hitelkártya visszatérítés: így juthatsz plusz pénzhez, vásárlással!

2021. február 25.
Sokan idegenkednek a hitelkártya használatától, vagy egyszerűen csak összekeverik a bankkártyával. A hitelkártya azonban – a kiegészítő szolgáltatásoknak köszönhetően - többet tud egy egyszerű bankkártyánál. Pozitívumai közé tartozik többek között az egyes vásárlások után járó pénzvisszatérítés. Összeszedtünk néhány értékes információt azok számára, akik szeretik, ha van biztonsági tartalékuk, tudatosan menedzselik költéseiket és nem bánják, ha a hónap végén egy kis jóváírás is landol a számlájukon.

(A cikk tartalma frissült: 2024.04.01.)

hitelkártya visszatérítés: így juthatsz plusz pénzhez, vásárlással!

A legfontosabb különbség a betéti bankkártya és a hitelkártya között, hogy amíg a betéti kártya esetében a saját pénzünket tartjuk a kártya mögötti bankszámlán és azt használjuk fizetésre, addig a hitelkártyával elkölthető összeg valójában egy bank által nyújtott hitel. Használata a mindennapokban nem különbözik a betéti bankkártyától, hiszen lehet:

  • online vásárlásra, 
  • vagy POS terminálok esetén személyesen, akár egy érintéses fizetésre használni.

Azonban a bank által rendelkezésre bocsátott hitelösszeg felhasznált részét minden hónapban vissza kell fizetni, aminek hiányában, kamatot kell fizetni az elköltött összeg után.

tipp!

Tudj meg többet róla ide kattintva, hogy miben különbözik még a betéti bankkártya és a hitelkártya.

miért éri meg hitelkártyával vásárolni?

Jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy miért éri meg a hitelkártyát használni vásárlásra, miközben ugyanez megtehető a betéti bankkártyával is. Nos, ennek az egyik legjövedelmezőbb indoka a pénzvisszatérítés.

mit jelent a hitelkártya visszatérítés?

A hitelkártya egyik nagy előnye, hogy bizonyos vásárlások után, a kifizetett összeg egy részét jóváírják a bankok a hitelkártyaszámlán az adott elszámolási ciklus végén, jellemzően havonta. Hitelkártyák esetében ezt hívjuk pénzvisszatérítésnek. Így tudsz tehát vásárlással plusz pénzhez jutni!

Bankonként eltérő, hogy milyen típusú vásárlások után, milyen mértékű visszatérítés jár. A K&H Mastercard hitelkártya esetén, ha havonta legalább 20 000 forint értékben vásárolunk, akkor:

  • ruházat, szórakozás és élelmiszer kategóriájú költésekből 1 százalékot, 
  • üzemanyag és utazás kategóriájú költésekből pedig 2 százalékot, 

de összesen, legfeljebb havi 4000 forintot ír jóvá a bank a hitelkártyaszámlán. A fent említett vásárlási kategóriákba számtalan kiskereskedő tartozik, a légitársaságoktól kezdve, a szupermarketeken át,  a kulturális intézményekig és a benzinkutakig. Így az országban bárhol kihasználható a pénzvisszatérítéssel elérhető kedvezmény akár online vásárlások esetében is!

még egy trükk K&H-soknak

A K&H mobilbank, K&H+ szolgáltatásán keresztül, 2020 októbere óta, több mint 1000 típusú közlekedési mobiljegy is elérhető! Így tehát külön app letöltése nélkül, gyorsan, kényelmesen, papírmentesen, sorban állás nélkül lehet közlekedési mobiljegyet vásárolni. Mi a trükk? A közlekedési mobiljegyek (beleértve a bérleteket és ezek kedvezményes fajtáit) is beletartoznak az utazási vásárlási kategóriába, így érvényes rájuk is a pénzvisszatérítés!

biztonsági tartalék

A pénzvisszatérítés mellett a hitelkártya sokak számára egyfajta védőhálót is jelent, hiszen biztonsági tartalékként is használható váratlan helyzet esetén. Előfordulhat, hogy hirtelen egyszerre nagy összeget kell kifizetnünk, mondjuk egy új mosógép árát. Ilyenkor nagy segítséget nyújthat a hitelkártyánkon lévő keret, melyből ki tudjuk fizetni a megvásárolni készült terméket, az árát pedig ráérünk visszautalni a hitelkártyára a fizetésünk beérkezését követően, a kivonaton szereplő határidőig.

használd online vásárlásra és egyérintéses fizetésre is a hitelkártyádat!

Tudtad, hogy a hitelkártya teljes mértékben digitalizálható? A K&H Mastercard hitelkártyával történő online vásárlások esetén is jár a pénzvisszatérítés, ahogyan az érintéses POS terminálon végrehajtott fizetések után, sőt mobilfizetéskor is! A kártya pedig könnyedén kezelhető a K&H mobilbankon keresztül, ahol látható az aktuális egyenleg és pár gombnyomással, vagy akár automatikusan rendezhető a hó végi visszautalás is, a rendszeres átutalási megbízással. 

ki igényelhet hitelkártyát?

Hitelkártyát bárki igényelhet, aki:

  • már nagykorú, 
  • rendelkezik állandó magyarországi lakóhellyel,
  • és jövedelmi viszonyai is megfelelnek az egyes bankok eltérő követelményeinek.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank]
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön vagy külföldön
betétikártya-szolgáltatás
hitelkártya-szolgáltatás
K&H Mastercard hitelkártya - THM: 42,4%

Jól hangzik a vásárlással elérhető visszatérítés? Fedezd fel Te is a K&H Mastercard hitelkártya összes előnyét!

K&H Mastercard hitelkártya

reprezentatív példa 2023. április 1-től:

A 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet rendelkezései szerinti hitelösszeg (hitelkeret összege): 375 000 forint, futamidő: 1 év, a hitelkeret a futamidő első napján teljes összegben lehívásra kerül, a futamidő alatt a minimum törlesztő részletekkel csökken és a fennmaradó törlesztő részlet egy összegben, a futamidő utolsó napján kerül visszafizetésre.
Hitelkamat mértéke és típusa: évi 32,50%, változó kamatozású. Éves hitelkártya-szolgáltatás díja: 8 381 forint. A törlesztő részlet a felhasznált hitelkeret függvényében változó, havonta, a felhasznált hitelkeret minimum 5%-a. A fentiek alapján a THM: 42,4%, a hitel teljes díjában foglalt díj: 8 381 forint, és a teljes visszafizetendő összeg: 486 741 forint.

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.