készpénz kontra kártya – előnyök és hátrányok

nyiss bankszámlát otthonról!
2018. február 06.
Míg egyesek a készpénzre esküsznek, mások ódákat zengenek a bankkártyás fizetésről, főleg azóta, hogy nálunk is lehetőség van az érintőkártyával történő fizetésre. Cikkünkkel nem akarunk igazságot tenni, csak szeretnénk bemutatni a két fizetési mód jellemzőit.

készpénz kontra kártya - előnyök és hátrányok

A készpénzt és a bankkártyát több szempont alapján is össze lehet hasonlítani, menjünk is végig ezeken az aspektusokon!

biztonság

Biztonság szempontjából a bankkártyának jár a plusz egy pont, hiszen ha nálunk van a kártya, nem kell nagyobb mennyiségű készpénzt magunknál tartanunk, így elvesztésekor is kisebb veszteség érhet minket. Érintőkártya használatával 5000 Ft felett mindig szükség van a PIN-kód megadására, így annak ismerete nélkül egyik üzletben sem lehetséges nagyobb összegű vásárlást végrehajtani. 

Bár mondhatjuk, hogy online vásárláshoz minden információ rendelkezésre áll magán a kártyán, de van még egy kis plusz: az internetes biztonsági kód szolgáltatás (3D Secure Code). Ennek keretében internetes vásárlás esetén a kártya tulajdonosa kap SMS-ben egy külön biztonsági kódot, amelyet a fizetés érdekében meg kell adnia, amennyiben az érintett online kereskedő a bankkártya-elfogadás során alkalmazza az Internetes biztonsági kód (3D Secure) szolgáltatást. Ha a fizetési felület a 3D Secure kód megadását kéri, annak hiányában az online vásárlás nem fejezhető be, nem történik meg a fizetés sem.

Ha elveszítjük a kártyát, vagy ellopják, akkor amint tudomást szerzünk az esetről, hívjuk fel a bankunkat – érdemes elmenteni a telefonszámukat, a K&H Bank esetén ez a telefonszám: +36 80 414 243 - és tiltsuk le a bankkártyát. A bankkártya letiltása díjmentes, csupán a bankkártya pótlásának díját kell kifizetnünk.

Ugyanakkor a bankkártya nagyobb odafigyelést igényel, hiszen fejből kell tudni a PIN-kódot, a netes vásárlásoknál figyelni kell, kinek és milyen felületen adjuk meg a bankkártya-adatainkat, illetve vásárláskor érdemes mindig az érintő fizetést választanunk, hogy egy pillanatra se kerüljön ki a kezünkből a bankkártyánk.

vásárlási lehetőségek

Hiába jelentek meg Magyarországon közel 30 éve az első bankkártya-elfogadó helyek a kétszintű bankrendszer kiépítésével egyidejűleg, sajnos még mindig könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem tudunk bankkártyával fizetni. Tehát ezt a pontot a készpénznek kell adnunk.
A jelenlegi tendencia azonban az, hogy hazánkban egyre több helyen tudunk bankkártyával, sőt, egyetlen érintéssel fizetni.

hazai bankkártya elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma

(Adatok forrása: mnb.hu)

A jövő már itt van mobilfizetési megoldásainkkal, hiszen az Apple Pay és a Google Pay segítségével a bankkártyára sincsen szükségünk fizikai valójában, csak az amúgy is mindig nálunk lévő telefonunkra.

A bankkártya sokkal kisebb helyen elfér, mint a pénztárcánk, ezért a kényelem szempontjából megítélhető 1 pontot nem adhatjuk a készpénznek. Ráadásul az aprópénz még nehéz is, és a teletömött pénztárcát könnyebben kiszúrják az erre szakosodott „mesteremberek” az utcán, illetve a tömegközlekedési eszközökön.

gyorsaság

Ennél a szempontnál nem fekete-fehér a helyzet: előfordulhat, hogy a bankkártyás terminál visszaigazolására várnunk kell egy keveset – bár az egyérintéses fizetés sokat lendít a helyzeten a kártya javára, így ha 5000 forint alatt kell fizetnünk, szinte verhetetlen a bankkártya. 
Abban a szerencsés esetben, ha már a sorban állva kiszámoltuk, mennyit kell fizetnünk, és a kasszás is ügyes a visszajáróval, a készpénz akár még gyorsabb is lehet, mint a kártyás fizetés.

költségek

Mivel manapság már egyre ritkább, hogy valaki készpénzben kapja a fizetését, ezért készpénzhez általában úgy jutunk, hogy bankautomatán keresztül veszünk fel a bankszámlánkról. A készpénzfelvétel költségei bankonként és ATM-enként változnak. Vannak olyan konstrukciók, amikor ingyenes ez a funkció a saját bankunk automatáját használva, de sokszor sajnos előfordul, hogy olyan helyen vagyunk, ahol éppen nincs a bankunknak automatája.

Ha mégis a készpénzfelvétel mellett döntünk, érdemes egyszerre nagyobb összeget felvenni, mint sokszor kevesebbet, hiszen a szükséges nyilatkozat megléte esetén minden hónapban az első két – magyarországi ATM-ből bankkártyával történő, forintban teljesített – készpénzfelvét díjmentes, összesen 150.000 Ft összeghatárig.

A kártyás vásárlás ezzel ellentétben ingyenes bel- és külföldön, boltban és interneten is, tehát ez az összemérés ismét a bankkártya győzelmével zárul.

fizetés külföldön

Külföldi út során – ha van rá lehetőségünk – érdemes akár két bankkártyát is magunkkal vinnünk, amiket egymástól jól elkülönítve tartunk. Így, ha az egyiket ellopnák, vagy elveszítenénk (ilyen esetekben természetesen azonnal tiltassuk le bankunknál), a másik kártyát használva intézhetjük az út során felmerülő költségeket. 
Emellett azért érdemes a napi költőpénz egy részét készpénz formájában magunkkal vinnünk, felkészülve arra az esetre, ha valahol nem tudnánk kártyával fizetni, ahogy ez Ördög Nóriékkal is megtörtént a lappföldi kalandjuk során .

összesítés

A 2010-es évek elején még a készpénzes forgalom 50-szer akkora volt, mint a bankkártyás. Ez nem meglepő annak a tudatában, hogy a készpénz több száz éves múltra tekint vissza, míg a bankkártyák csupán évtizedeket tudnak felmutatni.

Viszont az elmúlt közel tíz évben megkétszereződött a bankkártyát elfogadó üzletek száma, az érintéses fizetési lehetőséggel sokkal egyszerűbbé és biztonságosabbá vált a bolti vásárlás, egyre több webshop jelenik meg belföldön és külföldön, ahol előszeretettel fizetünk bankkártyával, utazásaink során is egyre nagyobb bizalommal használjuk a bankkártyás fizetést, és már a mobiltelefonunkkal is fizethetünk.

Úgy tűnik tehát, hogy az itthon mindössze 30 éves múlttal rendelkező bankkártyák igazi trónkövetelői lettek a több száz éves múlttal rendelkező készpénznek.

kapcsolódó szolgáltatások:
számlavezetés 
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
betétikártya-szolgáltatás
hitelkártya-szoltáltatás 
betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön vagy külföldön
telefonos banki szolgáltatás [K&H TeleCenter]

 

Ha nincs még bankszámlád, vagy egyérintéses bankkártyád, nézd meg a K&H számlacsomagjait, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet:

szeretnék K&H bankszámlát

A készpénzhasználat számottevő társadalmi költséggel is jár, melyről az MNB – hasonlóan számos más jegybankhoz – felmérést is készített. Egy 7 évvel ezelőtt, „2011-ben megjelent tanulmány pontosan megmérte valamennyi elterjedt fizetési mód társadalmi költségét, és az ezek összegéből adódó teljes társadalmi költséget összehasonlította egy fiktív, a készpénzt jóval kevésbé használó fizetési rendszer társadalmi költségével. A két számítás összevetésének eredménye az volt, hogy egy korszerűbb, az elektronikus fizetési módokat nagyobb arányban használó fizetési rendszerrel évente több mint 100 milliárd forintos költségmegtakarítás lenne elérhető össztársadalmi szinten.” (forrás: Kajdi László – Varga Lóránt: Készpénzmentes társadalom – álom vagy valóság

A technológia ugrásszerű fejlődésével, az egyérintéses fizetéssel, az online vásárlás elterjedésével ez ma már a valóság.