magyar webáruházból rendelsz? Itt erre kell figyelned!

2017. november 28.
A webshopok számát tekintve ma már Magyarország sem szégyenkezhet. A vállalkozások jelentős hányada esetén lehetőség van már úgy vásárolni, hogy egy lépést sem kell tennünk a bolt felé. A magyar webáruházakról és online rendelésről szedtünk össze neked néhány fontos információt cikkünkben.

magyar webáruházból rendelsz? Itt erre kell figyelned!

1. megbízhatóság

Magyarországon több törvény is rendelkezik arról, hogy milyen feltételekkel lehet online webáruházat üzemeltetni. Az oldalon feltüntetendő információk mellett számos engedély megszerzése kötelező a kereskedelmi vállalkozások számára. Mindezek ellenére azonban belefuthatunk olyan oldalakba, amelyeknek a legkevésbé sem érdekük, hogy elégedetté tegyék vásárlóikat.

Az ilyen csaló webáruházak remekül álcázzák magukat, de némi utánajárással azért megbizonyosodhatunk szándékaikról. Minden esetben érdemes figyelni a webáruházban árult termékek minőségére, a naprakészségre, a korábbi vásárlók értékelésére, illetve arra, ha átveréssel kapcsolatban merül fel a webáruház neve az internetes kereséseink során. Ébredjen bennünk gyanú, ha egy webáruház a versenytársaival ellentétben egy-egy elektronikai terméket tartósan jóval a piaci ár alatt kínál. Ne keverjük össze ezt azzal az esettel, ha egy, a piacon jól bejáratott, nagy forgalommal rendelkező, ismert webáruház egy-egy rövidebb időszakra bizonyos termékeket kedvezményesen árul. Ha a webáruház szövegezése magyartalan, pontatlan, a rajta található információk elavultak, és nincs feltüntetve ügyfélszolgálati elérhetőség telefonszámmal, e-mail címmel, székhellyel, akkor bizony érdemes tovább állni.   

2. fizetés

Magyarországon a webshopon keresztül vásárlók körében a legelterjedtebb fizetési mód az utánvét, ami azt jelenti, hogy a terméket kiszállító futárnak kell fizetni a termék ellenértékét az átadáskor. A hazai vásárlók jelenleg ezt tartják a legbiztonságosabb fizetési módnak, pedig vannak jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldások is. Társadalmi szinten a jelenlegi készpénzhasználati szokásaink több, mint 100 milliárd forint extra kiadást jelentenek számunkra. Ez lakosonként évente 10 000 forint. Mindez abból származik, hogy a készpénz előállítása, szállítása és őrzése ennyivel drágább az elektronikus megoldásokhoz képest. A magyarországi webáruházak zöme elfogad bankkártyákat is, amivel a megrendelés végén kényelmesen és biztonságosan tudjuk kiegyenlíteni megrendelésünket.

Bankkártyás fizetés választása esetén mindig ellenőrizni kell, hogy a kereskedő milyen típusú kártyákat fogad el, mert csak ezekkel tudjuk online kiegyenlíteni a termék árát. Természetesen előfordulhat, hogy a választott webáruházban nincs lehetőség arra a fizetési módra, amely nekünk a legmegfelelőbb, ilyenkor érdemes megnézni a termék elérhetőségét más oldalakon is. Ha mégis kitartunk az eredeti virtuális boltnál, és bankkártyás fizetési mód használatára van szükség, akkor mindig legyünk gyanakvók és óvatosak, és ellenőrizzük a honlap biztonsági protokollját, van-e:

  • https a címsorban 
  • lakat az oldal címe előtt

biztonságos online rendelés

A magyar webáruházak közvetlenül a saját felületükön nem kérik a bankkártya-adatainkat (ha ilyet tapasztalunk, ne adjuk meg azokat), hanem átirányítanak egy bank (Pl. K&H, OTP, CIB, stb.), vagy egy online fizetési szolgáltató oldalára (pl.: PayU, Barion), ahol közvetlenül, azonnal kiegyenlíthetjük a termék árát. A fizetési művelet lezárultát követően a fizetési szolgáltató visszairányít minket a webáruház oldalára, ahol a kereskedő is megerősít minket a sikeres fizetésről.

A fizetési oldalakon is legyünk figyelmesek, nehogy az eredetihez a megtévesztésig hasonlító, valójában azonban adathalász oldalon adjuk meg bankkártya-adatainkat. Itt is figyeljünk a címsorban a „https” és a lakat jelzés meglétére. 

Fontos: a kereskedő közvetlenül a weboldalán, vagy e-mailben nem kérheti a bankkártya-adatainkat. Ha a PIN-kódunkat kérik el, semmiképp ne tegyünk eleget a kérésnek, szakítsuk meg a vásárlást, majd jelentsük a bankunknak, akik ebben az esetben felveszik a kapcsolatot a weboldalt üzemeltetőkkel. Ha valóban csaló webáruházzal van dolgunk, akkor az internetszolgáltatókkal letiltják az oldal webcímét, hogy mást se tudjanak megkárosítani.

Bankkártyás fizetés esetén, ha probléma merül fel a fizetési folyamatban vagy azt észleljük, hogy csalás áldozatává váltunk, mindenképpen haladéktalanul jelezzük ezt bankunk felé. Bankunk fogja kivizsgálni az esetünket és amennyiben jogszerű, rendelkezni a kárpótlásunkról.

3. elállás, garancia

A webáruházakban vásárolt termékekre hosszabb elállási idő vonatkozik, mint offline vásárlás esetén. A vevő 14 napon belül indoklás nélkül elállhat a vásárlástól. Ilyen esetben a webshop üzemeltetőjének kötelessége visszavenni a terméket, valamint a teljes árat visszaadni. A szállítási, illetve postaköltséget ilyenkor többnyire a vevő állja.  Annak érdekében, hogy elkerüld az esetleges félreértéseket érdemes olyan webáruházat választani, ahol külön feltüntetik ezt a visszavásárlási garanciát, adott esetben  meg is toldják további napokkal. Vannak azonban olyan termékek, amelyeknek a visszaküldésére nincs mód: ilyenek a jogdíjas termékek, pl. zárt csomagolású egészségvédelmi, higiéniai termékek, hang- és képfelvétel, számítógépes szoftver esetén). Az EU-ban és Magyarországon érvényes elállási jogról az Európai Fogyasztói Központ oldalán részletekbe menően is tájékozódhattok. 

4. szállítási feltételek

A magyar webshopok belföldi kiszállításra számtalan módozatot ajánlhatnak: saját szállítók, csomagküldő partner, postai kézbesítés, csomagautomata. A szállítás díja és határideje pedig éppen a választott megoldástól függ. A nagyobb webáruházak időnként akciók keretében átvállalják a kiszállítási díjat, vagy egy előre meghatározott összeg feletti rendelés esetén biztosítják a díjmentes házhozszállítást.

Mivel a csomagkiszállítással foglalkozó vállalkozásoknak nem feltétlenül kell mintaboltot üzemeltetniük, nem minden esetben lehet személyesen átvenni, illetve ellenőrizni a termékeket, de ez manapság már nem sok embert tántorít el az online vásárlásra egyre nyitottabb világban.

Ha szívesen vásárolnál online, de nincs még bankszámlád vagy bankkártyád, a K&H számlacsomag választójában segítünk megtalálni a számodra legmegfelelőbb megoldást.

megnézem a számlacsomagokat