fizetés telefonnal, okosórával? mutatjuk a lehetőségeket!

2022. április 12.
A folyamatos banki innovációnak köszönhetően napjainkban számtalan lehetőséged van, ha készpénzmentesen szeretnél fizetni. Azonnali átutalás, érintős bankkártya, biztonságos online fizetés? Ezek már biztosan ismerősen hangzanak, de mi a helyzet az okosfizetéssel, vagyis az okostelefonos és az okosórás megoldásokkal? Cikkünkből megtudhatod, hogyan működik a Google Pay, az Apple Pay, a Xiaomi Pay és a Garmin Pay fizetés telefonnal, okosórával.

fizetés telefonnal, okosórával

Bizony, bizony, nemcsak mobiltranzakciókról, hanem okoseszközzel történő fizetésről is beszélhetünk. Manapság egyre elterjedtebbek a különböző NFC-képes okosórák és aktivitásmérők, melyek lehetővé teszik, hogy akár egy csuklómozdulattal is fizethess kedvenc üzletedben. Milyen lehetőségeid vannak? Mutatjuk is!

Google Pay az Androidosoknak

Az egyik legelterjedtebb okoseszközökön futó operációs rendszer az Android, melyhez a Google a Google Pay fizetési megoldást nyújtja. Ez a szolgáltatás támogatja a contactless mobilfizetési módot (NFC), az applikáción belüli fizetési módokat (in-app), illetve az online (ecommerce) típusú tranzakciókat, tehát nemcsak POS-terminálnál, hanem akár online vásárlás során is könnyen használhatod.

A K&H Bank ügyfeleként számodra is elérhető a Google Pay, amennyiben legalább Android 5.0-t futtató készüléked van. Az azonnali fizetéshez nincs más dolgod, mint digitalizálni a kártyádat, melyet pillanatok alatt megtehetsz a K&H mobilbankban. Ha NFC-képes okosórád vagy aktivitásmérőd támogatja a Google Payt, azon megnyitva az alkalmazást, könnyen párosíthatod telefonoddal a kártyádat.

Ha megvan a párosítás, mehet az érintésmentes fizetés: egymás után maximum 3 darab 15 000 Ft alatti tranzakciót teljesíthetsz okoseszközöd feloldása nélkül, felébresztett állapotú telefonnal. Záróképernyőd (PIN kód, biometrikus azonosítás) feloldása után több és magasabb összegű ügyletet is intézhetsz, azonban ne feledd, bizonyos darabszámú vásárlás után érdemes az internethez is kapcsolódnod, hogy továbbra is gördülékenyen fizethess okoseszközeiddel.

A Google Pay sokkal több, mint érintésmentes fizetés: ennek használatával, akár visszanézheted tranzakciós történetedet a Google térképen, de akár kedvenc online üzletedben is könnyebben vásárolhatsz – amennyiben engedélyezték a Google Pay lehetőséget.

Ne feledd, a Google Payben regisztrálva is biztonságban vannak az adataid, bankod és a szolgáltató is kiemelt figyelmet fordít a megbízhatóságra, így például szokatlan fizetési alkalmak esetén különböző hitelesítési megoldásokkal is találkozhatsz.

Xiaomi Pay – újdonság a K&H-soknak!

A magyarországi bankok között elsőként a K&H-nál, 2022. április 5-től, a Xiaomi okosóráddal is fizethetsz! A Xiaomi Pay használatához rendelkezned kell egy internetes vásárláshoz rögzített telefonszámmal, egy Xiaomi Pay-re alkalmas okosórával, a Zepp Life/Mi Fitness alkalmazással, amit ingyenesen letölthetsz a Google Play vagy az App Store áruházakból, és egy K&H Mastercard bankkártyával. Az appon keresztül tudod digitalizálni a bankkártyádat, amit követően már használhatod is fizetésre a legtrendibb kütyüdet!

Kattints ide, és tudd meg, hogyan állíthatsz be internetes vásárláshoz rögzített telefonszámot.

Garmin Pay

Hallottál már a Garmin okosórákról? Ha igen - és esetleg neked is ilyen van a csuklódon -, akkor van egy jó hírünk: 2021 szeptemberétől a K&H Banknál elérhető a Garmin Pay!

A Garmin Pay egy okosórákba integrált fizetési megoldás, ami kizárólag Garmin okosórákon nyújt lehetőséget érintésmentes (NFC) tranzakciók elvégzésére, POS és ATM-terminálokon. Legyen szó Mastercard vagy Maestro bankkártyáról, ha van egy NFC képes Garmin okosórád, K&H-sként akár már most digitalizálhatod a Garmin Connect applikáción keresztül! 

A Garmin Pay aktiválása során szükséged lesz egy 4 jegyű PIN kódra is, melyet leginkább két esetben kell megadnod: ha levetted és újra felvetted az órádat vagy ha eltelt 24 óra az előző fizetés óta.

Okosóráddal így rendkívül egyszerű lehet a fizetési folyamat: csak aktiváld a funkciót a készüléken, majd válaszd ki a megfelelő kártyát és érintsd oda a terminálhoz. Fontos, hogy nincs alapértelmezett kártya, egy tranzakció során bármelyik digitalizált bankkártyádat kiválaszthatod, amennyiben többel is rendelkezel.

A Garmin Pay, minden okosfizetési megoldáshoz hasonlóan, teljesen biztonságos. Az okosórákban egy elkülönített chip tárolja a kártyaszámhoz rendelt token titkosított változatát, más Garmin alkalmazás nem fér hozzá, vásárlás során pedig a kereskedő sem jut hozzá a tényleges kártyaszámhoz.

 tipp!

Tudtad, hogy Google Pay, Garmin Pay vagy Apple Pay megoldásokkal készpénzt is vehetsz fel azoknál az ATM-eknél, ahol támogatott az érintésmentes mód? Ha legközelebb pénzt vennél fel, próbáld ki te is, de tudd, hogy ATM-es tranzakció esetében mindig a fizikai kártya PIN-jét kell megadni az ATM-en.


Apple Pay - minden almás készülékre

Az Apple márkájú készülékek használóinak már valószínűleg nem újdonság, hogy az Apple Pay fizetési szolgáltatással könnyen fizethetnek, bárhol és bármikor. De hogyan is működik ez? Lássuk!

Hazánkban az Apple Pay a legrégebben elérhető, banktól vagy pénzintézettől független okosfizetési megoldás. Minden olyan iOS készüléken megtalálható, melyek Touch ID vagy Face ID funkcióval rendelkeznek, továbbá az Apple Watch Series 1 és 2 vagy annál újabb modelleken is használhatjuk érintéses fizetésre.

Az Apple Payhez is a K&H mobilbankból adhatod hozzá legegyszerűbben kártyá(i)dat: a mobilbankban elérhető kártyáid alatt az „Add to Apple Wallet gombot” megnyomva elindíthatod a digitalizációs folyamatot, melynek végeztével szinte azonnal fizethetsz is okostelefonoddal vagy okosóráddal.

A fizetési folyamat itt is egyszerű: Face ID-képes iPhone készülékedet használva elsőként nyomd meg kétszer az oldalsó gombot, majd Face ID segítségével azonosítsd magad és tartsd oda a POS-terminálhoz. Touch ID-képes Apple készülékeddel történő fizetéshez tedd az ujjad a Touch ID-érzékelőre és közelítsd a telefont a POS-terminálhoz. Apple Watch esetében pedig nyomd meg kétszer az oldalsó gombot, és tartsd a készülék kijelzőjét néhány centiméterre az érintés nélküli terminál közelébe.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay]
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
számlavezetés
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön/külföldön

Szeretnéd kipróbálni az okoseszközöddel a fizetést? Tudj meg többet a K&H-nál elérhető innovatív lehetőségekről!

Apple Pay a K&H-nál

Google Pay a K&H-nál

Garmin Pay a K&H-nál

Xiaomi Pay a K&H-nál

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, a Betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére és a Hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére, a Hirdetmény természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire valamint pénztári tranzakcióira vonatkozóan című dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. Garmin Pay™ a Garmin Ltd. vagy leányvállalatai védjegye. A Google Play a Google Inc. védjegye. Az Apple Pay az Apple Inc. szolgáltatási védjegye. A Xiaomi Pay a Xiaomi Inc. védjegye.