bankkártya vs. hitelkártya – mi a különbség?

igényelj K&H Mastercard hitelkártyát!
2024. június 10.
A bankkártya és a hitelkártya a mindennapokban leggyakrabban használt pénzügyi fogalmak és termékek közé tartoznak, de sokak számára nem egyértelmű, hogy mit is jelentenek, mire is használhatóak pontosan. Ezért összegyűjtöttük a bankkártyák és a hitelkártyák legfontosabb jellemzőit. Sőt, kitérünk arra is, mit is jelent az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés, ami biztonságosabbá teszi az internetes kártyás vásárlásokat!

hitelkártya működése

mire jó a bankkártya?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a „bankkártya” tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amely a betéti- (debit) és a hitelkártyákat (credit) foglalja magában. Vagyis, amikor egyszerűen a bankkártya kifejezést halljuk vagy használjuk, az valójában két kártyatípust takar.

A betéti bankkártya az ügyfél bankszámlájához kapcsolódó készpénzfizetést helyettesítő eszköz, ami fizetéskor, valamint készpénz felvételekor az azon lévő összeget „fogyasztja”.

Előnyei az egyszerűségében rejlenek: a beállított vásárlási/készpénzfelvételi limit csak annyit enged költeni a számláról, amennyit előzetesen beállítottunk, a kártyával történő vásárlás pedig díjmentes, azaz egy-egy bankkártyás vásárlást nem terhel plusz díj.

A betéti bankkártyánkkal felvehetünk pénzt az ATM-ekből is. Ezzel kapcsolatban nem árt tudnunk, hogy havonta 150 ezer forint összeghatárig, legfeljebb két részletben díjmentesen vehetünk fel készpénzt azon bankszámlához kapcsolódva, melyhez előzetesen írásban kértük a kedvezményt - nem csupán a saját, hanem az idegen - bankjegykiadó automatákból is.

Amennyiben a bankszámlánkhoz folyószámla hitelkeret is kapcsolódik, úgy a betéti bankkártyánkat azt követően is tudjuk használni, a bank által elbírált és jóváhagyott hitelkeret erejéig, hogy a számlánkon lévő összeg lenullázódott. Ennek feltételeit a bankok határozzák meg.

mit érdemes tudni a hitelkártya működéséről?

A bankkártyák másik típusával, a hitelkártyával elkölthető összeg valójában egy bank által nyújtott hitel. Úgy működik, hogy az elköltött pénzt (a teljes összeget) adott időszakonként, vissza kell fizetnünk, a bank pedig azt a következő időszakban újra rendelkezésünkre bocsátja. A bankok a hitelkártyával elköltött összeg után nem azonnal kezdenek el kamatot számolni. Így, ha az összeget a türelmi időn belül teljes összegen visszafizetjük, úgy kamatmentesen használhatjuk a bank pénzét. Fontos odafigyelnünk arra is, hogy a kamatmentesség csak akkor él a visszafizetett pénz után, ha más, például készpénzfelvétel miatti kamatozás nem indult el. A készpénzfelvétel ugyanis  azonnal kamatozni kezd.  Ha csak egy minimálisan visszafizetendő összeget tudunk törleszteni, akkor is kamatozni fog a teljes felhasznált összeg, a felvétel időpontjától.

Hitelkártyát bárki igényelhet, aki már nagykorú, a jövedelme elér egy bizonyos összeget és megfelel a bank által meghatározott egyéb, hitelbírálati feltételeknek. A hitelkártya független a bankszámlához kibocsátott betéti bankkártyától, így eldönthetjük, hogy adott esetben azzal, vagy a hitelkártyánkkal szeretnénk-e fizetni.

Miért lehet előnyösebb ez nekünk, mintha csak simán a bankszámlához kapcsolódó betéti kártyánkat használnánk?

  • A legfontosabb előny talán, ami a hitelkártya igénylés mellett szól, az a vásárlás utáni pénzvisszatérítés Ez azt jelenti, hogy ha bizonyos helyeken - például szupermarketben, benzinkúton - vásárolunk, akkor költéseink bizonyos százalékát visszatérítik nekünk a bankok.
  • Vannak olyan külföldi hotelek vagy olyan szolgáltatások - például autóbérlés, ahol eleve csak hitelkártyával elfogadott a fizetés. Ezért jó, ha a családban legalább egy személy rendelkezik vele.
  • Akkor is nagy segítség lehet, ha hirtelen, egyszerre nagy összeget kell kifizetnünk, mondjuk egy új mosógép árát. A hitelkártyára pedig ráérünk visszautalni a pénzt majd a fizetésünk beérkezését követően.
  • A hitelkártyák esetében ugyanúgy, mint a betéti kártyáknál, be tudunk állítani készpénzfelvételi és vásárlási limitet is.
  • Egyes hitelkártyákhoz kapcsolódó, vagy külön igényelhető asszisztencia szolgáltatások is nagyon jól jöhetnek bizonyos élethelyzetekben. Például, ha lerobban az autónk, vagy a háztartásban történik valami nem várt esemény, vészhelyzet (csőtörés, zárlat stb.), meghibásodik a korábban hitelkártyával vásárolt egyik elektronikai eszközünk vagy éppen orvosi jellegű kérdésünk van az asszisztencia szolgáltatásokkal azonnal segítséget kaphatunk a nap 24 órájában, ünnepnapokon és hétvégén is. További tudnivalók az asszisztencia szolgáltatásokkal kapcsolatos oldalunkon érhetők el.
  • Akár partner kedvezményeket is igénybe tudunk venni vele meghatározott kereskedőknél.
  • Ingyenes utasbiztosítást is kapunk a hitelkártya mellé!
  • Sőt, bizonyos kiemelt hitelkártya típusokhoz olyan extra szolgáltatások is kapcsolódhatnak, mint a reptéri lounge várótermek használata.
amit jó tudni, ha hitelkártyát használunk

A legfontosabb teendő a kártyáról igénybe vett összeg időben történő visszafizetése. Ha elszalasztjuk a határidőt - ami jellemzően a költési időszakot követő 15. vagy 23. naptári napot jelenti -, akkor a visszafizetendő összeget kamat terheli majd. A kamat mértékével ezért is érdemes tisztában lenni és tájékozódni az esetleges késedelmi díjakról. 

Készpénzfelvétel csak szükség esetén ajánlott hitelkártyával, mert ebben az esetben a készpénzben felvett összeg azonnal kamatozni kezd.

Éppen ezért nagyon fontos a hitelkártya tudatos használata, hogy az előnyöket minél inkább kihasználhassuk, a kockázatok minimalizálása mellett. 

biztonságban internetes vásárláskor is

Akár bankkártyáról, akár hitelkártyáról van szó, az online vásárlás népszerűsége töretlen, hiszen a számos előnye között ott találjuk a kényelmet, a gyorsaságot és a rugalmasságot is. De mi a helyzet a biztonsággal? Itt jön képbe az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés, ami többek között az internetes bankkártyás vásárlásokat hivatott még biztonságosabbá tenni.

hogyan működik az erős ügyfélhitelesítés online vásárlás esetén?

A hitelesítés két módon történhet, a mobilbankon/mobilapplikáción keresztül vagy az internetes vásárlási jelszó (ez egy 4 karakterből álló kód, amelyet mi állítunk be a banknál) és SMS-ben kapott jelszó (amely egy 6 karakter hosszú számsor) megadásával.

Ha rendelkezünk mobilbankkal, akkor a vásárlás során, a kártyaadatok megadását követően érkezik a telefonunkra egy azonnali (push) üzenet, amire rá kell kattintani, így a mobilbankban használt jelszó (mPIN), vagy egyéb biometrikus azonosító (arcfelismerés, ujjlenyomat felismerés) segítségével kell jóváhagyni a tranzakciót, véglegesíteni a vásárlást.

Amennyiben nincs mobilbank alkalmazásunk, akkor a vásárlás végén, a kártyaadatok megadását követően, meg kell adnunk az előzetesen beállított internetes vásárlási jelszót, majd az SMS-ben érkező 6 jegyű kód begépelésével kell véglegesíteni a folyamatot.

De mikor van szükség az erős ügyfélhitelesítésre? Minden európai kereskedőnek kötelezően alkalmaznia kell az ügyfelek védelmének érdekében az erős ügyfélhitelesítést. Ha azonban nem európai kereskedőtől vásárolunk, hanem pl.: amerikai vagy kínai webshopból, ott nem valószínű, hogy találkozni fogunk ezzel a lépéssel, mivel számukra nem kötelező ezt a lépést beépíteniük a vásárlási folyamatokba.

szükséges-e választani a két bankkártyatípus között?

Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű: nem! Hiszen, ha élethelyzetünk, vásárlási szokásaink indokolttá teszik, akkor bármikor igényelhetünk hitelkártyát is betéti bankkártyánk mellé. Ha tehát gyakran utazunk külföldre, ott veszünk igénybe egyéb szolgáltatásokat - mint például autóbérlés, akár a munkád során vállalkozóként gyakran adódik olyan helyzet, hogy nagy összegű kifizetéseket kell egyszerre rendezned, vagy csak szeretnéd a sokoldalú kedvezményeket kihasználni, akkor érdemes lehet hitelkártyát igényelni.

Betétikártya szolgáltatás
Hitelkártya szolgáltatás
Internetbanki és mobilbanki szolgáltatás [K&H e-bank] és [K&H mobilbank]
Betéti-vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön (vagy külföldön)
SMS szolgáltatás [K&H mobilinfo]

 

Még nincs hitelkártyád, de szívesen kipróbálnád? Akkor tájékozódj a K&H hitelkártya lehetőségekről és találd meg a számodra legideálisabb konstrukciót, amit akár K&H bankszámla nélkül is igényelhetsz! THM: 42,4%

K&H hitelkártya szolgáltatás

Szeretnéd egy helyen, könnyen és gördülékenyen kezelni bankkártyás és hitelkártyás költéseidet? Akkor tudj meg többet & nyiss bankszámlát egyszerűen, online, hogy később az e-bankban vagy a mobilbankban gördülékenyen követhesd minden kiadásodat!

online számlanyitás 

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, a Természetes személyeknek szóló Betéti bankkártya hirdetmény, a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra.