5 menő applikáció, ami segít a spórolásban

2019. november 13.
Mind tudjuk: könnyebb havonta félretenni, mint napról-napra élni, és nem gondolni soha a holnapra. A legtöbben ilyenkor csak legyintünk, hogy könnyű annak, akinek van miből takarékoskodni. Pedig szinte mindannyiunk életében vannak olyan bújtatott, könnyelmű, vagy csak a szokás hatalma miatt keletkező kiadások, ahol tudunk húzni egy kicsit a „nadrágszíjunkon”. Az alábbi 5 applikáció ezek feltérképezésével nyújt segítséget a spóroláshoz!

5 menő applikáció, ami segít a spórolásban

Szerencsére a technológia fejlődésével egyre több segítséget kapunk a spóroláshoz és nem kell pusztán a kockás füzetünkre hagyatkoznunk, ha látni szeretnénk a kiadásainkat és meg akarjuk vizsgálni, hol tudnánk egy kicsit lefaragni a költségeinkből. Ha megfogalmazódott bennünk az igény arra, hogy végre mi is megtanuljunk spórolni, máris megtettük az első fontos lépést. Az alább felsorolt applikációk pedig a továbblépésben segítenek még a legreménytelenebb költekezőknek is.

A legtöbben először próbálnak önuralmat tanúsítani és minden vásárlásnál végiggondolni, hogy biztosan szükségük van-e az adott termékre vagy szolgáltatásra, ez azonban fárasztó és általában nem elég hatékony módszer. Ezt követően sokan papírt ragadnak, vagy elkezdik gyűjtögetni a blokkokat és nyitnak egy táblázatot, ha követni akarják a különböző költéseiket. Ennek azonban az a legnagyobb hátulütője, hogy egy-egy blokkot bizony elhagyunk, kimarad a táblázatunkból és végül egy hamis képet kapunk a költségeinkről.

A legkézenfekvőbb megoldásra azonban nem mindenki gondol elsőre: a telefonunk adta lehetőségekre, pedig az kis túlzással mindig kéznél van, így minden költésünket azonnal fel tudjuk jegyezni a kiválasztott applikációba. Az egyetlen buktató az lehet, hogy körültekintően kell megválasztani az alkalmazást, mert sok közülük egy rövid próbaidőszakot követően fizetőssé válik vagy igencsak limitált lehetőségekkel bír.

de melyek azok az alkalmazások, amikkel szinte álom a spórolás? lássuk!

1. Koin

Az egyik legjobb és legsikeresebb spórolós applikáció: a magyar fejlesztőknek köszönhetően a saját anyanyelvünkön kezdhetünk bele a költségeink vezetésébe és megtakarításaink kezelésébe. Az alkalmazásba minden bevételt és kiadást fevihetünk, és fel is címkézhetjük, hogy mikor, mire és mennyit költöttünk. Legnagyobb előnye talán, hogy az adatokat bármikor kiexportálhatjuk egy Excel fájlba, de az alkalmazáson belül is lehetőség van a költségek elemzésére - különféle látványos diagramok segítségével. Az applikáció egyébként Androidra és iOS-re is elérhető, használata regisztrációhoz kötött.

2. Mint

A spórolós applikációk prémium kategóriájának világszerte elismert képviselője a Mint nevet viselő alkalmazás. Különlegessége, hogy a kiadásainkat és bevételeinket nem feltétlenül kell manuálisan felvinni a rendszerbe, közvetlenül a bankszámláról is bekérhetők a szükséges adatok. Rendkívül felhasználóbarát, de komplexitása miatt elsőre sokaknak bonyolultnak tűnhet a sok opció. Lehetőségünk van például egy saját költségtervezetet összeállítani és csoportosíthatjuk vele a kiadásainkat. Ha megtanuljuk jól használni, biztos, hogy innentől nem fogjuk úgy érezni, hogy kifolyik a pénz a kezeink közül. A Koinhoz hasonlóan ez az app is elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

3. Toshl

Ennek az applikációnak a különlegessége, hogy egyszerre képes futni a mobilon és a számítógépen, így bárhol, bármikor felvezethetjük a költségeket és bevételeket. Emellett extraként 160 különböző valuta érhető el benne, így külföldi utak esetén sem kell a költségek átváltásával bajlódnunk. Elérhető Androidra, iOS-re és még Windows Phone-ra is. Hátránya, hogy kizárólag angol nyelvű, cserébe viszont könnyen kezelhető, sőt, akár azt is beállíthatjuk, hogy minden nap figyelmeztessen a költségeink felvitelére.

4. Pocket Expense

Ha egy egyszerű és letisztult felületre vágyunk, akkor az ingyenes Pocket Expense lesz számunkra a legjobb választás. Nagy előnye, hogy több fiókot is képes kezelni és tényleg rendkívül egyszerű. A felület alapvetően angol nyelvű, viszont nagyon látványos és közérthető. Adatainkat elemezhetjük különböző grafikonok segítségével és költségeinket felcímkézhetjük, hogy jobban lássuk, mire mennyit költünk. Elérhető Androidra és iOS-re is.

5. Wally 

Akinek fontos a stílusos, elegáns kezelőfelület, annak a Wally lehet a legjobb alkalmazás. Nagy előnye, hogy képes kezelni a fotókat, így elég lefotózni a kapott blokkot az adatok felviteléhez. Ugyanakkor nincsenek külön megadott kategóriák, mindent manuálisan kell bepötyögni bele. Hasonlóan a többi alkalmazáshoz, itt is a hónapok folyamán folyamatosan vihetjük fel a költségeinket és bevételeinket. Viszont extraként beállíthatjuk, hogy figyelmeztessen, ha be kell fizetni egy számlát vagy elérkezett a fizetés ideje. A korábbiakhoz hasonlóan elérhető Androidra és iOS-re egyaránt.

számlavezetés [K&H  tervező megtakarítási számla]

Nem csak applikáció, hanem a K&H e-bankon keresztül is elérhető K&H tervező megtakarítási számla (EBKM: 0,05–0,15%) is segíthet neked a spórolásban! Minden jövőbeli tervedre, egyedi névvel és ikonokkal hozhatsz létre megtakarítási célokat és folyamatosan nyomon is követheted, hol tartasz azok megvalósításában. Így egyszerűbb lesz a nyaralásra vagy a karácsonyi ajándékokra összegyűjteni a pénzt, mint gondolnád!

K&H tervező megtakarítási számla