egyszerűen és gyorsan: mutatjuk a bankszámla nyitás menetét

nincs még K&H bankszámlád?
2024. április 23.
Számlacsomagot váltanál? Esetleg még nincs bankszámlád? Segítünk, hogy gördülékeny lehessen a számlanyitás menete & abban is, hogy megfontolt döntést hozhass a számodra leginkább megfelelő szolgáltatás megtalálása során!

Bankszámla nyitás menete
 

miért is van szükség bankszámlára?

A bankszámlát nyugodtan tekinthetjük a legalapvetőbb pénzügyi szolgáltatásnak, ami aligha hiányozhat az életünkből. Annál is inkább, mert a korszerű szolgáltatásokkal a bankok nagyban megkönnyítik a dolgunkat a hétköznapokban. Letölthetjük például a bank hivatalos mobil alkalmazását, ahol azonnal láthatjuk a bankszámla egyenlegünket, vagy elindíthatunk egy átutalást. Ugyanez persze a pénzintézet netes felületére is igaz, ahol teljes képet kaphatunk a kiadásainkról és bevételeinkről.

bankszámla nélkül nincs bankkártya

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bankkártyák is bankszámlához kapcsolódnak, vagyis ha kártyával szeretnénk fizetni, mindenképp szükséges számlát nyitni, függetlenül attól, hogy hagyományos fizikai vagy virtuális bankkártyáról van szó. Sőt, a számlához kapott plasztikkártya akár digitalizálható is pár kattintással, így már az NFC-képes okostelefonnal is fizethetünk a boltokban és az elfogadóhelyeken. A bankszámlához persze ezeken felül is sok extra szolgáltatás kapcsolódik. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – a csoportos beszedési megbízás, az állandó átutalás, vagy éppen a devizában történő fizetés.

röviden a számla típusokról

A bankszámlákat tekintve többféle típust is megkülönböztethetünk. Eleve van némi eltérés a lakossági, illetve a vállalati számlák között, de a lakossági kategórián belül is többféle termékkel találkozhatunk. A legelterjedtebbnek mindenképp a fizetési számla tekinthető, de igen népszerűek a betéti számlák is. Ezen felül léteznek még többek között hitelszámlák, fedezeti számlák és értékpapír számlák is.

ezeket érdemes átgondolni bankszámla nyitás előtt

Hogy a számlanyitás folyamata minél gyorsabb legyen, és a választott szolgáltatás minél inkább megfeleljen a céljainknak, néhány kérdést már előre tisztáznunk kell. Először is át kell gondolnunk a bankolási szokásainkat.

Alapvetően befolyásolja a döntésünket, hogy például milyen gyakran fizetünk kártyával. Ha ez számunkra a mindennapokban használt módszer, akkor feltétlenül olyan számlára van szükségünk, ahol a kártyahasználat olcsó és könnyen hozzáférhető. Ha viszont épp ellenkezőleg, a készpénzt részesítjük előnyben, akkor olyan számlacsomagot érdemes keresnünk, ahol kedvezményes az ATM-használat, és olyan bankot, ami rendelkezik ATM-mel vagy fiókkal a közelünkben.

Az is döntő lehet, hogy mennyi csoportos beszedést intéznénk a számlán, vagy mennyire szeretnénk kihasználni az állandó átutalások adta lehetőséget.

Könnyen lehet, hogy a digitális megoldások hoznak minket lázba. Ilyenkor olyan számla után kell kutatnunk, ami támogatja a kártya digitalizálását akár saját appban, akár az Apple Pay vagy a Google Pay, vagy a K&H-nál elérhető Garmin Pay vagy Xiaomi Pay segítségével.

Nem lehet kizárni azt a lehetőséget sem, ha a bankszámla mellett hitelre is szükségünk van, aminek az egyik típusa a folyószámlahitel. Ennek igénylési és használati feltételei azonban bankonként eltérőek lehetnek, ezért mindenképp érdemes részletesen utána járni.

Ahogy annak is, hogy milyen kedvezmények tartoznak a számlához és ezeknek mik a pontos feltételeik (pl. meghatározott nagyságú, rendszeres jövedelem).

Ezzel pedig el is jutottunk az anyagiakhoz. Az nagyon is változó, hogy a bankok mely szolgáltatásokat teszik díjmentessé. Itt megint csak azt kell átgondolnunk, hogy mi mire használnánk elsősorban a számlát. Mert lehet, hogy az egyik banknál az értesítő SMS-ek ingyenesek, a másiknál a netbank díjtalan, de nekünk inkább olyan szolgáltatásra lenne szükségünk, amelyikben a pénzfelvételért nem kell külön díjat fizetnünk.

bankszámla nyitás menete lépésről-lépésre

Miután megtaláltuk a hozzánk leginkább illő számlát és a számunkra megfelelő ajánlatot kínáló bankot, indulhat a bankszámlanyitás. Alapvetően két lehetőség áll előttünk: a hagyományos megoldás egy bankfiókban, illetve az online számlanyitás.

A két megoldás között van némi különbség, az első lépés azonban ugyanaz: összeszedni a bank által igényelt dokumentumokat. Egészen biztosan szükségünk lesz a személyi igazolványra vagy útlevélre, továbbá a lakcímkártyára. Akár állandó lakcím hiányában, mindössze település szintű lakcímmel is nyithatunk úgynevezett alapszámlát, de ebben az esetben is szükséges, hogy lakcímkártyával rendelkezzünk.

Arról is meg kell győződnünk a folyamat elindítása előtt, hogy a dokumentumaink érvényességi ideje nem járt-e le. A legtöbb banknál feltétel a betöltött 18. életév is: az ettől fiatalabb kiskorúak a szülők jóváhagyásával juthatnak számlához.

A külföldi állampolgároknak is lehetőségük van a számlanyitásra, amennyiben jogszerűen tartózkodnak az Európai Gazdasági Térségben. Ebben az esetben is alapszámla igényelhető, ami fizetési számlavezetésre, készpénz ki- és befizetésre, átutalásra, beszedésre, valamint kártyával történő fizetésre alkalmas.

Az irataink összegyűjtése után már nincs más dolgunk, mint elmenni egy bankfiókba és ott kitölteni a megfelelő dokumentumokat. Miután alaposan áttekintettük a papírokat és az ügyintézővel átbeszéltük kérdéseinket, aláírhatjuk az összes papírt és máris él a számlánk. A bankkártyára ugyanakkor pár napot várnunk kell, hiszen ezt a bank külön küldi el számunkra postai levélben vagy biztosítja az átvételt a bankfiókban.

számlanyitás online

Az online számlanyitás hasonlóan egyszerű és gyors, itt azonban több dologra is oda kell figyelnünk. Nézzük meg, hogyan működik mindez pontosan a K&H online számlanyitás folyamatán keresztül! Más bankoknál ettől eltérő lehet az online számlanyitás menete.

Először is töltsük le a hivatalos K&H számlanyitás alkalmazást, mert a teljes folyamat ezen az appon keresztül zajlik majd. Ezután néhány alapadatot kell megadnunk magunkról: a nevünket, a telefonszámunkat, az e-mail címünket és egyéb kapcsolattartási infókat.

Az igazolványainkra (személyi vagy útlevél, lakcímkártya) ezúttal is szükségünk lesz, ráadásul fényképet is szükséges készíteni róluk, és magunkról is lőnünk kell egy szelfit. Az igazolványokat akár NFC-vel is beolvashatjuk, ami nagyban megkönnyíti majd a további dolgunkat. Ha ugyanis se a telefonunk, se az okmányaink nem NFC-képesek, akkor néhány korlátozásra kell számítanunk a számla kapcsán.

Az iratok beolvasása / lefotózása után megjelennek az adataink az appban, amit mindenképp olvassunk át figyelmesen. Ezután jönnek a nyilatkozatok, amiket szintén nézzünk át alaposan.

Ha ezzel is megvagyunk, egy e-PIN-kódot kell megadnunk. Erre azért van szükség, hogy a későbbiekben könnyen és biztonságosan azonosíthassuk magunkat ügyintézésnél. Ezt a jövőben kellő körültekintéssel kell kezelnünk, ne adjuk ki harmadik fél részére.

Végül már csak két dolog maradt hátra: a keretmegállapodás és a bankszámlaszerződés aláírása.

Ezután máris él a bankszámlánk és azonnal használhatjuk is a K&H mobil appját, ahol a bankkártyát is digitalizálhatjuk.

kapcsolódó szolgáltatások:
számlavezetés
Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H számlanyitás applikáció, K&H e-bank, K&H mobilbank, Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay, Fitbit Pay]
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön
Átutalás belföldön forintban
Beszedés
Készpénzfelvétel belföldön, külföldön
Folyószámlahitel

Nyiss számlát a K&H-nál & digitalizáld azonnal a bankkártyádat & válassz a számos okoseszközös fizetési megoldás közül!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények. A hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.