spórolási tippek: a megtakarításaidat gyarapítsd, ne a kiadásaidat!

2021. április 22.
Ismered a mondást: sok kicsi, sokra megy. Ha szeretnéd a költéseidet jobban menedzselni és ezzel párhuzamosan több pénzt félre tenni, akkor jó helyen jársz! Egyszerű spórolási tippjeinket követve havonta több ezer forintot megspórolhatsz az élelmiszer és rezsi kiadásokon, amit akár be is fektethetsz, így gyarapítva tovább a megtakarításaidat!

A cikk frissült: 2022.04.01

spórolási tippek: a megtakarításaidat gyarapítsd, ne a kiadásaidat!

írj bevásárlólistát!

Nagyon egyszerűen hangzik, azonban mégis ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a heti, havi nagybevásárlás alkalmával elkerüld a túlköltekezést. Ha van egy lista a kezedben, amihez otthon előzetesen, gondosan számba vetted a kifogyó élelmiszereket, akkor máris nyert ügyed van. A listát követve elkerülheted az impulzusvásárlást. Ez nem csak a kasszánál okoz kellemes meglepetést, de a kukában is kevesebb olyan élelmiszer landol majd, amit a túlkészletezés miatt nem volt időd a lejárat előtt elfogyasztani.

A pandémia alatt sokan áttértek az online bevásárlásra, ami mindamellett, hogy biztonságosabb, időtakarékosabb is, hiszen a bevásárlólistát a kedvenceken végig görgetve pillanatok alatt összeállíthatod. Így még kevesebb esélyed lesz a túlköltekezésre, hiszen nem kell végig sétálnod olyan áruk sorai között, amelyekre valójában nincs is szükséged! Az igazi feketeöves spórolók pedig azt is tudják, hogy éhesen nem szabad bevásárolni menni, hiszen ilyenkor akár kétszer annyi élelmiszert is hazavihetsz, mint amennyire szükséged van.

biztos, hogy ki akarod dobni?

Az élelmiszerpazarlás a pénztárcánk egyik legnagyobb ellensége. Ám sokszor elég egy kis odafigyelés, hogy a kiadásainkkal „csodákat műveljünk”. A spórolók nagy barátja a mélyhűtő, hiszen szinte nincs olyan élelmiszer, amit ne lehetne lefagyasztani. Néhány ötlet, ami még a rutinosabbaknak is újdonság lehet:

 • A kenyérrel mindenki bajban van, mert általában túl sok, ami ahhoz vezet, hogy idő előtt megszárad. Ezt kiküszöbölheted azzal, hogy szeletelt kenyeret vásárolsz, vagy rögtön a vásárlást követően elteszed a kenyér egy részét a fagyasztóba. Amikor pedig elérkezik a fogyasztás ideje, hamar kienged, és ráadásul a fagyasztásnak köszönhetően épp olyan friss, mint amikor megvetted. 
 • Olyan sütit készítettél, amihez csak a tojás sárgája szükséges? A fehérjét ne dobd ki, azt is lefagyaszthatod egy dobozban, csak ne felejtsd el feljegyezni, hogy hány tojásfehérjét tettél bele, hogy később se legyen gond a receptek elkészítésével.
 • Féladagos ételek: ezeket se dobd ki csak azért, mert nem elég egy étkezésre. A héten egy nap csapj hűtőkiürítő morzsapartit, amikor ebédre, vagy vacsorára a fél adag ételeket fogyasztod. Vess egy pillantást így az asztalra, ugye milyen sokszínű ez a vacsora?
 • Nagy barátod lesz a hűtőszekrényen tárolt mágneses jegyzettömb és toll, hiszen az ételpazarlás megelőzésének egyik módja, hogy mindig pontosan tudd, miből mennyi van otthon és mikor jár le a szavatossága. Ezt nyomon követheted papíron is, vagy választhatsz a számtalan, ingyenesen elérhető applikáció közül. Például a Best Before app figyelmeztető értesítést küld, ha közeledik az egyik hűtőben vagy fagyasztóban tárolt étel szavatosságának lejárata.

az értékes ezresek a rezsiszámlán is megmutatkoznak

Fürdőkádban fürdés helyett zuhanyozás, slagos kocsimosás helyett alapos törölgetés kevés vízzel, víztakarékos mosógép és mosogatógép használata és még sorolhatnánk. Ezek persze csak az alapok a rezsiszámla csökkentéséhez. De a víz mellett az áramfogyasztás is jócskán megterheli a pénztárcánkat. Ha körbe nézel a lakásban, akkor az alábbiakat vizsgáld meg, hogy hónap végén alacsonyabb rezsiköltségeid lehessenek:

 • Energiatakarékos izzók lecserélése: már olyan jó minőségű és olcsó energiatakarékos izzókat lehet venni, hogy kész ráfizetés, ha nem cseréljük le a régieket. Nagyon nem mindegy, hogy egy izzó 100 wattot fogyaszt, vagy 14-et, mert a különbség ezresekben mérhető.
 • A műszaki berendezések készenléti állapota is fogyasztást generál. Tehát amikor csak a világító LED jelzi, hogy a berendezés üzemképes, akkor is van fogyasztása, hiába nem használod aktívan. Ezért áramtalaníts mindent, amikor csak teheted.
 • Amire nem szoktunk odafigyelni, pedig kellene: a telefontöltőt, laptoptöltőt sem érdemes folyamatosan a konnektorba bedugva hagyni, még akkor sem, amikor nem tölt éppen semmit, mert így is áramot fogyaszt! Talán elsőre meglepőnek tűnhet, de ha csak ennyit teszel meg minden nap, már évi több ezer forintot spórolhatsz a villanyszámlán!

gyarapítsd tovább a spórolt pénzedet

Ha fentieket sikerült megvalósítani, akkor havonta több ezer forintot megtakarítottál. A következő lépés az arról való gondoskodás, hogy jó helyen legyen a spórolt pénzed, hiszen kétszeresen is megdolgoztál érte. Miért ne gyarapítanád tovább egy okos befektetéssel? A K&H rendszeres befektetések ebben lehetnek segítségedre, hiszen már havi 5 000 forinttal elindíthatod, akár pár kattintással a mobilodról is!

Ha eddig csak a megtakarítási számládra helyezted át a félretett pénzed, vagy elgondolkoztál már a befektetésen, de nem mozogsz otthonosan ebben a világban, akkor a rendszeres befektetés jó választás lehet. Így a portfóliód összeállítását tapasztalt szakemberekre bízhatod, neked pedig nincs más teendőd, mint egyszer elindítani a havi rendszerességgel befektetésre szánt összeget. K&H-s ügyfélként elég csak belépned a mobilbankba, ahol 5 befektetési jegy közül választhatsz:

 • K&H rendszeres válogatott kényelem befektetési jegy                                          
 • K&H rendszeres válogatott lendület befektetési jegy 
 • K&H rendszeres válogatott iram befektetési jegy                                 
 • K&H rendszeres fenntartható fejlődés lendület vegyes befektetési jegy
 • K&H rendszeres fenntartható fejlődés iram befektetési jegy

Az alapok megismerésében tájékoztatók segítenek, így könnyedén kiválaszthatod a számodra leginkább megfelelőt. Mindegyik alap egy teljes portfóliót tesz elérhetővé, a különbség a mögöttes részvény- és kötvényeszközök arányában áll, a válogatott kényelem alap esetében alacsonyabb kockázatot vállalsz, addig a válogatott lendület és az iram alap választása esetében nagyobb árfolyam ingadozásokat tapasztalhatsz a magasabb hozam reményében. A fenntartható fejlődés befektetést választva pedig nem csak hozamot érhetsz el, hanem olyan, szigorú szűrők alapján kiválasztott vállalatokba fektethetsz, amelyek a fenntartható jövő építéséhez is hozzájárulnak, amellett, hogy ezen alapokkal is teljes portfóliót érsz el. A befektetés kiválasztása után nincs más teendőd, mint meghatározni, hogy havonta mekkora összeget szeretnél félretenni, majd kitölteni a kérdőívet, amely igazolja, hogy megismerted a kiválasztott terméket és tisztában vagy annak jellemzőivel, kockázataival, így felelős döntést hozol. Tényleg csak ennyi az egész? Igen!

Tudj meg többet a K&H rendszeres befektetésekről és növeld megtakarításaidat már egyszerűen, mobilról is!

K&H rendszeres befektetés mobilon

A jelen tájékoztató marketingközleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, befektetési elemzésnek, vagy befektetési tanácsadásnak, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek és szolgáltatások részletes leírását, feltételeit az Ügyfélszerződés, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és itt a www.kh.hu internetes oldalon.