folyószámlahitel vagy személyi kölcsön - melyik éri meg jobban?

élethelyzeteinket olvasva magadra ismertél? igényelj K&H személyi kölcsönt!
2019. május 22.
A kérdésre a válasz: attól függ. De mitől is pontosan? Összegyűjtöttünk pár olyan gyakori élethelyzetet, amelyek jól szemléltetik, hogy a két hiteltípus közül a körülményeket figyelembe véve melyik lehet a jobb választás.

folyószámlahitel vagy személyi kölcsön - melyik éri meg jobban?

mi a különbség a két termék között?

A választás előtt tisztázzuk, hogy mi is pontosan a különbség a két hiteltípus között. A folyószámlahitel igényléséhez szükségünk van egy bankszámlára, amelyhez a bank a folyószámla hitelkeretet hozzárendeli. Ez a hitelkeret aztán a folyószámlánkhoz kapcsolódva folyamatosan rendelkezésünkre áll, több alkalommal is igénybe vehetjük.  Mit jelent ez a gyakorlatban? A megállapodásban lefektetett hitelkeret összegéig „mínuszban” is költhetünk, jellemzően 1-2 havi fizetésünk mértékéig, a plusz kiadások törlesztése pedig az olyan rendszeres bevételeinkből kerül levonásra, mint a munkabér.

Ezzel szemben a személyi kölcsön igénylésének legtöbb esetben nem feltétele a hitelt nyújtó banknál vezetett bankszámla megléte. A folyószámla hitelkeretnél nagyobb, akár több millió forint összegű, jellemzően szabadon felhasználható hitel, amelyet minden alkalommal, ahányszor szükségünk van rá, külön igényelnünk kell, nem áll tehát minden hónapban a rendelkezésünkre. A törlesztés pedig fokozatosan, kisebb összegekben, havonta történik.

miért magasabb a THM a folyószámlahitel esetében?

A folyószámlahitel és a személyi kölcsön THM értékének nagy eltérését valójában a hitelcélok különbsége indokolja. A rövid távú, viszonylag kisebb összegű kiadások fedezésére és gyors törlesztésére a folyószámlahitel a jobb megoldás, még a nagyobb összegű kiadásokra és a rendszeres, hosszabb futamidejű törlesztésre a személyi kölcsön. A folyószámlahitel magas THM értéke ebben az esetben azt szimulálja, hogyha hosszabb távra vesszük igénybe a rendelkezésre álló hitelkeretet – azaz nem rövidtávú, kisebb összegű pénzügyi zavar kezelésére és a munkabérünk sem érkezik rendszeresen a folyószámlahitelkerettel rendelkező számlára – akkor erre a célra sokkal költséghatékonyabb megoldás a személyi kölcsön. Ezért érdemes az alábbiakban felsorolt helyzetek esetén a hitelcélhoz jobban illeszkedő megoldást választani.

mikor lehet jobb megoldás a folyószámlahitel?

váratlan kiadások

Bármikor előfordulhat, hogy a háztartásunkban valami elromlik és azonnali cserére vagy javításra szorul. Az ilyen esetekre nem mindig vagyunk anyagilag felkészülve, így jól jöhet, ha van egy kis extra keretünk a bankszámlánkon. Egy elromlott bojler, egy szerelésre váró autó (például egy automata-váltó csere) elég nagy és hirtelen érkező költség lehet, amit nem tudunk halogatni. A folyószámla-hitelünknek köszönhetően azonban akár azonnal megoldhatjuk a problémánkat!

nagyobb értékű elektronikai eszközök vagy háztartási gépek megvásárlása

Egy ideje szemezünk egy jobb TV-vel, okosabb mobillal vagy egy korszerűbb mosógéppel és már el is kezdtünk rendszeresen félretenni a vásárlásra, de hirtelen szembejön velünk egy kihagyhatatlan ajánlat? Azért nem kell lemaradnunk róla, mert a szükséges összeg utolsó részlete még hiányzik – fedezhetjük a plusz költséget folyószámla hitelkeretünkről, így kedvezőbb áron beszerezve a nagy értékű elektronikai eszközöket vagy háztartási gépeket.

fedezet a lakhatási költségekre

Új albérletbe költözni költséges dolog, főleg, ha az új lakhelyünk költségei magasabbak az előzőnél. A legtöbb esetben előre elkérik az első havi lakbért, mellé pedig jellemzően 1-2 havi lakbérnek megfelelő kauciót is, ami akár félmillió forintos költség is lehet! Ebben a szituációban is kisegíthet minket a folyószámlahitelkeretünk.

mikor válasszuk a személyi kölcsönt?

lakásfelújítás, lakáskorszerűsítés

Az otthonunk csinosítása, felújítása és korszerűsítése gyakori célként szokott lebegni előttünk, de sokszor inkább lebeszéljük róla magunkat a magas költségek miatt. Egy személyi kölcsön azonban megoldás jelenthet, különösen, ha 100% online, videó azonosítással is igényelhetőígy az ügyintézéssel megspórolt időt fordíthatjuk hasznosabb tevékenységekre.

 tipp!

Nézd meg Ónodi Eszter színésznővel készített vlog sorozatunkat, aki a lakásfelújítás kihívásainak leküzdése mellett azt is megmutatja, hogyan igényelhetünk úgy személyi kölcsönt, hogy az igényelt összeg akár már pár órán belül a bankszámlánkon legyen!

autóvásárlás

Egy új autó jellemzően olyan nagy összegű kiadást jelent, amit 1-2 havi fizetésünk előre elköltésével sem tudunk fedezni, így megoldás a személyi kölcsön igénylés lehet. Lehet új vagy használt, tökéletes állapotú vagy szerelésre szoruló – ez a hitelfelvételt nem befolyásolja.

hitelkiváltás

Úgy alakult, hogy egy korábban felvett kölcsönünknél ma már kedvezőbbek a kamatok vagy magasabb hitelösszegre lenne szükség a jelenlegi törlesztőrészlet emelkedése nélkül? Ilyenkor nyújthat jó megoldást a hitelkiváltásra fordított személyi kölcsön. Ráadásul, ha több hitelünk van, amit ki szeretnénk váltani, egyszerűbb, átláthatóbb a visszafizetés, ha csak egyet kell nyomon követnünk! 

K&H személyi kölcsön – THM: 15,9–22,4%
K&H folyószámlahitel – THM: 27,5%

 

Élethelyzeteinket olvasva magadra ismertél? Tudj meg többet hitelajánlatainkról és válaszd ki azt a pénzügyi terméket, ami a számodra a legnagyobb segítséget nyújthatja!

K&H személyi kölcsön

K&H folyószámlahitel 

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek lakossági hitelekre vonatkozóan, az Üzletszabályzat, valamint a K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény, valamint a K&H folyószámlahitelének kondíciói hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A cikkben szereplő THM a 2018. július 1. napjától hatályos K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, valamint a 2019. április 1. napjától hatályos K&H folyószámlahitelének kondíciói hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, személyi kölcsön esetén 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett, folyószámlahitel esetén 375 000 forint hitelösszeg és egy éves futamidő mellett került megállapításra. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év