tudj meg mindent a babaváró hitelről

kihasználnád a támogatott hitelekben rejlő lehetőségeket?
2023. április 23.
Ha családalapítást tervezel a házastársaddal, továbbra is élhettek a közkedvelt babaváró hitellel, ugyanis a kölcsön igénylési határidejét meghosszabbították, egyelőre határozatlan időre. Változások azonban vannak a korábbiakhoz képest, de a lényeg nem változott: azok az előnyök, amelyek miatt az elmúlt években keresetté vált a konstrukció, továbbra is jelen vannak. A hitel szabad felhasználásának lehetősége, a hosszú és akár kamatmentes futamidő, majd a jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése esetén támogatássá alakuló hitelösszeg változatlanul népszerűvé teszi a babaváró hitelt, jóllehet, ezeket csak abban az esetben tudod maximálisan kihasználni, ha kellőképpen odafigyelsz a feltételekre.

(A cikk tartalma frissült: 2023. december.14.)

Mindent a babaváró hitelről

babaváró hitel 2024-ben is

Mivel a babaváró kölcsön 2024-ben is elérhető a családok számára, így, ha gyermeket terveztek, érdemes megismerkedni ezzel a konstrukcióval, hogy kellő információ birtokában dönthessetek arról, megéri-e belevágni.

mi a babaváró népszerűségének az oka?

A termék változatlanul a fiatal házasok kedvence, hiszen számos előnyt kínál:

 • fedezet nélkül igényelhető,
 • szabad felhasználású,
 • vissza nem térítendő támogatássá alakulhat át a teljes hitelösszeg (ami maximum 11 millió forint is lehet).

a babaváró hitel jellemzői

A babaváró hitel egy maximum 11 millió forint összegig, csak házastársak által igényelhető szabad felhasználású hitel, ami ráadásul a feltételek teljesítése esetén kamatmentes. Ami további előnye: tárgyi fedezet nélkül igényelhető. A maximális futamidő akár 20 év is lehet. A kamatmentesség a folyósítástól fennáll, de ehhez a hitel folyósítását követő 5 éven belül bővülnie kell a családnak egy gyermekkel. Amennyiben a hitelszerződés időpontjában már fennáll a terhesség egy 12 hetes magzattal, akkor azonnal teljesült is a kamatmentesség feltétele.

babaváró hitel vagy állami támogatás?

A legjobb az egészben az, hogy mindkettő, hiszen a babaváró hitel több részletből tevődik össze: van benne hitel és támogatás is, de mégis más, mint például a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), vagy a 2024-től elérhető CSOK plusz hitel.

A babaváró egy olyan termék, amely egy személyi hitelhez hasonló hitelkonstrukcióként indul, viszont nagy előnye, hogy kamattámogatott hitel is lehet egyben, mert az állam az első 5 évben átvállalja a kamatok fizetését.

Tehát állami támogatás is lehet a termékben, ha a hitel folyósítása után 5 éven belül megszületik az első gyermek és ennek ténye a hitelt nyújtó pénzintézet felé bejelentésre kerül. A gyermekvállalás ugyanis a kamattámogatás feltétele.

A második gyermek megszületésénél - amennyiben a gyermek megszületésének ténye a jogszabályban meghatározott határidőn belül bejelentésre kerül - az akkor fennálló tartozás 30 százalékát vállalja át az állam, majd a harmadik gyermek megszületésénél már a teljes tartozást elengedik.

A kockázatot ugyanakkor épp ez jelenti: ha nem születik a hitelfelvétel után egy gyermek sem, vagy a futamidő alatt elválsz, esetleg külföldre költözöl, akkor a kamattámogatást elveszíted és a babaváró hitel kamatozó hitellé alakul át.

milyen változásokat hozott 2024?

Érdemes kitérni arra, hogy 2024-től szigorodtak a feltételek. A házaspár női tagjának 30 éves kor alattinak kell lennie a hitelfelvételkor. Azonban 2024. december 31-ig a 30 éves kor feletti hölgyek (41 éves korhatárig) is igényelhetnek babavárót, ha már úton van a baba (vagyis a magzat elérte 12 hetes időszakot).

Emellett a felvehető hitelösszeg is módosult: míg 2023 év végéig 10 millió forint volt a határ, 2024-től már akár 11 millió forint is felvehető.

így haladj a babaváró hitel igénylésével

A legjobb, ha a kérelem beadása előtt, körültekintően felméred a pénzügyi helyzeted és megvizsgálod, hogy megfelelsz-e a jogosultsági feltételeknek.

Ezt követi a számodra ideális bank kiválasztása (speciális feltételek esetén, akciók figyelembevételénél van ennek jelentősége).

Ekkor következik a hiteligénylés dokumentumainak összeállítása. Ma már a kérelmet több helyen digitálisan, otthonról is elindíthatod (például a K&H Banknál), ami felgyorsítja az ügyintézési folyamatot. A kérelmet 10 munkanapon belül köteles a bank elbírálni.

Fontos tisztában lenned azzal, kik igényelhetik a babaváró hitelt:

 • olyan házastársak igényelhetik, amelynek mindkét tagja elmúlt 18 éves
 • a feleség még nem töltötte be a 30. életévét (2024 év végéig a 30-41 év közötti hölgyek igazolt magzattal szintén igényelhetik)
 • legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonya
 • mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel
 • büntetlen előéletűek, nem szerepelnek a KHR adóslistán meg nem fizetett adósság vagy bankkártyás visszaélés miatt
 • egyikőjüknek sincs köztartozása
 • megfelelő jövedelemmel rendelkeznek, hitelképesek

Az igénylésnél a következő dokumentumokra lesz szükséged:

 • személyes okmányok
 • dokumentumok, leletek, igazolások, melyek az esetleges várandóságot igazolják
 • TB jogviszony igazolása
 • jövedelem igazolása
 • bankszámla kivonat

Ha mindent rendben talál a bank, akkor jöhet a szerződéskötés és a folyósítás. Mivel a babaváró egy nagyon egyedi termék, így itt fokozottan figyelni kell a szerződéses feltételek teljesítésére, a határidőkre, hogy valóban a legtöbbet tudd kihozni ebből a konstrukcióból.

babaváró hitel törlesztési tudnivalói

A termék egy személyi hitelhez hasonló konstrukcióként indul, így a feltételek teljesítésétől függően változhat a törlesztés és a kamatfizetés.

ha teljesül az első gyerek vállalása

Ekkor csak a tőketartozást kell visszafizetned, a kamatokat az állam fizeti. Emellett számolnod kell kezességvállalási díjjal, amely a fennálló tőketartozás 0,5 százaléka évente.

ha nem teljesül a gyerekvállalás

A hitel a folyósítását követő első 5 évben az állam megelőlegezi a kamattámogatás összegét, így a hitelfelvevők csak a tőke összegét kötelesek törleszteni, ám ha ez idő alatt nem születik gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben kell visszafizetned. Ennek az összege attól függ, hogy milyen ügyleti kamattal vetted fel a kölcsönt. A fennmaradó tőketartozást ezután kamattal -melynek összege és számítási módja a hitelszerződésben előzetesen rögzítésre kerül – terhelve kell tovább törlesztened.

a babaváró hitel előtörlesztése és végtörlesztése

Már egy gyerek születése esetén díjmentes a babaváró hitel előtörlesztése, illetve a végtörlesztése. Ám egy összegben vissza kell fizetned az előtörlesztett összegre eső kamattámogatást, ha 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, vagy elválsz, vagy külföldre költözöl és az előtörlesztés aránya eléri a tartozás 50%-át. Viszont, ha a hitel felvételétől számított 5 éven belül mégis megszületik a gyermek, akkor újabb házasságkötés esetén újra jogosulttá válhatsz a kamattámogatásra.

szüneteltetés

A kölcsön teljes futamideje maximum 20 év lehet, de ebbe nem számít bele az első gyermek születését követően kérhető szüneteltetés (maximum 3 év). A törlesztés szüneteltetését a hiteligényléstől számított 5 éven túl született gyerekeknél is kérheted.

kamatmentesség

A babaváró hitel nagy előnye, hogy kamatmentessé válhat, aminek a feltétele legalább egy gyermek vállalása. Három gyermek születésekor megszűnhet a fennálló tartozás, támogatássá válik a felvett teljes összeg.

a babaváró hitel buktatói

Az már a fentiekből kiderült, hogy sokrétű, eléggé bonyolult termékről van szó, így érdemes odafigyelned az esetleges kockázatokra.

Íme azok az életesemények, melyek bekövetkezésekor nem járhat részetekre a hitelhez igényelhető állami kamattámogatás:

 • nem születik meg 5 éven belül az első gyermek
 • a futamidő letelte előtt elválsz, igaz, arra is van lehetőség, hogy „visszaszerezd” a kamatmentességet: ha új házasságot kötsz, amelyből gyermek is születik, akár a kamatmentesség is újraigényelhető
 • külföldre költözöl: ebben az esetben a törlesztés szüneteltetése sem lehet kérvényezhető

mi a helyzet, ha a szülők egyik tagja elhalálozik?

Amennyiben a futamidő alatt, 5 éven belül a házaspár egyik tagja elhalálozik, a kamattámogatás a futamidő végéig fennmaradhat, függetlenül attól, hogy teljesült-e a gyermekvállalás vagy sem, ám ehhez 180 napon belül kérelmet szükséges a hitelintézethez benyújtani.

babaváró hitel a K&H-nál

Jelentős kedvezmény vár rád, ha a babaváró hitelt a K&H-nál igényeled: hiszen a K&H babaváró hitel felvétele esetén 160 000 forint jóváírást kapsz, ha a megkötött hitelszerződés alapján folyósított hitelösszeg eléri a 10 millió forintot.

K&H babaváró hitel - THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 11,8%

 

Tudj meg többet a K&H babaváró hitelről & szerezz be gondtalanul minden szükséges dolgot a kicsi érkezése előtt!

K&H babaváró hitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.