7 bankszámla funkció, amit mindenkinek ismernie kell

nyiss bankszámlát otthonról!
2023. július 16.
Miért érdemes ismernünk a bankszámlánkban rejlő megoldásokat és időnként áttekinteni az ezzel kapcsolatos költségeinket? A válasz egyszerű: pénzt veszítünk, ha nem használjuk ki jól a lehetőségeinket. Összegyűjtöttük azt a 7 funkciót, amit mindenkinek ismernie kell!

Bankszámla funkciók
 

a bankszámla alap funkcióit nem kell bemutatni… vagy mégis?

A bankszámla kapcsán elérhető lehetőségeink egyik részét nevezhetjük alapfunkcióknak is, hiszen ezeket a legtöbben igénybe vesszük.

  • Ide érkezik a fizetésünk.
  • A bankszámla mellé igényelhetünk bankkártyát, amellyel szinte bárhol, akár érintésmentesen fizethetünk.
  • SMS értesítést kérhetünk a tranzakciókról.
  • Online azonnali átutalást végezhetünk forintban és más devizában.
  • Online bankkártyás fizetést indíthatunk.
  • Havi 150 ezer forintig díjmentesen tudunk készpénzt felvenni ATM-ből. Igaz, hogy ezt két részletben tehetjük meg, és csak forint készpénzfelvétel esetén.
  • Lekérdezhetjük a bankszámlánk mindenféle adatát, beleértve az aktuális egyenleget és a forgalmat.
  • Használhatunk ebankot, mobilbankos applikációt egyaránt.

hozzuk ki a maximumot a bankszámládból!

Számos olyan funkció van ugyanakkor, amit kevesen használnak, pedig érdemben megkönnyítené pénzügyeik intézését. Következzen 7 olyan lehetőség, amit érdemes megfontolni.

1. csoportos beszedési megbízás

A csoportos beszedés alapvetően a rendszeres kifizetések kényelmes intézésére jött létre. Előnyei között említhető, hogy egyszer kell csak felhatalmazást adnunk, nem kell fejben tartanunk a fizetési határidőket. Előzetesen láthatjuk továbbá, mekkora összeget vonnak le a számlánkról, illetve megadhatjuk a fizetendő összeg felső határát is. Emellett lehetőségünk lehet eldönteni azt is, hogy a számlánkat a hónap melyik részén kívánjuk fizetni.

A csoportos beszedési megbízás kiterjedhet többek között a közmű díjakra (áram, gáz, távfűtés), a tv, telefon, internet előfizetésekre, de akár a hitel törlesztőrészletekre vagy a biztosítási díjakra is.

Nem kell tartanunk a túlszámlázásoktól sem, hiszen a szolgáltatónak legalább 5 munkanappal a terhelési határidő előtt el kell küldenie a beszedési megbízást, amelyen ellenőrizni tudjuk a kifizetendő összeget, illetve azt is láthatjuk, hogy a bankszámlánkon lévő pénz elegendő fedezetet nyújt-e a kifizetéshez. Ha úgy véljük, nem helytálló az összeg, akkor élhetünk panasszal, és egyúttal - átmenetileg - le is tilthatjuk a csoportos beszedési megbízást.

A csoportos beszedési megbízás alternatívája lehet, hogy minden fizetés előtt egy SMS-t kérünk, és amíg azt nem hagyjuk jóvá, addig nem teljesül a tranzakció. Ugyancsak egyfajta “biztonsági” megoldást jelenthet számunkra, ha egy általunk meghatározott összeg felett nem élünk ezzel a megoldással.

2. fizetési kérelem

Az azonnali fizetésre épülő szolgáltatásokkal összefüggésben 2024. február 1-től minden pénzforgalmi szolgáltató köteles lesz fizetési kérelmet fogadni. Mit is jelent mindez? A fizetési kérelem lényege, hogy az átutalás adatait nem nekünk kell összeállítanunk, hanem akinek fizetnénk - azaz például a közmű vállalatnak -, kell az átutalási igényét jóvá hagynunk. Ezt a fizetési kérelmet pedig elfogadhatjuk, visszautasíthatjuk, vagy akár figyelmen kívül is hagyhatjuk.

3. a másodlagos azonosító haszna

Ugyancsak az azonnali fizetési rendszer bevezetésével függ össze a másodlagos számlaazonosító megadásának lehetősége. Ezáltal a bankszámlaszám funkcióját - amit nem igazán egyszerű megjegyezni - akár az e-mail cím, vagy éppen a telefonszám is átveheti. Ezt pedig mint azonosítót, megadhatjuk másoknak is pénzutalás esetén.

Érdemes figyelnünk arra, hogy ha változik a másodlagos azonosítóként funkcionáló e-mail címünk, vagy telefonszámunk, arról tájékoztassuk haladéktalanul a bankunkat, annak ellenére, hogy a pénzintézet évente egyszer köteles ellenőrizni az általunk megadott másodlagos azonosítót.

A K&H-nál 10 millió forint összeghatárig néhány másodpercen belül teljesülnek az elektronikus forint átutalások, és indíthatunk előre regisztrált mobiltelefonszámra, e-mail címre vagy adószámra/adóazonosítóra is átutalást.

4. megtakarítás egyszerűen

A bankszámla lehetővé teszi, hogy gördülékenyen fektethessük be szabad pénzeszközeinket. Jövedelmünk egy részét akár automatikusan áttehetjük bankszámlánkról különböző megtakarítási formákba, sőt, ennek változhat mind az összege, mind a gyakorisága is. Ha már havi 5-10 ezer forintot is rendszeresen és hosszabb távra tervezhetően el tudunk különíteni, akkor már érdemes belefogni.

A K&H Banknál akár online, mobilunkról is elindíthatjuk a rendszeres befektetésünket, havi 5000 forinttól.

5. elektronikus bankszámlakivonat

A bankszámlakivonatunkat két változatban kaphatjuk meg: papír alapon, illetve elektronikus formában.

Az elektronikus számlakivonat előnyei között említhető az ingyenesség. Ha pedig úgy adódna, hogy szükségünk lenne a bankszámlakivonatunk nyomtatott formájára, azt a bankfiókban egy alkalommal térítésmentesen kinyomtatják számunkra.

Az elektronikus forma továbbá biztonságos, hiszen egyedi belépési kóddal védett netbanki fiókunkban férhetünk hozzá, ráadásul gyorsabban, mint a papír alapú számlához - nem kell megvárnunk a postai kézbesítését. Mivel elektronikus formátumról van szó, így bármikor, bárhonnan hozzáférhetünk, gyorsabban kiszűrhetjük rajta a csalásokat, hibákat. Emellett a könyvelésünket is leegyszerűsíthetjük általa: a kivonatok tartalma ugyanis importálható a könyvelőprogramba. És mivel nem papír alapon jelenik meg a bankszámlakivonatunk, így a környezetünk megóvásáért is tettünk valamit.

6. digitalizált bankkártya

A digitalizált bankkártya gyakorlatilag a hagyományos plasztikkártyánk online térbe költöztetett verziójának felel meg. Ezt általában a bankunk online felületein igényelhetjük és a netbankos fiókból, vagy mobil applikációból érhetünk el. A digitalizált bankkártya legfőbb előnye, hogy egyszerűen és kényelmesen fizethetünk vele a mobiltelefonunkkal vagy egyéb okoseszközünkkel.

A K&H-nál minden bankszámlacsomag mellé automatikusan jár fizikai bankkártya is, amelyet bármikor digitalizálhatunk a K&H mobilbank applikációban, így egyszerre élvezhetjük a plasztikkártya és a digitalizált kártya nyújtotta kényelmi előnyöket. Új számlanyitás esetén azonnal használhatjuk a digitalizált bankkártyát fizetésre, tehát nem kell megvárnunk, amíg kézhez kapjuk a fizikai bankkártyát. 

7. kényelmi funkciók

Mobilbank, illetve e-bank megléte esetén több olyan kényelmi szolgáltatásra van lehetőségünk, mint például a mobilunk egyenlegének feltöltése, biztosítások gyors megkötése (például egy külföldi nyaralásnál utasbiztosítás), vagy közlekedési mobiljegy vásárlása.

A K&H mobilbankban egyszerűen tudunk közlekedési mobiljegyet, -bérletet vásárolni, az ország több mint 70 településén helyi közösségi közlekedési jegyet és bérletet, illetve helyközi jegyeket és bérleteket venni.

a bankszámlaválasztás rejtelmei

A megfelelő bankszámla kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen számos konstrukciót kínálnak a bankok, mind a költségekben, mind a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokban jelentős eltérésekkel.

A bankszámla kiválasztásához segítséget jelenthet, ha tisztában vagyunk az igényeinkkel, mint például, hogy kizárólag online bankolunk-e, vagy időnként a bankfiókba is betérnénk, szeretnénk-e a jövőben megtakarítani, hányszor utalunk egy hónapban, hányszor veszünk fel készpénzt, a papír alapú elszámolást preferáljuk-e vagy a papírmentest, mennyire vagyunk nyitottak a mobilbank szolgáltatásai iránt, netán felvennénk-e majd hitelt.

miért előnyösek a K&H bankszámlái?

Az online, K&H okos kényelmi plusz számlacsomag megadja azt a lehetőséget számunkra, hogy 3 hónapig csomagdíjmentesen használhassuk, majd a bank, a szokásainkhoz igazodva automatikusan felajánlja nekünk a számunkra ideális számlacsomagot, amit bármikor módosíthatunk. Ha pedig teljesítjük a kapcsolódó feltételeket, akkor továbbra is élvezhetjük a 0 forintos számlavezetési díj előnyeit.

A bankszámlánkat akár online is megnyithatjuk, ehhez mindössze három adat megadására van szükség. A digitalizált bankkártya pedig azonnal a rendelkezésünkre áll, máris használhatjuk vásárláshoz.

K&H bankszámla csomagok – EBKM: 0,01%
számlavezetés
Betétikártya-szolgáltatás
Internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás
SMS-szolgáltatás
Betéti- vagy hitelkártyával történő vásárlás belföldön
Átutalás belföldön forintban
Átutalás egyéb devizában
Rendszeres átutalás
Beszedés
Készpénzfelvétel belföldön

 

Tudj meg többet & nyiss online számlát & élvezd a hozzá kapcsolódó funkciókat!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató marketingjellegű közleménynek minősül és nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A termék, szolgáltatás részletes leírását, kondícióit a vonatkozó Szerződés, a lakossági bankszámla, betétszámla, és lekötött betét termékek Általános szerződési feltételei, a bankkártya és hitelkártya szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a lakossági hitelek Általános szerződési feltételei, az elektronikus azonosítású banki szolgáltatások Általános szerződési feltételei, a K&H Bank Üzletszabályzata, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó hirdetmény, a K&H betéti bankkártya és hitelkártya természetes személyek részére hirdetmények, a K&H forint folyószámlahitel hirdetmény, a Befektetési és kiegészítő szolgáltatások Üzletszabályzata, a befektetési szolgáltatások és értékpapír műveletek díjhirdetménye tartalmazza. A hivatkozott dokumentumok megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá. A programban résztvevő befektetési alapok kezelője a KBC Asset Management N.V. A biztosítást a K&H Biztosító Zrt. nyújtja. A biztosítás feltételeit a vonatkozó biztosítási feltételek tartalmazza. A Bank a kondíciók megváltoztatásának, valamint az Akció visszavonásának jogát fenntartja.