bankkártya vs. hitelkártya – mi a különbség?

nyiss bankszámlát otthonról!
2018. november 27.
A bankkártya és a hitelkártya a mindennapokban leggyakrabban használt pénzügyi fogalmak és termékek közé tartoznak, de sokak számára nem egyértelmű, hogy mit is jelentenek pontosan. Ezért összegyűjtöttük a bankkártyák és a hitelkártyák legfontosabb jellemzőit, előnyeit és hátrányait!

bankkártya vs. hitelkártya – mi a különbség?

mire jó a bankkártya?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a „bankkártya” tulajdonképpen egy gyűjtőnév, amely a betéti- (debit) és a hitelkártyákat (credit) foglalja magában. Vagyis, amikor egyszerűen a bankkártya kifejezést halljuk vagy használjuk, az valójában két kártyatípust takar.

A betéti bankkártya az ügyfél bankszámlájához kapcsolódó készpénzfizetést helyettesítő eszköz, ami fizetéskor, valamint készpénz felvételekor az azon lévő összeget „fogyasztja”.

Előnyei az egyszerűségében rejlenek: a beállított vásárlási/készpénzfelvételi limit csak annyit enged költeni a számláról, amennyit előzetesen beállítottunk, a kártyával történő vásárlás pedig díjmentes, azaz egy-egy bankkártyás vásárlást nem terhel plusz díj.

jó, ha tudod!

A bankkártyás vásárlás ingyenes, viszont az e-bankon vagy mobilbankon keresztül történő, átutalásos fizetésre számlacsomagoktól függően díjat számíthatnak fel a bankok, ezért érdemes utána nézni, hogy a saját csomagod milyen feltételek mellett használható a legkedvezőbben!

mit érdemes tudni a hitelkártyáról?

A bankkártyák másik típusával, a hitelkártyával elkölthető összeg valójában egy bank által nyújtott hitel. Úgy működik, hogy az elköltött pénzt adott időszakonként, jellemzően havonta, vissza kell fizetnünk a banknak, a bank pedig azt a következő időszakban újra rendelkezésünkre bocsátja a kártyán. A bankok a hitelkártyával elköltött összeg után nem azonnal kezdenek el kamatot számolni - ha az összeget a türelmi időn belül visszafizeted, úgy kamatmentesen használhatod a bank pénzét. A készpénzfelvétel azonban azonnal kamatozni kezd.

Hitelkártyát bárki igényelhet, aki már nagykorú és jövedelme elér egy bizonyos összeget. A hitelkártya független a bankszámlához kibocsátott betéti bankkártyától, így eldönthetjük, hogy adott esetben azzal, vagy a hitelkártyánkkal szeretnénk-e fizetni.

De miért lehet előnyösebb ez nekünk, mintha csak simán a bankszámlához kapcsolódó betéti kártyánkat használnánk?

  • mert vannak olyan külföldi hotelek vagy olyan szolgáltatások, például autóbérlés ahol eleve csak hitelkártyával elfogadott a fizetés. Ezért jó, ha a családban legalább egy személy rendelkezik vele.
  • akkor is nagy segítség lehet, ha hirtelen, egyszerre nagy összeget kell kifizetnünk, mondjuk egy új mosógép árát, hiszen ráérünk a hitelkártyára visszautalni a pénzt majd a fizetésünk beérkezését követően.
  • szintén a hitelkártya igénylés mellett szólnak a különböző pénzvisszatérítési kedvezmények, ami azt jelenti, hogy ha bizonyos helyeken, például szupermarketben, benzinkúton vásárolsz, akkor költéseid bizonyos százalékát visszatérítik neked a bankok.
  • egyes hitelkártyákhoz kapcsolódó extra szolgáltatások is nagyon jól jöhetnek bizonyos élethelyzetekben. Például lerobban az autónk, vagy a háztartásban történik valami nem várt esemény, vészhelyzet. De akár partner kedvezményeket is igénybe tudunk venni vele meghatározott kereskedőknél.
  • sőt, akár ingyenes utasbiztosítást is kaphatunk a hitelkártya mellé!
  • biztonságos, mert teljesen független a folyószámlán lévő pénzösszegtől, így, ha visszaélés történne, nem a saját pénzünk kerül veszélybe.

a hitelkártya árnyoldalai

A problémák akkor kezdődnek, ha nem tudjuk visszafizetni a kártyáról igénybe vett hitelt. Ha elszalasztjuk a határidőt, akkor a visszafizetendő összeget kamat terheli majd, és ezt a kamattal emelt összeget kell visszafizetni. Készpénzfelvétel nem ajánlott hitelkártyával, mert ebben az esetben nem számolhatunk türelmi idővel, a készpénzben felvett összeg azonnal kamatozni kezd, és ez így már sokkal többe kerül, mintha betéti kártyáról vennénk fel készpénzt.

Szerencsére a K&H hitelkártyák kamatai a legkedvezőbbek jelenleg a piacon és sms értesítésekkel minden hónapban időben figyelmeztetést kapsz a visszafizetendő összegekről és annak határidejéről, hogy ne csússz késedelembe.

szükséges-e választani a két bankkártyatípus között?

Erre a kérdésre a válasz nagyon egyszerű: nem! Hiszen ha élethelyzeted, vásárlási szokásaid indokolttá teszik, akkor bármikor igényelhetsz hitelkártyát is betéti bankkártyád mellé vagy ahelyett is! Ha tehát gyakran utazol külföldre, ott veszel igénybe egyéb szolgáltatásokat, mint például autóbérlés, akár a munkád során vállalkozóként gyakran adódik olyan helyzet, hogy nagy összegű kifizetéseket kell egyszerre rendezned vagy csak szeretnéd a sokoldalú kedvezményeket kihasználni, akkor érdemes lehet hitelkártyát igényelni.

Hitelkártya szolgáltatás
Internetbanki és mobilbanki szolgáltatás [K&H e-bank] és [K&H mobilbank]
Betéti-vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön (vagy külföldön)
SMS szolgáltatás [K&H mobilinfo]

 

Még nincs hitelkártyád, de szívesen kipróbálnád? Akkor tájékozódj a K&H hitelkártya lehetőségekről és találd meg a számodra legideálisabb konstrukciót, amit akár K&H bankszámla nélkül is igényelhetsz! THM: 18,7-26,2%

 

K&H hitelkártyák

Szeretnéd egy helyen, könnyen és gördülékenyen kezelni bankkártyás és hitelkártyás költéseidet? Akkor tudj meg többet lakossági bankszámla csomagjainkról és kezeld minden kiadásodat a K&H e-bank vagy mobilbank segítségével!

K&H számlacsomagok