iránytű a babaváró hitelhez: tb igazolás

2020. június 29.
A babaváró hitel, jelenleg egy igen kedvező államilag támogatott hitelkonstrukció. Ám az akár 10 millió forintig, lakás- és egyéb célra igényelhető hitel felvétele számos feltételhez kötött; melyek közül most a társadalombiztosítási jogosultsághoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. Mutatjuk, mit érdemes tudni a tb jogviszony igazolásról!

(A cikk tartalma frissült: 2023.08.01.)

iránytű a babaváró hitelhez: tb igazolás

Az államilag támogatott babaváró hitel igénylésének feltétele, hogy vagy az igénylő vagy házastársa minimum 3 éve rendelkezzen társadalombiztosítási jogosultsággal (tb jogosultság). Ez a gyakorlatban a következőt jelenti a házaspár egyik tagja:
 
 • legalább három éve, társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, 
 • vagy felsőoktatási intézményben tanul, 
 • vagy gyermekgondozási díjban részesül, vagy külföldön dolgozik.
  Ezen felül az igényelhet babaváró hitelt, akinek a hitel igénylését megelőzően legalább 180 napos időtartamban
 • munkavégzésre irányuló jogviszonya volt, vagy
 • rendelet szerinti szövetkezeti jogviszonya volt, vagy
 • kiegészítő tevékenységet nem folytató egyéni vagy társas vállalkozó volt, vagy
 • díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony állt fenn, vagy
 • egyházi szolgálatban állt, vagy
 • őstermelő volt, vagy
 • kisadózó volt

Ha esetleg voltak átmeneti időszakok, mert például munkahelyet váltottál és ezért nem volt tb jogosultságod, akkor sem kell megijedni! Ha ez az időszak nem volt hosszabb 30 napnál, a babaváró hitel akkor is igényelhető. Valamint akkor is, ha felsőoktatási intézményben végeztél és utána maximum 6 hónap kihagyással elkezdtél dolgozni,

tb jogviszony igazolás igénylése

Ha úgy látod, hogy megfelelsz a babaváró hitel igénylési feltételeinek, akkor erről igazolást is kell mutatnod a banknak. 

 • a fentebb taglalt tb jogosultság igazolásához a Kormányhivatal által kiállított tb jogviszony igazolást kell bemutatnod. A bank elfogadja a digitális hiteles aláírással ellátott elektronikus igazolást is, mely az Ügyfélkapun keresztül igényelhető. 
 • ha felsőoktatási intézményben tanulsz, akkor ezt egy úgynevezett teljes bizonyító erejű magánokirattal igazolhatod, amelyet a felsőoktatási intézménytől lehet kérni
 • ha külföldi munkából vagy valamely nemzetközi szervezettel fennálló jogviszonyból adódik a tb jogosultságod, akkor erről az ottani illetékes hatóságtól vagy a nemzetközi szervezettől kell igazolást beszerezned és az arról készült hiteles fordítás lesz a bizonyíték
 • gyermekgondozási díj esetén: az ellátást megállapító szerv (Magyar Államkincstár) által kiállított igazolással kell igazolni
Nagyon lényeges, hogy a tb jogosultság igazolásáról szóló hatósági dokumentumot még az igénylés előtt szerezd be, mert a hitelkérelemmel egyidejűleg kell benyújtani a banknak!
 
Ahogy szó volt róla, a legegyszerűbb módon az Ügyfélkapun keresztül lehet kérni tb igazolást. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy:
 
 1. letöltöd a Kormányhivatal erről szóló dokumentumát innen
 2. értelemszerűen kitöltöd a dokumentumot, a szürke rész kivételével és utána beszkenneled
 3. ezt követően az Ügyfélkapun belül az itt elérhető, úgynevezett „epapir szolgáltatáson” keresztül kiválasztod az „új levél írása” menüpontot
 4. majd a „Kormányhivatali ügyek” témacsoportot
 5. majd az „Egészségbiztosítási pénztári feladatok” ügycsoportot
 6. majd pedig „címzett”-ként ki kell választani az illetékes Kormányhivatalt, és csatolva meg kell küldeni a kitöltött dokumentumot. 

K&H babaváró hitel - THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 10,7%

A tb igazolást sikeresen beszerezted és készen állsz az „indulásra”? Tudj meg többet a K&H babaváró hitelről és derítsd ki pillanatok alatt online kalkulátorunkkal, mekkora törlesztőrészletre számíthatsz!
 
A 83/2010. (III. 25.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés e) pontja szerint Bankunk tárgyi hitelt nem nyújtja e Korm. rendelet 9.§ (1) bekezdésben meghatározott feltételekkel és Bankunk által kínált feltételek érdemben attól eltérőek, így a THM számításakor a Korm. rendelet 9.§ (1) bekezdésben említett feltételekhez legközelebbi – a hiteltípusra létező – összeget és futamidőt vettük figyelembe. Az érdemben eltérő feltétel a 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet 11. § (3) bekezdése szerint áll fenn, amely szerint a törlesztőrészlet összege a kamattámogatás időszaka alatt – a kezességvállalási díjjal együtt – nem haladhatja meg az 50 000 forintot.
Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év