8 érv az elektronikus bankszámlakivonat mellett

nyiss bankszámlát otthonról!
2022. november 21.
A bankszámlakivonat a bank által kibocsátott hiteles értesítés arról, hogy egy adott időszakon belül a számlánkon milyen műveletek (terhelések, jóváírások) történtek, beleértve a banki költségek elszámolását is. A kivonaton megtalálhatjuk a legfontosabb információkat a számlánkról és az adott elszámolási időszak tranzakcióiról, illetve az aktuális számlaegyenlegről. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a bankszámlakivonattal kapcsolatban, illetve kitérünk arra is, milyen előnyökkel jár az elektronikus bankszámlakivonat.

Bankszámlakivonat

minden, amit a bankszámlakivonatról tudni érdemes

A vonatkozó jogszabályok előírják, hogy a pénzintézeteknek legalább havonta egy alkalommal bankszámlakivonatot kell az ügyfeleik rendelkezésére bocsátaniuk. Ha az adott hónapban nem történt tranzakció, akkor a következő művelet időszakában kell elkészíteni a számlakivonatot. Ha a számlán kizárólag költségterhelés vagy kamatjóváírás történik, akkor erről évente egyszer kell a számlatulajdonost értesíteni.

A bankszámlakivonatnak számtalan előnye van. Ezzel a dokumentummal a pénzmozgásaink ellenőrzését megkönnyítjük, észrevehetjük az esetleges hibákat és megtakarítási tervet is könnyebben készíthetünk. Azt is láthatjuk visszamenőlegesen, hogy valóban sikeresen megtörténtek-e a befizetések, utalások, illetve minden bevételünk a várakozások szerint megérkezett-e. Vállalkozási számlák esetében emellett megkönnyíti a könyvelést és a számviteli nyilvántartások elkészítését is.

Ha pedig hitelt vennénk fel, egyfajta igazolásként használhatjuk, mely megmutatja, hogy havonta mekkora összegű bevételünk van.

Két változatban kaphatjuk meg a bankszámlakivonatunkat. Régebben a hivatalos postai kézbesítés volt az elterjedt, így rendszeresen érkeztek a postaládába a papír alapú kivonatok. Ma viszont már jellemzően azzal járunk a legjobban, ha a számlakivonatot elektronikus formában kapjuk meg, hivatalos ügyintézéshez pedig letöltjük a banki e-szignóval és időzítővel ellátott kivonatokat.

A legtöbb bank, ahogyan a K&H is, egy évig teszi elérhetővé a kivonatainkat, ezt követően külön díjazás mellett kérhetünk másolatot a bankszámlakivonatokról.

hogyan válik hitelessé az e-kivonat?

Az elektronikus bankszámlakivonat hitelességét fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel biztosítja a hitelintézet.

Az elektronikus aláírás célja, hogy az aláírót azonosítsa, egyedülállóan az aláíróhoz legyen köthető és a dokumentum tartalmához olyan módon kapcsolódjon, hogy minden módosítás észrevehető legyen, ami az aláírást követően kerül a dokumentumra.

Az időbélyegző pedig azt igazolja, hogy az elektronikus dokumentum a bélyeg elhelyezésének időpontjában változatlan formában létezett. Ez a kettő tehát alapfeltétele a hiteles bankszámlakivonatnak. A hitelesített elektronikus kivonatot - ami a bank ügyfele által letölthető példányokkal azonos -, egy ideig a pénzintézet is megőrzi.

 tudtad?
Már számlát is nyithatsz otthonról, kényelmesen, bármikor! Tudj meg többet a K&H számlanyitás app-ról.


ezért válasszuk az e-kivonatot a postai helyett

Bár a számlakivonatok jelenleg is kérhetőek postai úton, papír alapon, lássunk 8 érvet az elektronikus számlakivonat mellett!

díjmentes

Az elektronikus bankszámlakivonat legfontosabb jellemzője, hogy havonta egy alkalommal, legfeljebb egy kivonat ingyenes, azaz a szolgáltatás igénybevételéért nem számolnak fel semmilyen díjat. Ha pedig a jövőben mégis szükségünk lenne a bankszámlakivonatunk nyomtatott formájára, úgy azt a bankfiókban egy alkalommal térítésmentesen kinyomtatják számunkra.

biztonságos

Az e-bankszámlakivonatunkhoz egyedi belépési kóddal védett netbanki fiókunkban férhetünk hozzá. Így nem történhet meg, hogy elveszik, elkeveredik, szemben a papíralapú változattal.

bárhonnan, bármikor elérhető

A kényelem fontos szempont a pénzügyeink intézésénél is, az e-kivonat pedig épp ezt nyújtja számunkra. Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk, ha elérhető az e-bankunk. 

gyors

Az e-kivonat biztosítja a gyorsaságot is: szemben a papír alapú bankszámlakivonattal, nem kell kivárni a postai kézbesítéssel járó átfutási időt, mivel a hitelesített elektronikus bankszámlakivonat már a forgalmazást követő napon elérhető.

környezetbarát

Mivel nem nyomtatják ki a bankszámlakivonatunkat, nem helyezik azt borítékba, az e-kivonat igénylésével megspóroljuk az ezekhez szükséges papírmennyiséget, azaz óvjuk a környezetünket.

könnyű tárolás, rendszerezés

A forgalmat igazoló hitelesített dokumentum tárolása elektronikus formában megoldható bármilyen egyéb számítógépes fájlhoz hasonlóan, ami biztosítja az egyszerűbb rendszerezést is.

egyszerűbb könyvelés

Mivel a hitelesített elektronikus kivonatok tartalma importálható a könyvelőprogramba, így a kivonatok alapján történő könyvelés is egyszerűbbé válik.

gyorsabban kiszűrhetők a hibák

Sokkal gyorsabban kiszúrhatjuk az esetleges csalásokat, hibákat. A postai úton, nyomtatott formában érkező bankszámlakivonatokkal ellentétben jóval gyakrabban láthatjuk, mi zajlik a bankszámlánk körül. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy azonnal észrevegyünk egy esetleges gyanús terhelést.

Az elektronikus kivonat formailag és tartalmilag is megegyezik a papíralapú bizonylattal, képi megjelenítése is azzal azonos. Az elektronikus kivonatok egy PDF dokumentumból és a hozzá csatolt xml állományból állnak, amely formátumát tekintve megfelel akár a NAV elvárásainak is.

mi az a K&H e-posta & mire jó?

Posta helyett e-postát kínál ügyfeleinek a K&H, mely szolgáltatás a bank online felületén elérhető elektronikus banki postaládát takarja. A célja, hogy a pénzintézet által elektronikus formában előállított dokumentumokat (például kivonatokat, értesítőket, igazolásokat, szerződéseket) gyorsan és biztonságosan elérhessék az ügyfelek. Emellett olyan kényelmi szolgáltatások kapcsolódnak hozzá, mint

  • a mappastruktúra, ami biztosítja az átlátható felületet,
  • a széleskörű szűrési lehetőség, amivel gyorsan mindent megtalálhatunk,
  • a tömeges letöltés lehetősége, amivel időt spórolhatunk, vagy
  • a könnyített belépés az „egyszeri webes belépés” szolgáltatással.
internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H e-bank, K&H mobilbank, K&H számlányitás applikáció]
számlavezetés


Még nem a K&H-nál bankolsz? Nyiss online bankszámlát kényelmesen, bárhol, bármikor appon keresztül!

K&H online számlanyitás

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Természetes személyek számláira, betéteire, pénztári tranzakcióira vonatkozó Hirdetmény, a betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, a hitelkártya hirdetmény természetes személyek részére dokumentumok tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes weboldalon. A K&H mobilbank teljes körű használatára a K&H e-bank felhasználói válhatnak jogosulttá.