így használd ki a hitelkártya előnyeit, ha külföldre utazol

2022. július 19.
A hitelkártya előnyei között talán a legcsábítóbb, hogy a vásárlásaid után pénzvisszatérítést kaphatsz, nem beszélve a számos biztonsági és kényelmi funkcióról. Ráadásul itt a nyár! A hitelkártya előnyei a nyaralás alatt különösen előnyösek lehetnek - mutatjuk!

Hitelkártya előnyei

hitelkártya és betéti kártya: melyik fogalom mit jelent pontosan?

A hétköznapokban gyakran használjuk a bankkártya kifejezést, ami valójában egy gyűjtőfogalom, amelynek két főbb altípusa a:

 • betéti (debit) kártya
 • hitelkártya (credit)

Ha egyszerűen szeretnénk megragadni a kettő közötti különbséget, akkor azt mondhatjuk, hogy a betéti kártyán a saját pénzünket kezeljük, a hitelkártyán pedig a bankét, amelyet kölcsönad nekünk.

A betéti kártya mögött álló bankszámládra érkezik a fizetésed, erről utalsz, veszel fel készpénzt és konstrukciótól függően hitelkeret is tartozhat hozzá – ekkor pedig mínuszba is viheted az egyenlegedet.  Azaz, ha elfogyott a rajta lévő összeg, még mindig van lehetőséged költeni. Ezt hívják folyószámlahitelnek.

a hitelkártya előnyei a folyószámlahitellel szemben

Ha a folyószámlahitellel elérhető hitelkeretet használod, akkor nem a sajátod, hanem a bank pénzét költöd, aminek minden esetben díja van. A bank kamatot fog felszámolni mindvégig, amíg az egyenleged mínuszban tartod és nem rendezed. Olyan, mint egy biztonsági tartalék, ha nem nyúlsz hozzá, nem is kell fizetned érte, de jó érzés tudni, hogy rendelkezésedre áll végszükség esetén.

A hitelkártya ezzel szemben nem a bankszámlához, hanem egy külön hitelszámlához kötődik. Ezen már kezdetektől fogva a bank pénze található és a fő rendeltetése, hogy pénzügyi tartalékot, védőhálót jelentsen számodra. Fontos különbség a kettő között, hogy a hitelkártya esetén létezik egy úgynevezett türelmi időszak, amely alatt, ha a felhasznált egyenlegedet visszafizeted, nem kell kamatot fizetned. Emellett pedig további kedvezmények is kapcsolódhatnak hozzá, amelyeket a továbbiakban szemügyre is veszünk.

A felhasználható hitelkeretet jövedelmünk alapján, hitelbírálatot követően állapítják meg, ez természetesen a későbbiekben változtatható. Fontos, hogy ezt a keretet ne lépjük túl, hiszen a hitelkeret-túllépésnek szintén díja van.

hogyan számítják a türelmi időt?

Sokszor találkozhatsz a 45 napos türelmi időszak kifejezéssel. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a bankok 30 napnak számítanak egy hónapot, ez az úgynevezett elszámolási időszak. Az ebben az időszakban történt költéseidet összeadják, majd ezt követi a visszafizetési időszak, ami a következő hónap 15. napjáig tart. Ha eddig visszafizeted a költéseidet, akkor a vásárlásaid után nem kell kamatot fizetni. A türelmi idő így egészen pontosan legfeljebb 45, legalább 15 nap, attól függően, hogy a hónap elején vagy a végén veszed igénybe a szolgáltatást. Fontos tudni, hogy a hitelkártyával végzett készpénz felvétel esetében nincsen türelmi idő, az így felvett összegek után azonnal kamatot számol fel a Bank, ezért ezt érdemes elkerülni.

vásárolj és plusz pénzhez juthatsz

A hitelkártya egyik nagy előnye a pénzvisszatérítés. Mit jelent ez? Ha hitelkártyával vásárolsz, a kifizetett összeg egy részét a bankok jóváírják a hitelkártyaszámládon az adott elszámolási ciklus végén, jellemzően havonta. Az, hogy milyen típusú vásárlások után, mekkora összegű visszatérítést írnak jóvá, bankonként eltérő.

a hitelkártya jó barát a nyári utazásaid során is

A hitelkártya a külföldi utazásokon is plusz előnyökkel járhat, mint például: 

 • kapcsolódhat hozzá utasbiztosítás is, amely a legtöbb felmerülő problémára fedezetet nyújt
 • esetleges plusz kiadások esetén egyfajta biztonsági tartalékot jelenthet, például ha meghibásodik az autónk vagy többe kerülne a szállás a tervezettnél
 • bizonyos szolgáltatásoknál, mint például az autóbérlés, jellemzően csak hitelkártyával van lehetőség a fizetésre, amit már érdemes az indulás előtt tisztázni
 • amennyiben a betéti kártyád elveszne, valami probléma során nem tudnád használni, jó érzés, hogy van a zsebedben egy másik alternatív megoldás.
 • egyes, kiemelt hitelkártyák esetében a reptéri gyorsítósáv és az exkluzív várók használata is díjmentes
 • kapcsolódhat hozzá 0-24 órás asszisztencia szolgáltatás, amely baleset, betegség vagy akár vezetés közben felmerülő problémák esetén nyújthat segítséget

milyen más módokon használhatjuk még ki a hitelkártya előnyeit?

A hitelkártya használatáért nem kell fizetned, ha a türelmi időszakot pontosan betartod. Természetesen ekkor is felmerülnek bizonyos költségek, mint a kártya éves díja, vagy egyes bankoknál a számlavezetési díj, akárcsak bármilyen más szolgáltatás esetében.

Ha azonban nem csak nullára szeretnéd kihozni év végére az egyenleget, hanem pénzt is spórolnál, akkor érdemes figyelmesen végig böngészned a lehetőségeket. A keretösszeg felhasználását a bank nem korlátozza, arra költheted, amire szeretnéd, viszont vannak olyan kategóriák, amelyekre kifejezetten érdemes lehet.

Vegyük példának a K&H Mastercard hitelkártyát. Ha minden hónapban 20.000 forintot költesz, akkor hó végén a bank jóváír

 • ruházat, szórakozás és élelmiszer kategóriájú költésekből 1 %-ot,
 • üzemanyag és utazás kategóriájú költésekből pedig 2 %-ot,
  • de összesen legfeljebb havi 4000 forintot.

Így pedig év végére 48.000 ezer forintot spórolhatsz. Ez azonban csak a lehetőségek egy része, a hitelkártyához további kedvezmények is tartozhatnak, például:

 • társkártya igénylési lehetőség, hogy családon belül többen is használhassátok a hitelkeretet
 • egyszerű és gyors érintéses fizetés
 • digitalizálható kártya, így elegendő, ha a mobilod kéznél van
 • választható fordulónap a törlesztéshez
 • további kedvezmények autóbérlés és szállodafoglalás, valamint bizonyos termékek vásárlása esetén, mint
  • az éttermi fogyasztás vagy
  • partner üzletek termékeinek vásárlása.
 • pontgyűjtő akciók, kuponok, törzsvásárlói programok.
hitelkártya-szolgáltatás [K&H Mastercard hitelkártya] – THM: 26,4%
lakossági hitelkártya-szolgáltatásokhoz [K&H lakossági hitelkártyákhoz] kapcsolódó asszisztencia szolgáltatások
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön

 

Ismerd meg a K&H Mastercard hitelkártya előnyeit és használd ki a vele járó előnyöket, például a külföldi devizában történő vásárlásaid után járó pénzvisszatérítést!

K&H Mastercard hitelkártya

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Üzletszabályzat, valamint a Természetes személyeknek szóló Hitelkártya hirdetmény, a pénzvisszatérítés feltételeit a K&H hitelkártyákhoz kapcsolódó vásárlás utáni visszatérítés feltételei elnevezésű dokumentum tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon. A hirdetésben szereplő THM az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabály figyelembevételével, 375 000 forint hitelösszeg és 1 éves futamidő figyelembevétele mellett kerültek megállapításra, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.