vásárlás, építés, felújítás: aktuális lakáshitel megoldások, feltételek

2021. június 15.
Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor valamilyen oknál fogva új otthonra van szükségünk, legyen szó munkahely miatti költözésről, gyermekvállalásról, a ház bővítéséről vagy felújításáról. A segítség azonban kéznél van: különböző lakáshitelek és államilag támogatott megoldások közül választhatunk. Cikkünkben összefoglaljuk a lehetőségeket és röviden megmutatjuk, milyen feltételeknek kell megfelelni az egyes konstrukciók esetén, hogy könnyebben elérhessük lakáscéljainkat.

(A cikk tartalma frissült: 2023.08.01.)

Lakáshitel feltételek

Az állami támogatások és az otthonteremtési kedvezmények hatására hazánkban egyre többen vágnak bele lakás projektbe: vásárlásba, felújításba vagy akár építkezésbe. Adódhatnak persze olyan élethelyzetek, amikor igazán fókuszba kerül az új otthon gondolata, mert bővül a család, új városba sodor az élet, vagy elérkezik a szülőktől való költözés ideje. Mivel minden esetben jelentős összegű kiadásról van szó, a döntés sosem egyszerű, de a hazai pénzintézeteknél elérhető, különböző típusú lakáshitelekkel és állami támogatásokkal könnyebb belevágni álmaid otthonának kialakításába. Lássuk röviden az aktuálisan elérhető lehetőségeket!

általános, piaci lakáshitel

A hitelintézetek kínálatában elérhető általános, piaci lakáshitel alatt most azokat a lakáscélú hiteleket értjük, melyek a legtöbb természetes személy számára elérhetőek, nincsenek olyan speciális feltételekhez kötve, mint például a gyermekvállalás. Az ilyen típusú lakáshitelek felvételénél általánosságban a két legfontosabb feltétel, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nem szerepelhet rólunk negatív információ, és a hiteligénylést megelőzően egy a bankok által meghatározott, minimum bevétellel kell rendelkezni. A K&H esetében valamely adós vagy adóstárs esetén a jövedelmének el kell érnie a mindenkori minimálbér összegét.

Majd jön a nagy kérdés: mi is az a minimum önerő és mennyi hitel kaphatok?
Ingatlan vásárlása vagy építése esetén az ingatlan forgalmi értékének akár 80 százalékáig hitelezhet a bank. A hitelfelvétel során mindig egyedi ügyfélminősítés alapján határozzák meg az elvárt önerőt. Ha tehát egy 30 millió forint forgalmi értékű lakás megvásárlásán gondolkozol, akár 24 millió forint hitelt is kaphatsz, tehát 6 millió forint önerővel kell minimum rendelkezned, aminek a K&H-nál része lehet a CSOK is (meglévő gyermek esetén), de a babaváró hitel 75 százalékával is kalkulálhatsz, ha a kölcsönszerződés megkötését követő 90 napon belül igényled (90 napon túl a 75%-os korlátozás nem áll fenn), vagy meglévő (lejáró) lakástakarékodat is az önerőbe teheted. 
Érdemes tudnod, hogy jogszabály határozza meg, meddig nyújtózkodhatsz a havi törlesztőrészleted összegét illetően. Például havi nettó 500 ezer forint jövedelem felett akár a fizetésed 60%-a is lehet a törlesztőrészleted, ha nincs másik hiteled és végig fix kamatozású hitelt választottál.  Ennek célja, hogy hosszú távon is biztonságosan tudd majd fizetni a törlesztőrészleteket.

A többi igénylési feltételről termékoldalunkon tájékozódhatsz.

babaváró hitel

Babaváró hitel olyan házaspároknak szól, ahol a feleség életkora 18-41 év között van és a pár egyik tagja legalább három éve folyamatosan társadalombiztosítással rendelkezik. Ennek a hitelnek az előnye, hogy amennyiben az első gyermek 5 éven belül megszületik, akkor a hitel kamatmentes marad a futamidő végéig. A második közös gyermek után a fennálló tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születése után pedig a fennálló tartozás 100%-át az állam támogatásként átvállalja. A babaváró hitelt ingatlanvásárlás és felújítás mellett hitelkiváltásra és szabad felhasználásra is igényelheted. 

Ehhez a kedvező konstrukcióhoz azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelni, melyek közül a legfontosabbak, többek között:

  • magyarországi lakcímmel, bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvánnyal kell rendelkeznetek
  • egyikőtöknek sincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott lejárt tartozása vagy tartozása a NAV felé
  • havi nettó jövedelmeteknek egy forrásból el kell érnie a bank által meghatározott minimumot (ez a K&H babaváró hitelnél adós vagy adóstárs esetén a mindenkori minimálbér összege)
  • és legalább az egyikőtöknek vállalnia kell, hogy a jövőben születendő (vagy örökbefogadott) gyermekeket nagykorúságukig, de legkésőbb a hitel lejártáig saját háztartásában neveli.

Ha komolyan gondolkodtok a babaváró hitel igénylésén, tanulmányozzátok a bank által meghatározott egyéb feltételeket is. További információkért javasoljuk, hogy látogasd meg babaváró hitel oldalunkat

CSOK és kamattámogatott lakáshitel

Biztosan hallottál már a Magyarország Kormánya által nyújtott Családi Otthonteremtési Kedvezményről (CSOK), amely egy vissza nem térítendő támogatás: meglévő és vállalt (jövőben születendő) gyermekek után igényelhető lakás vásárlására, felújítására vagy bővítésére. Gyermeknek számít a 12 hetes magzat, 25 év alatti vér szerinti vagy örökbefogadott, vagy 25 évet betöltött, megváltozott munkaképességű gyermek is.
CSOK esetében az egyik igénylőnek legalább az igénylést megelőző hat hónapban folyamatos társadalombiztosítási (TB) jogviszonnyal szükséges rendelkeznie, tervezett (vagyis nem meglévő) gyermekvállalás esetén pedig az egyik szülőnek 40 évnél fiatalabbnak kell lennie.
Emellett fontos, hogy neked vagy a párodnak ne legyen köztartozása (pl. NAV), tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezzetek. Vállalni kell továbbá, hogy legalább 10 évig - vagy a gyermek(ek) nagykorúvá válásáig - abban az ingatlanban laktok, amelyre a támogatást igényeltétek, illetve ezt a folyósítást követő 3 hónapban lakcímkártyával is igazolni tudjátok. 
A 3 gyermek után igényelhető, 10 millió forintos CSOK támogatás esetén az egyik félnek legalább két éve fennálló TB-jogviszonyt is fel kell mutatnia. Vállalt gyermekek esetében a gyerekeknek 10 éven belül meg kell születniük és a szülőknek házasoknak kell lenniük.

 tipp!

Tudj meg mindent a CSOK-ról és használd CSOK kalkulátorunkat a kh.hu/csok oldalon!

 

K&H lakáshitelek – THM: 7,5–8,5%
K&H babaváró hitel – THM kamattámogatással: 0,6%, THM kamattámogatás nélkül: 11,8%
K&H CSOK kamattámogatott hitel – THM: 3,2%

A K&H-nál elérhető lakáscélú hitelmegoldásokért kattints, és válaszd ki a számodra vállalható feltételek mellett igényelhető megoldást!

K&H hitelek lakáscélra

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális hirdetmények tartalmazzák, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes weboldalon. A termékre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény, - THM értékei a hatályos "6a. sz." Függelék - szerint kerültek megállapításra. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hirdetésben szereplő lakáshitel THM értékek a hatályos Hirdetmények szerint kerültek megállapításra az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 5 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett. A feltételek változása esetén a mértékük módosulhat. A THM mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát.
A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk, melynek feltételeit a fenn felsorolt dokumentumok mellett a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet tartalmazza.
A hirdetésben szereplő két vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény és Adóvisszatérítési támogatás Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

magyar reformok

                 

lakáshitel kalkulátor

lakáshitelek alacsony törlesztőrészlettel!
forint
év