így tudsz spórolni a készpénzfelvétel díján

nincs még K&H bankszámlád?
2023. november 21.
Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor jól jön, ha a pénztárcánkban ott lapul némi készpénz. Miután a jövedelmünk jellemzően a bankszámlánkon landol, logikusnak látszik, hogy ha készpénzhez szeretnénk jutni, fogjuk a bankkártyánkat és egy közeli ATM-ből felvesszük a szükséges összeget. Igen ám, de ha nem tudatosan választjuk meg, hol és mekkora összeget veszünk fel, plusz költségek terhelnek minket! Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha szeretnénk lefaragni a készpénzfelvétel díjából.

Készpénzfelvétel díja

ezekkel a megoldásokkal juthatunk készpénzhez

A fizetési, bankolási szokások meglehetősen eltérőek. Egyik oldalról, egyre többen igyekeznek mindent bankkártyával, mobiltárcával vagy okoseszközzel elintézni, és a készpénzmentes életre berendezkedni, míg mások továbbra is a készpénzt preferálják. Bárhova is soroljuk magunkat, készpénz nélkül aligha boldogulhatunk még minden élethelyzetben. Több opció is kínálkozik pénzfelvételre, ám nem árt tudni, melyik milyen költségekkel jár. Először is vegyük sorra, hol juthatunk készpénzhez.

  • készpénzfelvétel a saját bankunk ATM-jéből: a legkézenfekvőbb megoldás, ha a számlavezető bankunk egyik ATM-jét vesszük célba. Ez akkor ideális, ha a pénzintézet széles fiókhálózattal rendelkezik, így, ha szükségünk van készpénzre, akkor nem kell a város másik felére, vagy egy másik városba elutaznunk.
  • készpénzfelvétel más bank ATM-jéből: ez a lehetőség általában akkor vetődik fel, ha a saját bankunknak nincs a közelben ATM-je és sürgősen szükségünk van készpénzre.
  • készpénzfelvétel bankszámláról saját bankfiókban: a számlavezető bankunk fiókjában is felvehetünk készpénzt a bankkártya bemutatásával, vagy anélkül, személyi igazolvánnyal.
  • készpénzfelvétel idegen bankfiókban: felvehetünk készpénzt más bankok - azaz nem a számlavezető bankunk - fiókjaiban is, amennyiben a bankkártyánk logója fel van tüntetve a bank bejáratánál (ez általában Mastercard, Visa). A pénzfelvételhez szükségünk van a bankkártyánkra is.
  • postai készpénzfelvétel: a postán kizárólag kártyával, POS terminálon keresztül tudunk készpénzt felvenni.

ATM vagy bankfiók?

Számos opciónk van tehát, a hozzájuk kapcsolódó költségek ugyanakkor eltérőek. Ha mostanáig egy megszokott módon jutottunk készpénzhez, érdemes a díjak oldaláról is megvizsgálni az egyes lehetőségeket, hogy valóban a legolcsóbb megoldást választottuk-e.

Az ATM készpénzfelvételi díj általában minden művelet esetén egy fix költségből áll, amelyhez hozzáadódik a felvett összeggel arányos díj. De van példa arra is, hogy nincs százalékos díj, csak egy fix összeg. Emellett a készpénzfelvételi díj maximálva van, azaz egy bizonyos összeg után már nem számít fel plusz költséget a bank.

Ha a saját bankunk ATM-jében bonyolítjuk le a tranzakciót, akkor általában kedvezőbb áron megússzuk, mintha egy idegen bank ATM-jét választanánk. De ez sem minden esetben igaz: találhatunk ugyanis olyan pénzintézetet, ahol az ATM-ből ugyanolyan, vagy hasonló díjjal juthatunk készpénzhez, mint a számlavezető bankunk ATM-jénél.

Még mielőtt összehasonlítanánk az egyes bankok ATM készpénzfelvétel díjait, érdemes azt is számításba venni, hogy milyen bankkártyával rendelkezünk. Előfordulhat ugyanis, hogy a prémium kártyához más díjak kapcsolódnak, mint a sztenderd csomaghoz.

Az ATM-ekhez hasonlóan a bankfiókban történő pénzfelvétel díja is pénzintézetenként eltérő és azt sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy az ATM-ekből olcsóbban jutunk pénzhez, mintha egy bankfiókba térnénk be. Előfordulhat ugyanis, hogy a számlavezető bankunk alacsonyabb díjat számít fel, ha valamelyik fiókjában veszünk fel készpénzt, mintha egy idegen bank ATM-jét választanánk. Sőt, olyanra is van példa, hogy a számlavezető bankunk fiókjában történő pénzfelvétel még a saját ATM díjánál is kedvezőbb.

nem érdemes elfelejtkezni az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről

Ha eddig nem használtuk ki a jogszabályi lehetőséget, miszerint havonta 150 ezer forint összeghatárig, legfeljebb két részletben díjmentesen vehetünk fel készpénzt - nem csupán a saját, hanem az idegen - bankjegykiadó automatákból, akkor a jövőben érdemes ezt szem előtt tartanunk.

Az ingyenességnek ugyanakkor több feltétele is van. Egyrészt erről előzetesen nyilatkoznunk kell a bankunknál, másrészt hiába rendelkezünk akár több számlával, a felvételi lehetőség kizárólag egyetlen számlára vonatkozik. A havi kétszeri alkalom akkor sem sokszorozódik, ha a számlához több személynek van bankkártyája. És bár jó ötletnek tűnhet az ingyenességet több banknál is igényelni - mármint, ahol számlával rendelkezünk -, a pénzintézetek adatbázis egyeztetése miatt ez kiderül, így nem elkerülhető az utólagos díjfizetés.

A feltételek közé tartozik továbbá, hogy ez a lehetőség kizárólag belföldi tranzakciók esetén érvényes.

tippek a tudatos készpénzfelvételhez
  • Először mindenképpen használjuk ki a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi keretünket. Figyeljünk arra, hogy erre két részletben kerüljön sor.
  • Miután kimerítettük ezt a keretet, a számlavezető bankunk ATM-jét érdemes felkeresni készpénzfelvételhez. Kivételt jelent, ha a bankfiókban történő pénzfelvétel díja kedvezőbb.
  • Ha spórolni szeretnénk, akkor - a műveletekhez kötött fix költségek miatt - nem érdemes elaprózni a készpénzfelvételt. Nem kell nagy fejszámolás ahhoz, hogy lássuk, hogy - egy 500 forintos fix költséggel számolva - 100 ezer forint felvételénél 500 forintot kell fizetnünk, ám ha ezt az összeget 20 ezer forintonként vesszük fel, akkor már 2500 forintnál tartunk, amire még rárakódhatnak a felvett összeggel arányos díjak is.
  • Ha nincs a közelben saját ATM, akkor érdemes megnézni, hogyan járunk jobban: ha bemegyünk a saját bankfiókba, vagy ha más bank ATM-jét használjuk.
  • Ha nagyobb összeget szeretnénk kivenni a számlánkról, akkor az ATM egy ponton túl már nem járható út. Ilyen esetben a számlavezető bankunk fiókjába kell befáradnunk és ott lebonyolítani a tranzakciót.
külföldön hogyan spórolhatunk a készpénzfelvételnél?

Külföldi utazások esetén is előfordulhat olyan helyzet, hogy készpénzhez kell jutnunk. Mint korábban szó volt róla, az ingyenes lehetőség kizárólag belföldi ATM-ből történő felvételre vonatkozik. Ha az adott országban a számlavezető bankunknak, vagy az anyabankhoz tartozó pénzintézetnek van ATM-je, akkor érdemes azt célba venni. Előfordulhat az is, hogy olyan bankkártyával rendelkezünk, amellyel a külföldi pénzfelvétel ingyenes.

megtakarítási lehetőségek az ingyenes pénzfelvételen túl

banki kedvezmények

A jogszabályban szereplő 150 ezres limitet egy kedvező banki ajánlattal akár növelhetjük is. Egyes pénzintézetek ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújthatnak, amelyre automatikusan jogosult a számlatulajdonos. Emellett persze lehet olyan bankszámlánk, amelyre vonatkozik a havi kétszeri ingyenes pénzfelvétel.

Az ATM-ből történő készpénzfelvételhez kapcsolódhatnak banki csomagajánlatok is, amellyel olcsóbbá válik a tranzakció díja.

ingyenes készpénzfelvétel vásárlás során

Ugyancsak egy jogszabály lehetővé teszi számunkra, hogy havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 40 ezer forintig ingyenesen juthassunk készpénzhez az az ezen szolgáltatásra szerződött üzletek kasszáiban, amennyiben vásároltunk is ott. Ez a lehetőség azonban nem minden üzletlben érhető el.

állampapír befektetés

Kisebb tudatosságot igényel az a lehetőség, amely az állampapír kamatok felvételére vonatkozó díjat célozza meg. Nagyobb összegek esetén ugyanakkor érdemes lehet kihasználni. Ha rendelkezünk értékpapírszámlával a Magyar Államkincstárnál és egy rövid időn belül lejáró diszkont kincstárjegyet vásárolunk, akkor lejáratkor készpénzben is megkaphatjuk az összeget, méghozzá ingyenesen.

K&H számlacsomagokkal kedvezményesebb készpénzfelvétel

A K&H számlacsomagjaival készpénzfelvétel esetében is számottevő kedvezményhez juthatunk. A K&H minimum plusz számlacsomag kivételével, havonta az első 5 készpénzfelvételnél - ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozat megléte nélkül - nem számolnak fel banki díjat, kizárólag tranzakciós költséget. Ennek feltétele, hogy belföldön, K&H ATM-ből történjen a tranzakció. Ugyanakkor számos digitális fizetési megoldás is elérhető, mint az Apple Pay, a Google Pay vagy a Xiaomi Pay, melyekkel a nagyobb összegű vásárlásokat is gyorsan és egyszerűen elintézhetjük.

kapcsolódó szolgáltatások:
számlavezetés
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön


Tudj meg többet a K&H számlacsomagokról & nyiss számlát appon keresztül & a bankolásban segítségedre lehet Kate is, az ország egyetlen hangalapú, digitális pénzügyi asszisztense!

K&H számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, az Akció feltételeit a Részvételi feltételek tartalmazza. A hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Bank a kondíciók megváltoztatásának jogát fenntartja.