praktikus spórolási tippek, hogy kevesebbet költs élelmiszerre!

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2023. március 02.
A fogyasztói árak emelkedését a saját bőrödön tapasztalhattad az elmúlt időszakban, az elszabadult rezsiköltségek mellett ugyanis különösen az élelmiszerárak drágulása érinti érzékenyen a háztartásokat. A fogyasztási cikkekre vetített statisztikai adatokból jól látható, hogy az élelmiszer- és az energiaárak növekedésének mértéke jócskán meghaladja az átlagos inflációt. Íme néhány hasznos praktika, amelyeket követve akár jelentősen csökkentheted az élelmiszerekre fordított kiadásaidat!

Spórolási tippek

az élelmiszereket különösen sújtja az infláció

A KSH adatai szerint 2023. januárjában a háztartási energia és az élelmiszerek áremelkedése volt a legmagasabb az egy évvel korábbi szinthez képest. A fogyasztói árak 26 százalékos drágulása mellett a háztartási energia 52 százalékkal, az élelmiszer pedig 44 százalékkal került többe, mint 2022 januárjában.

A jelenség érzékenyen érinti a magyar lakosság jelentős részét: egy átlagos négytagú család bevételeinek nagyjából 30%-át fordítja élelmiszerre, ami valamivel magasabb az uniós átlagnál.

 tipp!

Ne hagyd, hogy az infláció miatt a megtakarított pénzed esetleg kevesebbet érjen! Kattints és tudj meg többet a K&H rendszeres befektetésekről! Kezdj el befektetni kényelmesen, pár kattintással akár a mobilodról.


7 spórolási tipp, amellyel csökkentheted élelmiszer-kiadásaidat

Alakuljon akárhogyan is az infláció, az élelmiszerre mindig szükséged lesz – így viszont hétről hétre azt tapasztalhatod, hogy bizonyos termékek ára mintha elszabadult volna. A kenyér drágult a legnagyobb mértékben, 81%-ot tavaly január óta, de a tojásért is 79%-kal, a sajtért és más tejtermékekért 75 -77%-kal, a lisztért pedig 73%-kal kérnek többet, mint 2022 hasonló időszakában.

A fenti élelmiszerek mellett a zöldségek, a gyümölcsök, a húsok vagy a tej tekintetében sem jobb a helyzet, ezen termékek esetében is számolhatsz átlagosan 50%-os áremelkedéssel. Ebben a helyzetben pedig kénytelen leszel nemcsak arra odafigyelni, hogy mit, hanem arra is, hogy mikor, mennyit vásárolsz, vagy hogyan használod fel, illetve tárolod el a beszerzett termékeket. Mutatunk néhány tippet, amit érdemes megfontolnod, ha szeretnél kizárólag annyit költeni élelmiszerre, amennyit valójában szükséges!

1. kövesd nyomon a havi élelmiszer-kiadásaidat

A jól elvégzett munka kulcsa sokszor az alapos tervezésben és elemzésben rejlik – nincs ez másképp a bevásárlással sem. Érdemes pontosan nyomon követned, hogy mire mennyit pénzt költesz, például havonta összegezni a kiadásaidat. Ebből láthatod, milyen termékekre adtál ki sokat a hónapban, mely tételek térnek vissza rendszeresen, esetleg milyen alapanyagból mekkora mennyiség jelenti a havi szükségletedet.

A főzési alapanyagok, vagy más alapvető élelmiszerek mellett hasznos, ha a péksüteményekre, üdítőkre vagy a munkahelyi kantinokban, éttermekben történő étkezésekre fordított kiadásokat is precízen vezeted. Ha ezeket összeadod, a hónap végén láthatod, hogy a sok kicsi bizony sokra viszi, az elfogyasztott üdítők, péksütemények vagy nassolni valók végül tekintélyes összeggé állhatnak össze. Így például a munkahelyi étkezést otthon elkészített menüvel kiváltva, vagy az üdítőitalokat házi limonádéval helyettesítve hamar találhatsz is módot a takarékosságra.

2. vásárolj tudatosan

Ha pontosan tudod, mire lesz szükséged, például az előtted álló hónapban, akkor bevásárlásaidat is tudatosan tervezheted. Rendszeresen nagyobb kiszerelésben beszerezni egy adott terméket, idővel jól megtérülő vállalás lehet. Ha pedig kevesebb alkalommal jársz vásárolni, éves szinten nemcsak jelentős mennyiségű pénzt vagy üzemanyagot, hanem rengeteg időt is spórolhatsz.

Egy alaposan összeállított bevásárlólistát követve pedig célirányosan járhatod be az üzletet egy nagybevásárlás alkalmával, kosarad tartalmát kizárólag listád tételei alapján összeállítva. Így elkerülheted az impulzusvásárlásokat, amelyek akár jelentős részét is kitehetik a bevásárlásaidnak. Az impulzusvásárlások alatt az olyan, előre nem tervezett vásárlásokat értjük, amelyeket valamilyen hirtelen benyomás, például egy csábító bolti akció hatására viszünk véghez.

3. keresd a kedvezőbb alternatívát

A precíz felkészülés mellett is jól jöhet, ha van benned némi rugalmasság és figyelve az éppen akciós felhozatalt, ehhez igazítod a következő hetek menüjét. Nagyon sok termék kiváltható egy másikkal, az éppen kedvezményes alapanyagok, például a lencse, a bab vagy a borsó, egyszerűen helyettesíthetőek egymással. A húsok amúgy is drága élelmiszernek számítanak napjainkban, helyettük választhatsz olyan magas fehérjetartalmú zöldségeket, mint a bab vagy a csicseriborsó, hiszen ezekből is tápláló és finom ételek készíthetők.

Egy egészséges étrend bőségesen tartalmazza a zöldségeket és a gyümölcsöket, ezek közül pedig érdemes a szezonális kínálatot keresni. Ha pedig a kimért élelmiszereket választod, akkor nem terheled a környezetet feleslegesen csomagolópapírral, ráadásul pénztárcádat is kíméled, hiszen ezek a termékek jellemzően kedvezőbb egységárakon érhetőek el, mint csomagolt társaik.

4. ne ragaszkodj mindenáron a megszokott márkákhoz

A nagyobb üzletek saját márkás termékei nemcsak árban kedvezőbbek, de sokszor minőségben is felveszik a versenyt a neves gyártók produktumaival. Érdemes lehet tehát a próba erejéig valamilyen kedvezőbb árú, sajátmárkás termékkel helyettesíteni a “régi motorosokat”.

5. használd fel okosan az élelmiszert

A nagybevásárlás egyik célja, hogy egyszerre több élelmiszert szerezz be, mint amennyire az adott pillanatban szükséged van. Ez azonban nem szabad, hogy pazarlásra késztessen: a bőségesen rendelkezésre álló alapanyagok ellenére se főzz túl sokat, mindig csak annyit, amennyi biztosan elfogy!

Ha mégis maradék keletkezne, akkor ahelyett, hogy megválnál tőle, használd bátran a fagyasztót! A legtöbb megmaradt étel a mélyhűtőben is sokáig eláll, majd bármikor jól jöhet egy gyors étkezéshez, például egy fárasztó munkanap végén. Emellett a pékáruk tárolására is remek módszert jelenthet, a kenyeret vagy a kiflit a fagyasztó szinte tartósítja, ahonnan hetekkel később is frissen veheted elő őket.

6. tárold megfelelően a zöldségeket, gyümölcsöket

A fagyasztó és hűtőszekrény nélkül rengeteg élelmiszer tárolása elképzelhetetlen, ugyanakkor nem minden zöldség és gyümölcs számára jelent ideális megoldást. Amíg a zöldbab, a brokkoli, a zeller, a paprika, a borsó vagy a sárgarépa friss marad a hűtőben is, addig a paradicsom például elveszti az aromáját. Ennek tárolására viszont tökéletes helyszín lehet a konyhapult, akárcsak a banánok és a citrusfélék számára.

Más fajták a kamrában, esetleg egy hűvösebb, zárt polcon is remekül elállnak, ilyen például a vöröshagyma, a burgonya vagy a fokhagyma. A műanyag zacskókat érdemes elfelejtened, helyettük papírzacskókban, esetleg műanyag légáteresztő dobozokban tartsd a zöldségeket és a gyümölcsöket. Fontos viszont, hogy együtt soha ne tárold őket, hiszen a gyümölcsök felgyorsíthatják a közelben lévő élelmiszerek érési folyamatát. Ez a jelenség rájuk kedvezően hathat, a zöldségek esetében viszont éppen a gyorsabb romlást segíti elő.

7. használd ki a pontgyűjtésben, kuponokban, hűségkártyákban rejlő lehetőségeket

Ma már szinte minden nagyobb üzlet használ kuponokat, kínál törzsvásárlói kedvezményeket, hűségprogramokat és hasonló takarékossági lehetőségeket. Érdemes élni ezekkel, hiszen a legtöbb áruház jutalmazza a hűséges vevőket. Ha rendszeresen ugyanott vásárolsz, költéseid különböző kedvezmények és akciók igénybevételére jogosíthatnak fel, amelyekkel éves szinten szintén sokat spórolhatsz.

mi szükséges az eredményes spóroláshoz?

Hosszabb időn keresztül spórolni, megkeresett pénzedet okosan beosztani soha nem egyszerű feladat. Ezért minden segítség jól jön ahhoz, hogy vásárlásaidat pontosan megtervezhesd, átlásd az élelmiszerekre fordított kiadásaidat, végül pedig a megtakarított pénzzel is ügyesen gazdálkodj. Nézzük, mi minden lehet hasznodra ebből a célból!

mobil alkalmazások

Kiadásaid tervezéséhez igazi multifunkciós alkalmazások érhetőek el, amelyekben nemcsak havi számláidat, hanem az egyes vásárlások bizonylatait is rögzítheted. Emellett kategorizálhatod a kiadásaidat a könnyebb áttekinthetőség érdekében, költségkeretet állíthatsz, ezzel is szabályozva költéseidet.

Kifejezetten a vásárlást segítik a bevásárlólisták készítéséhez használható applikációk, amikkel nemcsak bevásárlólistákat hozhatsz létre, hanem azokat másokkal is megoszthatod, összehangolva például a családi bevásárlásokat. Különböző módon csoportosíthatod a vásárolni valókat, követheted az árváltozásokat, vagy akár a hűségkártyáidat is tárolhatod bennük.

bánj tudatosan a megspórolt pénzzel!

Ha sikerül hónapról hónapra okosabban gazdálkodni és képes leszel rendszeresen félretenni, akkor adja magát a kérdés, hogyan lehet a megspórolt pénzt tovább gyarapítani? Milyen megoldások vannak arra, hogy ne csak a kiadásaidat, hanem megtakarításaidat is a lehető legkedvezőbb módon kezeld?

Első lépésként elkezdheted a takarékoskodást egy, a bankszámládtól eltérő, úgynevezett megtakarítási számlán, amelyen minden hónapban félretehetsz egy bizonyos összeget, például automatikus átutalással, amikor megkapod a fizetésed. De ha nem csak parkoltatni szeretnéd megspórolt pénzed, hanem lehetőség szerint hozamot is szeretnél elérni, akkor érdemes lépni egyet, amihez a rendszeres befektetés remek megoldás lehet – a vállalkozó szelleműeknek éppen úgy, mint a kezdő befektetőknek.

A K&H mobilbankkal bárhonnan, bármikor, néhány perc alatt elindíthatod rendszeres befektetésed, már kis összeggel is, havi 5 000 forinttal. A befektetésre szánt összeget egyszer kell megadnod, nincs vele több teendőd, hacsak nem szeretnél később változtatni rajta, így élvezheted az automatikus befektetés kényelmét. Ráadásul a befektetés hozama is hozamot termelhet!

Ha van egy bizonyos, havi szinten 5 000 és 100 000 forint közötti összeg, amit erre a célra fordítanál, különböző kockázati besorolású, rövidebb és hosszabb távra elérhető konstrukciók közül egyaránt választhatsz.

Ha a spórolás mellett a megtakarított összeget tovább gyarapítanád, tudj meg többet a K&H rendszeres befektetésekről!

K&H rendszeres befektetés mobilon

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye, az Akció feltételeit a Részvételi feltételek tartalmazza. A programban résztvevő befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának, valamint az Akció visszavonásának jogát fenntartja.