okosotthon 5 lépésben, átalakítás nélkül

2020. február 05.
Ma már szinte minden okos, ami körülvesz minket: a telefon, a tévé, még a hűtőszekrény is. Akkor az otthonunk miért ne lehetne az?! Ideje, hogy észrevegyük a házunkban rejlő kihasználatlan lehetőségeket, hiszen akár komolyabb átalakítás, felújítás nélkül is élvezhetjük az okosotthonok nyújtotta kényelmet. 5 lépésben mutatjuk meg, hogyan!

okosotthon 5 lépésben, átalakítás nélkül

Számtalan innovatív úgynevezett okos megoldás létezik, amivel otthonunk nemcsak kényelmesebb, szebb, de élhetőbb is lehet anélkül, hogy jelentős átalakításokra lenne szükség. Ez a technológia lehetővé teszi a házban működő különböző rendszerek, gépek, berendezések központi irányítását és/vagy összehangolt működését, akár távolról is.

1. fűtésszabályozás okosan

Az okos radiátortermosztát jelenti az intelligens fűtésszabályozás alapját. Miért jó? Mert minden helyiségben egyedileg alakíthatjuk a hőmérsékletet – így lehet például a szokásosnál melegebb a gyerekszobában és a fürdőben, míg a ritkábban használt vendégszobában, dolgozószobában, vagy épp a folyosón, jó néhány fokkal hűvösebb. Bármilyen bluetooth-tal rendelkező okoseszközre letölthető alkalmazásának köszönhetően távolról vezérelhetjük, de beállíthatunk rajta külön üzemmódokat az alvásunk vagy az utazásunk idejére is, így rengeteg energiát és pénzt spórolhatunk vele.

2. bánjunk okosan a fénnyel!

A költséghatékony, hosszú élettartamú  energiatakarékos izzók mellett választhatunk olyan okos beltéri lámpákat is, amik mozgásérzékelősek, így véletlenül sem marad égve a villany a konyhában, ha épp nem tartózkodunk ott és éjjel sem kell tapogatóznunk a fürdőben a villanykapcsoló után. Aki pedig egy kis extra kényelemre vágyik, az innentől a kanapéról is lekapcsolhatja a villanyt, anélkül, hogy fel kellene állnia: távirányítású lámpák segítségével. Ezek az egyedi eszközök általában azt is lehetővé teszik, hogy távolról vezéreljük a fény erősségét és színét is, hangulatunknak vagy teendőknek megfelelően.

3. gyors megoldás vészhelyzet esetén

Sokan nem is gondolják, hogy egy jól megválasztott okos eszköz milyen hatékonyan képes megóvni bennünket és otthonunkat a komolyabb vészhelyzetektől. A vezetéknélküli intelligens füstérzékelők például képesek arra, hogy ha nincs elég füst az égés során, akkor a gyors hőmérsékletváltozásra is reagálnak és azonnal értesítenek bennünket akár a telefonunkon keresztül, így ha épp távol vagyunk, akkor is egyből tudunk intézkedni.  Hasonlóan hasznos eszköz az ablak és ajtó nyitását érzékelő kis kütyü, amit szintén összeköthetünk okostelefonunkkal, így betörés esetén egyből tájékoztat minket az eszköz. A vízszivárgás érzékelő pedig a konyhába vagy fürdőszobába beszerelve figyelmeztet, ha bármiféle szivárgást érzékel, így elkerülhetjük a komolyabb károkat.

4. hangvezérlésű multimédia megoldások? igen!

Ha akarjuk, összehangolhatjuk akár a multimédiás eszközeinket is! A különböző okos technológiáknak köszönhetően beállíthatjuk például, hogy ha belépünk a szobába, felcsendüljön a kedvenc számunk, vagy pontban 7 órakor bekapcsoljon a televízió, s élvezhessük a kedvenc sorozatunk legújabb részét. Egyre nagyobb teret nyernek a hanggal irányítható eszközök is, a Google Home asszisztensének köszönhetően például szóban is utasíthatjuk a robotporszívót a takarításra, vagy szólhatunk a házimozi rendszerünknek, hogy elérkezett az esi családi filmnézés ideje.

5. tartsunk mindent egy kézben!

Léteznek olyan mindenen átívelő, teljes körű megoldások is, amik képesek a fent felsorolt dolgok szinte mindegyikét összefogni és automatizált módon működtetni a beállításaink alapján, ezek az úgynevezett smart home rendszerek. Legyen szó akár a biztonsági eszközökről (kamerarendszerek, füstérzékelők, távvezérlésű ajtók, ablakok, kapuk, riasztórendszerek) akár a kényelmi megoldásokról (távirányítású lámpa, intelligens multimédiás rendszerek, öntözőrendszer, távvezérlésű redőny és függöny) vagy a környezetvédelmi, energiatakarékos eszközökről (okos termosztát, mozgásérzékelő lámpa) minden, az otthonunkat érintő rendszert és alrendszert maximális kontroll alatt tarthatunk. A smart home rendszer esetében egy központi vezérlőegység segítségével ugyanis mindent összekapcsolhatunk és összehangolt módon optimalizálhatjuk a működésüket.

K&H személyi kölcsön THM: 15,9–22,4%

Szeretnéd az okosotthon megoldásokkal új szintre emelni a kényelmedet? A megfelelő feltételek esetén, akár az elejétől a végéig online igényelhető K&H személyi kölcsön segítséget nyújthat abban, hogy az átalakításnak se a kreativitásod, se a pénztárcád ne szabhasson határt!

K&H személyi kölcsön

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év