családalapításon gondolkozol? Segítünk, hogy ne érjenek váratlan kiadások

indíts rendszeres befektetést mobilon!
2017. december 13.
Sokak szerint az élet egyik legnagyobb kalandja, mások szerint béklyó, ami évtizedekre gúzsba köt. A családalapításra mindenki kicsit másképp tekint, de az tény, hogy rengeteg örömmel, ugyanakkor lemondásokkal is jár, amelyekre fejben és pénztárcában is alaposan fel kell készülni. Összeszedtünk néhány dolgot a teljesség igénye nélkül, amivel a baba érkezésével számolnotok kell.

családalapításon gondolkozol? Segítünk, hogy ne érjenek váratlan kiadások

Felelősségteljes szülőként nem rövid távú projektként kell tekintenetek a babavárásra. Sok olyan, a pénzügyekkel kapcsolatos tényezőt is figyelembe kell vennetek, amelyek alapjaiban változtatják meg az életeteket.

Érdemes átgondolnotok, mekkora lehet a kieső kereset a várandósság alatt, illetve a szülés után. Fontolóra kell vennetek, hogy:

  • kell-e új lakást vásárolnotok, vagy elfértek a jelenlegi otthonotokban,
  • szükség van-e másik autóra, vagy a gyerek(ekk)el és a babakocsival együtt elfértek a mostaniban is,
  • hol tervezitek a szülést? állami intézményben, vagy magánkórházban

Sajnos jelentős, akár többszázezer forintos többlet-kiadásra számíthattok, ha egészségügyi vagy biológiai okból nehezebben, orvosi segítséggel sikerül elérnetek közös álmotokat. A beavatkozások általában ingyenesek ugyan, de a szükséges gyógyszerek, előzetes kivizsgálások rengeteg pénzbe kerülnek.

A gyermek megszületésével számolnotok kell a folyamatos kiadások – orvosi költségek, pelenkák, a kisgyerekek egyik pillanatról a másikra kinőtt ruhái stb. – mellett az előre tervezhető nagyobb költésekkel is. A (gyerek)bútorok, a bölcsőde, óvoda, iskoláztatás, a tanfolyamok és hobbik mind-mind olyan kiadások, amelyekre nem árt előre felkészülnötök.

A kezdeti kiadásokra (lakásátalakítás, babakocsi) rövid távú megtakarításokat ajánlunk:

A felsorolt megtakarítási számlák mind OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) által biztosított termékek.

  • betétek
    • lekötött betét: Minimálisan 100 000 forintot köthetsz le 30, 60, 90, 180 vagy 365 napra. A futamidő alatt végig fix kamat jár a pénzed után. A lekötött összeget az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja.
    • deviza lekötött betét: Minimum 500 amerikai dollár, 300 angol font vagy 600 kanadai dollár szükséges a lekötéshez. A 30, 60, 90, 180, 270 vagy 365 napos futamidő alatt fix kamatozása van. A lekötött összeget itt is az OBA biztosítja.

A családalapítással együtt járó a költségeken természetesen tudtok faragni. A baba-mama adok-veszek csoportokban, illetve a családon vagy ismerősi körön belül is hozzájuthattok azokhoz a dolgokhoz, amelyekre csak átmenetileg lesz szükségetek. A babaholmikat érdemes használtan megvásárolni, hiszen rendkívül jó állapotú darabokat lehet kifogni.

Gazdasági szempontból az igazán nagy tervezést igénylő feladat az, hogy gyermeketek oktatása, illetve felnőtt életének megkezdése gördülékeny legyen. Elitgimnázium vagy külföldi ösztöndíj? Kollégium, albérlet vagy saját lakás? Nem is kell ecsetelnünk, mekkora anyagi teher ez – és persze mekkora örömet okoznak, ha az álmok megvalósulnak.

A gyermek születésekor még nagyon távolinak tűnhetnek ezek a kérdések, de ésszerű hosszú távú befektetésekben is gondolkodni, amelyek folyamatos takarékoskodás mellett biztosítanak hozammal növelt összeget egy 10 évnél távolabbi élethelyzet megoldására.