lakást bérelni vagy venni - melyik éri meg jobban?

2018. december 06.
A lakhatással kapcsolatos örök dilemma, hogy vajon érdemes-e belevágni egy hosszú távú és nagy elköteleződést igénylő saját lakás projektbe, vagy jobb ötlet egyelőre albérletben gondolkozni. Tömérdek érv és ellenérv merülhet fel mindkét oldalon, amelyek mellett az anyagi, az életformabeli és az ingatlanpiaci helyzetet mindenképpen érdemes figyelembe venni. Most ehhez a kardinális kérdéshez szeretnénk néhány támpontot adni.

(A cikk tartalma frissült: 2019.02.27-én).

lakást bérelni vagy venni - melyik éri meg jobban?

a folyton változó piaci helyzet

Az elmúlt években lakás- és háztípusonként eltérő mértékben emelkedtek az árak, ezekkel párhuzamosan pedig az albérletárak is jelentősen nőttek - és közel sem biztos, hogy elérte már a csúcsát a mostani hullám. Ez a hatalmas változás sok összetevő együttes eredménye, a reálkeresetek növekedésétől kezdve az Airbnb térnyerésén át a CSOK-ig. Szakértők szerint szignifikáns árcsökkenéssel nem lehet számolni a közeljövőben, így nem érdemes elnapolni az “albérlet vagy saját lakás?” kérdésre adott választ azzal a címszóval, hogy néhány hónap múlva kedvezőbb árak fognak feltűnni a piacon.

albérlet vagy törlesztőrészlet?

Az albérletpártiak fő érve sokáig az volt, hogy jobb helyeken, olcsóbban és kisebb elköteleződés mellett tudnak lakást bérelni, mint ha ugyanazon a környéken egy saját lakás vételárának törlesztő részletét kellene kifizetniük. Mostanra azonban az árak növekedése miatt a legtöbb budapesti kerületben és nagyobb vidéki városban eltűnt az érdemi különbség a bérleti díjak és a banki törlesztőrészletek között, sőt, egy hosszú távú, fix kamatperiódusú kölcsön sokkal kiszámíthatóbb lehet, mint egy lakást kiadó magánember által meghatározott díj. Ugyanakkor a kiválasztott környék esetén célszerű körbejárni az aktuális bérleti díjakat és összevetni azokat a hasonló méretű, lokációjú, eladó lakások megvásárlását követően a banki hitel várható havi törlesztőrészleteivel.

tudtad?

Az Otthontérkép kalkulációja szerint, akkor lehet érdemes mindenképpen lakásvásárlásban gondolkodni, ha körülbelül 8-10 évet tervezünk az adott albérletben maradni. Az összehasonlításhoz egy budapesti, 20 millió forintos lakás megvásárlását állították szembe a havonta fizetett 120-130 ezer forintos bérleti díj költségeivel. Azt számolták ki, hogy a legjobb hitelajánlat esetében irányadó 20 milliós hitelösszegénél majdnem 10 millió Ft-tal több lenne az ügyfél által visszafizetendő teljes összeg, és hogy ez az összeg hány évnyi albérletre lehetne elég, ha időközben ezen időszak alatt az albérletárak nem változnának. Ez alapján legkevesebb 6 év 8 hónap alatt fizetnénk ki a hitel költségét (10 millió forint), a lakás vételárát (20 millió forint) pedig legfeljebb 13 év 4 hónap alatt. Arra azonban kicsi az esély, hogy az albérletárak nem változnak, így inkább 8-10 évvel érdemes kalkulálni.

Amennyiben a várható költségek hasonlóak, és az ember rendelkezik kellő mennyiségű alaptőkével, úgy érdemes az eladó lakások között keresgélni, hiszen a kedvező hitelpiaci szabályozásnak és támogatáspolitikának köszönhetően egyre jobb feltételek mellett folyamodhatnak hitelért a vásárlók.  

 tipp!

Kíváncsi vagy mennyi hitelt tudnál felvenni? Akkor kattints ide és kérj 1 perc alatt online hitelbírálatot! THM: 3,2-8,1%


hosszútáv vs. rövidtáv

Ahogy említettük, könnyedén előfordulhat, hogy havi kiadást tekintve nem lesz sok különbség az albérlet és a hitel törlesztőrészlete között – természetesen a kezdőtőkét nem számítva -  azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor nem csak ezt kell figyelembe venni. Ha olyan helyzet áll fenn, hogy az adott városban/kerületben/megyében/országrészben csak átmenetileg tervezünk maradni, például munka vagy egyetem miatt, akkor természetesen a bérlés a jobb opció. Nem is beszélve arról, hogy sok munkahely ilyen esetben nyújt lakhatási támogatást, így csökkenthetjük kiadásainkat.

Budapest és vidék

Az árak ugyan Magyarország jelentős részén emelkedtek az elmúlt években, számottevő különbség figyelhető meg vidéken és a fővárosban. Míg egy kisebb város esetében akár pár tízezer forintért bérelhetünk lakást, addig Budapesten lehet, hogy egy szobát sem kapunk ezért az összegért. A lakásárakban is sokmilliós eltérések vannak, így aki mindenképpen lakásvásárláson gondolkodik Budapesten vagy vidéki nagyvárosokban, érdemes lehet az agglomerációban szétnézni. Az ingatlan.hu 2018 februárjában a lakáshirdetések árait listázva állította össze az újlakás piaci árakat. Eszerint Budapesten 689 ezer forint az átlagos négyzetméterár, mögötte a 2. legdrágább településnek Székesfehérvár bizonyult 489 ezer forintos négyzetméterárral. A vidéki nagyvárosokban elég nagy a szórás: 297-417 ezer forint között mozogtak a négyzetméterárak*. Azok, akik amúgy is csendesebb, zöldebb - és közben nagyobb - otthonra vágynak, jobb lehetőségekkel találkozhatnak a külső kerületekben, sőt, még a parkolás miatt sem kell mindennap idegeskedni!

családtervezés

Lehet, hogy sok esetben a családalapítás még távolinak tűnhet, azonban nem árt ezzel is számolnunk, amikor lakásvásárláson vagy éppen bérlésen gondolkodunk. Albérletet viszonylag könnyen tud váltani az ember egyedülállóként vagy párként, de kisgyermekes családosként már sem a keresés, sem a váltás nem egyszerű feladat. Ezért mindenképpen tegyük fel magunkban a kérdést: tervezünk a közeljövőben családot alapítani? Ha a válasz igen, akkor célszerű a bérlés helyett a vásárlás irányába hajlani.

K&H lakáshitelek – THM:3,2-8,1%

 

Ha látsz olyan lakást a kínálatban, amit el tudnál képzelni otthonodként, és a kellő önrész előteremtése sem okoz gondot, akkor ne habozz a lakásvásárlással! Tudj meg többet a K&H lakáshitel lehetőségeiről és engedd, hogy hozzásegítsünk az álmaid eléréséhez! THM: 3,2-8,1%

K&H hitel kalkulátor

 

forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/ketszazezer-forinttal-nottek-budapesti-negyzetmeterarak-2-817019/

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek részletes leírását és feltételeit az ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek lakossági hitelekre vonatkozóan, az Üzletszabályzat, valamint az aktuális Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A fedezetül bevont ingatlanra vagyonbiztosítással kell rendelkezni. A THM értékek a 2019. február 1. napjától  hatályos Hirdetmény szerint, az akcióban meghirdetett kedvezmények figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszegű és 20 éves futamidejű kölcsönre kerültek meghatározásra, az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok alapján. A feltételek változása esetén mértékük módosulhat. A THM mértéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A kamatláb referenciakamathoz kötött, amelynek mértéke az akció időtartama alatt változhat. Részletek a www.kh.hu honlapon és a K&H bankfiókokban. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év