A CSOK 8 leggyakoribb buktatója

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2021. szeptember 13.
A különböző családi otthonteremtési kedvezmények és támogatások között nem egyszerű eligazodni, de ha tudod, mire kell figyelned, az igénylési folyamat is könnyebbé válhat. Cikkünkben most összegyűjtöttük a leggyakoribb buktatókat, melyek a CSOK igénylés elutasításához vezethetnek.

(A cikk tartalma frissült: 2023.06.28.)

CSOK buktatói

Legyen szó CSOK-ról, lakásfelújítási támogatásról vagy áfa-visszaigénylésről, mindegyik állami támogatásnak megvan a feltételrendszere, melyeket már az első lépéseknél feltétlenül ismerned kell a sikeres igénylés érdekében. Előző cikkünkben bemutattunk 10+1 állami támogatást családoknak, amivel érdemes élni, most pedig elmondjuk, mire ajánlatos figyelned, hogy ne bukd el a CSOK-ot!

1.    kicsi a lakás

Gyakori buktató, hogy nem megfelelő méretű lakásra igénylik a családok a támogatást. A jogszabály nemcsak a gyermekek számát, de a lakás minimális alapterületét is meghatározza, mint alapkövetelményt, mely elvárt a CSOK igénylésekor. Így például 3 gyermekes szülőként használt lakás vásárlása/ bővítése valamint új lakás vásárlása/ építése esetén a minimális alapterület 60 m2  kell legyen, míg családi ház építésnél/ vásárlásnál minimum 90 m2 területtel kell kalkulálni. Tervezésnél kövesd az alábbi táblázatot és figyelj arra is, hogy a négyzetméter kiszámításához csak a beépített fűtéssel rendelkező helyiségeket vedd figyelembe.

CSOK

gyermekek száma

ingatlan alapterülete használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén

CSOK összege használt ingatlan vásárlása vagy bővítése esetén

lakás / ház alapterülete új ingatlan vásárlása vagy építése esetén

CSOK összege új ingatlan vásárlása vagy építése esetén

1 gyermek

min. 40 m2

600 000 forint

min. 40/70 m2

600 000 forint

2 gyermek

min. 50 m2

1 430 000 forint

min. 50/80 m2

2 600 000 forint 

3 gyermek

min. 60 m2

2 200 000 forint

min. 60/90 m2

10 000 000 forint

4 vagy több gyermek

min. 70 m2

2 750 000 forint

min. 60/90 m2

10 000 000 forint

Táblázat: forrás: K&H

2.    nem elég hosszú TB-jogviszony 

CSOK-ot akkor tudtok igényelni, ha legalább az egyik házastárs egy adott időtartamú folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt (röviden: TB jogviszony) tud felmutatni. Folyamatosnak akkor tekinthető ez a jogviszony, ha egybefüggő, legfeljebb 30 nap megszakítás van benne, amelynek időtartama a teljesítendő jogosultsági időszakba nem számít bele. 1-2 meglévő vagy tervezett gyermek esetén elegendő 180 napos TB jogviszonyt felmutatni, 3 vagy több gyermek esetén azonban 2 éves folyamatos TB jogviszonyra van szükség. Ha stabil állásotok van egy ideje, ez a feltétel nem jelenthet gondot, hiszen a TB-hozzájárulást általában a munkáltató fizeti. 

3.    egyenes ágú vevő-eladó tulajdoni jogviszony

Amikor kinézitek álmaitok otthonát, érdemes szem előtt tartanotok, hogy CSOK igénylés esetén az eladó és a vevő nem lehetnek egymásnak hozzátartozói, azaz, ha az eladó egyenes ági rokonod, házastársad vagy örökbefogadott, mostoha- vagy nevelt gyermeked, biztosan elutasításra kerül az igénylésetek.
Mindezek mellett fontos, hogy az általatok megvásárolt lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont (ez alól kivételt a haláleset jelenthet, amikor bizonyos feltételek mellett az elhunyt szülők kiskorú gyermeke/ gyermekei is lehetnek tulajdonosok). Ez mit jelent? Ilyen eset lehet, amikor bővítésnél a szülők tulajdonában lévő ingatlant szeretnétek bővíteni. Erre sajnos nem igényelhetitek az állami támogatást. Ugyanígy buktató, ha használt ikerház vásárlásakor a két lakásrész nem szerepel egyazon helyrajzi számon. Ilyenkor társasházzá alakítással kaphatjátok meg a támogatást. 
Építkezés esetén pedig az építési tevékenységet végző egyéni vállalkozó nem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója vagy élettársa; az igénylő tulajdoni hányaddal sem rendelkezhet az építkezést végző vállalkozásban, valamint a cég tulajdonosa nem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója vagy élettársa.

4.    gondok a közművesítéssel

Problémát okozhat az is, ha nincs közműves villamosenergia-szolgáltatás, azaz működő áramhálózat a kiszemelt lakásban. Figyeljetek oda, hiszen előfordulhat, hogy az előző tulajdonos kiköttette az áramot és bár lehet, hogy nektek is csak később lenne szükségetek rá, de ha a hitelintézet értékbecslő helyszínszemléje során nincs működő hálózat, elbukhatjátok a támogatást. Ugyanez a helyzet a szennyvíz-elvezetéssel is: ha az adott településen van közcsatorna-hálózat, de az ingatlan nincs rákötve, akkor nem felel meg a CSOK előírásoknak. 

5.    fűtés nélküli fürdő és kinti konyha

Aprócska, ámde annál nagyobb hiba szokott lenni az igénylésnél, ha a fürdőszobában nincs (vagy nincs tervezve) beépített fűtés. Ugyanígy fontos, hogy a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségnek kell lennie a konyhának. Jó tehát, ha figyeltek a fürdő és a konyha kialakítására, hiszen ezek is gyakori buktatói a CSOK igénylésnek. 

 tipp!

Ha panellakás vásárlásában gondolkodsz, különösen figyelj a fürdőben található fűtési lehetőségekre, hiszen általában az ilyen típusú otthonokban ez nehezen kivitelezhető.

 

6    utólagos igénylés

Ha eddig még nem tudtad, érdemes megjegyezned, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezményt jellemzően előre lehet igényelni. Ha építkeztek, a CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadásáig van lehetőségetek; ahhoz pedig, hogy meg is kapjátok az igényelt támogatás teljes összegét, fontos, hogy még legalább akkora értékű munkálat legyen hátra, mint amennyi a gyermekek után járó támogatás összege. Ezt jellemzően nehéz felmérni, ezért azt javasoljuk, minél előbb adjátok be kérelmeteket. Az előzetes igénylés alól kivételt képez, ha lakást vásároltok, mert ebben az esetben az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül még beadható a kérelem.

7.    számlák hiánya és készpénzes önerő

Ha lakás építésében gondolkoztok, tudnotok kell, hogy építésnél a költségvetés (azaz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség) 70 százalékát számlával szükséges fedezni, melyeknek a támogatott személyek nevére kell szólnia. Ez azt jelenti, hogy az építési, közmű-bekötési és lebonyolítási költségek (a bekerülési költségek) jelentős részéről számlát kell kérnetek, azokat pedig a Bank felé is fel kell mutatnotok. 
Egy másik dolog, ami az ingatlanvásárlás esetében fontos: a támogatáshoz szükséges önerőből készpénzben legfeljebb 10 százalék adható át az eladónak, a további fennmaradó összeget pedig az eladó által megadott bankszámlára kell átutalni. Ha nem így tesztek, nem kaphattok támogatást.

8.    jelentősen eltérő forgalmi érték és vételár használt lakás esetén

A CSOK igénylés elutasítását eredményezheti, ha nem vagytok elég körültekintőek, ezért az értékbecslő által meghatározott forgalmi értéket a vételár 20 százalékkal meghaladja. Tehát ha az értékbecslő például 30 millió forintra becsülte az ingatlan értékét, ti pedig 39 millió forintért vettétek azt – mert esetleg az eladók közben bővítették a házat, de az nem szerepel a tulajdoni lapon – így a forgalmi érték és a vételár között magasabb az eltérés, ami miatt elutasításra kerül majd a CSOK kérelmeteket.

CSOK állami támogatások és hitelek – THM: 3,3%

 

Kerülj képbe, légy tisztában a CSOK részleteivel! Érdeklődj a K&H Banknál elérhető CSOK konstrukciókról, kérj visszahívást vagy foglalj időpontot a hozzád legközelebb eső bankfiókunkba!

CSOK állami támogatások és hitelek

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 17/2016. (II. 10.) számú a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló Kormányrendelet, a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM értékek a 2021.09.01-től érvényes Hirdetmény szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértékük módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. 
A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény és Adóvisszatérítési támogatás Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év