8+1 állami támogatás családoknak, amivel érdemes élni!

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2021. június 17.
Bizonyára te is hallottál már egyik-másik családtámogatási kedvezményről, de tisztában vagy a részletekkel is? Ha nehezen igazodsz el az állam által nyújtott támogatások rendszerében, akkor olvass tovább és tudj meg többet a lakásvásárlásra, otthonfelújításra, autóvásárlásra vagy akár szabad felhasználás elérhető államilag támogatott megoldásokról!

(A cikk tartalma frissült: 2023.08.01.)

10+1 állami támogatás családoknak, amivel érdemes élni!

1. Babaváró hitel

Házasok vagytok, és a közeljövőben szeretnétek gyermeket is vállalni? Vegyétek igénybe a babaváró hitelt, ami szabad felhasználásra, legfeljebb 10 millió forint összegig, maximum 20 éves futamidőre igényelhető. Ez egy rendkívül kedvező, kamatmentes hitel, ami az is marad, ha 5 éven belül gyermek érkezik a családba. Amiért pedig igazán érdemes elgondolkodni rajta: a második gyerkőc érkezése után a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyerek után a fennálló teljes tartozásotokat elengedik.

Nézd meg, hogyan alakulna a havi törlesztőrészleted, ha a családalapítás terveid szerint alakul.

2. Hétüléses autó állami támogatással

Ahogy bővül a család, egyre kisebb a hely az autóban? Ha már háromnál több gyermeketek van, vagy épp most érkezik a harmadik, ideje egy nagyobb, hétüléses autóra váltani - akár 2,5 millió forintnyi állami támogatással (de legfeljebb a bruttó vételár 50%-át igényelhetitek). 

A kérelem benyújtására 2022. december 31-ig van lehetőségetek, az adásvételi szerződést pedig legfeljebb 6 hónapon belül kell megkötnötök, a támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követően. A Kincstár a szerzési támogatás összegét közvetlenül az autókereskedőnek fogja utalni, az adásvételi szerződés Kincstárhoz való beérkezését követő 15 napon belül. Ha egyedül neveled a gyerekeidet, akkor is igényelheted a Magyar Államkincstárnál vagy a Kormányablaknál. Ezek után nem lehet akadálya a hétvégi kirándulásnak, amihez már a nagyszülők is csatlakozhatnak!

3. Jelzáloghitel elengedés

Van egy jó hírünk, ha jelzáloghitelben és gyermekvállalásban is gondolkozol – vagy legalább az egyik feltétel már adott. Az állam támogatást nyújt a lakáscélú jelzáloghitel-tartozás csökkentésére. Ha megszületik a második gyerkőc, a fennálló jelzáloghitel-tartozásból 1 millió forintot, a harmadik gyerek után pedig további 4 millió forintot engednek el. Ezt követően, ha még nagyobb családra vágytok, akkor minden gyermek után további 1 millió forint elengedésére számíthattok. Egyszerre akár több lakáscélú jelzáloghitel-szerződéssel összefüggésben is igényelheted ezt a támogatást. A támogatáshoz a kormányhivatalt kell felkeresned.

4. Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Az utóbbi években népszerű CSOK összes formáját ismered? Azt is tudtad, hogy 2021-től új szabályokkal bővült ez a támogatási forma? Így akár a babatervezés fázisában vagy, akár úgy olvasod ezt a cikket, hogy már szaladgálnak körülötted a gyerekek, mind a két esetben remek ajánlattal kecsegtet ez a kedvezmény, legyen szó vásárlásról, építkezésről vagy bővítésről.

Sőt, a 600 ezer forint és 10 millió forint közötti támogatási összeget akkor is igényelhetitek meglévő gyerek esetén, ha élettársi kapcsolatban éltek, hiszen csak abban az esetben követelmény a házastársi kapcsolat, ha már az első vállalt gyermek előtt veszitek igénybe a támogatást (illetve ilyen esetben az egyik szülőnek 40 év alattinak kell lennie).

Kalkuláld ki CSOK kalkulátorunk segítségével, mennyi CSOK támogatásra lehetsz jogosult!

Az idei, 2021-es évtől ráadásul a CSOK rengeteg újítást hozott, ami sokaknak hasznos lehet:

  • már azok a nyugdíjasok is igénybe vehetik a támogatást, akik örökbefogadott vagy vér szerinti gyerekeiket saját háztartásukban nevelik, és nyugdíj mellett dolgoznak is
  • akkor is örülhetsz, ha tetőteret szeretnél beépíteni: idéntől már nem előírás a két új, önálló társasházi, külön tulajdonú lakás létrehozása, hanem új lakásnak számít az önállóan létrejött egy lakás is. Ráadásul a bekerülési költségek kiegészültek a lépcső költségeivel.

Kezdődhet az átalakítás?

5. CSOK miatti illetékmentesség

Tudtad, hogy ha lakásvásárlási célra veszel fel CSOK-ot, akkor nem kell megfizetned a vagyonszerzési illetéket, ami az ingatlan vételárának 4%-a? Fontos, hogy ez csak azokban az esetekben valósulhat meg, ha az adásvételi szerződésen 2021. január 1-je utáni dátum szerepel.

6. CSOK mellé igényelhető kamattámogatott lakáshitel

Ha Családi Otthonteremtési Kedvezményt igényeltek, 2 vagy több gyerek esetén, a gyakran „CSOK hitelként” emlegetett kamattámogatott lakáshitelt is felvehetitek. Ez egy olyan jelzáloghitel, amit építésre, használt vagy új lakás vásárlására használhatjátok, bővítésre vagy felújításra azonban nem. Ha ezt választjátok, akkor fix 3%-os kamattal kell számolnotok, és 5–25 éves futamidővel igényelhetitek.

7. Falusi CSOK

A falusi CSOK remek lehetőséget kínál, ha távolabb menekülnél a városi nyüzsgéstől, és szeretnéd, hogy a gyerekeid a természet közelségét élvezve cseperedjenek fel. Ezzel a támogatással tanyákon és bizonyos kistelepüléseken vásárolhattok lakást vagy házat, sőt, a jogszabályban meghatározott felújítási és korszerűsítési tevékenységekhez is kaphattok vissza nem térítendő támogatást. 

Az összege megegyezik az újépítésű ingatlanok után igényelhető támogatás összegével: 600 ezer forint 1 gyerek, 2,6 millió forint 2 gyerek, és 10 millió forint 3 gyerek esetén. Akkor, ha egy korábban már CSOK-kal vásárolt ingatlant szeretnél korszerűsíteni, bővíteni (vagy egyszerre mind a kettőt), akkor az összegnek csak a felét igényelheted. Figyelj arra is, hogy az összegnek csak fele fordítható az ingatlan vásárlására, a fennmaradó részt korszerűsítésre vagy bővítésre kell költened.

8. ÁFA-visszatérítési támogatás CSOK mellé

Már profik vagytok CSOK-témában, és minden ismerős tőletek kér tanácsot? Érdemes kihasználnotok a CSOK mellé igényelhető ÁFA-visszatérítési támogatást is – építésre és vásárlásra egyaránt. Két esetben vehetitek igénybe:

  1. ha a lakásotok legfeljebb 150 m2 alapterületű
  2. olyan, legfeljebb 300 m2 alapterületű egylakásos lakóépület építése esetén, ahol a bekerülési költség megfizetéséhez vagy vásárlás esetén a telekárat is tartalmazó vételárhoz járul hozzá.

Ennél a támogatásnál a számlák 5%-os ÁFA-tartalmát tudjátok visszaigényelni, a 2021. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számlák alapján.

+1. ÁFA-visszatérítés támogatás CSOK nélkül

Ha nincs gyermeked, akkor is igényelhetsz adóvisszatérítési támogatást építkezés esetén a bekerülési költségekre, ha lakásod legfeljebb 150 m2 alapterületű (vagy a legfeljebb 300 m2 alapterületű egylakásos lakóépület), illetve kérhető az építési telek vételárához utólagosan is. Ha ezt igényled, akkor az összeg megegyezik a 27%-os ÁFA tartalmának az összegével, de maximum 5 millió forintig terjedhet. 

Ennél a támogatásnál a 2018. január 1. és 2022. december 31. között kiállított számlák fogadhatók el. Ha szeretnéd kihasználni a maximálisan igénybe vehető 5 millió forintot, megközelítőleg 18,5 millió forintnak megfelelő bruttó összegről kell 27% ÁFA-tartalmú számlát benyújtanod.

állami támogatások családoknak

 kattints a képre a nagyobb méret érdekében

 

K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 9,6%
CSOK állami támogatások és hitelek – THM: 3,2%

Ha felkeltették a figyelmed a bemutatott támogatások, és már azon gondolkodsz, hogyan kezdj hozzá az igényléshez, tájékozódj bővebben a feltételekről, a szükséges dokumentumokról, és teendőkről!

K&H hitel lehetőségek lakáscélra

reprezentatív példa K&H otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelre: 12 millió forint összegű kölcsön esetén, 240 hónapos futamidővel (ami egyenlő a törlesztőrészletek számával),  a teljes futamidő alatt fix, éves 3% kamatláb mellett a havi törlesztőrészlet 66 552 forint, a teljes visszafizetendő összeg 16 205 640 forint, a hiteldíj 4 205 640 forint, ebből a hiteldíjban foglalt díjak, költségek összege 233 160 forint, THM: 3,2%.
A hitelt a K&H bank nyújtja. A hitel fedezete ingatlanra bejegyzett önálló zálogjog, illetve elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A cikkben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény és Adóvisszatérítési támogatás Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk. 

CSOK esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 17/2016. (II. 10.) számú a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

magyar reformok

                 

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év