mennyi pénzt spórolhatsz meg a fűtéskorszerűsítéssel?

2021. november 10.
Az ősz beköszöntével ismét felmerülhet benned a kérdés: vajon hatékony a lakásod fűtése? Belegondoltál már, hogy a fűtési rendszer korszerűsítésével mekkora összeget takaríthatnál meg? Cikkünkben körbejárjuk, mit érdemes átgondolnod, mielőtt belevágnál az átalakításba.

mennyi pénzt spórolhatsz meg a fűtéskorszerűsítéssel?

kezdjük a nyílászárókkal

Régi építésű lakásoknál rendkívül fontos, hogy a fűtési rendszer átalakítása előtt a szigetelést vizsgáljuk felül, kiemelt figyelmet szentelve a nyílászáróknak. A gyengén szigetelő ablakok vagy ajtók esetén több lehetőség is adódik azok utólagos szigetelésére. Ilyen lehet például a tömítések cseréje, ablakszigetelő-fólia felhelyezése vagy a nútmarásos szigetelés. Ezek a megoldások főleg rövidebb távon hatékonyak, így a lakás nyílászáró-cseréjéhez szükséges anyagi forrás összegyűjtésére több időd marad.

Ha azonban úgy döntenél, hogy a hosszútávon is tartós megoldás mellett teszed le a voksod, vagyis új - műanyag vagy fa -, jól szigetelő ablakokra és bejárati ajtóra váltasz, esetleg komplett fűtésfelújításba kezdesz, javasolt több helyről is ajánlatot kérni.

A döntés előtt számolj a jövőbeni rezsiköltségeken megtakarított összegekkel is, így könnyedén kikalkulálhatod, hogy mennyi idő alatt térül majd meg a beruházás.

tervezz okosan!

A fűtés korszerűsítésénél a szakemberek elsősorban azt javasolják, hogy gondosan tervezzük meg a folyamatokat és a korszerűsítésben érintett eszközök cseréjét. Például: a kazán cseréjével nem feltétlen szükséges új fűtőtestek beszerelése, de fordított esetben - tehát a fűtőtestek cseréje esetén - fontos lehet egy új kazán vásárlása.

Gondold végig, hogy milyen energiahordozó a leggazdaságosabb számodra. Villany-, gáz- vagy vegyestüzelésű kazánnal működtetnéd új fűtésrendszeredet? Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, ezeket pedig a fűteni kívánt lakás jellemzői is befolyásolhatják.

Megszabadulnál a nagy, öreg vas radiátoroktól? Ne feledd, hogy a legtöbb esetben a fűtőtest cseréje, a csövek, a kazán vagy a teljes rendszer átalakítását igényelheti. Megeshet, hogy ezeket a folyamatokat további felújítási munkák követik, mint például kőművesmunkák, festés, parkettázás vagy burkolás.

Minden esetben kérd ki megbízható szakember tanácsát, már az elején tisztázd anyagi határaidat és elképzeléseidet. Javasoljuk, hogy a korszerűsítés előtt érdeklődj a különböző lakásfelújítási támogatásokról, és - ha több forrás bevonására van szükséged - a bankodnál elérhető lakásfelújítási vagy személyi kölcsönökről is.

mitől függ, hogy megéri-e lecserélni a fűtési rendszert?

A lakásod jellemzőitől és a költségkeretedtől mindenképp. Attól is, hogy hosszú vagy rövidebb távra tervezel-e az adott ingatlanban. Régi építésű és/vagy rossz szigetelésű nyílászárókkal felszerelt otthonoknál szinte biztosan érdemes előbb-utóbb belevágni a felújításba, de ez várhatóan nagyobb kiadást és hosszú távon való megtérülést ígér, azonban a környezeti terhelést és a rezsiköltségeket is csökkentheted általa.

K&H személyi kölcsön - THM: 15,9–22,4%

 

Itt az idő, hogy olcsóbb legyen a jó idő otthon! Gondold át fűtési rendszered vagy nyílászáróid cseréjét és válaszd az akár 100% online igényelhető K&H személyi kölcsönt, mellyel kiegészíteheted rendelkezésre álló költségkeretedet.


K&H személyi kölcsön

A hirdetésben szereplő THM az aktuális K&H személyi kölcsönök kondíciói Hirdetmény szerint, az aktuális feltételek, illetve hatályos jogszabály figyelembevételével, 3 millió forint hitelösszeg és 5 éves futamidő mellett kerültek megállapításra. Jelen kalkuláció nem minősül ajánlattételnek és nem helyettesíti az általános hitelbírálatot. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását, illetve feltételeit a személyi kölcsön Ügyfélszerződés, a Lakossági hitelek Általános Szerződési Feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, valamint az aktuális K&H személyi kölcsönökre vonatkozó hirdetmény tartalmazza, melyek megtekinthetők a bankfiókokban és a www.kh.hu internetes oldalon. A kölcsönigényléshez szükséges dokumentumokról részletesen a dokumentumoknál található „5. sz. függelék: minimális igénylési feltételek” tájékoztatóban olvashatnak, illetve további információkat bankfiókjaink nyújtanak. A kölcsönigénylés elfogadása minden esetben a Bank által végzett hitelelbírálás függvénye.

személyi kölcsön kalkulátor

egyszerűen, gyorsan, ingatlanfedezet nélkül!
nettó 400 ezer forint feletti jövedelem
forint
év