9 gazdaságos és környezettudatos ajándékötlet karácsonyra

2022. november 29.
Felesleges ajándékhalmozás és drága holmik helyett idén karácsonykor ajándékozzunk élményeket és kézzel készített meglepetéseket: lepjük meg környezettudatos ajándékokkal a számunkra fontos személyeket. Összeállításunkban olyan ajándékötleteket gyűjtöttünk össze, melyek amellett, hogy különlegesek, még fenntarthatóak is.

Környezettudatos ajándék

mennyit költünk évente karácsonyi ajándékokra?

Az idei év gazdasági viszontagságai kétségtelenül érezhetőek lesznek karácsonyi bevásárlásainkon is. Míg tavaly a magyar háztartások átlagosan 60 000 forintnál is többet szántak karácsonyi ajándékok beszerzésére, az idei legfrissebb felmérések drasztikus csökkenést prognosztizálnak: sokunk szeretné idén kevesebb pénzből megúszni az ünnepeket. A spórolást a legtöbben az ajándékokon kezdik majd, az előzetes felmérések szerint ugyanis idén átlagosan 47 500 forintot szánunk ajándékvásárlásra. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ajándékainknak szükségszerűen értéktelenebbnek is kell lenniük, csak mert kevesebbet költöttünk rájuk. Sőt, egyedi ajándékötletekkel és maradandó élményt nyújtó ajándékokkal csak még színesebbé tehetjük az ünnepeket.

hogyan vásároljunk és készüljünk az ünnepekre tudatosan?

állítsunk fel egy költési limitet

Mielőtt nekifognánk, hogy egy bevásárlóközpontban barangolva ajándékokat halmozzunk a kosarunkba, vagy az interneten bolyongva költekeznénk, szabjunk meg egy költési limitet az ajándékokra. Ha mindenkinek kigondolunk egyetlen ajándékot, és fejben végigvesszük, milyen díszekre és alapanyagokra van szükségünk az ünnepek alatt, hamar megleszünk. A tervezés segít, hogy ne essünk túlzásokba és ha újabb ajándékokat szeretnénk, hagyatkozzunk inkább a kreativitásunkra a pénztárcánk helyett. A limitek betartásában pedig a mobilbank is segítségünkre lehet, például a K&H mobilbankon keresztül kényelmesen beállíthatóak online- és bolti vásárlás esetén a bankkártya limitek.

használjuk ki okosan a kedvezményeket

Ha megvan a listánk, érdemes alaposan szétnézni, hiszen ebben az időszakban hatalmas kínálatból válogathatunk. Persze a nagy akciókkal is érdemes vigyázni, figyeljünk oda rá, hogy csak megbízható helyről vásároljunk, nem túllépve az előzetesen felállított költségkeretünket!

 tudtad?
Tudtad, hogy ha hitelkártyával vásárolsz, akkor bizonyos költéseid után pénzvisszatérítést is kaphatsz? Tudj meg többet a K&H Mastercard hitelkártyáról!


törekedjünk a fenntarthatóságra

A mértéktelen pénzköltés és a szekrény mélyében landoló, felesleges ajándékok nem csak a pénztárcánkra és idegeinkre lehetnek káros hatással, hanem bolygónk egészségére is. Az ajándékhalmozás minden évben elképesztő mértékű régi tárgyat tesz felesleges szemétté és tonnaszámra zúdítja Földünkre a felhasznált csomagolóanyagot. Tárgyak helyett bátran gondolkodjunk környezettudatos karácsonyi ajándékokban, úgymint közös időtöltésben, élmények ajándékozásában, vagy éppen kézzel készített meglepetésekben.

milyen környezettudatos és gazdaságos, mégis praktikus ajándékban gondolkodhatunk?

Amikor a fenntarthatóságról beszélünk, már kis változtatásokkal is pozitív hatást gyakorolhatunk környezetünkre. Ha tehát fenntarthatóan vásárolunk, csökkentjük hulladékaink mennyiségét és átgondoltabb, személyre szabottabb ajándékokat adunk barátainknak és családunknak, máris tettünk valamit saját és gyermekeink jövőjéért. Az alábbiakban összeválogattunk 9 környezetbarát és gazdaságos ajándékötletet, melyek egyediségükkel biztos kellemes meglepetést okoznak majd.

házi készítésű finomságok

Nem kell konyhatündérnek lennünk ahhoz, hogy kézzel készített finomságokkal lepjük meg szeretteinket. Számtalan kipróbált, jól bevált karácsonyi receptötlet várja, hogy elkészítsük őket édesszájú ismerőseinknek. Klasszikus karácsonyi választás lehet felnőtteknek egy ünnepi alkoholos ital, például tojáslikőr vagy forralt bor. A mézeskalács és a különböző karácsonyi sütik, úgymint egy különleges marcipán, bonbon vagy karamella elkészítése házilag szintén népszerű ajándék lehet. Emellett készíthetünk fűszerkeverékeket, csatosüvegbe csomagolt chutney-kat, szószokat és olajokat is.

a fair trade előtérbe helyezése

A fair trade, vagyis méltányos kereskedelem lényegében egyfajta jótékonysági kezdeményezés, a szegényebb országok közösségeinek megsegítésére. A méltányos kereskedelem elvén elkészített termékek között is találhatunk jó minőségű ajándékokat, főleg az illatszerek, szappanok, kozmetikumok és édességek piacán.

csomagolásmentes termékek

Manapság már egyre szélesebb termékkínálatot találunk a csomagolásmentes boltok polcain, melyek kiváló minőségükkel egyszerre támogatják egészséges életmódunkat és bolygónk védelmét. Tészták, müzlik, kekszek, chipsek, magvak, fűszerek, gabonafélék, tea- és kávékülönlegességek, de még lekvárok és szörpök is kaphatóak csomagolásmentes változatban.

fenntarthatóságot támogató háztartási eszközök

Számtalan okoseszköz létezik, mely nem csak a környezetünkre, de pénztárcánkra is jótékony hatással van, kedvezőbb energiafelhasználási tulajdonságai miatt. Az okoskonnektorok időzíthető kapcsolóival a felesleges fogyasztást tarthatjuk kordában, okosizzókkal megkímélhetjük magunkat az égve hagyott lámpáktól.

online tanfolyamok

Bizonytalan időkben leginkább saját tudásunkba kapaszkodhatunk, amikor a boldogulást keressük. Új kompetenciák megszerzésével tehát hatékonyan felvértezhetjük magunkat a jövő kihívásaival szemben, előremozdíthatjuk karrierünket és fejleszthetjük eszköztárunkat. Online tanfolyamok ajándékozásával magabiztosabb élethez segíthetjük szeretteinket azáltal, hogy tudást ajándékozunk karácsonyra.

élményt ajándékba

Egy életre szóló, emlékezetes élménnyel megajándékozni valakit egyedi és megismételhetetlen, valamint környezettudatos ajándék egyszerre. Legyen szó akár kényeztető wellness hétvégéről, masszázs bérletről vagy kozmetikai kezelésről, borkóstolóról, megnyugtató és feltöltő perceket ajándékozhatunk élményként. Ha az adrenalinnal teli megoldásokat keressük, számtalan különböző élményvezetésre is befizethetünk, ha azonban az agytekervényeket szeretnénk megmozgatni, akkor szabaduló szobákban és kreatív workshopokban érdemes gondolkodni.

ajándékozzuk saját időnket

A karácsony hivatalosan is az együtt töltött idő, a családi találkozás és a szeretet ünnepe, de nem kell, hogy évente csak egyszer legyen ilyen alkalom. Ajándékkártyák képében saját időnket is ajándékba adhatjuk, felajánlva egy közös színházi alkalmat, mozizást, főzést, társasjáték estet vagy éppen együtt eltöltött hétvégét. De bátran tovább is mehetünk néhány tehermentesítő ajándékkártyával, mint a házimunkába való besegítés, bevásárlás, vagy éppen kisállatra vigyázás.

állatkerti állatok örökbefogadása

Szinte bármelyik állatkertben lehetőségünk van örökbefogadni kedvenc állatunkat, mely által egy teljes évre nevelőszülőkké válhatunk. Ennek köszönhetően támogathatjuk kedvencünk gondozását és az állatkertet, valamint “szülői értekezletekre” járva kapcsolatba kerülhetünk az örökbefogadott állattal, ingyenes belépés mellett. A különleges élmény mellett a nevelőszülőséget igazoló oklevél egy életen át emlékezteti majd a megajándékozottat a kis kedvencével való kapcsolatára.

támogatás a nehéz helyzetben lévőknek

A karácsony szellemében hajlamosak vagyunk elfeledkezni mindazokról, akik kevésbé szerencsés életet élve várják az ünnepeket. Igazán nemes és szívmelengető érzés személyesen is megtapasztalni, hogy valóban jobb adni, mint kapni. Egymásnak vásárolt ajándékhalmozás helyett bátran támogassuk a nehéz körülmények között élő családokat, állatmenhelyeket és alapítványokat, vagy akár saját családtagjainkat, akiknek egy havi rezsi kifizetése is kiváló ajándék lehet.

mibe csomagoljuk ajándékainkat?

Az ünnepi időszak persze nem csak a túlfogyasztás, de a szeméttermelés szempontjából is igencsak ártalmas lehet a környezetünkre. Az ajándék bontogatás örömét azonban környezettudatos ajándék csomagolással is biztosíthatjuk, csak a megfelelő csomagolóanyagot kell megtalálnunk!

újságpapír, régi könyvek lapjai

Akár tűzgyújtáshoz használjuk kandallónkba, akár iskolai papírgyűjtésre tartogatjuk, biztosan mindenkinél előfordulnak otthon régi újságok, térképek, esetleg könyvhalmok a lakásban. Ezekből könnyedén készíthetünk környezettudatos módon csomagolópapírt, akár az ajándékozott személyiségéhez illeszkedő módon is. Díszítésként régi masnikkal, vagy akár saját illusztrációinkkal is kiegészíthetjük.

cipősdobozok, chipses zacskók

Szemétnek tűnő, meglévő dolgainkból is könnyedén készíthetünk csomagolóanyagot egy kis kreativitás segítségével. Egy kifordított chips-es zacskó vagy egy régi cipősdoboz klasszikus bontási élménnyel képes hozzájárulni karácsonyi ajándékunkhoz. De bevethetünk befőttesüvegeket és fém dobozokat is a változatosság jegyében.

régi textilek

Igazán különleges megoldás lehet régi textilanyagokba, terítőkbe, függönydarabokba vagy kendőkbe csomagolni ajándékunkat. Nem csak esztétikus, de kiválóan illeszkedik az ajándék formájához és méretéhez, így még kompromisszumot sem kell kötnünk annak csomagolása során.

Ha már minden ötletet begyűjtöttünk a környezettudatos karácsonyi ajándék és a fenntartható csomagolás megvalósításához, ideje hozzálátni a beszerzéshez. Érdemes megfontolni, hogy autóba pattanás helyett ezt is környezettudatos módon, online végezzük. A K&H elektronikus szolgáltatásainak hála idén ez is hatékonyabban és gyorsabban mehet majd, a sokoldalú mobil- és internetbanki lehetőségeknek köszönhetően. Például a K&H mobilbankban bármikor kényelmesen megtekinthetőek a költések és a zárolt tranzakciók, vagy az azonnali banki átutalással az is gördülékeny lehet, ha közösen vásárolunk ajándékot és a ránk eső részt szeretnénk átutalni a barátunknak.

Ha pedig mégis a bolti nézelődést választanánk, akkor a K&H-nál elérhető okoseszközös fizetési megoldások – Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay – lehetnek a segítségünkre, amikkel anélkül is kényelmesen, érintésmentesen vásárolhatunk, hogy előkeresnénk a bankkártyánkat.

K&H Mastercard hitelkártya – THM:26,4%
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay]
hitelkártya-szolgáltatás [K&H Mastercard hitelkártya]
számlavezetés
limitmódosítás
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön


Tudj meg többet a K&H mobilbank innovatív újdonságairól & vásárolj kényelmesen, biztonságosan online az ünnepek előtt is!

K&H mobilbank

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a Természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, és az Üzletszabályzat tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.
K&H Mastercard hitelkártya esetében a termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei 2018. október 5-ét követően kötött hitelkártya szerződésekre elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat.