lakásvásárlás vagy bérlés - melyik éri meg jobban?

lakásvásárláson gondolkozol? nézd meg az elérhető ajánlatainkat!
2022. szeptember 13.
A lakhatással kapcsolatos örök dilemma, hogy vajon érdemes-e belevágni a hosszú távú és nagy elköteleződést igénylő saját lakás projektbe, vagy jobb ötlet egyelőre albérletben gondolkozni. Tömérdek érv és ellenérv merülhet fel mindkét oldalon, amelyek mellett az anyagi, az életformabeli, az ingatlanpiaci és a gazdasági helyzetet mindenképpen érdemes figyelembe venni. Most ehhez a kardinális kérdéshez szeretnénk néhány támpontot adni.

Lakásvásárlás

a hagyomány kihat a döntésre

Sokatmondó adat, hogy míg Magyarországon tízből kilencen saját ingatlanban laknak, addig Nyugat-Európában tízből csak heten mondhatják el magukról ugyanezt. Németországban például a lakosság kevesebb, mint fele él saját ingatlanban, míg Hollandiában közel kétharmaduk.

Kétségtelen, a saját ingatlan mellett szól az állandóság és a biztonság érzése, aligha kell attól tartanunk, hogy a tulajdonos felbontja a szerződést, mint ahogy nem kell engedélyt kérnünk a lakás felújításához, átalakításához sem.

a folyton változó piaci helyzet

Az elmúlt években lakás- és háztípusonként eltérő mértékben emelkedtek az árak, amivel párhuzamosan az albérletárak is jelentősen nőttek. Ez a hatalmas változás sok összetevő együttes eredménye, a reálkeresetek növekedésétől kezdve az Airbnb térnyerésén, majd a pandémia hatásain át az elérhető lakástámogatási lehetőségekig. Szakértők szerint szignifikáns árcsökkenéssel nem lehet számolni a közeljövőben, így nem érdemes elnapolni az “albérlet vagy saját lakás?” kérdésre adott választ azzal a címszóval, hogy néhány hónap múlva kedvezőbb árak fognak feltűnni a piacon.

elérhető támogatások lakásvásárláshoz

A lakásvásárlás vagy bérlés közti kérdést könnyen eldöntheti az elérhető támogatások köre, különösen, ha családalapítás, vagy -bővülés előtt állunk. Tény, hogy a kínálat folyamatosan változik, de a jelenleg fennálló lehetőségek (CSOK, CSOK támogatás mellé igényelhető hitel, babaváró hitel, adóvisszatérítési támogatás) a lakásvásárlás felé billenthetik a mérleg nyelvét, főként, ha a szükséges önerőt is sikerül biztosítani.

A kedvezményekre ugyanakkor nem mindenki lehet jogosult. Ha nem felelünk meg a szükséges kritériumoknak, akkor be kell érnünk a piaci kamatozású konstrukciókkal, ám ez esetben a hitelkamatok emelkedése rettenthet el minket a hiteligényléstől.

albérlet vagy törlesztőrészlet?

Az albérletpártiak fő érve sokáig az volt, hogy jobb helyeken, olcsóbban és kisebb elköteleződés mellett tudnak lakást bérelni, mint ha ugyanazon a környéken egy saját lakás vételárának törlesztő részletét kellene kifizetniük. A KSH adatai alapján az albérletárak azonban emelkedésnek indultak a pandémiát követően: 2022-ben közel negyedével kell többet fizetni értük átlagosan, mint egy évvel korábban. Jóllehet az ingatlanárak is nőttek 2022-ben - az első negyedévben például 20 százalékkal az előző év hasonló időszakához képest. Ám alapvetően azt kell látnunk, hogy a legtöbb budapesti kerületben és nagyobb vidéki városban eltűnt az érdemi különbség a bérleti díjak és a banki törlesztőrészletek között. A konkrét döntés előtt viszont célszerű lehet minél több információt szereznünk az aktuális bérleti díjakról és azokat összevetni az igényelhető banki hitelek várható havi törlesztőrészleteivel.

ezekkel érdemes kalkulálni

A jelenlegi gazdasági környezetben, amikor a kamatok alakulása, valamint az ingatlanárak, bérleti árak mozgása közép-, illetve hosszabb távon érdemben változik, meglehetősen nehéz pontosan kalkulálni, hogy a lakásvásárlás vagy a lakásbérlés éri meg jobban. A számos tényező között szerepelhet az ingatlan elhelyezkedése, a lakásárak, a bérleti díjak, a hitelkamatok alakulása, az anyagi helyzetünk, illetve a lakástámogatás lehetősége.

hosszútáv vs. rövidtáv

Az árak összevetésén túl azonban prózaibb okai is vannak annak, hogy a bérlés vagy vásárlás mellett döntünk. Előfordulhat ugyanis, hogy havi kiadást tekintve nem lesz komoly különbség az albérlet és a hitel törlesztőrészlete között – természetesen a kezdőtőkét nem számítva - azonban adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor nem csak ezt kell figyelembe vennünk. Ha olyan helyzet áll elő, hogy az adott városban/kerületben/megyében/országrészben csak átmenetileg tervezünk maradni, például munka vagy egyetem miatt, akkor természetesen a bérlés a jobb opció. Biztosítja a rugalmasságot, a függetlenséget, nem kell az ingatlan eladásával bajlódnunk, amit egy hitel megléte még tovább bonyolíthat. Ráadásul előfordulhat az is, hogy a munkahelyünk bérlés esetén lakhatási támogatást nyújt, így csökkenthetjük a kiadásainkat.

Budapest és vidék

Az árak ugyan Magyarország jelentős részén emelkedtek az elmúlt években, számottevő különbség figyelhető meg vidéken és a fővárosban. Míg egy kisebb város esetében akár 60-70 ezer forintért bérelhetünk lakást, addig Budapesten egy szobát sem kapunk ezért az összegért. A lakásárakban is több milliós eltérések vannak, így aki mindenképpen lakásvásárláson gondolkodik Budapesten vagy vidéki nagyvárosokban, érdemes lehet az agglomerációban szétnézni.

Budapesten 2022. július végén a családi házak átlagos négyzetméterára 774 ezer, a lakásoké 934 ezer forint volt az ingatlan.com statisztikái alapján. Azok, akik amúgy is csendesebb, zöldebb - és közben nagyobb - otthonra vágynak, jobb lehetőségekkel találkozhatnak a külső kerületekben, sőt, még a parkolás miatt sem kell mindennap idegeskedni!

Vidéken az átlagos négyzetméterár a megyeszékhelyeken 542 ezerről 619 ezer forintra emelkedett, a lista élén Debrecen, Székesfehérvár és Győr található (700-750 ezer forint közötti átlagárak), míg a lista végén Salgótarján (178 ezer) illetve Békéscsaba (273 ezer) szerepel.

fókusz az energiafogyasztáson

A rezsicsökkentés módosítása érdemben befolyásolhatja lakásvásárlási avagy bérlési döntésünket. Bérlés esetén korábban nem volt ilyen mértékben előtérben a rezsi összege, a fűtés típusa vagy az ingatlan fekvése. A bérleti díj jóval fontosabb volt, ám ez 2022 őszétől megváltozhat. Bérlés esetén oda kell figyelnünk a kiválasztott ingatlan energiafogyasztására is, ami az energiatakarékos lakások iránti kereslet növekedését vonhatja maga után. Kérdés azonban, hogy sikerül-e olyan ingatlant találnunk, ami egyúttal a többi igényünkkel is összhangban van.

Lakásvásárlás esetén számolnunk kell azzal, hogy az energiatakarékos ingatlanok áremelkedése folytatódik. Ha ilyen típusú otthon vásárlásában gondolkozunk, akkor érdemes lehet megvizsgálni, milyen kedvezményes hitel lehetőségek vannak. Például a K&H zöld lakáshitel előnyeit kihasználva a vásárlás és a korszerűsítés is lehetséges.

családtervezés

Lehet, hogy sok esetben a családalapítás még távolinak tűnhet, azonban nem árt ezzel is számolnunk, amikor lakásvásárláson vagy éppen bérlésen gondolkodunk. Albérletet viszonylag könnyen tud váltani az ember egyedülállóként vagy párként, de kisgyermekes családosként már sem a keresés, sem a váltás nem egyszerű feladat. Ezért mindenképpen tegyük fel magunkban a kérdést: tervezünk a közeljövőben családot alapítani? Ha a válasz igen, akkor célszerű a bérlés helyett a vásárlás irányába hajlani.

K&H lakáshitelek – THM: 8,9-18,5%
K&H zöld lakáshitel – THM: 8,9-11,7%


Ha látsz olyan lakást a kínálatban, amit el tudnál képzelni az otthonodként, akkor tudj meg többet a K&H lakáshitel lehetőségeiről és engedd, hogy hozzásegítsünk az álmaid eléréséhez!

K&H hitelkalkulátor

Tudj meg többet a Realmonitor Kft Ingatlanhirdetés Figyelő applikációjáról & böngéssz 29 ingatlanportál lakáshirdetései között egy helyen!

további információk

Már böngésznél is a lakáshirdetések között? Töltsd le most egy gombnyomással, vagy a QR-kód beolvasásával!

Google Play  App Store

Ingatlanhirdetés Figyelő QR-kód

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.
A K&H zöld lakáshitel termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán. A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év