CSOK Plusz: így változik 2024-ben az otthonteremtési támogatás

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2024. január 03.
A városi CSOK megszűnését követően jó híreket kaptak a gyermekvállalás előtt álló családosok. A CSOK Plusz formájában egy kedvező, államilag támogatott hitel válik elérhetővé, amelynek maximális összege a vállalt gyerekszámtól függően 15, 30, illetve 50 millió forint lehet. A korábbi konstrukcióval szemben a CSOK Plusz nem támogatás, hanem kamattámogatott lakáshitel, amelynek tőketartozása a vállalt gyermekek megszületésével csökkenthető. Milyen feltételekkel igényelhető a CSOK Plusz és mekkora összegre lehetünk jogosultak? Mikor kell megkezdeni a törlesztést és mi történik, ha nem teljesül a vállalás? Összevonható más családtámogatási lehetőségekkel? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

CSOK Plusz

változó otthonteremtési támogatások

2024-től a kormány a városi CSOK kivezetése mellett döntött, a falusi CSOK és a Babaváró azonban maradnak, még ha kicsit más formában is. Nézzük is a legfontosabb változásokat!

emelkedik a falusi CSOK összege

A falusi CSOK elérhető marad a támogatásra érdemesnek minősített kistelepüléseken. A jogosultak egy gyerekre az eddigi 600 ezer forint helyett 1 millió forint, két gyerekre 2,6 millió helyett 4 millió, három gyerekre pedig 10 millió helyett 15 millió forint támogatást igényelhetnek, ha lakóingatlant vásárolnak vagy építenek. Korszerűsítésre az összeg fele igényelhető.

szigorodnak a babaváró feltételei

A babaváró maximális összege szintén emelkedik, 2024. január 1-jétől 10-ről 11 millió forintra. Viszont csökken az életkori korlát: a jövőben a hitel csak azokat a házaspárokat illeti, ahol a feleség nem töltötte be a 30. életévét. Lesz ugyanakkor egy átmeneti időszak 2024. január 1. és december 31. között, amikor a 30-40 év közötti nők is jogosultak a hitelre, amennyiben igazolják a várandósságukat.

a “városi” CSOK helyett jön a CSOK Plusz

Eltérés a korábbi CSOK kamattámogatott hitelhez képest, hogy magasabb hitelösszeg igényelhető a CSOK Plusz hitel esetében. A korábbi CSOK kamattámogatott hitellel 3 gyermek esetén is legfeljebb 15 millió forint volt igényelhető, a CSOK Plusz hitel maximuma viszont 50 millió forint.

A korábbi városi CSOK már meglévő gyermekekre is igényelhető volt, a CSOK Plusznak viszont minden esetben feltétele a gyerekvállalás. A maximális hitelösszeg megállapításánál a meglévő és vállalt gyerekeket egyaránt figyelembe veszik.

mekkora a CSOK plusz összege?

A CSOK Plusz minimálisan igényelhető összege 2 millió Ft, maximumát pedig a már meglévő és a jövőben vállalt gyermekek száma határozza meg, az alábbiak szerint:

 • 15 millió forint a maximális hitelösszeg, ha
  • gyermektelen igénylők egy gyermeket vállalnak.
 • 30 millió forint a maximális hitelösszeg, ha
  • gyermektelen igénylők két gyermeket vagy
  • egygyermekes igénylők egy gyermeket vállalnak.
 • 50 millió forint a maximális hitelösszeg, ha
  • gyermektelen igénylők három gyermeket,
  • egygyermekes igénylők két gyermeket vagy
  • két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermeket vállal.
mekkora önerő szükséges a CSOK Pluszhoz?

A jogszabályok lakásvásárlás esetére legalább 20% önerő meglétét írják elő. A CSOK Plusz előnye, hogy amennyiben a család az első közös lakását vásárolja, a hitel 10% önerővel is igényelhető. Tehát, egy 50 millió forint értékű lakáshoz az egyébként kötelező legalább 10 millió forint helyett 5 millió forint is elegendő lehet önrészként.

mikor és mennyit enged el az állam a hiteltartozásból?

A CSOK Plusz esetén a felvett hitel tőketartozásából a második, majd minden további megszületett gyermek után 10-10 millió forint támogatást nyújt az állam. A támogatás hitelelengedés formájában valósul meg, amelyet előtörlesztésként kaphatunk meg a futamidő alatt. Ezt követően pedig a havi törlesztőrészletek is csökkenni fognak.

mekkora a kamattámogatás mértéke?

A támogatott hitel kamata legfeljebb 3%, amely kedvezőbb, mint a piacon jelenleg elérhető 7-8 százalékos kamatú hitelek – az egyes bankok ráadásul egymással versenyezve 3% alá is mehetnek.

A kamattámogatás időtartama legfeljebb 25 év. Az igénylők az első gyermek megszületését követően 1 évig opcionálisan szüneteltethetik a törlesztést, ilyen esetben a kamattámogatás időszaka is ennyivel hosszabbodik. További könnyítés, hogy a folyósítást követő első évben nem kell a tőkét, csak a 3%-os kamatot törleszteni.

milyen típusú ingatlanra jár az új lakáshitel?

A támogatás lakóingatlan vásárlásához, építéséhez, bővítéséhez igényelhető. Lakóház, lakás, illetve tanya vagy birtokközpont lakáscélú épületeinek vásárlására egyaránt fordítható, telek- és nyaralóvásárlásra viszont nem. Nézzük, milyen szempontokat kell még figyelembe venni a választott ingatlan kapcsán!

a lakás vételára

Ha házaspárként az első közös lakást vásároljuk, annak vételára nem haladhatja meg a 80 millió forintot. Nem első lakásba költözés, illetve a meglévő ingatlan bővítése esetén ez a határ 150 millió forint.

a lakás hasznos alapterülete

Bővítés és vásárlás esetén egyaránt létezik egy minimum alapterület, amelyet az új lakásnak vagy háznak gyerekszámtól függően el kell érnie.

 • egy gyermek esetén lakásnál a 40 négyzetmétert, családi háznál a 70 négyzetmétert,
 • két gyermek esetén lakásnál az 50 négyzetmétert, családi háznál a 80 négyzetmétert,
 • három vagy több gyermek esetén lakásnál a 60 négyzetmétert, családi háznál a 90 négyzetmétert.

A számításnál minden gyermeket figyelembe kell vennünk, aki a háztartásban velünk együtt lakik.

támogatott lakáscélok

A CSOK Plusz az alábbi lakáscélokra fordítható:

 • használt lakás vásárlása
 • új építésű lakás vásárlása
 • házépítés (ugyanakkor telek a hitelből nem vásárolható, azt saját forrásból vagy piaci hitelből kell fedezni)

házbővítés, ami a lakás hasznos területének minimum 12 nm-es szobával történő növelését takarja. A felújítás és a korszerűsítés viszont kikerültek a támogatott célok közül.

további kedvezmények

Értékhatárától függetlenül a visszterhes vagyonátruházási illeték alól mentes a CSOK Plusszal vásárolt ingatlan.

melyek a CSOK Plusz igénylésének a feltételei?

Függetlenül a kedvezményektől, mégiscsak lakáshitelről van szó, így a CSOK Plusz igénylése esetén is vizsgálják a hitelképességünket. Szükség van egy bankszámlára valamelyik magyarországi banknál, magyarországi lakcímre, valamint pozitív KHR státuszra. Emellett vannak olyan általános személyi feltételek, amelyeket a jogszabályok valamennyi igénylővel szemben elvárnak.

milyen feltételekkel igényelhető a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz hitelt tehát a gyermeket vállaló, nagykorú házaspárok vehetik igénybe, ahol a pár nő tagja még nem töltötte be 41. életévét. További feltétel

 • a büntetlen előélet, a házaspár mindkét tagja vonatkozásában,
 • a köztartozásmentesség, vagy az 5 ezer forintot meg nem haladó köztartozás, a házaspár mindkét tagja vonatkozásában.
 • a kölcsönigénylés pillanatában meglévő, és már legalább 2 éve fennálló TB jogviszony, legalább az egyik igénylő vonatkozásában.
meddig kell teljesíteni a gyermekvállalást?

A gyermekvállalásra nyitva álló határidő tekintetében nincs változás a korábbi CSOK-hoz képest:

 • egy vállalt gyermek esetén 4,
 • két vállalt gyermek esetén 8,
 • három vállalt gyermek esetén pedig 10 év.
mi történik, ha nem teljesülnek a vállalások?

Ha a vállalt határidőig nem teljesül a gyermekvállalás, akkor

 • a kamattámogatás a határidő lejártát követő naptól megszűnik,
 • az igénybe vett kamattámogatás összegét (csökkentve az időben megszületett gyermek(ek) után járó kamattámogatás összegével), a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő kamattal növelten vissza kell fizetni 120 napon belül. Továbbá a kamattámogatás megszűnésétől kezdve a fennmaradó hitel kamatozása az ÁKK 110%+1%-ra változik.
hányszor vehető fel a CSOK Plusz?

CSOK Plusz hitelre mindenki csak egy alkalommal jogosult, akkor is, ha a már igénybe vett kölcsönt visszafizettük. A korábbi CSOK vagy a CSOK hitel nem jelent akadályt, amennyiben például a gyerekvállalás teljesült vagy a hitel visszafizetésre került.

kombinálható más támogatásokkal?

A CSOK Plusz a Falusi CSOK-kal együtt is igényelhető, így a vidéki otthonok esetében várhatóan korszerűsítésére és bővítésére is felhasználható lesz. Az új konstrukció emellett kombinálható a Babaváró hitellel is, amennyiben a feleség az életkori követelményeknek megfelel. A Babaváró pedig önerőként is figyelembe vehető egy CSOK Plusszal vásárolt ingatlan esetén, akár teljesen kiváltva a szükséges önerőt.

K&H kamattámogatott lakáshitel, extra előnyökkel

A K&H kínálatában valamennyi államilag támogatott konstrukció elérhető, a CSOK és a babaváró hitel igénylése esetén is több akciót találhatunk. A bank visszatéríti az értékbecslés díját egy alkalommal, átvállalja (bizonyos feltételekkel) a Takarnet lekérdezés díját, a folyósítást követően pedig visszatéríti a közjegyzői okirat díját és elengedheti a szerződéskötési díjat!

A babaváró hitel igénylése esetén pedig akár 160 000 forint jóváírást kaphatunk, ha a megkötött hitelszerződés alapján folyósított hitelösszeg eléri a 10 millió forintot. Bírálati és folyósítási díj nélkül, egyszerűen, kényelmesen intézhetjük a hiteligénylést, és további könnyebbség, hogy a kérelmünket akár 10 munkanapon belül elbírálják.

K&H kamattámogatott lakáshitel – THM: 3,3%
K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 9,9%
 


Tudj meg többet a K&H-nál elérhető, államilag támogatott hitellehetőségekről & vágj bele a családalapításba segítséggel!

K&H babaváró hitel

K&H CSOK állami támogatások és hitelek

K&H CSOK Plusz

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák. A CSOK Plusz jelzáloghitel esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 518/2023. (XI. 30.) számú a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és otthonteremtési kamattámogatás extra esetében a 302/2023. (VII. 11.) számú a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. Tájékoztatjuk, hogy Kölcsön igénylése esetén a Banknak nincs szerződéskötési kötelezettsége, a Bank köteles a felelős hitelezés elveinek betartásával az ügyfél hitelképességét megvizsgálni. A Bank a mindenkor hatályos jogszabályok és hitelezési elvei alapján a hitelbírálat eredményétől függően dönt arról, hogy kölcsönszerződés megkötésére kerül-e sor.
A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.
A hirdetésben szereplő CSOK Plusz hitelprogram részét képező támogatásokat Magyarország Kormánya nyújtja.
A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év