6 tuti tipp a fekete péntekre

2021. november 21.
Közeleg a fekete péntek: & Te készülsz már a vásárlásra? Segítünk, mire figyelj, hogy biztosan flottul menjen a shopping.

pénzügyi tippek a fekete péntekre

A „fekete péntek” – vagy, ahogy sokszor találkozhatsz vele: a Black Friday – eredetileg egy amerikai vásárlási szokás, amit a hálaadást követő pénteken tartanak a tengerentúlon. Hazánkban 2014 óta találkozhatsz ehhez hasonló akciókkal, amelyek ugyan nem mindig egyetlen pénteki napra esnek, de ezeken a kiemelt napokon itthon is jelentős árcsökkenésekre számíthatsz, így akár már a karácsonyi ajándékokat is kedvezőbb áron szerezheted be ebben az időszakban. Fontos azonban megfogadni pár tanácsot, hiszen hiába az őrült felhajtás, a költségvetésedet is szem előtt kell tartanod.

tervezz tudatosan

Fekete pénteken és a hirtelen jött karácsonyi vásárlási lázban könnyen találkozhatsz olyan ajánlatokkal, amelyekre szinte azonnal lecsapnál. Ha régóta vágysz egy termékre — például már nagyon szeretnél egy új mobiltelefont —, tervezd meg előre, hogy mikor, hol és mekkora összegért vagy hajlandó vásárolni. Számos lehetőséged van már a termékek árainak összehasonlítására, egyes weboldalakon pedig az elmúlt hónapokban tapasztalható átlagárakat is megnézheted.

Azt javasoljuk, hogy írj listát azokról az eszközökről, árucikkekről, ajándékokról, amelyeket mindenképpen szeretnél ezen a napon megvenni. A listán szereplő termékeket pedig kövesd nyomon már előtte: így, például, ha műszaki cikkről van szó, olvass róla teszteket, kérdezz meg egy profi ismerőst, de ezek mellett tartsd szemmel az árakat is, nehogy végül többet fizess egy „akció” alkalmával, mint akción kívül.

tartsd szem előtt a fenntarthatóságot

Black Friday alatt nem feltétlenül a környezetvédelmi szempontok, inkább az ár jelenti a döntő faktort. Érdemes ugyanakkor belegondolnod az adott termék későbbi felhasználásába is. Tedd csak fel magadnak az égető kérdéseket: Tényleg szükséged van rá? Ki fogod használni? Ennek az ajándéknak valóban örülni fog a címzettje? Ha ezzel megvagy (és mindenre igennel válaszoltál), már csak két dolog maradt az ellenőrizendők listáján: a szállítási költség, valamint a jótállás és a garancia.

Mindig ellenőrizd a szállítási feltételeket: melyik kontinensről, légi vagy szárazföldi úton, milyen csomagolásban, és mennyi idő alatt érkezik a termék, átvehető-e személyesen vagy fizetned kell a kiszállításért? A megrendelés és a fizetés előtt mindenképpen érdeklődj a vállalt feltételekről, a webáruház bejegyzett országában kötelező érvényű visszaküldési és szervizelési szabályokról, valamint a garancia- és a jótállás érvényesítésének határidejéről és módjáról is.

maradj nyugodt, közlekedj okosan!

Legyen hó vagy jég, legyen a kedvezmény akár 50%-os, neked akkor is a saját és környezeted biztonsága legyen az első! Várhatóan nagyobb feszültség és stressz terhel ezekben a napokban, azonban mindig tartsd szem előtt, hogy a biztonságos közlekedés sokkal fontosabb, mint bármelyik árcsökkentett termék. Ha bevásárlóközpontok vagy üzletek felé veszed az irányt autóddal, legyél még a szokásosnál is körültekintőbb. Korán sötétedik, gyakoriak a fagyok, az eső, a köd, na meg az idegesség és a türelmetlenség is lehet okozója egy esetleges balesetnek, a vezetés közbeni webshop böngészésről nem is beszélve. Ne hagyd, hogy a fekete péntek kapkodása rád is hatással legyen!

nézz utána a bankodnál elérhető kedvezményeknek is

Tudtad, hogy hitelkártyás vásárlásaid után kedvezmények és hűségpontok járhatnak? Ha van hitelkártyád, de még nem ismered annak lehetséges kedvezményeit, mindenképpen olvass utána — még a nagy karácsonyi pénzköltés előtt. A K&H Mastercard hitelkártya használata után évi akár 48 ezer forintot is kaphatsz visszatérítésként, sőt, utasbiztosítást is választhatsz mellé, így, ha a téli időszakban elutaznál a családdal, még ennek a költségén is spórolhatsz.

 tipp!

Olvasd el cikkünket a betéti- és a hitelkártya közti különbségekkel kapcsolatban, és tudd meg, melyik mire jó és milyen előnyökkel jár!


fizess a mobiloddal, biztonságosan

A K&H Bank ügyfeleként már majdnem minden operációs rendszerű okostelefonon digitalizálhatod betéti- vagy hitelkártyádat. Legyen az Apple Pay, Google Pay vagy Garmin Pay, bármelyik szolgáltatás elérhető már, így egyszerűen, érintésmentesen és biztonságosan fizethetsz okoseszközeiddel. Használd bátran a Black Friday alatt is a mobilfizetési lehetőségeket, hiszen nemcsak kényelmesek, hanem a biometrikus azonosítás miatt kifejezetten biztonságosak is!

ne feledkezz meg az erős ügyfélhitelesítésről

Online vásárolnál, de megakadsz, mert hitelesítést kér a szolgáltató? A magyar pénzintézetek 2021 februárjától folyamatosan vezették be az erős ügyfélhitelesítésnek, azaz Strong Customer Authenticationnek (SCA-nak) nevezett folyamatot, melynek lényege, hogy európai (így magyar) kereskedőknél az online bankkártyás fizetés során duplán (SMS-ben, e-bankban vagy mobilbankban kapott értesítéssel/kóddal is) jóvá kell hagynod a fizetési folyamatot. Fontos, hogy ha ez nem történik meg, egyes vásárlásaid meghiúsulhatnak. Hogy elkerüld a kellemetlenségeket — ha még nem tetted meg —, nézz utána, hogyan működik az erős ügyfélhitelesítés a K&H-nál!

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay]
hitelkártya-szolgáltatás [K&H Mastercard hitelkártya] – THM: 26,2%
betétikártya-szolgáltatás [K&H Mastercard betéti érintőkártya]
számlavezetés

Még nem vagy K&H-s? Nyiss bankszámlát egyszerűen a K&H számlanyitás appon keresztül és használd digitális bankkártyádat már azonnal, most 5000 forint jóváírással!

K&H számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A jóváírásnak, a mobilapplikáció letöltésének és az online számlanyitásnak feltételei vannak. Az online számlanyitás feltételeit az Elektronikus úton történő szerződéskötésre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek tartalmazza. A termékek, szolgáltatások részletes leírását, feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek a Természetes személyek részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre, a Betéti Bankkártya és Hitelkártya Szolgáltatások Általános Szerződési Feltételei, az Elektronikus Azonosítású Banki Szolgáltatásokra vonatkozó Általános Szerződési Feltételek, és a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, valamint a K&H betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A Google Play a Google Inc. védjegye. Az App Store az Apple Inc. szolgáltatási védjegye.