4 energetikai felújítás, amikkel jelentősen csökkentheted a rezsidet

fenntartható otthonra vágysz? járj utána a részleteknek!
2022. december 18.
Az emelkedő rezsiárak miatt egyre nagyobb figyelmet kap az ingatlanok energiahatékonyságának kérdése. Cikkünkben bemutatjuk, milyen lakásfelújítási munkákba lehet érdemes belevágni, ha a költségeid csökkentése mellett az ingatlanod értékét is szeretnéd növelni.

Energetikai fejújítás

miért figyelj az energetikai besorolásokra?

Európai összevetésben a lista végén kullogunk a háztartások energia besorolását tekintve: egy friss kutatás alapján a hazai ingatlanállomány kevesebb, mint tíz százaléka tekinthető energetikai szempontok alapján hatékonynak. Így, ha régebbi ingatlan van a birtokodban, vagy esetleg használt lakás vásárlásban gondolkodsz, érdemes elmélyülni a témában.

A magyarországi otthonok energetikai besorolásai AA++ és JJ energiaosztályig skálázódnak az ingatlan éves szintű energiaigényét figyelembe véve. Minél magasabb kategóriába rangsorolt egy lakás, annál kisebb energiafelhasználással kell számolni a mindennapos üzemeltetés során. Az energiaosztályok mellé egy százalékos érték is társul, ezt nevezzük összesített energetikai jellemzőnek. Ez az arányszám viszonyításként szolgálhat arra vonatkozóan, hogy egy hazai előírásoknak megfelelő lakáshoz képest mennyivel több-, vagy kevesebb energiát használ fel, ezáltal miként változnak a rezsiköltségek.

alacsony energiafogyasztású besorolások

A magyar ingatlanállomány közel egyharmada sorolható ebbe a csoportba. A kategória csúcsát az AA++ (minimális energiaigényű) energetikai besorolás jelenti, mely a jelenlegi legmagasabb energiafogyasztási besorolás. Összesített energetikai jellemzőjük 40% alatti, ennyit fogyasztanak tehát egy előírásoknak megfelelő háztartáshoz képest. A még éppen alacsony energiafogyasztási kategóriába sorolható DD (korszerűt megközelítő) energetikai besorolású lakásoknál azonban ez már 130-160%.

átlagos energiafogyasztású besorolások

Ebbe a kategóriába sorolt ingatlanok energiahatékonysága már nem elégíti ki a modern elvárásokat, a rendszer korszerűsítése erősen ajánlott lenne. Az ingatlanok egyharmada teszi ki ezt a kategóriát is: ugyan itt még nem beszélhetünk energiapazarlásról, de az energiafogyasztás igencsak magas. Egy energetikai előírásoknak megfelelő lakáshoz képest az EE és GG kategória közé eső ingatlanok 161-310%-kal többet fogyasztanak, főként az elavult épületszerkezeteknek és épületgépészeti rendszereknek köszönhetően. Energetikai felújításuk a fűtési rendszer korszerűsítésével és a lakás nyílászáróinak cseréjével sokat fejlődhet.

magas energiafogyasztású besorolások

Az évtizedek óta nem korszerűsített ingatlanok tartoznak ide, ahol már teljeskörű felújításra lenne szükség, hogy az ingatlanok ne számítsanak súlyosan energiapazarlónak. A rezsiköltségek kiemelten magasak, a HH és JJ energetikai besorolás esetében az összesített energiaérték akár 500% feletti értéket is mutathat.

ezekkel a korszerűsítésekkel csökkentheted a rezsiköltségeket

Az energetikai felújításnak számos formája van, de lássuk a négy leghatékonyabb megoldást, melyekkel nem csak eredményesen javíthatsz az otthonod általános állapotán és energiahatékonyságán, de az ingatlan értékét is növelheted.

újítsd fel a nyílászárókat

Az ajtók és az ablakok energiatakarékosabbá tételével jelentősen csökkentheted az energiaszámlákat. A kettős üvegezés a legnépszerűbb megoldás, bár a költségek az anyagtól és a stílustól függően változnak. A PVC ablakok például jellemzően olcsóbb megoldásnak számítanak, míg a keményfa keretek a legdrágábbak. Az anyag mellett azonban fontos a megfelelő szellőztetés is, amivel a penészedés elkerülhető.

Általában a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni a korszerűsítést, hiszen első lépésként a meleg levegő kiszökését kell megakadályozni.

szigeteld a tetőteret és a falakat

A hő a tetőn és a falakon keresztül távozik legnagyobb mértékben, de szerencsére a szigetelés ezeken a helyeken általában könnyen elvégezhető. A szigeteléssel szintén a felújítás elején érdemes foglalkozni, a nyílászáróknál tapasztalt hőveszteség megakadályozása miatt.

korszerűsítsd a fűtési rendszert

A szigetelés megoldása után következhet a fűtési rendszer felújítása; így a gépészeti korszerűsítéssel befűtött lakás már képes lesz megtartani belső hőmérsékletét. A programozható fűtésszabályozás telepítésével és használatával azáltal takaríthatsz meg pénzt a fűtésszámlán, hogy csak akkor fűti be a lakást, amikor valóban otthon tartózkodsz. A termosztatikus radiátorszelepek telepítésével további megtakarítások érhetőek el.

megújuló energia használata

Ha a költségvetésedből ezek után még további lakásfelújítási ötletekre is futja, fontold meg a hőszivattyúk telepítését. Ez az egyik legelterjedtebb megújuló energiaforrás, hiszen a telepítés után az energiaköltségeid hosszú távon jelentősen csökkennek, valamint fenntartható fűtési lehetőséget jelent.

milyen módszerekkel tudod ezen kívül csökkenteni a rezsidet?

A komolyabb beruházások mellett természetesen egyszerűbb módjait is választhatod az energiaszámlák csökkentésének, melyeket te magad is bátran elvégezhetsz az otthonodban.

huzatszigetelés

A huzatszigetelés az egyik leghatékonyabb otthoni módja az energia-, és pénzmegtakarításnak. Az ablakok és ajtók szegélyeit eltakarhatod szivacsokkal, vagy vastag, bélelt függönyökkel, a padlón keresztül távozó hőmennyiséget pedig egy vastag szőnyeggel minimalizálhatod.

energiatakarékos világítás

Érdemes lehet az összes izzót energiatakarékos LED-izzóra cserélni a lakásban, ugyanis tartósságuk és alacsonyabb fogyasztásuk révén duplán spórolhatsz velük.

okosotthon megoldások

A modern eszközök számtalan módon teszik lehetővé a spórolást. Ide sorolhatók a háztartási eszközöket magától lekapcsoló, ezáltal az energiapazarlást csökkentő okoskonnektortól kezdve, a programozható világításon és fűtésen át, egészen a nyitva hagyott ajtóra figyelmeztető vagy a saját belső hőmérsékletét szabályozó okoshűtőig terjedő megoldások.

az energetikai felújítás költségei

A lakásod energetikai felújítása az egyszerű praktikáktól a nagyobb beruházásokat igénylő munkálatokig igencsak széles skálán mozoghat. Az építőiparban tapasztalt áremelkedések miatt érdemes körültekintően kiszámolni, mekkora büdzsére lesz szükséged a megálmodott felújításokhoz, ami alapján meg tudod határozni a lehetőségeidet. Előfordulhat azonban, hogy önerőből nem tudod a szükséges anyagi hátteret előteremteni, de a fejlesztés mégis szükséges. Ilyen esetekben érdemes utána nézni a számodra elérhető állami támogatásoknak- és hitellehetőségeknek. Ezeknek számos formája van a családi házakra vonatkozó otthonfelújítási támogatástól, a lakásfelújítási támogatáson át, a még speciálisabb, panellakás felújítási támogatásig.

A gyakran milliós nagyságrendű, bizonyos esetekben akár vissza nem térítendő támogatások azonban nem mindenki számára elérhetőek. A különböző támogatások eltérő feltételek teljesüléséhez kötöttek és jellemzően más-más szabályok vonatkoznak az igénylési folyamatokra, valamint a felhasználásra jogosultakra is. Kedvező és gyors megoldásként érdemes a pénzintézetek felújítási hitelei között is szétnézned!

A K&H zöld lakáshitel segítségével például kedvező feltételek mellet valósíthatod meg a megálmodott energetikai beruházásokat. A zöld lakáshitelt az ingatlan energetikai besorolásának függvényében felhasználhatod korszerűsítésre éppúgy, mint lakás építésére, vásárlására, A K&H zöld lakáshitel előnyei közé sorolható, hogy a felvett hitelösszeg 1%-át, maximum 120 000 forintot jóvá ír a bank. Emellett többek között visszakapod egy energetikai tanúsítvány árát 40 ezer forintig és a közjegyzői okirat díját, szintén 40 ezer forintig. Emellett az ügyintézés kényelmesen, otthonról is elvégezhető, az előzetes hitelbírálat ugyanis telefonon keresztül zajlik, a szükséges dokumentumokat elegendő e-mailben elküldeni, személyesen pedig kizárólag szerződéskötéskor kell megjelenni egy hozzád közeli személyes ügyfélponton.

K&H zöld lakáshitel – THM: 11,3- 13,8%


Hosszú távon egy ilyen beruházással rengeteget spórolhatsz fűtés-, és energiaszámláidon, így érdemes lehet minél előbb belevágni, és korszerűsíteni az otthonodat. Tudj meg többet a K&H zöld lakáshitelről & vágj bele okosan az energetikai korszerűsítésbe!

K&H zöld lakáshitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye.
A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.
A termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán.
A konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év