vásárlás, építés, felújítás: aktuális lakáshitel megoldások, feltételek

2021. június 15.
Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor valamilyen oknál fogva új otthonra van szükségünk, legyen szó munkahely miatti költözésről, gyermekvállalásról, a ház bővítéséről vagy felújításáról. A segítség azonban kéznél van: különböző lakáshitelek és államilag támogatott megoldások közül választhatunk. Cikkünkben összefoglaljuk a lehetőségeket és röviden megmutatjuk, milyen feltételeknek kell megfelelni az egyes konstrukciók esetén, hogy könnyebben elérhessük lakáscéljainkat.

(A cikk tartalma frissült: 2024.01.05.)

Lakáshitel feltételek

Az állami támogatások és az otthonteremtési kedvezmények hatására hazánkban egyre többen vágnak bele lakás projektbe: vásárlásba, felújításba vagy akár építkezésbe. Adódhatnak persze olyan élethelyzetek, amikor igazán fókuszba kerül az új otthon gondolata, mert bővül a család, új városba sodor az élet, vagy elérkezik a szülőktől való elköltözés ideje. Mivel minden esetben jelentős összegű kiadásról van szó, a döntés sosem egyszerű, de a hazai pénzintézeteknél elérhető, különböző típusú lakáshitelekkel és állami támogatásokkal könnyebb belevágni álmaid otthonának kialakításába. Lássuk röviden az aktuálisan elérhető lehetőségeket!

általános, piaci lakáshitel

A hitelintézetek kínálatában elérhető általános, piaci lakáshitel alatt most azokat a lakáscélú hiteleket értjük, melyek a legtöbb természetes személy számára elérhetőek, nincsenek olyan speciális feltételekhez kötve, mint például a gyermekvállalás. Az ilyen típusú lakáshitelek felvételénél általánosságban a két legfontosabb feltétel, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nem szerepelhet rólunk negatív információ, és a hiteligénylést megelőzően egy a bankok által meghatározott, minimum bevétellel kell rendelkezni. A K&H esetében valamely adós vagy adóstárs esetén a jövedelmének el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét.

Majd jön a nagy kérdés: mi is az a minimum önerő és mennyi hitel kaphatok?
Ingatlan vásárlása vagy építése esetén az ingatlan forgalmi értékének akár 80 százalékáig hitelezhet a bank. A hitelfelvétel során mindig egyedi ügyfélminősítés alapján határozzák meg az elvárt önerőt. Ha egy 30 millió forint forgalmi értékű lakás megvásárlásán gondolkozol, a minimális önerőnek 6 millió forintnak kell lennie. Ebben az esetben akár 24 millió forint hitelt is kaphatsz. Az önerő része lehet a babaváró hitel akár 100 %-a is, ha a lakáshitel igénylésére a babaváró kölcsönszerződés megkötését követő 90 napon túl kerül sor. A babaváró kölcsönszerződés megkötésén követő 90 napon belüli lakáshitel igénylés esetén a babaváró hitel 75 %-a használható fel önerőként. Amennyiben rendelkezel meglévő vagy lejáró lakástakarékkal, az is felhasználható az önerő részeként.

Érdemes tudnod, hogy jogszabály határozza meg, meddig nyújtózkodhatsz a havi törlesztőrészleted összegét illetően. Például havi nettó 600 ezer forint jövedelem felett akár a fizetésed 60%-a is lehet a törlesztőrészleted, ha nincs másik hiteled és legalább 10 éves vagy végig fix kamatozású hitelt választottál. Ennek célja, hogy hosszú távon is biztonságosan tudd majd fizetni a törlesztőrészleteket.

A többi igénylési feltételről termékoldalunkon tájékozódhatsz.

babaváró hitel

Babaváró hitel olyan házaspároknak szól, ahol a feleség betöltötte a 18. és még nem töltötte be a 30. életévet (azonban 2024. december 31-ig a 30 év feletti hölgyek 40 éves korhatárig is igényelhetnek babavárót, ha a kölcsön igény benyújtásánál már igazolt a várandósság, vagyis legalább a 12. hetet betöltötte a magzat) és a pár egyik tagja legalább három éve folyamatosan társadalombiztosítással rendelkezik. A felvehető hitelösszeg akár 11 millió forint is lehet. Ennek a hitelnek az előnye, hogy amennyiben az első gyermek 5 éven belül megszületik, akkor a hitel kamatmentes marad a futamidő végéig. A második közös gyermek után a fennálló tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születése után pedig a fennálló tartozás 100%-át az állam támogatásként átvállalja. A babaváró hitelt ingatlanvásárlás és felújítás mellett hitelkiváltásra és szabad felhasználásra is igényelheted. 

Ehhez a kedvező konstrukcióhoz azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelni, melyek közül a legfontosabbak, többek között:

 • magyarországi lakcímmel kell rendelkeznetek
 • egyikőtöknek sincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott lejárt tartozása vagy tartozása a NAV felé
 • havi nettó jövedelmeteknek egy forrásból el kell érnie a bank által meghatározott minimumot (ez a K&H babaváró hitelnél adós vagy adóstárs esetén a mindenkori minimálbér összege)
 • és legalább az egyikőtöknek vállalnia kell, hogy a jövőben születendő (vagy örökbefogadott) gyermekeket nagykorúságukig, de legkésőbb a hitel lejártáig saját háztartásában neveli.

Ha komolyan gondolkodtok a babaváró hitel igénylésén, tanulmányozzátok a bank által meghatározott egyéb feltételeket is. További információkért javasoljuk, hogy látogasd meg babaváró hitel oldalunkat

CSOK Plusz

Biztosan hallottál már a Magyarország Kormánya által nyújtott CSOK Plusz támogatott hitelről, amely 2024-től elérhető a családok, családtervezők számára ingatlan vásárlása, építésre vagy bővítésre.

A támogatott hitel kamata legfeljebb 3%, a kamattámogatás pedig maximum 25 év lehet. A CSOK Plusz minimálisan igényelhető összege 2 millió forint, maximumát pedig a már meglévő és a jövőben vállalt gyermekek száma határozza meg, amely akár 50 millió forint is lehet (3 gyermek esetén). A CSOK Plusz további előnye, hogy amennyiben a család az első közös lakását vásárolja, a hitel 10% önerővel is igényelhető. Tehát, egy 80 millió forint értékű lakáshoz az egyébként kötelező legalább 16 millió forint helyett 8 millió forint is elegendő lehet önrészként. Fontos feltétel azonban, hogy a házaspár első közös lakásának vételára nem haladhatja meg a 80 millió forintot. Nem első közös lakásvásárlás esetén 150 millió forint lehet az értékhatár. A vételár mellett a hasznos alapterületre vonatkozó feltételnek is meg kell felelni a CSOK Plusz esetén.

Egy erős érv a konstrukció mellett, hogy az állam a hiteltartozásból is elenged a feltételek teljesülése esetén. A felvett hitel tőketartozásából a második, majd minden további megszületett gyermek után 10-10 millió forint gyermekvállalási támogatást nyújt az állam. A támogatás hitelelengedés formájában valósul meg, amelyet előtörlesztésként kaphatunk meg a futamidő alatt.

A CSOK Plusz igénylésnek további feltételei is vannak, amikre érdemes figyelni (a teljesség igénye nélkül):
 • magyarországi lakcím
 • bankszámlaszám magyarországi banknál
 • pozitív KHR státusz
Személyi feltételek többek közt:
 • csak házaspárok igényelhetik, gyermekvállalással
 • a feleség még nem töltötte be a 41. életévet
 • az igénylők büntetlen előéletűek
 • az igénylőknek köztartozás mentesnek kell lennie (amennyiben köztartozása van, a köztartozási felhívás kézhezvételétől számított 14 napon belül szükséges megfizetni, illetve igazolni azt)
 • legalább 2 éve fennálló TB jogviszony (legalább az egyik igénylő esetén)
CSOK Plusz esetén gyermekvállalási határidők is meghatározásra kerültek, amelyek a következők:
 • egy vállalt gyermek esetén 4 év,
 • két vállalt gyermek esetén 8 év,
 • három vállalt gyermek esetén 10 év.

K&H lakáshitelek – THM: 6,6–7,3%
K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 9,6%
K&H CSOK Plusz jelzáloghitel – THM: 3,2%

A K&H-nál elérhető lakáscélú hitelmegoldásokért kattints, és válaszd ki a számodra vállalható feltételek mellett igényelhető megoldást!

K&H hitelek lakáscélra

Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák. A CSOK Plusz jelzáloghitel esetében a termék részletes leírását, illetve feltételeit a 518/2023. (XI. 30.) számú a családok otthonteremtését támogató kedvezményes CSOK Plusz hitelprogramról szóló, a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és otthonteremtési kamattámogatás extra esetében a 302/2023. (VII. 11.) számú a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról szóló Kormányrendelet, a vonatkozó szerződés, az Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. Tájékoztatjuk, hogy Kölcsön igénylése esetén a Banknak nincs szerződéskötési kötelezettsége, a Bank köteles a felelős hitelezés elveinek betartásával az ügyfél hitelképességét megvizsgálni. A Bank a mindenkor hatályos jogszabályok és hitelezési elvei alapján a hitelbírálat eredményétől függően dönt arról, hogy kölcsönszerződés megkötésére kerül-e sor.

A hirdetésben szereplő CSOK Plusz hitelprogram részét képező támogatásokat Magyarország Kormánya nyújtja.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk

A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek a hatályos Hirdetmények szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértékük módosulhat. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény

magyar reformok

                 

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év