tízezer forintos tételt jelenthetnek.

A CSOK iránti kérelem a befogadását követően banki elbírálásra kerül. Az igénylést lakásvásárlás esetén 30 napon belül, lakás bővítése esetén a benyújtást követő 60 napon belül kell elbírálnia a banknak. A pozitív döntést követi a szerződéskötés.  Lakásvásárlás esetén az önerő megfizetését, valamint a folyósítási feltételek teljesítését követően egy összegben történik a hitel folyósítása. Új lakás építése vagy használt lakás bővítése esetén a folyósítás készültségi fokkal arányosan történik és akkor kezdhető meg, ha a csok és áfa támogatáson és a hitelen kívül a saját forrásodat már felhasználtad, és ezt az értékbecslő le is igazolta.

zöld hitel a K&H Banktól

A fentiekből láthatod, hogy a CSOK korszerűsítésre és egyéb felújítási munkálatokra nem vehető fel, ugyanakkor a K&H zöld lakáshitele segítségével megvalósíthatod a tervezett energetikai beruházásodat.

A zöld lakáshitel felhasználható lakás építésére, vásárlására és korszerűsítésére egyaránt.

A K&H zöld lakáshitel előnyei:

 • a felvett hitelösszeg 1%-át, maximum 120 000 forintot írnak neked jóvá, ha 2022. december 31-ig K&H zöld lakáshitelt igényelsz
 • induló díjkedvezményeket kapsz
 • az energetikai tanúsítvány árát is visszakaphatod
 • igényelheted több változatban fix kamatperiódussal is

A beruházással nem érdemes várni, mert a rezsiköltségek folyamatosan jelentős emelkedést mutatnak.

babaváró hitel

Ez egy nem kimondottan lakástámogatási lehetőség, hiszen az igényelt összeg szabad felhasználású – ennek ellenére a legtöbb igénylő lakáscélra veszi igénybe (vásárlás, építés, bővítés, lakáshitel kiváltása). Kizárólag házaspárok igényelhetik maximum 10 millió forintig, akik vállalják, hogy meghatározott időn belül gyermekük fog születni.

Amennyiben legalább egy gyermek 5 éven belül megszületik, akkor a felvett kölcsön a futamidő végéig kamatmentes. Második gyermek születésétől a fennálló kölcsöntartozás 30%-át az állam támogatásként kifizeti, majd harmadik gyermektől a fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam megtéríti.

áfa visszatérítés

Komoly segítség, hogy az új építésű ingatlanok esetén mindössze 5%-os áfával kell kalkulálni, sőt ez az 5%-os ÁFA elengedésre kerül azoknál, akik csok-ot is igényelnek. Az 5%-os áfa 2026.12.31-ig alkalmazható, de csak akkor, ha az építési engedélyt legkésőbb 2022.12.31-ig véglegesítették, vagy az építkezést bejelentették az egyszerűsített bejelentés szabályai szerint.

CSOK állami támogatások és CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitel – THM: 3,3%
K&H zöld lakáshitel – THM: 8,9–11,7%
K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 12,0%


Az otthonteremtési támogatásokról a fentiek csak egy kis ízelítőt adnak, ha úgy látod számodra is jó lehetőséget és nagy segítséget nyújtana az otthonteremtéshez, akkor tájékozódj részletesen alábbi oldalainkon!

CSOK támogatások és CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitel

K&H zöld lakáshitel

K&H babaváró hitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.
A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. 
CSOK esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 17/2016. (II. 10.) számú a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.
A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Magyar reformok

A tájékoztató nem teljes körű, az a K&H Bank Zrt. értelmezésén alapul. Az otthonfelújítási kölcsön részleteit a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet tartalmazza.
A hirdetésben szereplő otthonfelújítási hitel kamattámogatása és az otthonfelújítási támogatás Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Magyar reformok

K&H zöld lakáshitel termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán.A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra
A termékekre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod honlapunkon a termékre vonatkozó oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, THM értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év