te tudod, mi a különbség deviza és valuta között?

nyiss bankszámlát otthonról!
2019. január 17.
Deviza, valuta - a gazdasági hírek, cikkek szinte kötelező elemei, amik sok pénzügyi kifejezéssel együtt nagyon is részei a hétköznapjainknak. De mit jelentenek, és mi a különbség közöttük? Most mindenre fény derül!

(A cikk tartalma frissült: 2019.02.28-án)

te tudod, mi a különbség deviza és valuta között?

másképp ugyanaz

A külföldi fizetőeszközöket szoktuk devizának és valutának is hívni. Valutának akkor, amikor kézzel fogható (bankjegy, pénzérme) formában használjuk, devizának akkor, amikor a bankszámlánkon van, vagy amikor bankkártyával fizetünk.

valutaváltás külföldi út előtt

Külföldi utazás során a bankkártyánk mellett a célország valutájából is viszünk magunkkal némi valutát, amit pénzváltóknál tudunk a legkönnyebben beszerezni. Fontos, hogy amikor kiutazás előtt a forintunkat valutára váltjuk, akkor a valuta eladási árfolyamot figyeljük. Amikor az utazás végeztével hazatérünk, a maradék valutánkat pedig a valuta vételi árfolyamon tudjuk visszaváltani forintra.

bankkártyával vagy valutával készüljek az utazásra?

Alapvetően a pénzügyekben a biztonság és a kényelem a két legfontosabb tényező. Nagyobb összeget készpénzben magunknál tartani kockázatos, ezért is érdemes bankkártyát is magunkkal vinnünk. A legtöbb országban már tudunk fizetni bankkártyánkkal vagy egyes esetekben okostelefonunkkal is, ami kényelmesebb, mint a készpénzzel bajlódni. Vannak viszont olyan üzletek, helyzetek, amikor szükségünk van némi készpénzre, a bankkártyás készpénzfelvételnek viszont költsége van. Emiatt azt javasoljuk, hogy a nagyobb költéseket betéti bankkártyával vagy hitelkártyával fizessük ki, és emellett vigyünk magunkkal pár napra elegendő költőpénzt helyi valutában ezen eshetőségekre. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne váltsunk túl sok valutát utazás előtt, mert ami a végén megmarad, azt bizony itthon jó eséllyel veszteséggel válthatjuk majd vissza.

amire még érdemes figyelni, a pszichológiai trükk

Egyre több helyen tudunk bankkártyával fizetni úgy, hogy a fizetésnél eldönthetjük, hogy a bankkártyát elfogadó pénzintézet vagy a saját bankunk - aki a bankkártyánkat kibocsátotta nekünk – váltsa át a külföldi pénznemben végrehajtott vásárlást.

Ez a gyakorlatban egy euro övezeti vásárlásnál azt jelenti, hogy a POS terminálon kiírásra kerül a vásárlási összeg euróban és forintban is, és nekünk kell kiválasztani, hogy melyikben szeretnénk fizetni. A pszichológiai trükk abban van, hogy a saját otthoni pénznemünkhöz vagyunk hozzászokva és ezért hajlamosak vagyunk azt választani. De mi ezzel a baj?

Például egy 100 euró értékű vásárlásnál eldönthetjük, hogy a vásárlásnál 100 euró kerüljön terhelésre, amit a vásárlás pár nappal későbbi könyvelésekor vált majd át a számlavezető bankunk 2% körüli árfolyamréssel, vagy választhatjuk azt is, hogy a kártyaelfogadó pénzintézet azonnal váltsa át forintra a vásárlást, ami 4-5-6%-os árfolyamréssel fog jellemzően megtörténni.

Anyagilag tehát nem mindegy, hogy bedőlünk-e a pszichológiai trükknek.

K&H World Mastercard hitelkártya – THM: 26,2%

K&H Mastercard hitelkártya a mindennapi és váratlan kiadásaid rendezésére. THM: 26,2%

K&H Mastercard hitelkártya

Forint vagy deviza bankszámla? A K&H-nál biztosan megtalálod az igényeidhez illő konstrukciót! Látogass el számlacsomag-választó oldalunkra!

K&H számlacsomag választó 

K&H deviza számla 

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei 2018. október 5-ét követően kötött hitelkártya szerződésekre elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja, a biztosítási termékről a kapcsolódó biztosítási szerződési feltételekben olvashat.