zöld hitel és CSOK? együtt is működik!

2022. február 16.
2021 októberében indította a Magyar Nemzeti Bank az NHP Zöld Otthon Programot (ZOP) és a program keretében kedvezményes kamattal elérhető zöld lakáshitelt, amely további segítséget nyújt a fiatal pároknak a családalapításban a már régebb óta elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) mellett. De azt tudtad, hogy a két, államilag támogatott konstrukció előnyeit egyszerre is kihasználhatod? Ha a ZOP (Zöld Otthon Program) energetikai elvárásainak is megfelel új otthonod, amelyet venni vagy építeni készülsz, akkor 0%-os kamattal igényelheted a CSOK támogatással egyidejűleg, a kamattámogatott hitelt is. Mutatjuk a főbb tudnivalókat, amikkel érdemes tisztában lenned, ha belevágnál!

zöld hitel és CSOK együtt

1. mekkora hitelt vehetek fel a Zöld Otthon Program keretében, és milyen feltételekkel?

Minimum 2 millió, maximálisan 70 millió forintot igényelhetsz évi fix 2,5%-os éves kamattal, 5-től 25 évig terjedő futamidőre, amennyiben olyan ingatlant építesz vagy vásárolsz, amely megfelel az alábbi feltételeknek:

 • csak új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére használhatod fel a kapott összeget,
 • amelyet saját lakhatás céljából használsz, így például üdülő- vagy telekvásárlást nem finanszírozhatsz házépítés nélkül
 • az ingatlannak legalább BB energetikai tanúsítvánnyal kell rendelkeznie és maximum 90 kWh/m2/év energiát használhat fel
 • 100%-os össztulajdoni hányadot kell szerezni a hitelezett ingatlanban, vagyis ha ketten vásároltok vagy építkeztek, a kölcsönt is közösen kell igényelnetek
 • legalább 10 évig a hitelből megvásárolt ingatlanban kell laknod, azt nem értékesítheted vagy használhatod más célra, azaz például nem adhatod ki

K&H NHP Zöld Otthon lakáshitel –THM: 2,62,7%
K&H NHP Zöld Otthon lakáshitel – állami támogatással – THM: 0,1%

További információkat a részletes feltételekről és kondíciókról, ide kattintva olvashatsz.

2. mekkora összeget kaphatok a CSOK keretében?

A CSOK összege alapvetően három dologtól függ:

 • új vagy használt ingatlancélt valósítasz meg,
 • az ingatlan alapterületétől,
 • illetve hány gyermeked van, vagy hány gyermeket vállalsz.

Ha új ingatlant vásárolsz vagy építesz, akkor a támogatás összege magasabb, ahogyan akkor is, ha a meglévő vagy vállalt gyermekek együttes száma magasabb. Például egy minimum 60 nm2-es, új lakás vásárlása esetén, 3 meglévő gyermekkel, akár 10 000 000 forint támogatás is igényelhető.

A CSOK támogatás keretében kedvezményes, 3% fix éves kamatú kölcsön is igényelhető. Ha azonban a ZOP követelményeinek is megfelelsz, akkor 0%-os kamattal igényelheted a CSOK támogatással egyidejűleg, a kamattámogatott hitelt is.

A CSOK melletti kamattámogatott hitel esetén is függ a maximális összeg attól, hogy hány gyermeked van. Két gyermekkel legfeljebb 10 millió forintot vehetsz fel, három gyermek esetén pedig 15 millió forintot. Azaz 3 gyerek esetében akár 25 millió forinthoz is hozzájuthatsz a CSOK keretében a vissza nem térítendő támogatással és a maximálisan igényelhető kamattámogatott hitel felvételével együttesen.

Fontos tudnod, hogy ha még nincs gyermeketek csak terveztek, a CSOK-ot a partnereddel csak házastársként igényelhetitek!

K&H CSOK kamattámogatott hitel – THM: 0,1–3,3%

3. milyen egyéb kedvezményekkel jár a CSOK felvétele, hol tudhatok meg róla többet?

 • 2021-től az új lakások áfatartalmát 5%-ra csökkentették, ám ha CSOK igénybevételével vásárolod meg újépítésű otthonodat, ezt az összeget is visszaigényelheted
 • nem kell megfizetned a vásárlás után kirótt, alapesetben 4%-os vagyonszerzési illetéket
 • látogass el honlapunkra, ahol kalkulátorunk segítségével kiszámolhatod, mekkora összegre vagy jogosult, és visszahívást is kérhetsz szakértő kollégáinktól, akik minden kérdésedre szívesen válaszolnak

Ha belevágnál a családalapításba, tervezz hosszú távra és kezdj új életet fenntartható, zöld otthonodban!

K&H NHP Zöld Otthon lakáshitel

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja.

A NHP Zöld Otthon lakáshitel  esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.

CSOK esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 16/2016. (II. 10.) számú az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló, 17/2016. (II. 10.) számú a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás, illetve a hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

otthonteremtési program

A termékekre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod honlapunkon a termékre vonatkozó oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, THM értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év