energiatakarékosság otthon? - kezdjük a háztartási gépekkel

vágj bele korszerűsítési terveidbe K&H személyi kölcsönnel!
2022. november 17.
Legtöbben tudatában sem vagyunk annak, hány olyan háztartási eszközt használunk otthonunkban, amelyek ahelyett, hogy megkönnyítenék az életünket, valójában csak megnehezítik a helyzetünket. Az elavult technológiát használó, magas energiafelhasználású termékek ugyanis jelentősen növelik a rezsi kiadásainkat. Az alábbi cikkben bemutatjuk, hogyan takaríthatunk meg egyszerre pénzt és óvhatjuk bolygónkat energiahatékony háztartási gépek segítségével.

Energiatakarékosság

mennyi energiát fogyasztanak a leginkább elterjedt háztartási gépek?

Amennyiben megpróbáljuk tartani havonta, a jelenlegi szabályozás szerinti lakossági piaci áron biztosított, 210 kilowattóráig terjedő kedvezményes energiafogyasztási keretet, érdemes háztartási gépeinkkel és mindennapos elektronikai eszközeinkkel kezdeni a vizsgálódást. A magyar háztartások többsége ugyanis még mindig elavult technológiákat használ, melyek bár tartósak ugyan, energiatakarékosság terén jelentős lemaradásban vannak modern társaikhoz képest. Lássuk melyek a legtöbbet fogyasztó, mindennapos háztartási cikkek otthonunkban az MVM adatai alapján!

legfontosabb konyhai eszközeink

Minden konyhában alapfelszereltségnek számít a hűtőszekrény, mely 60 kilowattórát fogyaszt havonta. Egyhavi kávé- és teafőzés, kenyérpirítás körülbelül 10 kilowattóra energiafogyasztással jár egy négytagú családnál, a mikrohullámú sütő átlagos használata újabb 20 kilowattórát jelent. Az olyan extrák, mint a naponta egyszer beindított mosogatógép és az egyheti étel megfőzésére használt elektromos tűzhely, 94 kilowattórás fogyasztást emészt fel.

legfontosabb takarító eszközeink

Amennyiben hetente csak két órát porszívózunk otthonunkban, megússzuk havi 3,2 kilowattórás fogyasztással, a heti mosás azonban nem áll meg 40 kilowattóráig. Az eddig felsorolt eszközökkel egyébként el is érkeztünk a havi limitünk határáig. De itt persze még nem áll meg egy négytagú család átlagfogyasztása.

legfontosabb szórakoztató- és munkaeszközeink

Ha otthonról dolgozunk, számítógépünk havonta 50 kilowattórát fogyaszt átlagosan, televíziónk pedig 15 kilowattórát, ha mindennap legalább három órát használjuk. Okoseszközeink töltői megállhatnak havonta 1-2 kilowattóránál.

Mivel már így is jócskán átléptük a 210 kilowattórás havi limitet, egyértelműen látszik, hogy a magyar háztartások által használt elektronikai termékek csak komoly áldozatok árán alkalmasak a lakosági piaci áron elérhető keret betartására. Okos eszközválasztással és néhány praktikával persze sokat tehetünk a költségek lefaragásáért.

tippek az energiafogyasztás alacsonyan tartásához

kerüljük a standby üzemmódot

A készenléti üzemmód nem teljesen terhelésmentes egy számítógép, televízió vagy nyomtató esetében. A legegyszerűbb és egyben legbiztonságosabb, ha kihúzzuk a konnektorból a nem használt készülékeket.

mossunk okosan

Kedvezőbb fogyasztás eléréséhez érdemesebb a lehető legtöbb ruhát egyszerre, alacsonyabb hőmérsékleten kimosni. Szárítógép vagy mosógépünk szárító funkciója helyett pedig inkább a hagyományos teregetést válasszuk!

az alacsony hőmérséklet nem megoldás

A legtöbb embernek rögtön a különböző hőmérsékletszabályozók tekergetése ugrik be, ha spórolásra kerül a sor, ez azonban a legtöbb esetben nem jelent megoldást. Termosztátunk alacsonyabb hőmérsékletre állítása helyett figyeljünk oda jobban a hőszigetelésre, és használjunk időzítőket annak érdekében, hogy csak akkor legyen meleg, mikor valóban otthon tartózkodunk! Villanybojlerünkön sem érdemes lejjebb venni a hőfokot, helyette tisztítsuk ki rendszeresen és vízkőtelenítsük! Hűtőnket se állítsuk minden esetben a legalacsonyabb fokozatra, inkább tegyük távolabb a sütőtől, és ne engedjük feleslegesen jegesedni, ezek ugyanis mind növelik a fogyasztását.

bízzunk a megújuló energiaforrásokban

Megújuló energiaforrások alatt a háztartásban nem csak a napelem-rendszereket érthetjük, ennél kisebb léptékben is elkezdhetjük a spórolást. Ha például csak kerti világításunkat napközben feltöltődő, alkonykapcsolós LED-ekkel oldjuk meg, vagy folyamatos elemvásárlás helyett újratölthető akkumulátorokat választunk, már akkor is fontos lépést tettünk a spórolás irányába.

mely termékekkel spórolhatunk energiát és védhetjük környezetünket?

A mindennapi praktikák mellett, beszerezhetünk az energiafogyasztásunkat optimalizáló készülékeket is. Íme, néhány eszköz, amin érdemes elgondolkodni.

LED izzók

A hagyományos izzóknál sokkal hatékonyabb és nagyobb fényerejű megoldást kínálnak a LED izzók, ráadásul még az élettartamuk is sokkal hosszabb.

intelligens konnektorok

Az intelligens konnektorok képesek nyomon követni az energiafogyasztást a hatékony működés érdekében. Bármilyen kütyüt vagy kisgépet csatlakoztathatunk hozzá, amelyet általában a konnektorba dugnánk, és amint kikapcsoljuk a készüléket, az intelligens konnektor teljesen lekapcsolja az elektronikus eszköz áramellátását.

mozgásérzékelők

Egy okos mozgásérzékelő jelentős költségektől kímélhet meg minket, ugyanis képes leoltani az égve hagyott lámpákat, ha huzamosabb ideig nem észlel mozgást. Ráadásul a mozgásérzékelő segít abban is, hogy ne kelljen a sötétben keresgélnünk a kapcsolót a folyosó- vagy fürdőszobai lámpához.

intelligens termosztátok

Az otthoni energiatakarékos eszközök csúcsa, segítségével a legkedvezőbb teljesítményt érhetjük el otthonunk hőmérsékletét tekintve. Beállíthatjuk az évszaknak megfelelő hőmérsékleti küszöbértékeket, valamint időzíthetjük a fűtési szakaszokat annak megfelelően, hogy mikor tartózkodunk otthon.

miért éri meg korszerű háztartási cikkeket vásárolni?

Világítási- és fűtési rendszerünk okosítása mellett mindennap használt háztartási cikkeinket is érdemes időről időre korszerűsíteni. Az új eszközök ráadásul már a modern kor kihívásaira reagálva nemcsak kevesebbet fogyasztanak, de még kevesebb helyet is foglalnak, valamint ingatlanunk értékét is növelhetik.

ezért fontos figyelni az energiabesorolási osztályzatokat

Ha a vásárlásnál eddig nem nagyon figyeltünk arra, hogy a háztartási gépek energiabesorolása melyik kategóriába esik, akkor érdemes lehet a választás előtt ezt is mérlegelni, hiszen egy korszerűbb, ám drágább eszköz, a rezsikiadásokat tekintve hamarabb visszahozhatja az árát.

Mosógép esetében például egy A és D energiaosztályú készülék között akár csak pár ezer forint különbség lehet az árban, miközben az áramfogyasztásuk között éves szinten akár kétszeres különbség is lehet. Ha mosogatógépből az eddigi legkeresettebb, E energiaosztályba tartozó termék helyett egy C besorolásút választunk, akkor évente pár ezer forint megtakarítást érhetünk el.

Az egyik legnagyobb figyelmet a hűtő és fagyasztó készülékekre érdemes fordítani, hiszen ezek számítanak a legnagyobb fogyasztású háztartási cikkeknek, mivel a nap 24 órájában működnek. Számottevő eltérések ez esetben is vannak energiafogyasztást illetően: egy B energiabesorolású készülék kevesebb, mint felét fogyasztja egy F besorolásúnak. Ha pedig egy 10 évesnél idősebb készülék birtokában vagyunk, akkor időszerű lehet a lecserélése: éves szinten akár több, mint 25 ezer forintot is megspórolhatunk ezzel a lépéssel.

Amennyiben megértettük, miért éri meg a korszerű energiabesorolású termékekbe fektetni hosszú távon, de nem áll rendelkezésünkre a szükséges összeg, a legegyszerűbben személyi kölcsönnel érhetünk célba. A K&H szabad felhasználású, fix kamatozású és fix törlesztésű személyi kölcsönét éppen ilyen helyzetekre találták ki, ami akár online vagy telefonon keresztül is igényelhető.

K&H személyi kölcsön – THM: 14,5–22,4%

 

Vágj bele korszerűsítési terveidbe a K&H-val! Tudj meg többet a K&H szabad felhasználású személyi kölcsönről!

K&H személyi kölcsön

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termékek részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételek, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális és vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A termékekre vonatkozó egyéb részleteket és a hatályos hirdetményt megtalálhatod a termék oldalon található "dokumentumok" címszó alatt. A hirdetésben szereplő kamatok, díjak, költségek, értékei az aktuális Hirdetmény szerint kerültek megállapításra. A THM nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A kölcsönszerződés megkötése minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye. A hirdetésben szereplő személyi kölcsönre vonatkozó THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. A kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A K&H Zöld lakáshitel termék „zöld” megnevezése nem alapul az EU Taxonómia Rendelet megfelelőségi szempontjainak teljes körű vizsgálatán. A K&H Zöld lakáshitel konstrukció az MNB által meghirdetett lakáscélú Zöld Tőkekövetelmény-kedvezmény Program feltételeivel összhangban került kidolgozásra. K&H babaváró hitel esetében a termék részletes leírását és feltételeit a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet, továbbá a vonatkozó ügyfélszerződés, a Lakossági Hitelek Általános szerződési feltételei, az Üzletszabályzat, valamint a 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet alapján nyújtott K&H Babaváró hitel kondícióiról Hirdetmény tartalmazzák, amelyek megtekinthetőek a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a kh.hu internetes oldalon tájékozódhat, illetve további információt bankfiókjaink nyújtanak. A szerződéskötés minden esetben a Bank által végzett hitelbírálat függvénye. A hirdetésben szereplő babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év