dombornyomott kártya: mikor lehet hasznos?

nincs még K&H bankszámlád?
2024. április 09.
A dombornyomott kártya hosszú éveken keresztül jelentős előnyöket biztosított, egy időben az internetes és a külföldön történő vásárlások alkalmával is kizárólag az ilyen típusú kártyákat fogadták el. Mára azonban a bankkártyás fizetés mindennapjaink részévé vált, a tömegesen használt elektronikus bankkártyákkal együtt. Milyen előnyei maradtak meg napjainkra a dombornyomott bankkártyáknak? Milyen pluszt biztosíthatnak a használójuknak? Mutatjuk!

Dombornyomott kártya

milyen típusai vannak a bankkártyáknak?

A bankkártyákat többféle módon is csoportosíthatjuk. A lakossági, azaz privát bankkártyákat magáncélra használjuk, míg a vállalati, vagy business bankkártyák esetében a bankszámla tulajdonosa a vállalkozás, a bankkártya használói pedig a cég vezetői vagy alkalmazottai.

Ha felhasználhatóság szerint nézzük, akkor választhatunk betéti kártyák és hitelkártyák között. A betéti kártya az elterjedtebb, amellyel a bankszámlánkon lévő pénzünkhöz férhetünk hozzá. A hitelkártyához ezzel szemben egy hitelkeret kapcsolódik, használatakor nem a saját, hanem a bank pénzét költjük, amit az adott szerződéses feltételek teljesítésével akár kamatmentesen is felhasználhatunk.

Az adatok tárolása szerint pedig beszélhetünk mágnescsíkos és chippel ellátott kártyákról, attól függően, hogy a bankkártya hol tárolja az adatokat: a kártya felületén lévő mágnescsíkon vagy a kártyában található mikrochipben.

gravírozott és dombornyomott kártya

A gravírozott és a dombornyomott kártya között a különbség elsősorban a megjelenésben rejlik. A dombornyomott kártyán a rajta szereplő adatok, mint a kártya száma, birtokosának neve és a lejárati dátum kiemelkedik, kidomborodik a kártya síkjából. Ezzel szemben a hagyományos elektronikus kártyáknál ezeket az adatokat a műanyag felületébe gravírozzák, innen is az - a gravírozott, vagy vésett kártya - elnevezés.

milyen különbségek voltak korábban a két típusú bankkártya között?

A dombornyomott kártya elnevezés onnan ered, hogy ezek a plasztiklapok fizikailag is tartalmazzák a fizetéshez szükséges adatokat (a kártyabirtokos neve, bankja, kártya száma, érvényessége nyomtatva, aláírása kék színű tollal a hátoldalon), amiket az elfogadóhelyek imprinterrel szedtek le, azaz “rávasalták” a kidomborodó betűket egy kétlapos indigós bizonylatra, ezt a dokumentumot pedig az ügyfél aláírta. Az eredetiben aláírt példány a kártyaelfogadótól az elszámoló kártyatársasághoz került, a másikat pedig kártyabirtokosként megkaptuk. A kártyatársaság pedig a bizonylat alapján eszközölte a bankok között a fizetéseket.

A plasztiklapba ezt követően bekerült a mágnescsík, majd később a chip az érdemi adattartalommal együtt, az ügyfélaláírást pedig felváltotta a PIN kód, illetve a biometria. Ezt az elektronikus adathalmazt pedig manapság már az okostelefon is kezelni tudja.

Az, hogy a dombornyomott kártya magasabb presztízsű, oda vezethető vissza, hogy a fokozatosan megjelenő elektronikus kártyákhoz képest szélesebb körű volt az elfogadhatósága. Emellett a biztonságot is ki lehetett emelni esetében, hiszen bonyolultabb volt lemásolni és leolvasni, mint az elektronikus kártyát, így visszaélni is nehezebb volt vele. Ezért korábban külföldön csak a dombornyomott típusokat fogadták el, valamint az internetes vásárlásra is ez volt az egyetlen lehetséges fizetési mód.

dombornyomott kártyák: apadó előnyök?

Onnantól, hogy az adatokat már elektronikusan is ki lehetett olvasni a bankkártyából, gyakorlatilag nem volt szükség az adattartalom fizikai kinyerhetőségének biztosítására, így visszaszorult a domborítás, főként, mert olcsóbb a plasztikot gravírozni, mint dombornyomni.

A dombornyomott kártya előnyei tehát napjainkra szinte teljesen elfogytak: a vésett kártyákkal manapság ugyanúgy tudunk fizetni akár az interneten, akár egy külföldi élelmiszerboltban, így ilyen szempontból nincs jelentős különbség közöttük. Ahogyan a biztonság sem kérdés már, hiszen a gravírozott bankkártyák is ugyanolyan megbízhatóak.

Digitalizált, online világunkban ráadásul sokszor már magára a kártyára sincsen szükségünk, gondoljunk csak az internetes vásárlásokra, ahol a kártyaadatok megadásával indíthatjuk a tranzakciót.

Miután az Európai Unió kötelezővé tette a kártyákba épített chipet, egyre kevesebb helyen találkozhatunk a mágnescsíkos fizetéssel is. Ezt vetíti előre az is, hogy a Mastercard, mint kártyakibocsátó is fokozatosan megszünteti a mágnescsíkok használatát, a tervek szerint a 2029-től kibocsátott kártyák már a mágneses felület nélkül készülnek.

Az NFC technológia elterjedésének következtében már hazánkban is elérhető az érintésmentes fizetés (PayPass), ahol PIN kódra sincs szükségünk a vásárláshoz egy bizonyos összeghatár alatt. Elegendő bankkártyánkat az elektronikus terminál (POS) kijelzőjéhez érinteni és már meg is történik a fizetés. Amennyiben regisztráljuk a kártyánkat az Apple Pay vagy a Google Pay szolgáltatásokban, úgy már kártyahasználat nélkül, a mobiltelefonunk vagy okoseszközünk POS-terminálhoz közelítésével is fizethetünk a PIN-kódunk, jelkódunk megadása vagy biometrikus azonosítás után.

a presztízsen túl, ezért érheti meg dombornyomott kártyát választani

Ma már a különbség sokkal inkább a betéti kártya és a hitelkártya között húzódik, és nem a külsőségekben. Ugyanakkor a dombornyomott kártyák továbbra is elérhetők a pénzintézeteknél és komoly presztízzsel bírnak köszönhetően a kapcsolt szolgáltatásoknak. Ám ezen túl még manapság is jelenthetnek egyéb előnyt a számunkra.

mikor jöhet jól a dombornyomott kártya?

Külföldi autóbérlés esetén a szolgáltatók gyakran nem elégszenek meg a sima elektronikus kártyákkal, legtöbbször dombornyomott hitelkártyát kérnek az ügyfelektől. Akárcsak a szállodák: még mindig találhatunk példát arra, ahol elvárják a dombornyomott típusokat, nem egyszer ráadásul a betéti helyett a hitelkártyát is megkövetelik, főként a tengerentúlon.

2021 óta azon vállalkozások, amelyek online pénztárgépet használnak, kötelesek bankkártya terminált vagy más elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani az ügyfelek részére. Tehát elvileg minden üzletnek és szolgáltatónak működtetnie kell legalább egy banki terminált. Ennek ellenére még mindig lehetnek elvétve olyan üzletek, ahol csak a régebbi típusú bankkártyalehúzó eszköz, az úgynevezett imprinter üzemel. Ilyen esetekben a modern elektronikus kártyákkal nem, a dombornyomott kártyával viszont fizethetünk.

milyen előnyei lehetnek a dombornyomott kártyának?

A dombornyomott kártyáknak napjainkra is maradt presztízsértéke: jellemzően drágábbak, mint a vésett társaik, ha például a kártya éves díját nézzük. Ugyanakkor a magasabb ár fejében többnyire különböző prémium szolgáltatásokat is kínálnak a bankok.

ezüst, arany, platinum fokozatok

Több pénzintézetnél is elérhetők a bankkártyák különböző fokozatai, így az ezüst (silver), az arany (gold) és a platinum. Minél magasabb fokozatú egy kártya, annál magasabb az éves díja, ugyanakkor lényegesen több, ingyenesen igénybe vehető kiegészítő szolgáltatás társulhat mellé, amelyekért egy alacsonyabb szintű kártyával külön kéne fizetni.

Ez az extra lehet ingyenes betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, a különböző vásárlási kedvezményekre való jogosultság, a kiemelt ügyfélkezelés, bizonyos programokon való részvétel, esetleg az online vásárlási biztosítás.

 tudtad?

K&H privátbanki ügyfélként lehetőség van a Mastercard World Elite hitelkártya igénylésére is, mellyel igénybe vehetjük például a repterek exkluzív várótermeit, a Budapest Airport Gyorsító Sávját, vagy éppen a Művészetek Palotája VIP parkolóját és pezsgőbárját!
 

bankkártya megoldások a K&H-nál

Minden bankkártyához tartozik egy bankszámla is, így a díjakat, költségeket, kapcsolódó szolgáltatásokat célszerű együtt mérlegelni, mielőtt döntést hoznánk.

A K&H bankszámlánkat egyszerűan akár a K&H számlanyitás appon keresztül is megnyithatjuk, így a szolgáltatásokat az első három hónapban díjmentesen élvezhetjük. Sőt, kihasználhatjuk a K&H visszapénzben rejlő lehetőségeket, vagyis bizonyos vásárlásaink után pénzvisszatérítést kaphatunk!

Emellett hitelkártya szolgáltatás is elérhető, melyhez utasbiztosítást választhatunk & a vásárlásaink után szintén visszatérítést kaphatunk!

Számlavezetés
Betétikártya-szolgáltatás
Hitelkártya-szolgáltatás [K&H Mastercard hitelkártya] – THM: 42,1%
Lakossági hitelkártya-szolgáltatásokhoz [K&H lakossági hitelkártyákhoz] kapcsolódó asszisztencia szolgáltatások
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön
 

K&H online számlanyitás

K&H hitelkártya

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei 2018. október 5-ét követően kötött hitelkártya szerződésekre elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat.