annyi a kedvező feltételeknek? így hat a kamatemelés a lakáshitelekre

lakásvásárláson gondolkozol? nézd meg az elérhető ajánlatainkat!
2022. június 13.
A magyar lakosság számára a saját lakás megszerzése a kiemelt célok között szerepel, ezért sokakat foglalkoztat, hogy a lakáspiacon meddig emelkedhetnek még az árak és hogyan befolyásolja a kamatok emelkedése a lakáshiteleket. Olvass tovább és tudd meg mire érdemes felkészülnöd, ha mostanában vágnál bele a lakásvásárlásba!

így hat a kamatemelés a lakáshitelekre | K&H – dönts okosan

a lakáshitelek támogatták a lakáspiacot

Ha megnézzük, hogy mely események erősítették a lakáspiaci forgalmat az utóbbi években, akkor az alábbi tényezők szerepe vitathatatlan:

  • gazdasági növekedés, munkaerőpiac helyzete
  • egykulcsos adó, állami támogatások
  • CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel, ÁFA kedvezmény, kamattámogatás
  • alacsony hitelkamatok

Mára azonban a gazdasági növekedés a járványhelyzet hatására megtorpant, a lakáspiacot érintő támogatások közül több is idén lejár. A jelenlegi információk alapján a falusi CSOK 2022. június 30-ig, a babaváró hitel, az újépítésű lakásokra vonatkozó 5 százalékos ÁFA és a lakásfelújítási támogatás is már csak év végéig igényelhető.

A gazdasági folyamatokban világszerte fontos változások történtek, magas infláció alakult ki. Erre a jegybankoknak reagálniuk kellett, ezért az irányadó kamatokat megemelték, amik szerepet játszanak a lakáshitelek kamatában.

A lakáshitelek kamata 2021. közepétől folyamatosan emelkedik, ami közel sem elhanyagolható szempont a lakásvásárlást tervezők számára, hiszen az MNB lakáspiaci jelentése alapján  a 2021 negyedik negyedévében létrejött lakástranzakciók fele lakáshitel igénybevételével valósult meg.

Még 2021 márciusában, a használt lakásra felvehető 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek átlagos THM értéke 3,41 százalék volt, 2022 februárjában, egy hasonló kölcsönt már 5,43 százalékos éves hitelköltség mellett lehetett csak felvenni, most pedig már inkább 6-7 százalék ez a mérték.

mit tehetsz a kamatemelés hatásának kivédése érdekében?

A kamatemelés egy olyan körülmény, amit kénytelenek vagyunk elfogadni, azonban a számodra leginkább előnyös konstrukció kialakításáért egyénileg is tehetsz.

Az első kérdés az, hogy már van-e lakáshiteled vagy most tervezel hitelt felvenni?

ha már van lakáshiteled

Akkor vagy a legszerencsésebb helyzetben, ha a piaci lakáshitelek helyett az igencsak nagyvonalú, állami kamattámogatás mellett vetted fel a hiteledet, például a CSOK, a babaváró hitel vagy zöld hitel formájában. Ezek fix kamatozású, nagyon kedvező termékek, amelyeket nem befolyásol a kamatok emelkedése.

Szintén jó helyzetben vannak, akiknek a piaci lakáshitele hosszabb időtávon keresztül fix kamatozású, például 5 vagy 10 évig. Ebben az esetben, mivel a kamatforduló több év távolságra van, még a korábbi, kedvezőbb kamatok mellett fizetheted a hiteledet. Ha pedig a futamidő végéig fix kamatozású hitelt választottál, akkor egyáltalán nincs miért aggódnod.

Ha a hiteled azonban változó kamatozású, és a kamatfordulók havonta, vagy akár évente esedékesek, akkor mindenképp célszerű elgondolkozni a mielőbbi, hosszabb időtávú fixálásán, mivel a folyamatosan emelkedő kamatkörnyezetben kiszámíthatóbb és kedvezőbb lehet hosszútávon a fix kamatozású megoldás. 

ha most veszel fel lakáshitelt

Akár hónapok is eltelhetnek a megfelelő lakás megtalálásáig, az adásvételi szerződés megkötéséig. Ez idő alatt a kamatok tovább emelkedhetnek. Szerencsére vannak olyan bankok, ahol már teljeskörű előzetes hitelbírálatot végeztethetsz, így pontosan láthatod, hogy mekkora összegű hitelre, milyen feltételek mellett lehetsz jogosult.

 tipp!

A hitelkérelmed tényleges benyújtásakor minden feltételnek azonosnak kell lennie az előzetes bírálat során rögzített paraméterekkel. Nem változhatnak a szereplők, nem lehet más az adóstárs, nem módosíthatsz a futamidőn, hitelösszegen, kamatperióduson, vagy ha ezt megteszed, akkor a korábbi ajánlat érvényét veszti és az esetlegesen addig megemelt kamatok mellett kaphatsz új ajánlatot.


Amire még odafigyelhetsz, hogy felgyorsítod a lakáskeresés folyamatát és a hitelkérelem benyújtását. Sok időt lehet nyerni azzal, ha a hitel esetében minden körülménnyel tisztában vagy, a szükséges dokumentációt hiánytalanul adod be a banknak.

Az emelkedő kamatok mellett pedig természetesen jobban járhatsz, ha az 5 vagy 10 éven keresztül fix kamatperiódussal, vagy akár a futamidő végéig fix kamatozással rendelkező konstrukciókat választod. Ez kissé növeli a hitel kamatot, de tervezhető, biztonságosabb feltételeket jelent.

a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel előnyei

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egy, az MNB monetáris tanácsa által alkotott minősítés, melynek bevezetésével egységessé és átláthatóbbá vált a lakáshitelek feltételrendszere, így könnyebben összehasonlíthatók a hitelek. Ezek fix kamatozású lakáshitelek, ahol a banki ügyintézés időtartama és költségei maximáltak.

A K&H minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetén a hitelbírálatot akár telefonon keresztül is kérheted és az elérhető induló kedvezmények mellett elegendő csak a szerződéskötéskor bemenned a bankfiókba. Sőt, ha más K&H-s szolgáltatásokat is igénybe veszel, például biztosítást, vagy bankszámlát nyitsz, amire a havi jövedelmed érkezik, további kamatkedvezményeket kaphatsz!

K&H minősített fogyasztóbarát lakáshitel – THM: 8,0 – 13,1%

Tudj meg többet a K&H minősített fogyasztóbarát lakáshitelről, nézd meg előzetes kalkulátorunkkal, hogy várhatóan mekkora havi törlesztőrészletre számíthatsz és valósítsd meg terveidet biztonsággal!

K&H lakáshitel vásárlásra

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény, - THM értékei a hatályos "6a. sz." Függelék - szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év