mikor jöhet jól a folyószámlához kapcsolódó hitelkeret?

nyaralás kellemetlen meglepetések nélkül

készülj fel előre a nem várt helyzetekre!
2023. július 05.
Számtalan olyan helyzet adódhat a nyaralás során, ami miatt váratlan költségek merülhetnek fel. Szerencsés helyzetben a bankszámlánkon van azonnal elérhető összeg az ilyen esetekre, de mi van akkor, ha nem ez a helyzet? A folyószámlához kapcsolódó hitelkeret, azaz a folyószámlahitel erre nyújthat megoldást, amit ha körültekintően használunk, nem kell félnünk az eladósodástól sem.

Folyószámlához kapcsolódó hitelkeret

hurrá nyaralunk - vagy mégsem?

Az utazás már önmagában elég jelentős költségekkel jár, ám mi van akkor, ha valami mégsem az eredeti tervek szerint alakul?

hirtelen változások a menetrendben

Képzeljük el, hogy álomnyaralásunkhoz minden készen áll, mindent lefoglaltunk és kifizettünk, elkészítettük a programtervet, de az utolsó pillanatban módosítanunk kell a repülőjegyünket egy hirtelen jött betegség, vagy akár egy lekésett járat miatt. Amennyiben nem tudunk új repülőjegyeket venni, vagy meglévő jegyeinket extra költségen átfoglalni, elbukunk mindent, amit már eddig befizettünk.

De gondolkozzunk pozitívan! Mi történik, ha egyszerűen csak olyan jól érezzük magunkat, hogy maradnánk még pár napot? Az előre kalkulált költségkeretből így biztosan kifutunk majd, de van az a nyaralás, amely megéri, hogy meghosszabbítsuk kicsit.

nem várt költségek

Váratlan költségekkel szinte mindannyian szembesültünk már nyaralásaink során: plusz szuvenírek, esetlegesen gyógyszerek, orvosi ellátási költségek, átfoglalt szállás, meghibásodott autó, nem várt belépőjegyek - csak hogy pár gyakori esetet említsünk.

Ám az is könnyen előfordulhat, hogy az árfolyamok kisebb-nagyobb változásai nyomán egyszerűen csak rosszul becsültük meg, mennyi költőpénzzel kell készülnünk.

váratlan meglepetések

Gyakran problémát jelenthet, ha a nyaralás során valamilyen költséges meglepetés vár minket. Ez lehet egy nem várt kaució a szálláshoz vagy az autóbérléshez kapcsolódóan, egy távol maradó útitárs, de az éppen utazás előtt elromló hűtőszekrény, vagy bármilyen esemény is könnyen fejfájást okozhat.

mi is pontosan a folyószámlához kapcsolódó hitelkeret?

Ezek a példák is jól mutatják, hogy még a legalaposabb tervezés ellenére is lehetnek olyan helyzetek, amikor a biztonsági tartalékunkhoz kell nyúlnunk, már ha rendelkezünk azonnal hozzáférhető megtakarítással. Ám mi van akkor, ha nincs elég szabad pénzünk ezeknek a költségeknek a fedezésére?

Ilyenkor nyújthat segítséget a folyószámla hitelkeret. Nézzük, mit is jelent ez pontosan & hogyan használható fel okosan a váratlan helyzetekben.

így juthatunk a hitelkerethez

A folyószámla hitelkeret, mint ahogyan a neve is mutatja, a folyószámlánkhoz kapcsolódik. Ha rendelkezünk vele, akkor lehetőséget nyújt arra, hogy adott helyzetben gyorsan és egyszerűen plusz pénzhez juthassunk.

A hangsúly itt a gyorsaságon van, hiszen a felhasználásához nem kell semmilyen további engedélyt kérnünk a bankunktól.

Előnyei között említhető, hogy szabadon, bármire felhasználhatjuk. Legyen szó a repülőjegy másik időpontra való módosításáról, vagy egy szafari programban való részvételről, nincs semmilyen megkötés a bank részéről.

A hitelkeret igényléséhez az első lépés a bankszámla megléte: az ide érkező munkabér (vagy nyugdíj) biztosítja a hitelkeret fedezetét. Minél nagyobb a beérkező jövedelmünk, annál nagyobb lehet a hitelkeretünk is (a maximum összeg bankonként változhat), bár a meglévő hiteleink is befolyásolhatják ennek a mértékét.

milyen feltételeknek kell megfelelni?

Folyószámla-hitelkeretet - egyéb feltételek teljesülése mellett - akkor kaphatunk a bankunktól, ha a havi munkabérünk (nyugdíjunk) a bankszámlánkra érkezik. A rendszeres jövedelem mellett pedig fontos még a megbízható törlesztési múlt is.

erre figyeljünk a hitelkeret felhasználásánál

Nincs előre meghatározott havi törlesztőrészlet, a hitelkeret automatikusan visszatöltődik a számlára beérkező összegekből, ami aztán újra felhasználható.

Nem árt tisztában lenni azonban a költségekkel sem. Bankonként eltérhet, hogy a hitelkeret meglétéhez kapcsolódik-e úgynevezett rendelkezésre tartási díj, amit akkor is kell fizetnünk, ha nem nyúlunk hozzá. A K&H-nál például a folyószámla-hitelkeretnek nincsen ilyen díja, ha nem használjuk, nem is kell érte fizetni.

A hitelkeretből igénybe vett összeg után azonban értelemszerűen hitelkamatot kell fizetnünk

A hitelkeret egyszerű felhasználása miatt ugyanakkor fontos odafigyelni, hogy ne legyünk folyamatos tartozásban.  Ha egyszer elköltöttük a hitelkeret összegét, a jövedelmünk pedig csak arra elegendő, hogy ezt a hiányt fedezze, akkor a havi kamatkiadások súlya állandósul. Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, érdemes a hitelkeretből igénybe vett részt folyamatosan csökkenteni, hogy egy esetleges váratlan kiadás esetén újra rendelkezésünkre álljon.

miben különbözik a folyószámlahitel a hitelkártyától?

Többféle hitelkeret állhat rendelkezésünkre, mint biztonsági tartalék. Felvetődhet a kérdés, hogy miért is lenne folyószámlahitelre szükségünk, ha van hitelkártyánk, ami ugyancsak megoldás lehet átmeneti pénzszükségleteink fedezésére . A folyószámlahitel és a hitelkártya abban valóban megegyezik, hogy mindkettő esetében olyan pénzt költhetünk el, ami nincs a számlánkon, a hiteligénylésük egyszer történik csak meg és utána szabadon felhasználható annyiszor, amennyiszer vissza töltjük.

A hitelkártyánál szabadon felhasználhatjuk ezt az összeget, akár vásárlás során költjük el, akár egy bankautomatából készpénzfelvétel útján jutunk hozzá. Sőt, a vásárlásaink után akár még pénzvisszatérítést is kaphatunk. A hitelkártya esetében, a folyószámla hitelkerettel szemben, hátrányt jelenthetnek a rárakódó költségek. Ilyen lehet például az éves kártyadíj, a havi elszámolás díja, illetve az olyan extra szolgáltatások, mint például az SMS-értesítések díjai.

A folyószámlahitel előnyeiből látható tehát, hogy a hitelkeret számos helyzetben biztonságos és kényelmes megoldást jelenthet, ugyanis gyorsan, bármire felhasználható összeghez juthatunk, ami különösen a váratlan helyzetekben jelenthet segítséget. Rugalmassága lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezeljük pénzügyeinket, és a bizonytalan időszakokban is megőrizzük stabilitásunkat. Kiegészítve egy hitelkártyával bátran neki indulhatunk egy nyaralásnak, már csak a naptejről kell gondoskodni.

K&H folyószámlahitel - THM: 27,0%

 

Tudj meg többet a K&H folyószámlahitelről & készülj fel előre a nem várt helyzetekre még a nyaralás előtt!

K&H folyószámlahitel

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit az Ügyfélszerződés, a Devizabelföldi és devizakülföldi természetes személyek számára nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre vonatkozó Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint a Természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire, valamint pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt, a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM értéke az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra.