kivezetésre kerülő állami támogatások 2022-ben

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2022. április 28.
Az utóbbi években számos államilag támogatott konstrukció járult ahhoz hozzá, hogy az otthonteremtés még könnyebb lehessen, akár a családok, akár a gyermeket váró házaspárok vagy éppen a korszerű energetikai besorolású ingatlanok esetén. Érdemes azonban résen lenni, mert számos állami támogatással kombinált banki megoldás már csak 2022 év végéig elérhető! Mutatjuk, mire érdemes még az utolsó pillanatban lecsapni!

(A cikk tartalma frissült: 2023.03.24.)

Állami támogatás 2022

megszűnő állami támogatások 2022-ben

Az utóbbi években számos államilag támogatott, így kedvező feltételekkel igényelhető konstrukció járult hozzá, elsősorban a családok lakás- és autóvásárlással kapcsolatos terveinek megvalósításához. 2022 végén azonban várhatóan jónéhány lehetőségnek búcsút inthetünk, így aki jogosult lehet az alábbi támogatásokra, érdemes még mielőbb kihasználnia az ezzel járó előnyöket.

5 %-os ÁFA új lakásokra

Az 5%-os kedvezményes lakásáfa az újépítésű ingatlanok vásárlása esetén elérhető támogatás, amely 2022. év végéig vehető igénybe. Ugyanakkor azon ingatlanok esetén is érvényes, amelyeknél az építkezés 2026. december 31-ig befejeződik.

Az 5%-os lakásáfa kedvezmény azokra az újonnan épített ingatlanokra érvényes, melyeknek:

  • lakás esetén, az alapterülete maximum 150 négyzetméter;
  • családi ház esetén az alapterülete maximum 300 négyzetméter;
  • az ingatlant kivitelező építi,
  • a tulajdonos pedig csak értékesítés útján juthat hozzá (például öröklés útján nem).

 tipp!

Tudtad, hogy ha CSOK támogatást is igénybe veszel, akkor az 5%-os lakásáfát is visszaigényelheted újépítésű ingatlanok esetén? Elegendő már egy meglévő vagy vállalt gyermek után igénybe venni a CSOK-ot ahhoz, hogy jogosult lehess a kedvezményre!

babaváró hitel

2019 nyári bevezetésétől 2021. év végéig 1600 milliárd forintnyi babaváró hiteligénylést fogadtak be a bankok, amiből a K&H több mint 183 milliárd hitel lebonyolításában vett részt. A babaváró hitel maximum tízmillió forintos összegű, szabadon felhasználható hitel, amelynek a futamideje 20 év is lehet. Már az első gyermek megszületésekor is kamatmentessé válik a felvett kölcsön, három gyermek érkezésekor pedig a teljes fennálló tartozást az állam babaváró támogatásként kifizeti. Fontos kritérium, hogy csak házastársak igényelhetik, ahol a feleség legfeljebb 40 éves.

Ez a közkedvelt állami támogatási forma is várhatóan megszűnik 2022 év végével, így nem érdemes lemaradni róla.

Tudj meg többet a K&H babaváró hitelről! THM kamattámogatással: 0,5%, THM kamattámogatás nélkül: 9,3%

otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatást bő egy évvel ezelőtt vezették be (2021. január 1-je) a gyereket nevelő családok számára, az év végén azonban ez a támogatási forma is megszűnik.

Akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítanának, azok akár 3 millió forintos támogatást is felvehetnek (a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50%-a). Az otthonfelújítási támogatás a munkálatokat követően, utólag vehető igénybe, legkésőbb december 31-éig benyújtott kérelemmel, az utolsó felújítási számla kiegyenlítését követő 60 napon belül.

Fontos kritérium az igényléshez a magyar állampolgárság; az egy év – egybefüggően legfeljebb 30 nap megszakítással - társadalombiztosítási jogviszony; a cselekvőképesség; és legalább egy, 25 év alatti gyermek otthon tartózkodása; valamint az igénylőnek nem lehet a NAV felé tartozása.

nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A kedvezmény egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, melyet a Magyar Államkincstár 2019 nyarától biztosít a nagycsaládosok számára, 2022 év végéig.

A támogatás röviden arról szól, hogy a minimum hétszemélyes autók vásárlásakor maximum 2,5 millió forintot, de legfeljebb az autó vételárának felét az állam a nagycsaládosok számára megtéríti.

Nagycsaládos lehet egyedülálló szülő is, legalább 3 gyermekkel, illetve olyan családok tartoznak még ide, ahol a szülők legalább 3 gyerek után jogosultak családi pótlékra. Harmadik gyermeknek számít a várandósság is a 12. héttől.

Ha belevágnál a terveid megvalósításába, tudj meg többet a K&H autóvásárlásra igényelhető személyi kölcsönéről és használd ki az állami támogatást!  THM: 10,7-16,5%

elektromos autó-pályázat

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázata új, a pályázat benyújtását megelőzően forgalomba még nem helyezett, vagy a márkakereskedő által tesztautóként saját tulajdonban Magyarországon forgalomba helyezett, tisztán elektromos személygépkocsik megvásárlását valamint zárt, vagy nyílt végű pénzügyi lízing és operatív lízing keretében elektromos gépjárművek beszerzését támogatja.

A vissza nem térítendő támogatás a 12 millió forintos ár alatt elérheti a 2,5 millió forintot, míg 12-15 millió forintos elektromos autók esetén a 1,5 millió forintot. 15 millió forintnál drágább elektromos autók vásárlására nem vehető igénybe a támogatás! A pályázati keret 3 milliárd forint, amely 2022. június 1-ig vagy az összeg kimerüléséig érhető el.

A támogatást igénybe vehetik lakossági ügyfelek, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények és egyesületek is. Az állami támogatás azonban nem vehető igénybe használt elektromos autóra vagy plug-in hibridre.

A fentebb említett kedvezmények mellett 2022. június 30-án a falusi CSOK is kivezetésre kerül, amelyet tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén lévő használt lakóingatlan vásárlásához és bővítéséhez; és/vagy korszerűsítéséhez lehet igénybe venni.

megmaradó állami támogatások 2022-ben

Azért szerencsére nem kell búcsút mondanunk minden kedvezménynek, mert egyes népszerű konstrukciók továbbra is elérhetőek maradnak. Ám az is elképzelhető, hogy a 2022 év végén lejáró megoldások közül kerül majd egy vagy több meghosszabbításra.

CSOK és babakötvény

A családok számára, 2016-ban hatályba lépett lakástámogatási forma, a CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) továbbra is megmarad, aminek a keretében a tavalyi évben 40 ezer család 127 milliárd forintnyi támogatást vett igénybe, ami új csúcs a támogatás életében.  Az értékesített lakások 20 százaléka kelt el CSOK segítségével, és az új lakáshitelek 13 százaléka volt kamattámogatott CSOK-hitel. A statisztikák szerint a 2021. év a lakáshitelek éve volt, hiszen 1300 milliárd forint lakáshitelt vett fel a lakosság, ami 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat.

Tudj meg többet a CSOK mellé elérhető K&H kamattámogatott lakáshitelről és kalkulálj, hogy mekkora összegre vagy jogosult! THM: 0,1-3,3%

Továbbra is igénybe lehet venni továbbá a Babakötvényt (Start-számla), amely a gyermek későbbi életének, oktatásának segítésére szolgáló megtakarítási forma. A családi pótlékot kapó szülő tudja megnyitni, és automatikusan erre kerül rá a gyermek 42 500 forintos kezdő állami támogatása, a kamatozása pedig állami garanciával ellátott 3 százalék. 

Emellett az újlakás-piacon megjelenő NHP Zöld otthon lakáshitel meghosszabbítását is bejelentette az MNB Monetáris Tanácsa a megemelt keretösszeg kimerüléséig. A feltételek azonban némileg szigorodnak, a megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafalhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökken.

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a K&H-nál elérhető lakáshitel lehetőségeket és teremts otthont a számodra ideális megoldással!

K&H lakáshitelek

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek részletes leírását és feltételeit a babaváró hitel esetében a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazza, a CSOK, az adó-visszatérítési támogatás esetében a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza. A tájékoztató nem teljes körű, az a K&H Bank Zrt. értelmezésén alapul. Az otthonfelújítási kölcsön részleteit a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet tartalmazza. A termékek részletes leírását és feltételeit a vonatkozó szerződés, a K&H Bank Lakossági hitelek általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmények tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év