6 dolog, amit érdemes tudnod mindennapi pénzügyeidről

2021. szeptember 26.
Fiatal felnőttként te is tudatosan kezeled a pénzügyeidet? Biztosan tisztában vagy a bankszámlád nyújtotta minden lehetőséggel? Ahogy változnak a fizetési szokások, úgy fejlődnek a banki rendszerek is, így válik egyre több szolgáltatás digitálisan, mobilbankon keresztül is elérhetővé. Most azt a 6 legfontosabb innovációt gyűjtöttük össze, amikkel garantáltan gyorsabb és kényelmesebb lehet a napi bankolás!

tudatos pénzügyek fiatalként

Egyre trendibb a Google Pay és az Apple Pay, és lassan már minden fiatal tudja, hogy a mobilbankon keresztül mekkora szabadságot nyújt a bankszámlák nyomon követése és kezelése. De hallottál már a másodlagos azonosítóról is? És azt tudod, hogy miért nem érkezik meg rögtön a fizetésed az azonnali átutalást követően? Olvass tovább és tudj meg többet azokról az újdonságokról, amiknek a segítségével tovább egyszerűsítheted a napi banki ügyeid intézését!

1. legyen másodlagos azonosítód!

Sokan nem tudják, de 2020. március 2-től a legtöbb hazai banknál lehetőség van másodlagos azonosító regisztrálására, mellyel még egyszerűbb a forintátutalás. Ezzel a beállítással elkerülheted, hogy hosszú számlaszámokat kelljen bepötyögnöd, hiszen elegendő csak az adott személy mobilszámát vagy e-mail címét ismerned. Majd az azonnali átutalást választva, 5 másodpercen belül a barátod számláján lehet a hétvégi kiruccanás vagy a vacsora ára. Ha még nem rendelkezel regisztrált azonosítóval, akkor kattints és tudd meg, hogy K&H-sként hogyan állíthatsz be ilyet.

2. kezeld könnyedén a megtakarításaidat!

Ösztöndíjadból vagy a fizetésedből szeretnél félretenni? Ne a párnahuzatban gyűjtsd a pénzed! Gondolkozz helyette alacsony kockázatú befektetésben vagy megtakarításban. Tervezz, gondold át a pénzügyeidet, és tűzz ki minden hónapban egy adott összegű megtakarítási célt. Havi jövedelmedből akár 2 000 forint spórolással rendszeres megtakarítási számlát nyithatsz, melyre általában díjmentesen vezethetsz át összeget a bankszámládról, sőt, bizonyos feltételek teljesülése esetén még kamatot is fizet a bank.

 tipp!

A K&H Bank ügyfeleként, K&H ifjúsági bankszámlád mellé K&H ifjúsági megtakarítási betétszámlát nyithatsz, melynek díjmentes a számlavezetése és a fenti számlák között a pénzed átvezetése is! Jól hangzik, igaz?

 

3. bankkártyák között is van különbség

Gondoltad volna, hogy a bankkártyák között is jelentős különbségek lehetnek? Fontos, hogy tisztában légy saját fizetési szokásaiddal és igényeiddel, így egyszerűen választhatsz magadnak plasztikkártyát. A bankkártyád lehet debit, credit vagy prepaid kártya. A debit az általános, lakossági bankszámlákhoz kapható fizetési eszköz, míg a credit jelölésű kártyák többségében hitelkártyaként funkcionálnak. Prepaid típusú kártyádról pedig egy előre feltöltött összeget tudsz költeni, ilyet általában munkáltatódtól vagy különböző fintech cégektől kaphatsz. Azért is fontos, hogy tisztában légy a kártyád típusával, mert egyes szolgáltatóknál – főleg online vásárlás során – lehet, hogy nem tudod használni fizetőeszközödet, sőt, ha sokat utazol, akár autóbérlés esetén vagy szállásfoglaláskor sem érhet meglepetés.

Egyes kártyákhoz utas- és/vagy balesetbiztosítás is jár (vagy kedvezményesen kötheted meg őket), így akár egy külföldi egyetemi félév vagy tanulmányút során is gondtalanul utazhatsz.

4. tartsd a szemed a számlán!

Jó, ha figyeled, milyen költségekkel jár a számlacsomagod fenntartása. Erre jó megoldás a 2020 óta elérhető PAD (PAD: Payment Account Directive) díjkimutatás, melyet évente egy alkalommal kapsz meg a bankodtól. Ebben a díjkimutatásban összesítve és tételesen láthatod, milyen díjakat fizettél a bankodnak az adott évben, így szemmel tudod tartani a költségeket. Ha úgy érzed, túl sokat költesz a számládra, mindenképpen nézz körül az egyéb  konstrukciók között.

5. azonnali átutalás, nem mindig azonnal...

A hazai pénzintézeteknél új időszámítás kezdődött 2020. március 1-től, amikortól minden magyarországi banknál bevezették az Azonnali Fizetési Rendszert. Ezzel pedig minden, legfeljebb 10 millió forintos, elektronikus úton indított,  belföldi eseti forintátutalás az év minden napján, 0-24 órában, 5 másodperc alatt teljesülhet magánszemélyek között. Ha például a testvéred szeretné neked elutalni a tartozását, már nem kell napokat várnod az összeg megérkezésére, hiszen a pénz azonnal megjelenik a számládon.

A jelenlegi azonnali fizetési rendszerben a  rendszeres átutalások és a csoportos fizetési megbízások – azaz, amikor egyszerre több átutalás kerül jóváhagyásra – nem teljesülnek azonnal, így lehet, hogy a fizetésed, ösztöndíjad vagy egyéb jóváírásod csak napokon belül jelenik meg a bankszámládon.

6. csekkbefizetés QR-kóddal

Időnként előfordulhat (például az albérleted rezsijének fizetésekor vagy egyéb ügyintézés során), hogy klasszikus, sárga csekk kerül a kezedbe. Használd ilyenkor is okoskészülékedet: hazánkban több alkalmazás is rendelkezésedre áll, amelyek segítségével a csekk QR-kódjának vagy a csekkazonosító számsornak a beolvasásával kiegyenlítheted tartozásodat: egyszerűen, bárhol és bármikor. Ne feledd, hogy a digitálisan befizetett csekkeknek is van átfutási ideje, így érdemes a fizetési határidő lejárta előtt legalább 3 nappal rendezned azt.

 

számlavezetés [K&H ifjúsági számlacsomagok]
átutalás belföldön forintban internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás [K&H mobilbank]
betétikártya-szolgáltatás
hitelkártya-szolgáltatás

 

Szeretnéd a fenti újdonságokat a gyakorlatban is kipróbálni? Válaszd a K&H ifjúsági számlacsomagot, vagy 26 év feletti pályakezdőként a K&H minimum plusz számlacsomagot, ahol akár 0 forint havi számlavezetési díj mellett élvezheted a számtalan digitális, innovatív szolgáltatás nyújtotta kényelmet!

 

K&H számlacsomagok fiataloknak

Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek, célja pusztán a figyelem felkeltése. A kondíciók módosításának jogát a Bank fenntartja. A termék részletes leírását és feltételeit a K&H Bank Üzletszabályzata, az Ügyfélszerződés, az Általános szerződési feltételek a Természetes személyek részére nyújtott bankszámla, betétszámla és lekötött betét termékekre, a Bankkártya és hitelkártya szolgáltatás Általános szerződési feltételei, az Elektronikus azonosítású banki szolgáltatásokra vonatkozó Általános szerződési feltételek, a Hirdetmény természetes személyek bankszámláira, betétszámláira, lekötött betéteire valamint pénztári tranzakcióira vonatkozóan, a Betéti bankkártya hirdetmény természetes személyek részére, K&H forint folyószámlahitelének kondíciói tartalmazzák, amelyek megtekinthetők a bankfiókokban és a kh.hu internetes oldalon.