magasak a banki költségeid? így spórolj a számlavezetési díjon

nyiss bankszámlát otthonról!
2022. december 22.
Sokan nem foglalkoznak a bankszámlájuk felmerülő költségeivel, úgy vannak vele, hogy csak maximum pár ezer forintos eltérés lehet a bankok számlavezetési ajánlatai között. De honnan tudhatod, hogy mekkora a különbség a díjak között, ha nem vizsgálod meg őket? Cikkünkből megismerheted, milyen felmerülő költségekkel jár egy bankszámla és azt is megtudhatod, hogyan találod meg a számodra elérhető ideális konstrukciót!

Számlavezetési díj
 

mire jó a bankszámla?

A bankszámlaválasztás első lépéseként arra a kérdésre érdemes választ adni, hogy mire is szeretnéd azt elsősorban használni. Fel kell mérni az igényeidet és a pénzügyi szokásaidat ahhoz, hogy a megfelelő bankszámlát választhasd ki.

Milyen szolgáltatásokra használhatod a bankszámládat? Íme a leggyakoribbak:

 • ide érkezik a fizetésed
 • SMS értesítést kérhetsz a tranzakciókról
 • a bankszámla mellé igényelhető bankkártyával szinte bárhol, érintésmentesen fizethetsz
 • az internetes vásárlás már megszokott dolog, bármit és bárhol megvásárolhatsz országhatártól függetlenül online átutalással vagy online bankkártyás fizetéssel
 • pénzt utalhatsz és fogadhatsz forintban – az azonnali átutalásnak hála - pillanatokon belül
 • havi 150 ezer forintig ingyenesen tudsz készpénzt felvenni
 • a közüzemi számlákat már megkaphatod e-számlaként és befizetheted csoportos beszedési megbízással vagy csekken keresztül, QR-kóddal
 • bankbetétet indíthatsz online
 • hitelt vehetsz fel teljesen online
 • használhatsz netbankot vagy banki applikációt
 • egyéb szolgáltatásokat vehetsz igénybe (bankkártya limit beállítása, mobilfeltöltés, közlekedési mobiljegy vásárlás)
 • kérhetsz elektronikus és/vagy papír alapú számlakivonatot

A lista a legfontosabb, bankszámlák által elérhető szolgáltatásokat tartalmazza. Érdemes végig gondolnod a preferenciáidat és ez alapján összehasonlítani az egyes bankok ajánlatait. A felhasználói szokásaid értelemszerűen változhatnak, mint ahogy a banki kondíciók is, emiatt nem árt, ha évente felülvizsgálod a bankszámlád költségeit.

 tipp!
Tudtad, ha online nyitsz K&H bankszámlát, akkor három hónapig csak használnod kell & mi ezt követően felajánljuk neked a szokásaidhoz illő számlacsomagot? Tudj meg többet!

 

online számlanyitás

a bankszámla költségei

Ahhoz, hogy a bankszámlához kapcsolódó költségeket össze tudd hasonlítani, előbb tisztában kell lenned azzal, hogy milyen költségek merülhetnek fel egyáltalán:

 • számlavezetési díj
 • tranzakciós díj
 • sms szolgáltatás díja
 • bankkártya éves díja
 • pénzfelvétel díja
 • egyedi eseti díjak

Természetesen nem találkozol az összes fenti tétellel, hiszen vannak adott szolgáltatáshoz kapcsolódó díjak, amelyeket, ha nem veszel igénybe, akkor költségük sincs. Továbbá vannak kedvezményes bankszámlák, amelyeknél elengednek alapvető díjtételeket, ha a bank által támasztott elvárásoknak megfelelsz, például a fizetésed is az adott bankszámlára érkezik, vagy a kedvezmények megfelelően használod a bankkártyádat stb.

nulla forintos bankszámla

Érthető, ha egy 0 forintos bankszámla hallatán felkapod a fejed, hiszen ez komoly vonzerőnek tűnhet a bankváltáshoz. De valóban létezik olyan bank, ahol a bankszámla teljesen ingyenes lenne? A válasz aligha meglepő: nincs ilyen szolgáltatás. Az ingyenes bankszámla jellemzően díjmentes számlavezetést jelent, a számlavezetési díj azonban a bankszámla összköltségének csak egy részét jelenti és számos olyan rejtett költség húzódhat meg a háttérben, amivel első pillanatban nem szembesülsz. 

A díjmentes számlavezetés feltételeként a pénzintézet számos kritériumot határozhat meg, mint például a minimális havi jóváírás összegét, a megtakarítást, a bankkártya meglétét, illetve az azzal történő vásárlásokat, bizonyos tranzakciók végrehajtását (például utalás, csoportos beszedés), avagy a hitelszerződést.

A díjmentesség ráadásul jellemzően időtávra szól, ami pár hónaptól akár egy évig is terjedhet, ezt követően azonban ismét a normál díjszabással találhatod szembe magad.

A bankok az átutalások díját meghatározhatják százalékban, fix összegben, kiköthetnek minimum, illetve maximum díjat. Egyes bankszámlák esetében ez teljesen ingyenes is lehet, ám ez esetben ennek az árát más díjtételekben láthatod viszont.

Előfordulhat az is, hogy az ingyenes bankszámlaként hirdetett konstrukciónál a bankkártya esetében a piaci átlagot jóval meghaladó éves díjat terhel majd rád a pénzintézet.

hogyan spórolhatsz a bankszámla költségeken?

Az első és legfontosabb dolog, hogy az igényeidnek leginkább megfelelő bankszámlát válaszd, mert ennek a költségei lesznek arányosak az igénybe vett szolgáltatásokkal. De az alábbi tippeket sem árt észben tartani:

 • használhatod a bank applikációját, így nincs szükség az SMS értesítésekre
 • ha olcsóbb a csoportos beszedés, mint az eseti átutalási megbízás, akkor érdemes ezt az opciót választanod, ami ráadásul kényelmesebb is
 • amennyiben használsz készpénzt, akkor érdemes odafigyelni a havi 2 alkalommal ingyenes, maximum 150 ezer forintos pénzfelvétel lehetőségére
 • az ATM használata járhat komoly költségekkel, ezért többnyire nem mindegy, hogy a saját bankod vagy más bank automatáját használod
 • a legtöbbet manapság a bankkártya van használatban, ezért érdemes végig gondolnod, hogy valóban szükséges-e egy társkártya, továbbá a bankkártya éves költsége is jelentős tétel lehet a teljes bankszámlához kapcsolódó költségcsomagban. Ezért ennek az éves díját is ajánlatos figyelni.

az online számlanyitásról

Hogyan lehet egyszerű a bankszámla nyitása? Például a mobilodról, appon keresztül! A K&H-nál, a számlanyitás app segítségével pár adat megadásával nyithatsz bankszámlát, bárhol, bármikor, az azonnal digitalizálható bankkártyáddal pedig már rögtön fizethetsz is.

így alakítsd a saját igényeidhez a bankszámládat!

Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik bankszámla jobb lenne, mint a másik, csupán azt lehet mondani, hogy az egyik jobban illeszkedik az igényeidhez, a szokásaidhoz, mint a másik.

A K&H-nál ráadásul, ha online nyitsz számlát, nem kell előre eldöntened, hogy melyik számlacsomagot válaszd: három hónapig kipróbálhatod a számlavezetést csomagdíjmentesen, majd ezt követően a használati szokásaid alapján kapsz egy ajánlatot, hogy számodra melyik számlacsomag lenne az ideális. Egyszerűen hangzik ugye? 

további előnyök, csak K&H-soknak

Gyakran otthon felejted a bankkártyádat? K&H-sként ez nem jelenthet gondot, hiszen az okoseszközös fizetési megoldások széles kínálata vár rád! Apple Pay, Google Pay, Xiaomi Pay, Garmin Pay – neked melyik jön be a legjobban?

Emellett a K&H mobilbankon keresztül bárhol, bármikor kényelmesen intézheted a pénzügyeidet, sőt akár utas-, lakás- vagy gépjárműbiztosítást is köthetsz.

Tömegközlekedéssel jársz munkába? A K&H-nál közlekedési mobiljegyet is vásárolhatsz, így a jegyed vagy a bérleted is az okostelefonodba költöztetheted.

Jól jönne egy személyi asszisztens, aki segít intézni a pénzügyeidet? Kate, a K&H digitális személyi asszisztense már minden K&H-s rendelkezésére áll a mobilbankon keresztül, hogy akár hangalapú vezérléssel tegye még gördülékenyebbé az ügyintézést.

internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank, K&H számlanyitás applikáció, Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Xiaomi Pay]]
betétikártya-szolgáltatás [K&H lakossági bankkártyák]
számlavezetés
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás külföldön


Tudj meg többet a K&H számlanyitásról & fedezd fel az innovációkat, amik pont Neked szólnak!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Devizabelföldi és devizakülföldi természetes személye részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.
nyiss bankszámlát otthonról!